Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• 8th

addikt

LOGOUT blog (1)

válasz Narxis #30 üzenetére

A szakképzés kétség kívül szar. Ez vitán felül áll. Viszont! Ha nem veszed félvállról akkor egy stabil elméleti alapot már megad amire lehet építkezni. "tapasztalat nélkül nem fog senki alkalmazni" Ez már nagyon régen nem így van. Olyan szintű a szakemberhiány, hogy a legelbaszottabb fél-analfabéta hülyét aki fejénél fogja meg a kalapácsot azonnal felveszik ahogy kiesik az iskolapadból/tanfolyamról. Ha megvan a papírja jöjjön majd menet közben kitanulja a szakmát. Én 2017-ben végeztem a hegesztő sulit hozzánk már a minősítő vizsga előtt bejött két vállalkozó nézelődni, hogy van-e olyan ember a díszes társaságban aki nem teljesen reménytelen eset. Hármónkat kiválasztották, fel is vettek a tanfolyam végeztével azonnal mindhármunkat. "nem itthon lennék akkor már burkoló ha fizikai munkára adnám a fejem." Ez is egy opció, Én ha mennék nem a pénz miatt hanem a lelket mérgező hazai viszonyok miatt mennék. A mindent átszövő politika és korrupció na meg az urambátyám rendszer miatt. Ez a két táborra szakadt a másik vérére szomjazó ország soha a büdös életben nem fog egyről a kettőre lépni. Teljesen mindegy ki vezeti éppen. Én ezért mennék ha mennék, hogy a gyerekem ne ebben a miliőben nőjön fel. Na szépen elkanyarodtam. Szóval, amit Ausztriában vagy Németországban alkalmazottként szakmunkával megkeresel azt itthon is megkeresed egyéni vállalkozóként teljesen legálisan. Az a szabadság, hogy a magad ura vagy, hogy nem ugat bele senki a dolgodba, hogy nem áll mögötted senki amikor dolgozol, hogy azt a munkát vállalod el amelyiket el akarod nem pedig azt amit rád lőcsölnek, na az megfizethetetlen. "Hegesztgessél csak a haveroddal, ha te ezt szereted csinálni akkor jó neked." Fizikai munka, igen. Nekem ez nem derogál ahogy más fizikai munka sem. Nem érdekel, hogy nap végére koszos és fáradt leszek. Egy néha nem kevés kreativitást igénylő változatos munka, mindig más és más, nem unalmas nem egyhangú megvan a szépsége. Szeretem csinálni, jól keresek nincsenek anyagi problémáim és nem kellett ezért emigrálnom mint rengeteg magyarnak. Jelen pillanatban azt érzem, hogy a helyemen vagyok és a halálomig tudnám ezt csinálni. Nem is munkaként tekintek erre inkább afféle alkotó tevékenységként pláne ha egy olyan egyedi konstrukciót kell legyártani amit nekünk kell kitalálni engedélyeztetni kivitelezni. Sajnos kevés magyar mondhatja el magáról itthon, hogy szereti amit csinál és meg is él belőle. Bár többen lennénk de ez van sajnos.

(#31) Graphics: Ahogy Hofi Géza mondta. Korrupció az amiből kihagynak. ¯\_(ツ)_/¯

[ Szerkesztve ]

Analóg vén majom egy digitális világban

• 8th

addikt

LOGOUT blog (1)

válasz Narxis #26 üzenetére

Istenem ez az állandó negatív mindenszarizmus. Nem unjátok még? Ha itt olyan szar lehet elindulni külföldre szerencsét próbálni majd rájöttök, hogy sehol sincs kolbászból a kerítés. Tisztában vagy vele, hogy egy burkoló mennyiért dolgozik manapság négyzetméterenként? Vagy egy szobafestő? Vagy mennyit keres egy kőműves naponta? Vagy egy klímaszerelő? És egy autószerelő óradíja? Az utóbbi években iszonyatos mértékben felértékelődött a szakmunka itthon. Én a magam példáját tudom elmondani. Jó barátom szerkezetlakatos én hegesztő vagyok. Van egy vállalkozása megkért hogy csatlakozzam hozzá felezzük a költségeket és a hasznot is. Összeálltunk, egy ideje együtt dolgozunk. Kapuk,toló és úszókapuk, kerítések, korlátok, lépcsők, előtetők, pergolák, kerti kiülők a legkülönbözőbb acélszerkezetek (lemezgarázs, csarnokváz stb)... minden ami jön. Múlt hónapban adtunk át egy három állásos kocsiszínt egy mezőgazdasági telephelyen. 3.7M lett a vége ebből 2.85M volt az anyagköltség a többi a munkabérünk. Bruttó 425k/fő 12nap munkáért. Magyarországon. Mérnöki és orvosi diploma nélkül fél hónap munkával. Erről ennyit. Ugyanott jövőre egy szarvasmarha hizlalda romos fából készített pala borítással ellátott tetőszerkezetét (50x30m alapterületű építmény, szabvány szerint előírt lejtéssel közel 1800 négyzetméteres tetőszerkezetről beszélünk!) kell lecserélnünk. 22k/nm árajánlatot adtunk le rá és mivel mi voltunk toronymagasan a legolcsóbbak el is fogadták. Anyagköltségben kijön 16,5k-ra négyzetméterenként és ebben már minden benne van. Számolj. Két és fél, három havi munkáért nem rossz igaz? Továbbra is orvosi és mérnöki diploma nélkül. Magyarországon. Bejelentve, leadózva.
    Nekem ne nyavalyogjon se itt se máshol senki sem, hogy Magyarországon csak vergődni lehet...

• 8th

addikt

LOGOUT blog (1)

válasz Narxis #22 üzenetére

Vagy tanulsz és protekció nélkül öles létekkel haladsz előre az életben.

Új hozzászólás Aktív témák