Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • vrob

  aktív tag

  A platformmal kapcsolatban a vesszőparipám a turbó hibás működése.
  A V3 xeonoknál ok, ez tök jó, all core hack-el maxon pörgethető a proci.

  De a v4 xeonoknál vagy a 6xxx szériánál ez kifejezetten probléma, ott nincs hack.
  Azt tapasztaltam, de cáfoljon meg valaki az ellenkezőjéről, hogy azok az x99 lapok, amik támogatják az ecc/reg memóriákat, nem tudják csak a hivatalos all core turbot.
  Egy mittudomén pl. 2660 v4 alap 2.0 GHz és 2,8 Ghz all core turbon fog menni. Soha nem fut 3,2 GHz-en amit elvileg tudnia kellene 1 vagy 2 maggal.
  [https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/91772/intel-xeon-processor-e52660-v4-35m-cache-2-00-ghz/specifications.html]

  Példa ... a gigabyte x99 ud4-ből pl. készült 1.0 és 1.1 verzió. Az 1.1 tudja az ecc/reg memóriákat is.
  Na most az 1.0 régebbiben ugyanaz a V4 proci érezhetően gyorsabb, és a single core tesztek is kimutatják a tetemes előnyt. 1.1 lapon egyszerűen nem indul el a turbo 1-1 magra, csak az összesre ami támogatott gyárilag. Ugyanazon BIOS verzióval természetesen.
  BIOS módosító toollal szétszedtem a BIOS fájlokat, összehasonlítottam a két lapra vonatkozóan. Az látszik, hogy az Intel microcode teljesen egyező mind a kettőben. Mégis az egyikben megy a turbo a másikban nem.
  Érdekes, hogy hiába rakok nem ecc memóriát az 1.1 lapba, akkor is lassabb.
  Arról nem találtam infót, hogy létezne hivatalosan összeférhetetlenség Intel táján az ecc/reg és a turbo között.

  Ezt tapasztaltam típusú más lapokkal is, nem csak ezzel a kettővel. A fenti kettő csak azért hozom példának mert közel ugyanolyan lapokról beszélünk. Tényleg csak az ecc/reg támogatás a különbség.

  Egyébként a V4 procik is nagyon jók. Érezhető a 10% IPC növekedés.
  Sajnos az Alin is tudják, pontosan ki van matekozva mi mennyit ér meg, komplett platform egészét számítva.
  Egy 6900K proci jelenleg 190$ miközben a nála lassabb 1660 V4 ES drágább nála, 220$-ért vesztegetik, mert abba olcsóbb ecc memória rakható, így összességében "olcsóbb" gép építhető vele.

  6900k procival, nem ecc memóriával nagyon jó eredményeket lehet elérni gyári állapotban is (3,7GHz all core + 4GHz 1db turbo3.0-ás mag)

  Ez egyébként egy ES 6900k, maxolva van erre az értékre, nem lehet magasabb szorzókat adni neki.

  [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák