Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Beri

addikt

válasz DJS #51 üzenetére

A csecsemő idegrendszere flexibilis, de működése még lassabb, a feladatai kevésbé komplexek, mint a kész processzoré.
    Csak a tanulás módja más. A sebessége nem.

Ha jó memóriája van, és jó könyvei, talán. De az biztos, hogy minden olyan esetben, amit nem vernek külön a fejébe, a saját nyelvének logikáját fogja használni.
    Könyvek nélkül, anyanyelvi környezetben lehet tisztességesen nyelvet tanulni. Én erről beszéltem. Persze lehetne normálisan, eredményesen oktatni is (jártam magán nyelviskolába valamivel több, mint fél évet, többet ért, mint négy év angoloktatás a gimnáziumban), de az nem célja az iskolarendszernek.

Ilyenkor beszélik a magyarok a "Hunglisht", olyan szavakkal, amik nekem angolnak tűnnek, de amit egy angol életében nem mondana, vagy csak a kocsmában, a hetedik pohár után.
    Mert a saját útjába áll azzal, hogy foggal-körömmel kapaszkodik abba, amit már tud, ismer. Amikor csak teheti, magyarul beszél, magyarokkal veszi magát körül, stb. Ez az a bizonyos makacs önfejűség, amiről már írtam az előbb.

A kiejtést pedig felnőttként teljesen lehetetlen megtanulni. Közelíteni lehet csak, akcentus nélkül megtanulni már nem.
    A gyerek akcentus nélkül tanul meg beszélni, mert nincs semmi alapja, nincs semmilyen rutinja szavak kiejtésében. De azt nem állítanám, hogy nem lehet akcentus nélkül beszélni egy idegen nyelvet felnőttként. Csak idő kell hozzá, meg jó sok gyakorlás. Vannak nyelvek, amik az átlagosnál több gondot okoznak magyarként, de semmi sem lehetetlen.

Új hozzászólás Aktív témák