- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Fejlődik az okosóra piac, csak visszafelé
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Magisk
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
Dr. Akula #172 üzenetére
en vezetofejleszto vagyok 18 ev tapasztalattal, a tobbiek meg nem
ha vmit elkefelnek, es en atengedem, azonnal ropkodnek a tobb ezer euros karok a kieses miatt.
itt nem az en szemleletem van, hanem a hanyag munka, vs normalis. nem fogok senkit a sajat kodolasi stilusomra kenyszeriteni, de azt elvarom, hogy a kod atgondolt, es rendezett (rendszerezett) legyen, ami passzol a masterkodhoz. senki sem akar ketszer dolgozni.
-
törölt tag
válasz
Dr. Akula #180 üzenetére
szerintem jo doksira szukseg van (/lenne). mas kerdes h en is ugy allok neki irni, mintha a fogam huznak, de az elgondolas legyen benne tisztan es erthetoen.
ha viszont egy cegnel tulburjanzik a dokumentacio, akkor az a minimum h le legyen irva mibe minek kell bekerulnie. idealis esetben egy uj teruletet legkonnyebb nagyjabol megerteni egy jo leirasbol. aztan persze ugyis Yoda a vege: 'use the source, Luke'
DjF:
igen, az implementaciohoz kozeli doksikat hiba tul koran megirni vagy nem frissiteni. -
törölt tag
válasz
Dr. Akula #178 üzenetére
nyilvan sokkal tobb a munka, mint a jo programozo. lehetoseg szerint azt kell elerni h minel tobb reszt a jok talaljanak ki.
ami szokott tudni mukodni az az, hogy a tetejen hozzaerto koderek vannak szeles latokorrel es kepesek gyorsan poc-ot generalni. a poc utan viszonylag ertelmesen le kell tudniuk dokumentalni h mit csinaltak es ehhez kepest mit csinaljon a vegleges kod, illetve mi kell meg, ami nem volt resze a poc-nak.
ha tul nagy a projekt, akkor reszletes dokumentacio kovetkezik h mi hogy legyen megcsinalva, ha kisebb, akkor mar el is kezdhetnek dolgozni a tobbiek. de ehhez is kell egyfajta munkakultura h ha pl leragadsz valamivel ket-harom napra, akkor segitseget kersz, nem pedig elvesztegetsz meg ket hetet. illetve az implementacio ideje alatt is van ertelme kodrivjuknak meg beszelgeteseknek, hogy ne az legyen h az ember dolgozott egy honapot a sajat elkepzelese alapjan, aztan kiderul h a megoldasa tobb szempontbol sem megfelelo.minden szintu programozot kell tudni hasznalni, akkor leghatekonyabb a szervezet.
es az mar nagyon off, de sok hierarchiaban lenezik a tesztereket, pedig az igazan jo teszterek kincset ernek.
-
Goose-T
veterán
válasz
Dr. Akula #150 üzenetére
Biztos van itt sok naiv, lelkes kezdő programozó, de én már a 17. évemet töltöm a szakmában, így nem hiszem, hogy rám céloztál. Ha viszont neked tényleg olyanok a meglátásaid az iparról, amilyeneket a hozzászólásaid tükröznek, akkor te még biztos nem dolgoztál olyan helyen, ahol elfogadható szakmai színvonalú munka folyik. Ezért írtam, hogy rendes munkahelyet kéne keresned, ahol megtapasztalhatod ezt. Pro tipp: ne a pénzintézetek között nézelődj, ott nem jellemző ez, kevés kivétellel.
-
arn
félisten
válasz
Dr. Akula #153 üzenetére
Értem én, csak ha a merge előtt a code reviewnal újra kellene kodolnom az egészet, mert vki csak osszecseszi, mert "működik"... Az nem munka, hanem kétszer dolgozunk vele. Arról nem is beszélve, hogy a toldozott kódjával lehet osszeborit három másik dolgot, amiről nem tud, vagy fél év múlva a kutya nem tudja, hogy ez mihez tartozott, aztán egy szemétgombolyagot görgetsz magad előtt. Ezt vagy megtanulják, vagy nem lesz belőlük normális fejlesztő.
-
cucka
addikt
válasz
Dr. Akula #150 üzenetére
Szerintem még nem dolgoztál olyan helyen, ahol magas színvonalú szakmai vezetés van.
Az elképzelhetetlen, hogy a kód minősége azon múljon, hogy mennyire lelkiismeretes a programozó.
Abban igazad van, hogy az emberek lusták és a kisebb ellenállás felé mozognak. De ahol vannak előre lefektetett minőségi sztenderdek, architekturális elvárások, automata kódminőség-ellenőrzés, megkövetelt unit teszt coverage és code review, ott az általad említett problémák egyszerűen nem merülnek fel. -
arn
félisten
válasz
Dr. Akula #145 üzenetére
Egy altalanos nyelvi alap kell, mittomen a c, mint szintaktika, ehhez kapcsolodan vmi objektum orientalt nyelv - ennel tobbet nem is kellene tanitani, a gondolkodasmod a lenyeg. Az iskolaban ugyse tudjak, hogy mi lesz 10 ev mulva, sot igazabol azt se, hogy aktualisan mi van... a tobbire majd specializalodik az illeto, ugyis felszedi. Webnel nem csak a nyelvek, nepszeru frameworkok valtoznak folyamatosan, hanem a szemleletmodok is (szerver, kliens oldali render, stb). 18 eve csinalom, egy egyetemi kepzessel kitorolheti mindenki a feneket, alapnak jo max... csak rajta mulik. Radasul akik komolyan gondoljak, mar iskolaba is tapasztalattal mennek.
Amugy amit irsz - kb ez kulonbozteti meg a jo programozot a rossztol. Ez egy hivatas, aki megelhetesi programozo, erdeklodes nelkul, ott az eredmeny is olyan lesz. Mondom ezt ugy, hogy mindig azt mondom, hogy a programozas egy eszkoz, nem cel, nem a tegla a lenyeg, hanem a haz, amit epitesz belole. Ez sok munkaltatonak sem tiszta, leragadnak annal, hogy tudsz egy iskolai feladatot megoldani, aztan a komplexebb gondolkodas meg hianyzik.Es vhol ez a mi generacionk szerencseje, mert nalunk a gep meg az erdeklodes kozpontjaban volt, nem csak egy targy a lakasban, mint a hutoszekreny. Korabban azt hittem, hogy mire 40-50 leszek, nagy gaz lesz, mert nem tudom felvenni a versenyt a friss koponyakkal. Most pont forditva gondolom, sokkal versenykepesebbek vagyunk a gyer felhozatal es az elkotelezettseg hianya miatt.
-
Goose-T
veterán
válasz
Dr. Akula #145 üzenetére
Elképesztően nem vagy képben a mai szoftveripar működésével kapcsolatban. Ha ennek ellenére mégis szoftverfejlesztőként dolgozol, akkor azt tudom csak tanácsolni, hogy válts munkahelyet minél hamarabb. Ha nem, akkor ne írj többet róla, mert egyrészt fájdalmas olvasni, másrészt - és ez az igazi probléma - félrevezetsz más embereket, akik szintén nincsenek képben.
-
samujózsi
senior tag
válasz
Dr. Akula #144 üzenetére
Ugye te nem ebből élsz?
Régen valóban nem volt gyakori jelenség az újrahasznosítás. De már amikor én tanultam, már akkor is felhívták a figyelmet arra, hogy amit lehet, úgy kéyzítsünk el, hogy lehetőleg később ne kelljen újra megírni, ha másnak is szüksége lesz hasonló funkciókra. -
bambano
titán
válasz
Dr. Akula #127 üzenetére
"Ennyi erővel a péknek is garanciát kéne vállalnia hogy nem lesz belesütve légy vagy hajszál...": és a pék garanciát is vállal.
haccp-nek hívják.
"Mit is nyerünk vele?": hogy ti mit nyertek vele, azt nem tudom. én időt. minél rendesebben végzem el első körben a melót, annál több szabadidőm marad. és mivel vállalkozóként feladatra szerződtem, nem a munkaidőmet adtam el, ezért ha egy cuccom működik, akkor nekem szabadidő van.szoktam mondani, olyan vagyok, mint a körzeti orvos. addig jó, míg nem látsz. először mindenki röhög...
-
cucka
addikt
válasz
Dr. Akula #139 üzenetére
A helyesírás rész arról szól, hogy vannak emberek, akik leszarják, hogy mit adnak ki a kezük közül. Akinek tele van elgépeléssel a CV-je, mert arra sem vette a fáradságot, hogy a Word-ben bekapcsolja a helyesírás-ellenőrzést, arra kár időt pocsékolni. (Nem elvből, pusztán csak alacsony a valószínűsége, hogy ilyen hozzáállással emberünk jó fejlesztő legyen)
Az agilis fejlesztésnek van értelme, valós problémákra ad valós választ. Erre ráépült egy ipar, akik Agile trainingeket meg certifikátokat adnak ki, az elég haszontalan, mert ha ráépítesz egy merev framework-öt és szabályrendszert, akkor pont az agilitás lényegét ölöd ki.
Ha hozzátok is jött valami Agile certifikátos bohóc előadni, hogy milyen szabályokat kell betartani, akkor nem vagytok agilisek, egyszerűen csak beetették a menedzsmentet a púderrel, és most ti isszátok a levét. -
cucka
addikt
válasz
Dr. Akula #135 üzenetére
Ha jön 3 jelölt, egyik BME, másik Gábor Dénes, a 3. semmilyen "de kisdobosbecsszóra tudok olyat is" papírral, akkor azért tudsz köztük felállítani egy minőségi sorrendet?
Ha CV alapján kell dönteni, hogy kit kell behívni, akkor a következőket nézem:
1. munkatapasztalat
2. karrierív
3. igénytelenül szerkesztett CV, helyesírási hibák (akkor jó, ha ezek nincsenek, nyilván)
Interjún egy 15 perces whiteboardozás alatt kiderül, hogy van-e miről beszélgetni vagy sem.Példa: mondjuk ITIL (jó, nem tervezési, hanem üzemeltetési hablaty, de a példa szempontjából ugyanaz)
Hát eddig szoftverfejlesztési módszertanról beszéltünk, arra mondtad, hogy haszontalan.
Szóval ilyen it management framework-öket meg iso szabványokat ne keverd ide.Lehet hogy Fejlesztő Józsit így bármikor ki lehetne rúgni, de ennek bevezetésére pont nem Józsi lesz a legnagyobb vevő ...
Nem a dokumentáció a probléma, mert az mindig, minden esetben, minden cégnél szar.
Az a probléma, hogy van egy spagetti rendszer, amihez csak a Józsi ért, és hatalmas időbefektetés külső embernek megérteni, üzemeltetni és továbbfejleszteni. (Az idő pedig pénz, szóval ezért rossz a kis cégnek ha ilyen helyzetben van) -
opr
nagyúr
válasz
Dr. Akula #131 üzenetére
Hibak vannak, voltak es lesznek is, de ez egy konkretan masik tema, mint hogy alapvetoen szepen dolgozol-e, vagy ganyul. Annyi, hogy a szebben dolgozol, kevesebb hiba lesz, amit konnyebben megtalalsz egy gyorsabban javitasz.
A supermenek meg nem elfogynak, hanem mar felvenni se szabad oket, a kettonek semmi koze egymashoz. Egy junior is tud szep es karbantarthato kodot irni, ha a megfelelo akarat es tamogatas megvan hozza. Sot, ha a mentalitas jo, nemhogy supermenbol, de meg seniorbol is eleg csapatonkent egy. Csaka qz tenyleg legyen senior, ne csak a munkaevek szama alapjan. (lasd meg: junior, 10 ev munkatapasztalattal... Tudjatok, mirol beszelek...)
Bevallom regebben En is ugy gondolkodtam, mint amit most irsz, talan meg itt a forumon is meg tudod talalni azokat a hsz-eket. Azota tudom, hogy nagyon nem volt igazam. Se abban, hogy elfogadhato bizonyos korulmenyek kozott a "gyorsan megirt" kod a "jo" koddal szemben, se abban, hogy tovabb tart jo kodot irni, mint gyorsan ganyolni. Elobbi hosszutavon mindeig gyorsabb. Igazabol meg rovid / kozeptavon is, az egyetlen kivetel talan a projekt elso par hete.
-
opr
nagyúr
válasz
Dr. Akula #127 üzenetére
Hatalmas tevedes. Nem azert nem irok gany kodot, mert erdekel mas mit gondol rolam, vagy mert az jobb lesz a megrendelonek. Azert irok jo kodot, mert nem akarom szivatni magamat. Meg a kollegakat. Ja, meg igazabol de, mar kozeptavon is tobb penzed lesz, ha jo minosegu munkat csinalsz, mintha fost.
Nem terezanya itt senki, csak tudjuk, hogy eri meg dolgozni kozep / hosszutavon. -
cucka
addikt
válasz
Dr. Akula #125 üzenetére
Persze, annyit állítok, hogy ha látok egy ELTE vagy BME diplomát egy önéletrajzban, az alapvetően nem jelent semmit. Ezek nem messze földön híres minőségi képzések. Nem baj, ha van a jelöltnek innen diplomája, de az se baj, ha nincs.
(#127) Dr. Akula
A sok programozási módszertanból én csak azt látom hogy szép és jó, de leginkább arra való hogy az írójának nevet szerezzen. Amúgy meg kuka.
Mondj már egy-két példát erre, miről érzed azt, hogy a módszertan szerint hasznos de valójában kuka?
Szerintem van egy kis kavarodás itt, a módszertan arra jó, hogy a kódod olvasható, karbantartható, refaktorálható és integrálható legyen, plusz azt hozza magával, hogy a programozók lecserélhetőek legyenek. (Ez utóbbi nem szemétség, hanem komoly probléma sok kis cégnél, ahol valami amatőr Józsi 20 éve tákolja a szoftverüket, és emiatt a Józsitól nem lehet megszabadulni, akármennyire is visszaél a helyzetével) -
cucka
addikt
válasz
Dr. Akula #64 üzenetére
Egy magyarországi egyetemi papír semmilyen tudásszintet nem bizonyít. Túl sok interjút kellett végigüljek egyetemett végzett, programozni nem tudó emberekkel, nem hiszek már a mesékben.
(#66) opr
Az elméleted nagyon jó, ha waterfall-ban fejlesztetek és előre specifikálva van minden. Ami soha nincs így, tehát a PoC-ot is kenheted a hajadra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen autót vegyek?
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Xbox Series X|S
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Quadro FX 570 eladó
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- Bomba ár! Dell Precision M4600 - i7-QM I 8GB I 500GB I Nvidia I HDMI I 15,6" FHD I W10 I Gari!
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest