- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beri
addikt
válasz
#24737024 #78 üzenetére
Persze, szinte mindenhol megérteti magát az ember az angollal (kivéve talán pár csökönyös svájci bennszülött között, meg mondjuk a franciák is furcsán állnak a dolgokhoz
), de én törvényt hoznék az ügyben, nem bíznám a döntést az emberekre. Így nem lehetne arra hivatkozni, hogy deháténnémetettanultam.
-
Beri
addikt
válasz
#24737024 #73 üzenetére
Persze, jó dolog, ha az ember megismeri a másik nemzet kultúráját, irodalmát, stb. Viszont szvsz a nyelvtudástól valaki nem lesz jobb ember, nem fog máshogy nézni az embertársaira. Csak jól tud jönni néha, ha nem csak egy nyelvet művelsz.
Egyébként ha rajtam múlna, kijelölnék egy nyelvet, amit az egész világon kötelezően tanítanának mindenkinek általános iskolától. Ha már határokat rajzoltak a térképekre, legalább a nyelvi korlátok szűnjenek meg.
tzl: A vitánk arról folyt, hogy legalább olyan szintre jut. Egyébként szerintem is többre képes egy felnőtt ember másfél év alatt.
-
Beri
addikt
válasz
Depression #62 üzenetére
50 felett tényleg nehéz, nem vitatom. De fiatalon (huszonévesen, harmincasként) még nem ez a probléma.
tzl: A csecsemő máshogy tanul. Meg egész nap azt csinálja gyakorlatilag. Viszont egy felnőtt ember is simán eljut másfél év alatt egy másféléves gyerek szintjére, erről beszéltem.
aronvirginas: Más készségeket igényel a két dolog.
Xero: Nameg annak olyanok is, akik annyira görcsösen ragaszkodnak az akcentusukhoz (még ha hülyén is hangzik), hogy az már szinte hihetetlen. Volt egy angol-német szakos lakótársam, aki emlegette a profjait, akik annyira brutálisan "magyarul" beszéltek angolul, hogy csak pislogott a srác. Nagyon szépen, választékosan, nyelvtanilag hibátlanul adták elő a mondandójukat, de pl. egy sztrákcsört úgy mondtak, ahogy én most leírtam
-
Beri
addikt
válasz
Rickazoid #57 üzenetére
Csakhogy számítanak a körülmények és nem mindegy, hogy mitől lesz helytelen valami.
Csak akkor nem mindegy, ha mindenáron meg akarod magyarázni, hogy az egyik helytelen dolog mért jobb a másiknál.Ez megint előfordul felnőtt embereknél is, elég gyakran ráadásul.
Én mondjuk nem találkoztam még egészséges felnőtt emberrel, aki nem tudta volna kimondani, hogy görkorcsolya. Gyerekkel annál inkább.az ember csecsemő korában tanul a leggyorsabban és a legtöbbet, majd ahogy egyre idősödik, egyre lassabban fog tudni tanulni és egyre kevesebbet lesz képes megtanulni
Attól, hogy ismételgeted, még nem lesz igaz. Csak fogékonyabb a gyerek, jobban AKAR tanulni, ennyi az egész.Tudatos akarattal kompenzálható, de csak a nyers tudás bővítésére és tapasztalatszerzésre, úgy és annyit tanulni nem lesz képes egy ember soha többé, ahogy és amennyit kisgyerek korában.
Mert nem akarja igazán. -
Beri
addikt
válasz
Rickazoid #54 üzenetére
Egy felnőttnek meg kell lennie a szükséges tapasztalatnak és a megfelelő gondolkodásmódnak ahhoz, hogy az anyanyelvén helyesen beszéljen. Így ha nem ezt teszi, akkor rosszul beszél. Egy kisgyereknél nem feltétlenül van meg a megfelelő tapasztalat, sok kifejezést nem ismerhet és a gondolkodásmódja is más.
Mind a kettő helytelen. Ez a lényeg.Azért nem mond ki bizonyos szavakat, mert nem tudja hol és hogyan kéne használni őket, esetleg tudja, csak nem érti miért ott és akkor, vagy csak szimplán más elképzelése van adott helyzetről, másképp látja a történéseket, másként éli meg és dolgozza fel.
Nem arról beszéltem, hogy a gyerek nem használ bizonyos szavakat, kifejezéseket, hanem arról, hogy rosszul ejti ki azokat. -
Beri
addikt
A csecsemő idegrendszere flexibilis, de működése még lassabb, a feladatai kevésbé komplexek, mint a kész processzoré.
Csak a tanulás módja más. A sebessége nem.Ha jó memóriája van, és jó könyvei, talán. De az biztos, hogy minden olyan esetben, amit nem vernek külön a fejébe, a saját nyelvének logikáját fogja használni.
Könyvek nélkül, anyanyelvi környezetben lehet tisztességesen nyelvet tanulni. Én erről beszéltem. Persze lehetne normálisan, eredményesen oktatni is (jártam magán nyelviskolába valamivel több, mint fél évet, többet ért, mint négy év angoloktatás a gimnáziumban), de az nem célja az iskolarendszernek.Ilyenkor beszélik a magyarok a "Hunglisht", olyan szavakkal, amik nekem angolnak tűnnek, de amit egy angol életében nem mondana, vagy csak a kocsmában, a hetedik pohár után.
Mert a saját útjába áll azzal, hogy foggal-körömmel kapaszkodik abba, amit már tud, ismer. Amikor csak teheti, magyarul beszél, magyarokkal veszi magát körül, stb. Ez az a bizonyos makacs önfejűség, amiről már írtam az előbb.A kiejtést pedig felnőttként teljesen lehetetlen megtanulni. Közelíteni lehet csak, akcentus nélkül megtanulni már nem.
A gyerek akcentus nélkül tanul meg beszélni, mert nincs semmi alapja, nincs semmilyen rutinja szavak kiejtésében. De azt nem állítanám, hogy nem lehet akcentus nélkül beszélni egy idegen nyelvet felnőttként. Csak idő kell hozzá, meg jó sok gyakorlás. Vannak nyelvek, amik az átlagosnál több gondot okoznak magyarként, de semmi sem lehetetlen. -
Beri
addikt
válasz
Rickazoid #49 üzenetére
Ha a gyerek beszél helytelenül, az anyanyelvi szint, de ha egy felnőtt, az csak simán rossz? Ugyan már...
Meg olyan a gondolkodásmódjuk... Milyen? Hogy nem tudnak kimondani szavakat? Ugyanúgy csak gyakorlatlanság, mint egy felnőttnél, semmi több.
Meg a felnőtt akarattal pótolja az elvesztett tanulási képességeket? Ezen is csak hangosan kacagni tudok. Pont hogy az a bizonyos akarat tartja vissza. Nameg az, hogy a felnőtt ember szégyellne annyira borzasztóan pocsékul beszélni egy nyelven társaságban, ahogy egy másfél éves kisgyerek teszi. Pedig úgy gyorsabban menne a tanulás is.Tudom, miről beszélek. Kötelezően tanultam szlovákot általánosban (meg aztán gimnáziumban is, de az már más tészta) rengeteg sorstársammal együtt. Láttam magyar-szlovák házasságból született gyerekeket, ahogy beszélni tanultak. Vannak rokonaim (huszonévesek és negyvenesek-ötvenesek is), akik angolul tanultak anyanyelvi környezetben, mert kellett.
Továbbra is azt mondom, hogy simán tud olyan sebességgel nyelvet tanulni egy ember bármilyen korban, ahogy egy kisgyerek teszi. Csak elhatározás és kitartás kell hozzá, semmi több. -
Beri
addikt
válasz
Rickazoid #34 üzenetére
A másfél éves gyerek szintje nem az, amit anyanyelvi szintnek neveznek felnőtt embereknél. Köszönőviszonyban sincs vele. Nem tudom, hány gyereked van, vagy hány kivándorolt emberrel beszélgettél azon a nyelven, amit meg kellett tanulniuk, de hidd el, másfél év egy felnőtt embernél is elég tud lenni társalgási szintű nyelvtudás elsajátításához, ha nem tiltakozik ellene az illető kézzel-lábbal. Nem azt mondtam, hogy másfél évesen gügyög a gyerek, de nem is beszél többszörösen összetett mondatokban, bonyolult alá-fölérendelő szerkezetekkel. Rövid tőmondatokat képez, sokszor rosszul artikulál, helytelenül ragoz, stb.
#43: Egy csecsemő idegrendszere semmivel sem fejletlenebb, mint egy felnőtt emberé sőt, egy felnőtt emberé kevésbé alkalmas tanulásra, mint egy csecsemőé.
Ezzel meg a makacs, önfejű, lusta felnőttek takaróznak, amikor valami újba kéne belekezdeniük. -
Beri
addikt
válasz
Rickazoid #27 üzenetére
Meddig tanul egy nyelvet egy csecsemő? Körülbelül 1-1,5 évig, és akkor már a többség úgy tud kommunikálni szóban, mint te vagy én (persze csak ha a szülei nem retardáltak).
Jah. Tudja mondani, hogy baba, meg mama, meg kutya, cica, brumi. Ilyen szintű nyelvtudást ennyi idő alatt simán, gond nélkül elsajátít egy felnőtt ember is, ha olyan környezetben van (mindenki úgy beszél hozzá), plusz van valami motiváció.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Energiaital topic
- Háztartási gépek
- Honor 400 Pro - gép a képben
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Spórolós topik
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- További aktív témák...
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192bit Videokártya
- RX570-es, RX580-as és RX5500XT eladó videó-kártyák - Garancia
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Macbook Air M2 8/256 100% akku
- Iphone 14 Pro fehér-ezüst 128GB nagyon szép
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged