Keresés

Aktív témák

• rudi

nagyúr

válasz anaqer #35 üzenetére

Hát ja! És gondolj bele, hogy jófajta 4-5 ns-os modulokról van szó, amik DDR400 vagy DDR500(!)-nak felelnek meg!!! Tuti nyomott árakon mennek a memóriamodulok!!!

• rudi

nagyúr

válasz anaqer #26 üzenetére

Ez a memóriás nagyságrendes kérdés eléggé komplex. Láthattuk, hogy az AGP a PCI-Ex-hez képesi lassúságával is kellően hatásos vizuális effektek megvalósítására volt alkalmas. Miért? Azért mert a szokásos intefészekre vonatkozó elgondolásokkal estek neki: kicsi a sávszélesség, ezért a lehető legkevesebb adatot pakoljuk át rajta (tömörített textúrák stb.) A sávszélesség másik kérdése hogy mi megy át: a PCI-Ex-en csak a textúrák és a vertexek adatai, de a VGA memóriában AA, AF, blend, shader számolások, Z-teszt stb. számára kell sávszélesség. A nagyobb memóriaméretnél mondjuk egy pálya elején sokkal több statikus textúrát lehetne átpakolni a VGA-RAM-ba, ezzel tehermentesíteni a PCI/AGP-t akció közben, de kérdés, hogy erre van-e igény. Másrészt viszont, ha több memóriánk van akkor nagyobb felbontásban tudunk nagyobb részletességgel (pontossággal) dolgozni, de ezze arányosan nő a memória sávszélesség igénye is, ami kérdéses, hogy az 512MB memória adta lehetőségek mellett elégséges-e. Ennek megítélése egyelőre fölöttünk áll asszem.

Enneg a Pro-s memkezelős témának még utánanézek, eddig nem hallottam róla, mert sajnos nem fenyeget annak a veszélye, hogy egy 100.000+ Ft-ba kerülő VGA tulajdonosa legyek... Mindenesetre abban lehet valami hogy a 4 kvad jobban kezelhetpő mint a 3 kvad, ezért sem értem, hogy hol késik a 2 kvados R420 mutáns...

Az MRT kb annyit jelent, hogy egy renderelési eljárás (vagyis memóriaterületekel végzett művelet eredménye) a framebufferbe, vagy a memóriába tübb helyre is beírható. Pl kell a 0-180 fok tartonyám összes pontjának sin() függvénye 3 helyen. Ebben az esetben elég egyszer dolgozni és az eredményt mind a három helyen lehet használni. Korábban a sin()-t mind a három esethez ki kellett számolni. Az egész mögött tuti valami memóriacímzési trükk áll mert NV asszem végtelenig tud újrafelhasználni (ami gondolom nem végtelen de kellően nagy szám) és az R3xx-ek 4-ig.

• rudi

nagyúr

válasz anaqer #23 üzenetére

1-2. ha kellően nagy sávszélességünk van a memóriába irásra/olvasásra akkor akkor kisebb memória mérettel is beérhetjük hiszen gyorsan tudunk oda-vissza irogatni. Erre volt jó még az eredeti UT idejében az AGP texturnig, de lassúnak bizonyult és kiment a divatból, de proci által számolt fizikákhoz és dinamikus objektumokhoz hasznos lehet a PCI-Express, persze ehhez a programoknak is ki kell majd tudniuk használni az új lehetőségeket, és az nem ma lesz.

3. milyen kétségeket? Szerintem itt nem az optimalitás a kérdés, hanem hogy vajon ez a 12 futószalag + 256bites GDDR3 lesz-e a közeljövő általános játékVGA-ja (legalábbi nyugaton, ahol a játékokat vásárolják és nem warezolják).

4. a 3Dc éppen arra való, hogy az eddig nehezen (vagy inkább rossz minőségben) tömöríthető normalmapok is jól kezelhetőek legyenek. A többi textúrafajtára a DXTC eljárások bőven elégnek bizonyulnak. A procedural texturing szerintem a textúragenerálás átpakolása a CCT (maya, 3ds stb textúrgyártói) cuccokból a shaderkódba, majd meglátjuk hova jutnak vele. Az MRT szerintem inkább számolás-spórolási metódus (a sok ugyanazt csak egyszer számolja ki és több helyre írja le, míg korábban többször számolta ki és többször írta le). A precizitással kapcsolatban meg a legtöbb helyen meg szokás állni 32bitnél, szerintem a 3D garfikában sem fogunk sokáig átlendülni ezen, mert minek is...

• Tithian

őstag

válasz anaqer #4 üzenetére

A GF3-4 idején tényleg felesleges volt a 128MB.
    A 9700-9500 óta kihasználható.

• Balinov

titán

válasz anaqer #4 üzenetére

Ez igaz, mármint a távlatokba gondolkodás,csak mire a távlati gém/alkalmazás igényli majd a 512MB+ VGA-RAM-ot,addigra meg a GPU lesz a kevés,ami meghajtaná a plusz ramot.szerintem a termékélettartalmok alapján manapság a 256MB-os számit távlati gondolkodásnak.

a többi szinpla marketinges rizsa->ergo parasztvakítás

Aktív témák

Hirdetés