- iOS alkalmazások
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Magisk
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Fejlődik az okosóra piac, csak visszafelé
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tidus
addikt
A te elgondolásod is egy ötlet a sok közül.
De a vinyógyártóknál vannak jól megfizetett mérnökök akiknek az a dolga, hogy az általunk elképzelt dolgokon gondolkodjanak.
De szerintem a vinyókban lévő levegő a gyenge láncszem.(#21) Puma K: Köszi a javítást, de néha belefut az ember ha több dologgal is egyszerre foglalkozik, viszont a te hsz.-ed elég érthetetlen lett, az ékezetekről ne feledkezz meg, több értelmű lehet a szó. Az ilyen javításokkal, és hsz.-kel lettél senior tag,
?
Mivel olvastalak máshol is, és úgy tűnik csak a hsz.-ek számát gyűjtőd. -
tdd587
őstag
Mondjuk továbbra sem értem, hogy miért nem az a legbiztonságosabb, ha teljesen offline a polcra helyezed a backup winyót és kész? Főleg nyáron, amikor jönnek-mennek a zivatarok, vidéken meg az áram és a túláram*. Nem kell UPS, nem kell hardveres RAID meg semmi. Kell egy 5e forintos SATA dokkoló és időnként szinkronizálod/felmásolod kézzel a fontos adatokat. Nekem évek óta így van és adtam el úgy 500-as winyót, hogy életében nem ment csak 40 napot összesen.
Egyik kollégám engem is fárasztott már ilyen hardveres hálózati meghajtókkal, kemény 90e maniért, hogy milyen tök jó. De minek? Otthonra? Abból sok terabyte winyót veszek, nem egy csicsa HDD házat egy 600forintos nyákkal. 90e HUF pffffff...
*: tessék elolvasni, hogy mekkora túláramra tervezik és felírni egy papírra és kirakni a villámhárítóra. Hátha elolvassa a villám, mielőtt a szabvány többszörösét küldi...
-
ganxsta
csendes tag
a RAID sem csodaszer.
Csinálsz mondjuk egy RAID1-et 3.2TB-os diszkekből, OK. Elhasal az egyik diszk. Hurrá. Ott vannak az adatok a másikon. DE mit csinálsz, amíg az alatt a nagyon sok óra alatt (50-60MB/s sebesség mellett ez ~18 óra, amig a RAID újra szinkronba kerül) elhasal a másik? Merthogy addig semmi se védi az adataidat. Maximum a szentelt bit. Nagyjából ennyit:
RAID5 dettó, mert az is csak 1 diszk elvesztését bírja ki. RIAD6-hoz otthonra meg vegyen diszket, pláne 3.2TB-osat, akinek hat anyja van. És azért lássuk be, nem túl életszerű, hogy valaki otthonra RAID5-öt vagy RAID6-ot épít.Láttam már olyat, hogy 300GB-os SCSI diszk döglött meg szinkron közben, pedig csak olyan 2-3 óra egy szinkron. 300GB adat ment az örök bitmezőkre. Mindezt úgy, hogy hardveres RAID kártya volt, csak épp bugos (illetve inkább átgondolatlan logikával megalkotott) volt a firmware és a diszkek állapotát csak szabadidejében nézegette volna. De a kártyának a terhelés miatt nem volt ideje. Aztán mikor az egyik diszkről kiderült, hogy hibás és csere után jött volna az újraszinkorizálás, kiderült, hogy hát tulajdonképpen a másik is döglött diszk, így nem volt honnan szinkronizálni. És itt nem SOHO kategóriás játékszerekről beszélek, hanem olyan brand gyártó cuccáról, amit nagyvállalatok vesznek súlyos pénzekért. Hja és a kialakított környezet miatt a firmware hiányossága csúnyán visszaütött több alkalommal, míg rá nem jöttünk, hogy az okozza... Mindezt olyan helyen, ahol a napi mentés (sem) megoldható adatmennyiség (kb. 8TB), I/O terhelés miatt.
.
Tény, hogy ritka, de ha a millióból te vagy az az egy aki ezt beszívja, szerintem nem fog vigasztalni, hogy egy ilyen hibának statisztikailag millió az egyhez az esélye... -
ganxsta
csendes tag
a RAID sem csodaszer.
Csinálsz mondjuk egy RAID1-et 3.2TB-os diszkekből, OK. Elhasal az egyik diszk. Hurrá. Ott vannak az adatok a másikon. DE mit csinálsz, amíg az alatt a nagyon sok óra alatt (50-60MB/s sebesség mellett ez ~18 óra, amig a RAID újra szinkronba kerül) elhasal a másik? Merthogy addig semmi se védi az adataidat. Maximum a szentelt bit. Nagyjából ennyit:
RAID5 dettó, mert az is csak 1 diszk elvesztését bírja ki. RIAD6-hoz otthonra meg vegyen diszket, pláne 3.2TB-osat, akinek hat anyja van. És azért lássuk be, nem túl életszerű, hogy valaki otthonra RAID5-öt vagy RAID6-ot épít.Láttam már olyat, hogy 300GB-os SCSI diszk döglött meg szinkron közben, pedig csak olyan 2-3 óra egy szinkron. 300GB adat ment az örök bitmezőkre. Mindezt úgy, hogy hardveres RAID kártya volt, csak épp bugos (illetve inkább átgondolatlan logikával megalkotott) volt a firmware és a diszkek állapotát csak szabadidejében nézegette volna. De a kártyának a terhelés miatt nem volt ideje. Aztán mikor az egyik diszkről kiderült, hogy hibás és csere után jött volna az újraszinkorizálás, kiderült, hogy hát tulajdonképpen a másik is döglött diszk, így nem volt honnan szinkronizálni. És itt nem SOHO kategóriás játékszerekről beszélek, hanem olyan brand gyártó cuccáról, amit nagyvállalatok vesznek súlyos pénzekért. Hja és a kialakított környezet miatt a firmware hiányossága csúnyán visszaütött több alkalommal, míg rá nem jöttünk, hogy az okozza...
.
Tény, hogy ritka, de ha a millióból te vagy az az egy aki ezt beszívja, szerintem nem fog vigasztalni, hogy egy ilyen hibának statisztikailag millió az egyhez az esélye... -
Voyage
aktív tag
Arra akartam kilyukadni, hogy mindenki dobálózik itt, hogy így megvédeni, úgy megvédeni.
Mikor a védelem akár többe is kerülhet, mintha már beütött a baj, és annak orvoslása.
Azaz ha villám csap is bele, Kürt-ék akkor is megoldják az adatmentést bármilyen helyzetben.
Persze egy sok körös RAID5 tömb is egy megoldás, csak lehet, hogy nem lesz rá szükség, ha meg nincs, és mégis beütött a krach, ott a Kürt. -
Tyberius
aktív tag
Na most már álljunk már meg egy percre végre-valahára. Azt mondod, hogy a backup adathordozó meg off-site tárolás feleslegesen komplikált, hiszen egy RAID tömb minden ellen véd, amire realisztikusan számítani lehet. Ezek után felvázolsz egy otthoni rendszert, amelyet túlfeszvédő és UPS biztosít, és 1 db vinyó helyett dedikált hardveres RAID tömböt használ adattárolásra. Akkor most ki is komplikálja túl a dolgokat?
Ami azt illeti, nálam se UPS, se túlfeszvédő nincs. Van viszont backup vinyó. Külső, 10000 HUF-ba került, és fél kilót nyom. Véletlen törlés ellen is véd, meg vírus, tápegységhalál, oprendszerhalál, villám és egyéb ilyesmi ellen. Tűz, víz, földrengés ellen nem véd, meg atomcsapás ellen sem
De ezek amúgy sem reális veszélyek, ugye?
-
rii
nagyúr
nem akarok belepofázni, de a tápegységben így megbízol?
mivan, ha az összeszarja magát, és küldi a 12V helyett a 220-at?szerintem ha fontos az adat, HDD-n, a polcon is,
ha munka, akkor HDD-n a polcon és pár kilométerrel arrébb is.illetve ha valakinek fontos az adatt, meg a gépe (szóval mindenkinek) szünetmetes tápegység is kötelező darab.
jaés RAID tömb.
munkahelyen .... pont a munka közben, szóval a szemem láttára omlott össze a 3 RAID párból az egyik pár mindkét HDD-je. Csak a rendszergizmó zsenialitása miatt jöttek vissza az adatok, de "csak" az alkönyvtárak .... egy nap kiesés után. -
Tyberius
aktív tag
Na mármost ha kiépítesz egy RAID tömböt (itt már eleve több HDD kell a redundancia miatt), majd veszel mellé egy UPS-t és egy túlfeszvédőt, akkor hol is vagy előrébb, mint az, aki vesz egy külső vinyót, és időnként arra mentegeti a fontos adatait?
A RAID tömb baromi sérülékeny, ugyanakkor az egyetlen dolog, ami ellen viszonylagos védelmet nyújt, az valamelyik vinyó váratlan elhalálozása. Ha pl. az oprendszer b*ssza el valamily módon a fájlrendszert (pl. memóriahiba, igen, láttam már ilyet), akkor sokat ér a RAID tömb.
Ja, és mint ember, mennyire vagy hülyeségbiztos? Tuti, hogy nem tudsz annyit inni, hogy utána ne tudd, mit csinálsz a gépeddel?
És arról nem is beszélve, hogy ki mindenki férhet hozzá a gépedhez, amikor épp nem vagy ott... -
Depression
veterán
Azt elfelejtetted hozzáírni, hogy az a raid tömb egy atombiztos, légmentesen lezárt, internetől független, földrengés, árvíz és tűz elleni védelemmel ellátott bunkerben legyen.
Minden más esetben a fontos dolgokat több helyen, jó távol kell egymástól tartani.Mod: a saját áramellátást elfelejtettem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Crucial T500 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Corsair MP700 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest