Hirdetés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- IFA 2025: Meglepetések helyett Galaxy S25 FE
- One mobilszolgáltatások
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
rum-cajsz #186 üzenetére
Örülök, hogy hiányzik
Majd igyekszem, csak közben volt pár dolog -panaszkodni nem akarok, összejöttek dolgok, de megoldom
Első sorban kedvcsinálónak szántam a sorozatot, hátha mások is nekikezdenek, kipróbálnak ezt-azt, leírják... Majd folytatom, de most kb. hetekre elhavaztam, kicsit sokat próbálok vállalni, az eleje meg ilyen "szopóág" sajna -
rum-cajsz
őstag
Sajnálom, hogy elakadt a hírek sorozatod, én szivesen olvasnám az aktuális híreket továbbra is....
-
ZeroLimit
tag
Jó cikk
nem is tudtam hogy van linux mint pár én inkább open suse párti vagyok de a mint-et kipróbálom -
Eastman
addikt
válasz
sing1ep1ayer #160 üzenetére
Debianban ugyan azok a terminálos parancssorok mint Ubuntu alatt? Tudom használni a jól bevált (betanult) parancsokat?
-
Ryle
tag
Le maradt az elöbbi hozzászólásból, tekintettel arra hogy még korán van kérlek nézzétek el nekem.
Itt a conky.conf-om tartalma.
# --tudom hogy ki kommentezés, de sajnos igy tudtam csak felrakni a pastebinre.
[link] [ Conky Configom ] -
Ryle
tag
Hali megint!
Na most még 1 utolsó gond, aztán már nem is zaklatlak titeket...mert volna nekem egy conky configom ami a gnome-os környezetben tökéletesen müködött. Ki löttem a desktopot kvázi nem voltak ikonok és be tudott épülni a conky a háttérbe. Lxde alatt van ilyen megoldás ? ...vagy valamit lehet modosítanom kellene a conky.conf-ban ? ...minden megoldás érdekelne.
-
Ryle
tag
Na már a billre elő jön nekem a terminál.
A lxdeterminalban én is erre állítottam, de rá jöttem hogy a sima userem nem tudja olvasni a config file-t mert nincs hozzá jogosultsága.
Már csak az lenne a kérdésem hogy a chmodhoz a w + r kapcsolót hogyan tudom megadni a sima useremnek ?
-
-
Ryle
tag
Hát, próbáltam egy magyar mondást kicsit linuxosra fordítani...amúgy nem teljesen hála.
Megtaláltam amit mondtál a .config/openbox/lxde-rc.xml --t
Ott ki kerestem a Keybindings for running applications részt.Ott a feltüntetett szintaktika alapján próbáltam elkészíteni a console elinditást bill parancsra de nem jártam sikerrel.
<keybind key="alt-t">
<action name="Execute">
<startupnotify>
<enabled>true</enabled>
<name>Terminal</name>
</startupnotify>
<command>x-terminal-emulator</command>
</action>
</keybind>Nem régen használok linux, de normálisan szeretném megtanulni...ezért próbálkozok, mielött kérdeznék, mert senkinek nem szeretnék az idegeire menni.
Még abban kérném a segítségeteket hogy a /username/.config/lxterminal/lxterminal.conf --ban hiába szerkeztettem hogy ne jelenyjen meg a menubar, illetve a scroll bar...de ugyan úgy megjelenik. :S
-
-
Ryle
tag
válasz
sing1ep1ayer #160 üzenetére
Hát igen a debian + lxde elég jó megoldás, most én is azt használom.
-
sing1ep1ayer
őstag
Kipróbáltam mostanra a Mint 13-at xfce, mate és cinnamon ablakkezelővel, de egyik sem az igazi, aztán felraktam a debian alapú disztrót és tádááám.... zongorázni lehet a különbséget stabilitásban az ubis verziókhoz képest.
-
Ryle
tag
Sziasztok!
lxde login résznél a háttérképet valahogy meg lehetne változtatni ?
-
ViZion
félisten
Nem tudom, használsz-e Gnome-os progikat, mert így lehet macerás lenne leszedni. Ha van helyed, akkor szvsz ne piszkáld, ha biztosra akarsz menni, akkor vmi netinstallból rakd össze...
Amúgy gondolom sudo apt-get remove gnome*
utána a progikat lehet egyenként kell, amit a függőségek miatt nem szedne le. Arra sem vennék mérget, h ez a jó megoldás, lehet leszed olyant is, amire szükség van. -
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Véleményeteket szeretném kikérni hogy a debian squeeze rendszer mennyire lenne jó egy lxde-vel ?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lol persze.
Gond hátán gond volt. 2008-ban mikor Ubival ismerkedtem, már rögtön a kernelben az PCI-s APCI kezelést kellett kikapcsolni, mert különben a hálókártya nem tudott dhcp-n kapcsolódni, csak tekergett az ikonja. Valaki a fórumban ráérzett, hogy mi okozhatja, és igaza lett szerencsére...
N+1 ilyen esetbe futottam bele, rakás xorg.conf probléma, az utolsó húzásuk az volt, mikor a friss Unity-s kiadás nagy fekete kockákat rajzolt az ikonok helyére.
Eastman: szívesen. Az írásomban találsz 1-2 tweaket az fstab fájlhoz, azt megcsinálhatod a jelenlegi disztródon is, egy kis gyorsulást még ki tudsz vele hozni.
Valamint van ugyanott ramdisk létrehozás is, az is hasznos dolog, ha a midori-t rá lehet venni, hogy a neked tetsző helyre cacheljen.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez a klasszikus probléma.
Egyrészt határozott kiadási ütemterv van a buntuknál, ami azt jelenti, hogy minden körülmények között ki kell adni a köv. kiadást, mindegy h. az mennyire lett stabil. Az LTS-ek közti verzióknál különösen visszaköszön ez a probléma.
Másrészt az, hogy Debian alapú, az nem teljesen korrekt, mert nem a Debian "stabil" csomagjait használják, hanem a testing/unstable csomagokat.Ha kíváncsi vagy milyen egy Debian, nézd meg a 2 logoutos cikkemet, felrakástól beállításig minden benne van, csak KDE-vel, de ez mellékes most.
-
-
-
Eastman
addikt
Amúgy egy szűz Debianra fel tudom telepíteni a leggyakrabban használt programjaimat? Aeskulap, Gimp, böngésző, Transmission, Skype, Brasero? Nem kell hozzájuk (alájuk) az Ubuntu?
-
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha az apt-get -et tudja használni telepítésre, akkor simán meg tudja oldani.
Debian telepítője pont olyan egyszerű, mint bármelyik disztróé, a végén egy ablakban választhat, hogy mi kerüljön telepítésre, csak kiszedi a pipát a grafikus cuccok elől, és máris mindjárt kész a terminálos rendszer, onnan meg egy parancs az lxde felrakása. Szóval nem kell hozzá pilótavizsga.
Sőt, lehet h. a telepítőben egyből ki lehet választani az LXDE-t mint felületet, akkor még apt-get sem kell.
Véleményem szerint jobban jár ezzel, mint a debian testingből faragott x. xyzbuntun alapuló y. disztróból készült z. kiadással.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
Eastman
addikt
Lubuntut láttam, próbáltam de a Chrome miatt nem tetszett. Kérdés, hogy a FF mit tud rajta, mit tudna ezen a gépen, mennyi memóriát használna el. Most nagyon gatya a 12.04-el.
Xubuntut is próbáltam egy darabig, de nem jött be. Tényleg valami kávéfőző szintű dolog kellene egy kis frissességgel, magyarul, hülyebarát szinten.
-
-
sing1ep1ayer
őstag
Közben utánanéztem az oldalukon és leszedtem inkább a Debian alapú Mintet, amit eddig is használtam. Abból is van Xfce és MATE/Cinnamon ablakkezelős kiadás.
-
Sir Ny
senior tag
-
saja
csendes tag
Ja, és a 295.40-es nvidia driver képes segfault-ot előidézni (tapasztaltam 8800GT-n, és olvastam, hogy GT520-on is van ilyen). Szóval vagy vissza .33-asra, vagy .49-esre kell átállni.
-
ViZion
félisten
válasz
sing1ep1ayer #113 üzenetére
MATE-val próbáld ki.
-
sing1ep1ayer
őstag
Eddig a Linux Mint 10-es volt a vész esetére félretett meghajtómon (Debian alapú, Gnome ablakkezelővel) és baromi elégedett voltam vele, fantasztikusan jó rendszer volt. Gondoltam ideje frissíteni, szóval felraktam a 13-as xfce verziót. Hááááát... ezt nem ajánlom egyelőre senkinek nyugodt szívvel. Tök jó meg minden, de nagyon instabil még, simán képes összerogyni teljesen piti dolgoktól.
-
saja
csendes tag
Na. Akinek ilyenje van (lspci -knn):
Audio device [0403]: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA) [1002:4383]
Subsystem: Giga-byte Technology Device [1458:a002]
Kernel driver in use: snd_hda_intel
Kernel modules: snd-hda-intel
és ha az új Mint-nél akadozik, töredezik a hang, akkor a következő a teendő:
a /etc/pulse/default.pa fájlban meg kell keresni azt a sort, amiben ez áll: load-module module-udev-detect
és utánna írni egy szóközzel azt, hogy tsched=0, majd elmenteni és újraindítani (lehet, hogy elég az alsa force-reload is).
Nekem meg kellett csinálnom ezt az apró változtatást, miután meg akartam nézni egy videót és nagyon elkezdett akadozni, szaggatni a hang. -
A kernelben a nyílt driver biztosan ott van, a probléma nem itt van. A gond ott van, hogy a xorg új, azt viszont a videokártyához való bináris driver már nem támogatja.
Megoldási lehetőségek: új kártya, vagy xorg downgrade. Az egyik pénztárcában fáj, a másik az esetleges többórás (-napos) melóban.
-
Köszönöm!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
SSD trim minden disztrónál:
sudo nano /etc/fstab
Ott megkeresed a a "/' fájlrendszer sorát, és a csatolási opciókat bővíted.
Pl. ez van ott
... / EXT4 defaults 0 0
Ezt kibővíted így:
... / EXT4 defaults,noatime,discard 0 0
Ha laptop v. szünetmentes a tápellátás, akkor a nobarrier kapcsolót is írd oda.
noatime: nem menti a fájl hozzáférési dátumokat (ezt nem ssd-nél is érdemes, mert gyorsít)
discard: trim bekapcsolója
nobarrier: IO puffer kiürüléses adatvesztés elleni védelem kikapcsolója, de ez csak áramkimaradáskor eshet meg, szóval ha nem esik ki az áram, akkor adat sem. (szintén gyorsít kicsit)Ramdisk használata
Az fstab fájl aljára írd be ezt a sort:none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0
1024 helyére a neked tetsző memória mennyiséget írd be. Újraindítás után a böngésződet be tudod állítani, hogy erre a rambeli meghajtóra (/tmp) cacheljen. Létezik még 1-2 ramba áthelyezhető dolog a fájlrendszerben, de azokat nem ismerem, nincs ssd-m.
Az, hogy melyik disztrót használod, az SSD szempontjából mindegy. Amelyik tetszik, azt válaszd.
-
ViZion
félisten
8 GB ram több, mint elég. Chakra vagy Fedora ízlés dolga.
Nálam is SSD-n van W7 mellett, logouton van Fedora telepítős cikk, ott vannak beállítások meg minden. Trim támogatás kernelből jön, ~2.6-tól kb. szal. ami két évnél fiatalabb kb. az mind tudja. Trim-hez egy fájlt kell módosítani, h küldje a vezérlőnek a parancsot, meg ennyi ramnál tempet átrakni ramba, stb. pár sor, szinte kopi-pészt és át kell javítani a Te meghajtód betűjele szerint. -
nuke7
veterán
A Linux hogy viszonyul az ssd-hez?
Értem ez alatt a trim meg hasonló finomságokat...
Be lehet ugy állítani mint win es Mac alatt?
Vagy melyik distro a legjobb ilyen szempontból?
( gondoltam ha felrakok Linux ot, egy ssd jó lenne neki külön, másképp nem igazan fair a win ellen ami meg ssd-n van)
(#97) ViZion: tehát akkor inkább fedora-t próbáljak es ne chakra-t..?
Amugy 8gb ram csak nem kevés neki... Vagy igen..? Lehet h abból is kellene venni meg 8at..?
Új hozzászólás Aktív témák
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Építő/felújító topik
- Ejtette a DXR sugárkövetést az új Battlefield
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Linux kezdőknek
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Hearthstone: Heroes of Warcraft - free online CCG
- iPhone topik
- Subaru topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- ASUS ZenBook 14 OLED UM3402 - 14" 2.8K OLED 90Hz - Ryzen 7-5825U - 16GB - 1TB - Win11 - MAGYAR
- Samsung Galaxy S24 Ultra Titanium Black Titán dizájn, 200 MP Pro kamera, S Pen
- Samsung Galaxy A16 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3331
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3047, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest