Hirdetés
- A kompaktok között a Honor8 Mini lehet a király
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Vivo V50 5G - új is, nem is
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
HaliGab23
senior tag
Majdnem 2 óra az S21 ultra feltöltése??
1 óra 5 perc, elmondanám... -
Noukoum
veterán
válasz
<Adamsky> #43 üzenetére
Mindent kilehet magyarázni.
Huawei mate 20 pro 40w töltés. Volt tapasztalható átlagosnál nagyobb degradáció? Nem.
Xiaomi Mi 10 ultra 120w töltés. Volt tapasztalható átlagosnál nagyobb adegradáció. Nem.
Jövőre jön 100000 wattos töltés, mit fogunk tapasztalni? Ugyanezt. Miért? Mert ezek az akkumulátorok 300-500 ciklusra vannak tervezve nem többre, ezt a felhasználók 90+%-ka 1-2 év alatt beletolja. Magyarul teljesen felesleges emiatt aggódni. Ahogy azon sem aggódsz hogy nyáron kint használod a mobilod pedig tűzforró.A tuti az volna ha te tapasztaltál rövid időn belül okostelefonban jelentős akkumulátor degradációt a gyorstöltés miatt akkor leírod. Nem azt hogy árt a gyorstöltés de igazából fogalmad sincs hogy úgy van-e. Majd belinkelsz egy forrást, hogy ő ezt írja.. Meg elkezdesz a szavakon lovagolni hogy "talán" de igazából fogalmad sincs és nekik sincs.
Meglehet nyugodni, ha lenne degradáció akkor elég hamar kikerülne az internetre. De nincs. Akkor mi a francért kell itt ilyeneket terjeszteni? Azt megértem hogy fészbúkon ez megy, de ez elvileg egy szakmai fórum.Nem véletlen foglalkoznak keveset a témával, mert nincs mit foglalkozni vele. Nincs mi 10 ultra ami 10 db ciklus után már csak 80%-os aksival rendelkezne. Nincs botrány, nincs hiba, nincs probléma. Ez az egész gyorstöltés káros az okostelefonokra egy városi legenda. Tetszik vagy sem.
-
<Adamsky>
nagyúr
Kevesen foglalkoznak ezzel a témával. Sok időt, energiát igényelne egy komoly, átfogó teszt, de ...
... egy gyors keresés után most ezt találtam: Overall, Quick-Charging has no noticeable impact on the lifespan within the usual two years that it's designed for. After that, you may see a greater decline in battery health than you would with other usage.
Vagyis: Összességében a Quick-Chargingnak nincs észrevehető hatása az élettartamra a szokásos két éven belül, amivel számolni szoktak. Ezt követően az akkumulátor állapota nagyobb mértékben romolhat, mint normál használat esetén. (forrás)
Ebből két dolgot emelnék ki: "2 év" és "romolhat". Vagyis a gyártók nagy többsége pont lesz@rja mi történik két év után. OFF: kicsit hasonlít a szitu ahhoz, mint mikor talán a G Astra-ból kihagyták a vízhőfok mérőt. Kimondva kimondatlanul ennek az volt az üzenete, hogy rúgjad neki barátom, nem lesz vele gond! Garancia időn belül legalábbis jó eséllyel nem ...
"Romolhat": vagyis mindazonáltal nem 100%, hogy jelentősen, és érezhetően romlani fog, de bizony benne van a pakliban. Egyébként annyiféle gyors-töltési módszer van, hogy ezt szinte tényleg képtelenség mindegyik esetén vizsgálni.
A tuti tehát az lenne, - és ezzel le is lehetne zárni a hasonló vitákat is - ha rábíznák ezt a felhasználóra. Vagyis ne a töltőfejekkel kelljen zsonglőrködni, hanem be lehessen állítani a telefonon, hogy én milyen módon szeretnék (és meddig!) tölteni." ... mindenki a kocsiban használja naviként a telefont tűző napon ... "
Nálam rá van irányítva a klíma. -
doooo
veterán
"az S21 Ultrának majdnem két órát kell a kábelen csüngenie – ha a hivatalos és/vagy kompatibilis gyorstöltő adaptert a tulaj külön beszerezte."
Az a "majdnem két óra" egész pontosan 1 óra 10 perc. Ekkorát kerekíteni aligha racionális, vagy fair.
-
-
janeszgol
félisten
Hát én jobban örülnék annak, ha 80-100-120 watt helyett inkább maradna a 10-20 watt, és a nagy akkut több kicsiből tennék össze.
De lehet ehhez más technológia kell. (2 darabra vágás van, de én ilyen 10-re gondolok. Tehát az 5 Ah-s akku tíz darab 500 mAh-s akkuból épülne össze.Bár ha továbbra is kétévi cserére terveznek, akkor mindegy.
-
xZer0kidx
senior tag
válasz
adamklark #33 üzenetére
Rákerestem pár tanulmányra és szinte mindegyiknél az a konluzió, hogy a gyorstöltés a gyakorlatban sokkal hasznosabb, mint amennyi gondot okoz.
Azért azt érdemes hozzátenni, hogy a példád során említett S8 és Note 9 akku kapacitása között van egy laza 1000mah. Ez töltési szokásokat nem figyelembe véve is okoz érezhető különbséget.
Engedj meg kérlek egy saját példát is. Nemrég adtam el 3éves Mate 10 pro készülékemet 4000mah akksi 23W-os gyári töltővel töltve. A mérés szerint az akku kapacitása 83%-os volt.
Az Iphone se-m 1821-es akksival 5W-os töltővel 3 hónap alatt 4%-ot csökkent a gyári szoftver szerint. 3 év alatt akkor ha jól számolom 45%-os teljesítményvesztés, mindez egy 5w-os töltőt használva? Persze ennyit nem veszít (legalábbis nagyon remélem
) de érzékeltetve a helyzetet semmi gondot nem okozott a 23w-os töltő a Huawei esetén ahogy a 15W-os töltő sem okozott anno az s7 edge-nél sem, az egy napos üzemidőt 4-5óra kijelző idővel tudták hozni.
Szerencsére a lassú töltésre mindig volt lehetőség, míg a gyorstöltésre sajnos nem, vagy nem kellő mértékben...
-
adamklark
senior tag
hogyne tudnám személyes tapasztalatokkal, sok tanulmány is volt erről, meg tudod keresni ha nagyon akarod i de mit számít ez ha lerázod ?
több Samsung telefonom is volt (note 3, s4 Mini pl ) s8 telefonnal kezdtem el használni a gyors töltést és sokat használtam (konkrétan mindig, de közben nem használtam a telefont), érezhető volt a különbség amikor csak szükséges esetben használtam a gyorstöltést note 9/note 21 telefonnal a későbbiekben korábbi folyamatos gyorstöltéshez képest
-
Kezdjük talán ott, hogy rakjanak bele kevesebbet zabáló SoC-t+optimalizálják normálisan a ROM-ot, hogy 2022-ben ne kelljen már konnektortól konnektorig rohangálni. Ja, és ha egy zs-brand dzsunkisztáni gyártó képes 5+Ah-t belerakni, talán erőltessék már meg a fantáziájukat a 4.5Ah felett. 6Ah simán belefér még a "megfogható vastagságba", és így talán még értelme is lesz a komolyabb töltési áramerősségeknek.
-
adamklark
senior tag
-
Noukoum
veterán
válasz
adamklark #24 üzenetére
És ezerszer körül lett már járva hogy potenciálisan semmit nem fogsz érszrevenni abból a degradációból amit a gyorstöltés okozta melegedés okozhat. Abba bele se menjünk hogy mindenki a kocsiban használja naviként a telefont tűző napon, meg órákig használja 40 fokban de azért a gyostöltés az ellenség mert olvastam a neten.
Szakmai fórumon nincs helye ilyen jellegű tévhiteknek szerintem. Igen le lehet írni ha 10-20 évig nem szeretnél benne aksit cserélni akkor kerüld a gyorstöltést. Meg kerüld a használatot is és akkor is olyan lesz az aksid amilyen. Kabaré az egész. Én már 3 éve is nevettem ezen, pedig akkor a többség sírt hogy jaj hogy fogja bírni az aksi.. Azóta mindenki lecserélte a telefonját, azok is akik ilyen 5-15 wattal töltötték a telefonjukat. És van aki ezek után is nyomja hogy jajj gyorstöltés...
-
Medocsabi
addikt
Autóban nincs klíma gps tartóban 1 óra alatt olyan forró az s10+, hogy nem lehet hozzáérni. Ilyenkor hiába van töltőn, merül folya0matosan. De ez persze természetes, hiazen ekkor a teló fehéren izzik kb
Arra azért kíváncsi lennék, hogy ha emiatt tönkre megy, az garanciális problémának számít-e.
-
xZer0kidx
senior tag
válasz
xZer0kidx #22 üzenetére
Hopp lemaradt a vége szóval...
Ha a Samsung kezünkbe adná az akksi teljes menedzsmentjét és ehhez hozzávesszük az akár 5 éves szoftveres támogatást is és az opcionális akksicserét, akkor jó időre "elveszítenek" mint vásárlót
Említettem az S20 Fe-t, ott szerintem nem az akksi melegedése okozza a legnagyobb problémát...
A gyorstöltés miatti melegedésre van megoldás, lassan kell tölteni. A processzor melegedésére viszont nem nagyon van, vagyis van a rendszer agresszíven lecsökkenti a kijelző fényerejét... -
adamklark
senior tag
nekem személyesen nem szempont az optikai tuning a spec sheeten, de másnak ha ez lenne deal breaker akkor jó a Samsungnak ha időben lép
-
adamklark
senior tag
-
Noukoum
veterán
Nem, nem kell mindenféle bu*i versenybe részt venni. Szvsz. már nagyon rég átléptük a töltési sebesség észszerű határát. Ez pedig az akkumulátor élettartalmára megy.
Arra megy, mint ahogy a Föld lapos, az 5G rákot okoz. Egy szakmai fórumon ne terjesszünk már ilyeneket komolyan. Nem igaz hogy még mindig itt tartunk. Aztán meg kérdezik tőlem hogy ugye ki kell sütni az aksit első töltésnél?….. -
xZer0kidx
senior tag
válasz
<Adamsky> #20 üzenetére
igen, sejtettem ,hogy valami ilyesmire gondolsz. Egy átfolyó töltés valóban nem lenne rossz a Samsung telefonjaiban, de nem tudom, hogy van e erre mérhető igény, ahogy azt sem tudom, hogy a beállítható pl. 20-80%-os töltési határra lenne e...
Ha az S20Fe-t vesszük kiváncsi lennék, hogy a felhasználók mernének e lemondani akár 40% töltésről csak azért, hogy az akku életét megnöveljék. Már ha ez érdemben tényleg növeli...
Persze ha megvan a választás lehetősége akkor mindenki úgy tölti ahogy akarja, de a fenti készüléket alapul véve nagyobb problémának tűnik az üzemidő és ebből kifolyólag a töltési sebesség, mint az akksi várható élettartamának ideje.
A mennyivel töltsön kívánságra, ahogy az előző kommentem alatt is irták van megoldás.Ha a Samsung a kezünkbe adná az akksi teljes menedzsmenjét és ehez hozzávesszük
-
thomas92
aktív tag
válasz
<Adamsky> #20 üzenetére
Azt hiszem, hogy az Asusnál lehet olyat is csinálni, hogy hány százalékig töltsön, figyeli éjszakai töltésnél az ébredés időpontját is.
Szóval ez is van, ahol működik.Jó lenne, ha ez is alap lenne a Samsungnál a szabályozhatóság mellett, akkor már egész jól lehetne ezt irányítani.
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz
xZer0kidx #16 üzenetére
"Valószínüleg nem erre gondoltál ... " - jaja, én teljes szoftveres kontrollra gondoltam.
Én azt szeretném, hogy én mondhassam meg, hogy
• töltsön-e, ha töltőn lóg
• meddig töltsön (mondjuk 80%-ig)
• mennyivel töltsön
Ez szvsz. annyira alap kellene, hogy legyen egy "okos" telefonnál.#17 Zsoleszhun
Aha. Na, ez már alakul ...
... bár - mint fentebb írtam, - ezen is lehetne még mit finomítani. -
adamklark
senior tag
válasz
yoshimitsu81 #2 üzenetére
nos egy ideje megy a cikkezés erről a "bátor, Iphonos" lépésről, szóval nem kellett volna hogy meglepjen.
ettől függetlenül azért nem szép amit az Apple művelt, a többi birka gyártó meg követi mint ha muszáj lenne. nem értem miért nem lehet opció hogy akarsz vagy sem töltőfejet hozzá mielőtt megrendeled vagy vmi.. mennyivel környezetbarátabb hogy utólag veszel vmit ami ugyanúgy be van csomagolva?
-
xZer0kidx
senior tag
Végülis van lehetőséged a töltés szabályozására. Ha az S20 Ultra példájánál maradunk megfelelő adapterrel tudod tölteni 15, 25 és 45W-al is, a gyorstöltés kikapcsolható plusz ott van a 7 és 15W-os qi töltési lehetőség. Valószínüleg nem erre gondoltál, de ezt hivhatjuk általad kiválasztott szabályozásnak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a töltés befejezése előtt lelassúl a folyamat az akksi kímélése céljából nekem ez elég szabályozhatónak tűnik.
Az akksi élettartamáról eszembe jutott az iphone-om első fél éve, ahol a gyári 5w-os töltőt használva az akksi kapacitásom 3 hónap alatt 4%-ot csökkent, utána a szintén gyári 20w-os töltőnél 3 hónap alatt 1-et. Persze tudom ez simán lehet a gyári szoftver "extrém pontatlan" mérése, de ha az 5w-os töltőt használva a gyári értékem 1 év után 15%-ot csökken akkor a 20W-nál 50%-ot? Nem hiszem. Viszont ennek fényében az 5w-al sem járok túl jól mert 2 éves korára a szoftver szerint 70%-os lesz az akksim, amit akkor kénytelen leszek cserélni, ahogy cserélheti ezt a 60 vagy 100W-al töltött Samsung tulajdonosa is.
-
válasz
Az ajándékok mellé nem járt? Engem is rá akartak beszélni a méregdrága gyorstöltőre, de végül a Samsungos regisztráció után "ingyér" hozzámvágtak egyet.
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz
yoshimitsu81 #9 üzenetére
" ... jó lenne, ha nem spórolnák ki a minőségi fülest sem."
Na, ezzel nem értek egyet. Egyfelől a fülesek a töltőkhöz képest szabványosak. Ugye van van jack, vagy nincs. Utóbbi esetben marad a bt. Na, most annak aki ad egy picit is a hangzásra, már van ez is, meg az is. Olyan, amit szeret. Az ilyen (pl. én) minek fizessen egy plusz fülesért? Arról nem is beszélve, hogy eltérőek lehetne a preferenciák. Te lehet a bt.-s cuccnak örülnél, más meg a vezetékesnek.
Az, hogy bizonyos promóció keretében "ingyen" hozzád vágnak egyet, aztán majd eldöntöd, hogy megtartod-e vagy sem (mert külön dobozba van, így eladhatod) már más kérdés ... -
LosBlancosRM
őstag
Inkább a minden évben feltalált új aksitechnológiát tennék már bele egy telefonba.
-
<Adamsky>
nagyúr
"Nem szabad lemaradni ilyen téren sem."
Nem, nem kell mindenféle bu*i versenybe részt venni. Szvsz. már nagyon rég átléptük a töltési sebesség észszerű határát. Ez pedig az akkumulátor élettartalmára megy.
Persze, OK, vannak itt Vér Pistik, ill. sok olyan aki 1/2 után cseréli a mobilját, annak mindegy. Nekem és azon sortársaimnak, akik hosszú v. hosszabb távra vásárolnak, - ha már mindenáron gyors töltés, akkor - legyen lehetőségük a töltés sebességének a szabályzására. Erre való törekvésről viszont nem nagyon hallottam.#5 forgonati
" ... álszent baromság ez ... " - az! Sokan pedig beszo*ják.
Az egésznek akkor lenne értelme, ha nemcsak a töltési metódusok, de a csatlakozók is szabványosak (helló alma!) lennének. De, így ... -
Vajon úgy is tesztelnek a 65W-tal, hogy a környezeti hőmérsékletet beállítják 35C-ra, aztán pedig rádobnak egy paplant/párnát a töltés alatt lévő mobilra?
-
joey04
titán
samunál legalább ki lehet kapcsolni a gyorstöltést.
-
pusszycat
nagyúr
válasz
Igy viszont vehetsz gyors töltöt mert ugyis a lassut csomagolták volna mellé. Szoval mindegy.
-
jacis
nagyúr
Éppen ideje lesz. Nem szabad lemaradni ilyen téren sem.
Egyébként pont jókor, mert az S20+-ról egy S22 Ultrára akarok majd váltani a megjelenéskor.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Politika
- Kuponkunyeráló
- TCL LCD és LED TV-k
- Elemlámpa, zseblámpa
- A kompaktok között a Honor8 Mini lehet a király
- További aktív témák...
- iPhone 12 128GB Fekete Független
- Karcmentes Apple iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium 1OO% !! még 2 Hó nemzetközi APPLE GaranciA
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest