Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz nkmedve #71 üzenetére

amennyire tudom nem a gyártás maga a drága, hanem a tervezés / fejelsztés, az üzem / gyártósor beállítása és a szilicium szeletek.

- Egy i7 -et megtervezni sokkal nagyobb feladat, mint egy sokkel egyszerűbb atom chipet.
    - Hasonló technológiával gyártják őket azt hiszem (45).
    - Nagy méretű chip estén nagyobb a selejt aránya (i7ből még nem nagyon hallottam kasztrált verziókról, ahol eladhatnák a kisebb cache vagy kevesebb magos változatot, ez részben ellensúlyozná ezt).
    - A tesztelésről nem tudom pontosan a különbségeket, feltételezem hogy nagyobb, összetettebb chipet tesztelni is nehezebb / drágább.
    - szilicium ostlya: 10x nagyobb az i7 mint az Atom mag, tehát ugyanabból az ostyából 10x annyi atom készülhet, mint i7 (a kihozatal is jobb, szóval akár még nagyobb lehet a különbség)

Nemrég keresgéltem árakat, itt annyiban nem teljesen jó a táblázat, hogy mobil atom chipet hasonlítottam asztali procikhoz (bár, azt hiszem csak a tokozás más, egyébként az asztali és mobil atom kb ugyanaz)

Igaz azóta kiderült, csomagban olcsóbban adják a gyártókan a másik fajta 1.6-os atomot. (25$), de még ígyis versenyképesnek tűnik az olcsóbb core2-vel szemben, amiket veszélyeztet.

Abu véleményére én is kíváncsi vagyok, neki jobb rálátása van az ilyesmire. :)

• azbest

félisten

válasz nkmedve #67 üzenetére

Értem én, hogy neki jobban megéri, ha a drága cuccait veszik, de akkor meg minek árulja?

Csak azért árulja, hogy nehogy egy konkurens megoldás elterjedjen?

Ráadásul a csomaggal együtt olcsóbban adja, mintha csak a procit vennék tőle.

Egyébként is ahogy múltkor kiszámoltam az atom proci a kis magméretnek köszönhetően majdhogynem olyan jó bevételt hoz, mint az i7. (legalábbis a szilicium méretének arányában)

Szóval egyáltalán nem rossz üzlet az intelnek az atom. És az árazással sakkban tartja a gyártókat, hogy nehogy a konkurenciát válasszák. A szilicium méretet figyelembe véve szinte mindegy az intelnek, hogy 10 atomot vagy 1 i7-et ad el. (szerintem)

Ha a kisebb, olcsóbb procikhoz nézzük, akkor jobb üzlet atomot árulni, mint celeron vagy dual core procikat.

• azbest

félisten

válasz tcp #54 üzenetére

"de ki a fene akar egy 8"-os lejátszón HD tartalmat nézni"

ha van rajta megfelelő videókimenet mindjárt más a helyzet...
    másrészt az akarhat hd tartalmat nézni rajta, aki nem akarja átkonvertálni a videót, ha valamiért magával vinné megnézni a filmet útravalónak.

A film trailereket is inkább (kisebb) hd formátumokban nézem meg a gépemen (1024x768 felbontású monitorral), mintsem 320x240-es egérmozis, nagyítva homályos minőségben.

" HD tartalmat nézni " : a hangsúly nem a HD-n hanem a nézni szón van. Le tudja játszani vagy sem. Ezért nem mindegy az a fránya cpu/gpu.

#62 nkmedve : ezt mond az nvidiának, aki az intel árképzése miatt pofára lett ejtve az ion-nal (ami le tudná játszani atom procival is a hd-t) egyébként is szépen kiderült, hogy az olcsó netbook (aminek kezdetben szánták) túlságosan is hozzá passzolt a felhasználók igényeihez, éppezért rendesen fel is nyomták 2-3x-osára az árat.

(#64) kokyt : nem arra lett kitalálva? a youtube és a flash netoldalak is döglenek az atomon :D Akkor mire jó? szövegszerkesztésre? arra meg kicsi és kényelmetlen.

• azbest

félisten

válasz #95904256 #47 üzenetére

valahol régebben olvastam erről... a progamot alkotó utasítások fizikailag több helyet foglalnak mint 32 bites változatban és a változók / regiszterek használatakor is 64bittel kell betölteni, nem pedig 32 bitet. (assemblyben lehet ez nem jönne ki ennyire, de ma már nem jellemző, hogy gépközeli kódban írjanak valamit)

mivel nem találtam hirtelenjében a cikket amiben ilyesmiről volt szó, így megnéztem egy telepített progi 32bites és 64bites futtatható állományait... a 64bites exe és dll fájlok lényegesen több helyet foglalnak (nem kétszeres a méret, de így nem is biztos kijönne, mert a bináris fájlok is lehetnek tömörítettek)

• azbest

félisten

gondolom így is ugyanazt hozza mint 3 chipes változatban (telejsítmény és fogyasztás is), viszont így nem kell attól tartani, hogy valamelyik gyártó esetleg nvidia chipsettel használná a procit. (ha volt olyan hülye hogy 3x-os áron arra épített az atomhulladék helyett)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés