- Android szakmai topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Google Pixel topik
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
Új hozzászólás Aktív témák
-
actival63
aktív tag
Vagy:[link]
-
actival63
aktív tag
Vagy itt:[link]
-
actival63
aktív tag
Megérkezett,
rendelheted 2-3 munkanap alatt megkapod.[link]
-
edward2
addikt
145 euroért rendeltem most meg az a8-3870K-t.
-
actival63
aktív tag
-
actival63
aktív tag
Az interstore.hu szlovák cég. Náluk már euró van. Náluk nem emelkedik az áfa. Ha van ismerősöd akinek a cégére vásárolhatsz mert van uniós adószáma akkor az áfát nem kell kifizetned hanem levonják a végösszegből. Így lehet olcsón vásárolni. Egyedül a garancia egy kicsit nehézkes. [link]
-
audi100td
nagyúr
Németeknél láttam 125-ért, úgy talán még belefér 40k alá, de nem vagyok túl optimista, főleg, hogy az áfa is emelkedik 27%-ra.
-
actival63
aktív tag
http://www.interstore.hu/katalog/pcakomunikacia-procesory-amd-socketfm1/4577560-AMD-A8-3870-30GHz-4MB-socket-FM1-100W-VGA-HD6550D-BOX.html
-
edward2
addikt
válasz
atti_2010 #87 üzenetére
Hát ez szerintem nem a dual graphicsra vonatkozik hanem standard crossfire-re. És őszintén attól még 1 VGA ott zúg. A jó megoldás az lenne ha minden VGA lekapcsol és csak APU működik.
Különben meg a Llano csak bizonyos kártyákkal képes hybrid módon működni. Pl. a HD 6670.
-
atti_2010
nagyúr
Ezen kívül olvastam hogy a HD 7xxx széria tudja azt a trükköt hogy ha 2 Video egység van a gépben akkor lekapcsol, ezt vajon a Llanoval is tudja, ha mondjuk elsődlegesnek veszi?
A ZeroCore technológia CrossfireX alapú rendszerek esetében is jó szolgálatot tehet: az elsődleges GPU kivételével a rendszer összes GPU-ja lekapcsolható lesz, ha a felhasználó nem futtat 3D intenzív alkalmazásokat.
-
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #85 üzenetére
K-s procinál szerintem nem számít sokat, inkább klasszikus tuningnál nagy a szórás a különböző gyártók között. Mindenesetre az Asrock-ra az utóbbi időben többen is panaszkodtak bug-os UEFI miatt, MSI-ről nem hallottam még semmit, Asus, Giga eddig a legkevésbé problémás, legalábbis a Llano topikban.
-
atti_2010
nagyúr
Emberek senki nem tolja MSI lappal a Llanot?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Valszeg azért nem írták át a steppintet, mert az új lapka semmilyen logikai módosításon nem eset át. Egyszerűen ugyanaz minden, csak a gyártáshoz használt anyagokon módosítottak, hogy nagyobb legyen a kihozatal. Elméletben az a kérdés, hogy ez új steppingnek tekinthető-e. Technikailag igen, logikailag nem. Ebből persze világos, hogy a felhasználó nem fog érezni semmit. A GlobalFoundries fogja érezni, mivel kevesebb lapkát dobnak a kukába. Illetve az AMD, hiszen többet működő terméket kapnak.
-
atti_2010
nagyúr
MSI lappal próbálta valaki a tuningot?
-
audi100td
nagyúr
Az Asus kiadott egy újabb BIOS-t, ezzel sikerült eljutnom 145MHz-ig, AHCI-re állított SATA vezérlővel: [link]
USB 3.0 továbbra sem megy órajeles tuning esetén, de az annyira nem foglalkoztat...
alakul ez
-
04ahgy
nagyúr
HWBOT-on 160MHz buszórajelen 100%-os CPU terheléssel járó benchmarkok vannak Llanoval, például ez is: [link], a WR meg 184MHz A8-3850 APU-val, [link] amit sajnos duplán ír ki bug miatt a CPU-z.
Akárhogy is nézem, 50% feletti External Clock tuningpotenciál van a platformban: [link]
Sandy-vel a világrekord a 112MHz-et el sem éri P67 és 110MHz alatti Z68 PCH esetén.
Természetesen azért neked címeztem a hszt, mert az általad leírtakat megerősítendő linkeltem ezeket.
HGyu
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Tényleg nem értem, hogy a tuningért mióta tartozik felelősséggel az alaplap gyártója, vagy az procigyártó, vagy a memória gyártója, vagy az egyéb eszközök gyártója. Vállalnak a gyártók egy garanciát arra, hogy a termék az alap paramétereken stabilan működik. Ha nem, akkor azt cserélik, de azt senki sem mondta, hogy a termék üzemképes lesz az alapnál magasabb órajelen, következésképpen azt nem is cserélik, mert a tuningra szó szerint nincs garancia. Vannak szerencsésebbek, mint mi, hogy 140 MHz-en szaladgált a teszholmink, és vannak kevésbé szerencsések, mint audi100td. Ezért nem kedveljük a tuningot, ha tehetnénk, sosem mérnénk, vagy számolnánk be róla, de akkor meg az lenne a baj, hogy miért nem néztük meg a tesztben, hogy mit bír a termék.
-
siriq
őstag
Nem ott van a kutya. Az info hianyban......
10/8 atlagban a "rosz" lappal Llano eseten atlagban tuning eseten mert ezek a problemak kerulnek elo. K6 ota amd-t hasznalok nem kellene ezt a reszet feszegetni. Egyszeruen csak a targyilagossagra utalnek, de te ebbol amd-s vitat szitasz akkor ennek semmi ertelme.
Valamibe mindig bele kell kotni. Most ezen van a sor.
Elnezest, hogy a 386-s amd procimat nem szomolom most bele a proci hasznalatba. Ha igen, akkor vegyuk onnan. -
-
MZperX75
addikt
Én általában 2-3 évre veszek gépet,csak utána kezdem bővíteni cserélgetni az alkatrészeket.
Ha most kellene új konfiget vennem VGA nélkülit,akkor nekem ez tökéletes vétel lenne
Egy 150W tápocskával,és egy mini itx-es lapban egy ilyen K procika.Leszarom ,hogy nem lesz sokáig FM1-es tokozás,2-3 év múlva egy kiforrott bul modulos apukára cserélném!
OFF
Hajrá AMD!
edward2:a számbol vetted ki a szót!
Megelőztél....5600+-nál jóval erősebb! főleg 4 magos! de a 2 magos is ráver jó néhány kört!
-
edward2
addikt
válasz
FireKeeper #11 üzenetére
én nem vagyok ez a darabonkénti fejlesztgetős ember. tehát nem igen veszem számításba mennyire vakvágány az FM1 vagy se.
Per pillanat egy 5 éves gépet nyúzok. Annál az 5600+nál ez a Llano azért gyanítom gyorsabb lesz
Ja és különben az egészet is csak azért cserélem mert lusta vagyok DDR2őt venni. 2 giga ram meg 2011ben röhej kategória.
-
Oliverda
félisten
válasz
audi100td #57 üzenetére
Nem értem mi a probléma. Megvettél egy olyan alaplapot ami nyilvánvalóan tuningban hadilábon áll. Mi ezt az alaplapot nem láttuk, így nem is próbálhattuk ki. A tesztek között találhatsz három alaplaptesztet ami a platformhoz kapcsolódik. Amit ezeknél tapasztaltunk azt le is írtuk. Ennyit tudunk biztosan, meg ami a gyári specifikációkban áll.
-
audi100td
nagyúr
Ki mondta, hogy ezért titeket okoltalak?!
Csal megkérdeztem, hogy tutira működött-e, lehet erre normálisan is válaszolni..
Egyedül azt a hype-ot kifogásoltam ami jellemző volt a platform órajeles tuningját illetően, de részemről már lezárva.
"Aki komolyan akar tuningolni az vegyen zármentes CPU-t."
Persze, ha lehetett volna kapni, arról én sem tehetek, hogy az AMD szokásához hűen ezt is elbénázta.
-
Oliverda
félisten
válasz
audi100td #45 üzenetére
Működött. Gyere el, nézd meg, várunk szeretettel, de ne mi legyünk azért a hibásak mert:
1. Az alaplapok gyártói spórolnak és/vagy félmunkát végeznek.
2. Nem nézel körbe alaposan mielőtt az igényeidhez szükséges alaplapot megvásárolod.
A referencia órajeles tuning sosem volt zökkenőmentes, és igen nagy eltérések voltak/vannak az alaplapok között. Aki komolyan akar tuningolni az vegyen zármentes CPU-t. A Lynx amúgy sem kifejezetten egy tuningra kihegyezett platform.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
audi100td #49 üzenetére
A tuning esetében minden előfordulhat. Emlékszek az Athlon XP-re. A 2500+-os Bartonról mindenki azt mondta, hogy megy 3200+-osként. Én anno 10 processzort teszteltem le vásárlás előtt, és egyik sem ment 2 GHz fölé. Pedig nem egy alaplapban néztem meg őket. Egy teljes napom ráment. Akkor én vettem egy 2600+-t, mert az ment a legtöbbet.
El kell fogadni, hogy a tuning az szerencsejáték. Hiába írnak a tesztek atomjó eredményekről, könnyen lehet, hogy azokat nem kapod meg otthon. Én is csalódott voltam, de nem tudtam mit tenni. Alapon stabil volt, ez garantálják a gyártók. A tuningot azóta úgy fogom fel, mint egy ráadást.Hidd el, hogy alaposak vagyunk annyira, hogy a problémákat észrevesszük. Meg amúgy is az alaplapot képviselettől kaptuk. Nem szokás hangoztatni, de a média többnyire válogatott alkatrészeket kap, amelyek tuningnál jól mennek. Ezért nem szabad a tesztek tuningeredményeire alapozni. Mi is csak azért mérjük, mert menne a sírás, hogy miért nincs tuning. Amúgy hagynánk a fenébe az egészet. Semmi értelme.
-
FRENK1988
veterán
Mi ez a K a vegen? Ez nem az Intel megoldasa? Hazon belul ott a BE. Nemde?
-
audi100td
nagyúr
"A te eseted is dettó ugyanilyen. Vannak olyanok, akik minden gond nélkül hajtják a rendszert 140 MHz-en, és te megrekedtél 106 MHz-nél. Ilyen a tuning."
Egyáltalán nem ilyen, VaniliásRönk, tom's hardware és én is pont ugyanott akadtunk el ugyanazzal az alaplappal, ne mond már, hogy erre illik a "volt olyan, akinek ez bejött, és olyan is, aki megszívta" kijelentésed. Egyszerűen az alaplapok nagy részével nem stimmel valami, és az egész termékskála csak egy nagyon kis hányadával problémamentes a tuning, eddig egyedül az általatok használt Asus lap az egyetlen amiről tudunk ilyet (feltéve ha nem történt semmilyen mulasztás a stabilitást illetően (pl. USB 3.0)), az összes többivel hasonló problémák adódtak mint az enyémmel, kisebb nagyon mértékben.
"de azt azért észrevettük volna, hogy ha az USB nem működött volna, hiszen egeret és billentyűzetet kötünk rá."
Biztos, hogy az USB 3.0-ra kötöttétek az egeret? Csak mert az USB 2.0-val nincs semmi probléma, egyszerűen annyi történik, hogy eltűnik az USB 3.0 vezérlő eszközkezelőben, de mivel "Nem sok időt szánunk a tuningra", biztos, hogy kizárható, hogy esetleg véletlenül nem vettétek észre.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
audi100td #47 üzenetére
Mármint, hogyan szokás nálunk? A legtöbb hírben a tuningról nem is esik szó. Pontosan tudjuk, hogy szerencsefüggő minden egyes termék esetében. Egyszer, a platform megjelenésekor leírtuk azt a tényt, hogy a PCI órajel fix az AMD-nél, vagy fixálható, amely alaplapon van külön opció erre. Ezt nem lehet másképp leírni mint, hogy a rendszer ebből a szempontból nem akadályozza a tuningot. Aztán kismillió más akadálya lehet még, mint például az IGP magórajelének az emelkedése, ha emeled a buszórajelet. De ott a garlic busz, és a belső HUB is, ami szintén buszórajelből dolgozik.
Ettől függetlenül, ahol van valami konkrét adat egy hírben a tuningról, ott mindig kínosan ügyelek arra, hogy leírjam, ez csak egy rendszerre vonatkozik, és nem reprezentatív a többire nézve. Azt is leírom, hogy a vásárlásnál ne legyen a tuning szempont. Ugyanezt tettem a magfeloldásos hírekben, mert tudtam, hogy szerencse kérdése. Biztos volt olyan, akinek ez bejött, és olyan is, aki megszívta. A te eseted is dettó ugyanilyen. Vannak olyanok, akik minden gond nélkül hajtják a rendszert 140 MHz-en, és te megrekedtél 106 MHz-nél. Ilyen a tuning.Nem sok időt szánunk a tuningra, mert tudjuk, hogy az általunk közölt eredmények, csak a saját rendszerünkre vonatkoznak, így semmilyen szempontból nem reprezentatívak, de azt azért észrevettük volna, hogy ha az USB nem működött volna, hiszen egeret és billentyűzetet kötünk rá.
-
audi100td
nagyúr
Érdekes, pl. AM3 időkben egyáltalán nem volt jellemző ilyen, még az abszolút fapad lapokkal is elég szépen lehetett tuningolni, persze a Llano jóval bonyolultabb platform, megértem ha komoly gondok adódnak tuningnál, de akkor nem így kéne kommunikálni sajtóban a rendszert ahogy az nálatok szokás.
"Annyira nem vagyunk amatőrök, hogy ezekre ne figyeljünk."
Szerintem ez nem amatőrség kérdése, nem tudom mennyi időt szántok a tuningra és a hozzá tartozó stabilitási tesztekre, illetve mekkora figyelmet fordítotok a perifériára.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
audi100td #45 üzenetére
De furcsa. De láttam már szervizes pályafutásom alatt alapórajelen is instabil alaplapot. A te helyzetedből világosan látszik, hogy a gyártók, miért nem vállalnak felelősséget a tuningra. Egyszerűen az egész brutálisan függ attól, hogy mekkora mákod van. Az alaplapot specifikálták a 100 MHz-es busszra, ott vállalták, hogy stabil, azon felül nem. Ha alapon stabil, akkor mi az a probléma, amiről be kellene számolni?
Annyira nem vagyunk amatőrök, hogy ezekre ne figyeljünk. De mint minden tuningteszt a cikkekben tájékoztató jellegű. Csak arra a konfigra vonatkozik, amivel mi dolgoztunk, és abszolút nem reprezentatív az általános tuningolhatóságot nézve. Ha erről akarunk valamilyen mintát kapni, akkor legalább 100 alaplapot kellene megvizsgálni 100 APU-val, és akkor is csak az adott APU és alaplap párosára kapsz valamilyen adatot. Erre sehol sincs kapacitás.
-
audi100td
nagyúr
na de 106MHz-nél és csak akkor ha be van kapcsolva az AHCI? tényleg semmi furcsa nincs benne
nyilván az sem furcsa, hogy ugyanevvel a lappal a tom's hardware is pont 106MHz-ig jutott
kíváncsi volnék, hogy az általatok elért 140MHz-nél működött-e az USB 3.0, néztétek? ha nem használja az ember, nem biztos, hogy rögtön szemet szúr
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Mármint a tuningról? Mégis mit kellene arról írni? Mindig leírjuk, hogy a tuning szerencsefüggő. Sosem ajánljuk, hogy valaki ez alapján döntsön, mert lehet, hogy csalódni fog.
(#41) audi100td: Ott van a kutya elásva, hogy siriq szerint rengeteg probléma van az AMD-vel, és erről mi nem írunk. Érdekes, hogy azt sosem írta meg, hogy az NV VGA-k egy része a 280-as driver óta TDR hibával küzd, és mi nem vertük nagy dobra.
Akkor most ettől mi NV bérencek lettünk, hogy elhallgatunk egy komoly hibát, amibe tulajdonképpen bárki belefuthat? Nem, szimplán csak nem akarunk felelőtlenül cselekedni, mert még maga az NV sem tudja, hogy mi okozza a bajt.
-
Joachim21
őstag
Csak nekem tűnt fel, hogy már itt is K-val jelölik a szorzózármentes verziót? Black edition-nek annyi lett?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
audi100td
nagyúr
válasz
FireKeeper #29 üzenetére
kb. leszarom
Abu85: De akkor mi lehet az oka, hogy IDE módba 142MHz-ig is sikerül eljutni? az IGP miatt nem lehet. És miért pont az USB 3.0 száll el már minimális emelés esetén? Ez nem egyszerű instabilitás, annál összetettebb, valami oka csak van, hogy első sorban a déli hidat érinti, ami azért valljuk be nem igen jellemző, ha fixálva van a PCIe/PCI.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
audi100td #27 üzenetére
Egy másik alaplap meg bírta 144 MHz-ig. Ha a PCI órajeltől vérzik, akkor ekkora különbség nem lehet a rendszerek között. Mindegyiknek meg kellene pusztulnia 110 MHz környékén.
A mi tesztünkben az alaplap például 140 MHz-ig bírta.
Az AMD-nél tuningolható a rendszer a buszórajel emelésével, de mint mindig, a tuning sok dolgon múlik. Az alaplapon például nagyon.
A Llano esetében a buszórajel az IGP órajelére van még hatással, mert abból van származtatva az IGP magórajele. Ha emeled a buszórajelet, akkor az IGP órajele is nő. Ezt nem lehet egymástól függetlenül állítani. A PCI órajel viszont szinte mindegyik lapon fixálható, hiszen ez alapfícsőr. Egyes lapokon automatikusan fix.
Még egyszer mondom. Képtelenség 140 MHz-et úgy elérni, hogy a PCI órajel nem fix, hanem leosztott. A mi tuningunknál ez 46 MHz-et jelent, ami 10 MHz-el nagyobb, mint bármelyik PCI buszt használó eszköz tűréshatára. -
audi100td
nagyúr
"Persze a Llano APU-nál a buszórajel emelése sem okoz gondot, hiszen mindegyik alaplapon fixálható a PCI és a PCI Express frekvenciája, a szorzóval való tuning azonban sokkal kényelmesebb megoldás, és a lehetőségeket is növeli."
Ilyen opció nincs is a liano-s alaplapok BIOS-aiban.
-
audi100td
nagyúr
Lehet, hogy így van, csak érdekes, hogy a linkelt oldalon is pont 106MHz-nél vérzett el a lap és nálam is, persze lehet véletlen egybe esés is. Mondjuk így ebben a formában az FM1-nél úgy lehet beszélni tuningról mint a szorzózáras sandy prociknál, az más kérdés, hogy az intel-nek volt annyi bőr a képén, hogy hivatalosan kijelentették, hogy busz órajel emeléssel nem tuningolható a rendszerük. Az AMD-nél is csak úgy lehetséges, hogy periferiális eszközök instabillá válnak, akár már minimális busz órajel emelés esetén, egyes lapoknál később. Persze itt a PH-n ment szokás szerint a hype, hogy az intel-lel ellentétben itt van klasszikus tuning, aztán a user megveszi a cuccokat és kiderül felejtős az egész, nem baj legalább kijönnek ezek a BE procik, igaz alapos késéssel.
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
audi100td #20 üzenetére
Ha a fixálás lenne a baj, akkor IDE módban sem mennél 107 MHz fölé, mert a PCI órajeltől általánosan függ a rendszer stabilitása. Itt inkább az a baj, hogy a buszórajel növelése általánosan ronthatja a rendszer stabilitását. Ezért nincs, nem is volt, és soha nem is lesz garancia a tuningra. Az a 100 MHz, azért 100 MHz, mert arra van garancia.
-
audi100td
nagyúr
-
-
Srodney
senior tag
válasz
FireKeeper #11 üzenetére
hát ez igaz,fm1be már nincs sok kraft,de indulásnak azért jó volt,majd kiforja magát ez a szekció is...
-
zetecR
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #15 üzenetére
Pedig Llano alá talán a legjobbak.
-
atti_2010
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #15 üzenetére
A Giga panaszhoz nem kell rosszmájúnak lenni.
-
-
zetecR
addikt
Ez érdekes, mert vannak egy páran a Llanos topicban, akiknek (Asus, ECS) problémájuk van, nekem hálistennek nincs gond a Gigával, 150-es FSB-t is szépen visz, bár a DVD írómat IDE módra kell állítani, hogy lássa.
Felette már valószínűleg a GPU nem bírja, mert a BIOS kép is szétesik, nem is bootol.Át jönnél oda is rendet rakni?
TESCO-Zsömle: mi a baj a Giga lappal?
-
edward2
addikt
Na ha már a 3850ről lecsúsztam akkor jó lesz ez a 3870K.
Vár a frász következő APUig.
-
zetecR
addikt
Na most akkor tisztázzuk már ezt a fixált PCIe frekvenciát, mert a nagy Llanos cikkben azt
írtátok, hogy fixálva van, tapasztalat szerint nincs
A legtöbb lap igen hamar eldobja az USB3-at, az AHCI módot, van ahol az integrált LAN nem működik emelt FSB mellett.Van olyan információ, miszerint a jobb lapok, vagy a Gigabyte lapok fixálják, most akkor mi az igazság PCIe ügyben?
-
LordX
veterán
WebM formátum gyorsítása? Biztos? Ha igen, akkor ez valami új cucc, mert eddig nem tudott semmi ilyet.
-
DRB
senior tag
válasz
FireKeeper #4 üzenetére
Nem csak téged! Én a Vishera-t várom, de Abu szerint az még majd egy év.
-
FireKeeper
nagyúr
inkább a Trinity jöjjön már, engem hidegen hagy az egész FM1 foglalat ahogy van
DRB: ha a bulldozerből kijön egy új stepping, normális teljesítmény/fogyasztás mutatóval, az is bőven jó lesz mindenre. csak nekem nincs szükségem 4 modulra, legalábbis asszem
-
T_Stark
őstag
Elfogadnék egy 3870K-t, de a mostani árak mellett, mikor egy A8-3850 is 44K, nem hiszem hogy túl kelendőek lesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 3600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel core I7 8700k
- Intel Core i5-8600K 6-Core 3.6GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.30 GHz) Processzor!
- Intel Core i7-10700 8-Core 2.9GHz LGA1200 (16M Cache, up to 4.80 GHz) Processzor!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Új és újszerű 17.3" Gamer, irodai, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- ASUS ZenBook 14 OLED UM3402 - 14"2.8K OLED - Ryzen 7 7730U - 16GB - 512GB - Win11 - 1,5 év garancia
- 2 TB-os Kingston NV3 M.2 SSD - 6000 MB/s olvasás
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Új és újszerű 15"-16" Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest