Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bdav

őstag

válasz rollins #85 üzenetére

Én nem abban látom a többmagos rendszerek legnagyobb előnyét, hogy egy program több szálát tudja párhuzamosan futtatni. Eddig is az volt a helyzet hogyha egy alkalmazásban több programszál kellett (bár ezek futottak valóban párhuzamosan, de az időosztás miatt egész jól működik a dolog azért), akkor többet írt bele a fejlesztő, ha nem kellett akkor nem írt, ez ezután is így lesz. Ha teszem azt egy progi többszálúnak lett írva, és mindegyik szál egyenként erőforrásigényes, akkor gyorsulni fog, ha nem, akkor gyakorlatilag semmi különbség.
    Külön érdemes szólni az olyan cuccokról, amik jól párhuzamosítható problémák, tipikusan a különböző tömörítő és kép/video/hang feldolgozó szoftverekről, amiknél a program felépítése kell hozzá, hogy kihasználja a több feldolgozóegységet párhuzamosan. De itt én egy járható útnak látom azt, hogy sok szálon tolod egyszerre aztán majd az OS jól beütemez a processzormagokra, mindegy hogy hány van belőlük (amíg több szál van mint mag).

Ami viszont a mindennapos használatban jelentkező szvsz legnagyobb előnye a többmagos / többprocesszoros rendszereknek, az az hogy egy modern (kb. dos 6.22-nél újabb) OS-en soha sem egyetlen alkalmazás / process fut. Így meg lehet azt csinálni, hogy úgy ütemezek, hogy a processek másik magon futnak. Ebből is inkább csak akkor érzel majd valamit ha több erőforrásigényes progit futtatsz egyszerre.

[Szerkesztve]

• bdav

őstag

válasz antikomcsi #70 üzenetére

nem feltétlenül direkt neked címeztem a hozzászólásomat, többen is felvetették h. mi van ha 3 magos processzort tervez az AMD. Csak talán pont a tied volt a legutolsó ami ilyesmi témához közelített.

• bdav

őstag

válasz antikomcsi #42 üzenetére

ezt én eléggé kétlem h. 3 magosra terveznék, pont azért mert ahhoz tervezni kellene. Egy proc. árának jelentékeny része a tervezési költségeket jelenti, ha már egyszer megvan hogy hogy kell legyártanod + a gyáradat ráállítottad, utána már egy példány előállítása viszonylag olcsó (kb. a szoftverfejlesztés analógiáját tudom felhozni: amikor bemész a boltba megvenni az aktuális kvéket akkor amit kifizetsz az nem azért annyi, mert drága a dvd amire rámásolták, hanem mert előtte 1-2 évet tököltek vele mire kész lett).

letiltott 4. mag mellett szól h. ha jól tudom az új AMD procik képesek ''lekapcsolni'' egy-egy magjukat ha nem kell a teljesítmény, tehát valszeg architekturálisan fel van készítve a cucc arra hogy egyszerre nem kell mind a 4 magnak rendelkezésre állnia (képes működni 3 maggal). Így megszabadulnak a selejtektől.

Új hozzászólás Aktív témák