Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• proci985

MODERÁTOR

válasz Ivy.4.Ever #69 üzenetére

a bolognai keretrendszernek biztos nem a hibája. megváltoztatni egy processt nehéz, de alapvetően olyan helyekről beszélünk, ahol egyébként informatikusokat képeznek.

(#72) palacsa: persze, de a BME info és az ELTE prog között eléggé hasonló a diszkrét, legalábbis jellemzően elég nagy az átfedés a tanárok között. és az van amit cucka leír.

cucka: erről van szó.

• proci985

MODERÁTOR

válasz Ivy.4.Ever #51 üzenetére

mivel azoktól kérdezed, így nem tudok válaszolni:).

felsőfokú végzettség jó dolog, de 3 év egyáltalán nem sok idő, azalatt minél használhatóbb tudást kell leadni. amibe nyugaton már nem feltétlenül fér bele, hogy a programozó képzés keretein belül 10-15 kredit elmenjen fizikával.

• proci985

MODERÁTOR

válasz gghrtz #48 üzenetére

nézd meg mik a céljaid, milyen munkaterületen akarsz dolgozni, ott a követelményeket. álláshirdetések mellett érdemes céges emberekkel beszélni pl állásbörzén, mire van szükségük. esetleg beszélj külföldi ismerősökkel, ott mi az elvárás. CAE utóbbi esetben megfontolandó.

aztán ennek függvényében koncentrálj. baráti körben volt olyan, aki 5.5ös átlagot tolt, majd elment dolgozni programozóként: utánna lett 2.2-2.5ös átlaga, meg az öt év se jött össze, de több tapasztalata lett, plusz nézegette a doktoranduszt utánna, de nem fizették volna meg és így skippelte.

én dolgoztam harmadéven (ill másodévtől student unionban és más egyesületekben aktív voltam), de kb ennyi fért bele az időmbe és ennyiből állt az életem (meg aludtam/ettem/fürödtem/mostam/vasaltam/takarítottam). tűréshatár fölé meg ne terheld magad.

palacsa nekünk itt BSCn van 7.5+7.5 kredit matek. a diszkrét szórótárgy, de elosztott rendszereken a másodév végére megmaradtaknak még egyszer megszórják az első vizsgaalkalommal a 80-90%át. utóbbi viszont dolgozó emberként is fontos, értsd össze kell tudni úgy rakni egy elosztott rendszert, hogy ne vesszen el adat, különben a megrendelő leperelheti az ember gatyáját.

kell matek, viszont szerintem 60 kredit egy programozónak feleslegesen sok és viszi az időt a célirányosak tárgyak elől. 15 meg tényleg picit kevés volt, de nem lett volna olyan tárgy, amit még be lehetett volna cserélni matekra, mert a matek lett volna később a fontosabb. de ez nem Magyarország és info BSC után nem igazán szokás továbbmenni programozóként, mert BSCvel is simán és gyorsan felveszik az embert.

mielőtt elgondolkodnál: 15kredit a tanterv szerinti, egy héttel az eredményhirdetés után pedig már nem volt munkanélküli a végzettek között kb.

• proci985

MODERÁTOR

válasz gghrtz #46 üzenetére

valszámból szvsz ami érdekes, az a Bayes tétel: avagy ki tudjuk számolni azt, amit keresünk abból, amit tudunk, ezzel pedig csökkenthetjük a bizonytalanságot. illetve a sztochasztikus folyamatokhoz kell.

ciscokat toltok egyébként?

azt remélem tudod, hogy mindent nem lehet megtanulni és érteni:). szóval érdemesebb arra koncentrálni, amivel dolgozni fogsz. ha pedig extrán időt szánsz rá, akkor legyél vele tisztában, hogy ez adott esetben hobbinak minősül:).

(nekem is volt már, hogy hobbiból beletoltam egy tárgyba extrán 200 órát, szóval adott esetben jó dolog is lehet ez)

• proci985

MODERÁTOR

válasz sarkanyolo2 #42 üzenetére

általában szoktak lenni fősulikon/egyetemeken kapcsolódó wikik, illetve kéne lennie egy elérhető programtervnek nyilvános helyen (bolognai rendszerben tudomásom szerint ez kritérium), amiben az összes kurzus nevének elérhetőnek kell lennie. amik alapján meg tovább tudsz menni a tantárgyi adatlapokra. tantárgyi adalapokon meg ott kell lennie a kurzus célkitűzéseinek, avagy mit kell a diáknak tudnia ahhoz, hogy kreditet kapjon, illetve milyen célokat kell a számonkérésnek lefednie.

ha van wiki, akkor elég gyorsan át lehet nézni, hogy mit fogsz tanulni, mik az erősségei és gyengéi a dolognak.

ha nincs wiki, akkor a program/tantárgyi adatlap infokból is kb egy fél nap-nap ráfordításával egész jó képet lehet kapni, hogy mégis mi tartozik bele.

aztán ha vannak durva anomáliák, pl szakirány előtt az első két évben van 60 kredit matek, 20 kredit fizika+elektronika és 20 kredit programozás, te meg alapvetően pl webprogramozással (c#/.net/java/PHP/SQL/noSQL/networking/html/css/networking/elosztott rendszerek[/grid/cloud]) akarsz foglalkozni, akkor nem biztos, hogy az adott képzés sokkal közelebb visz a céljaid eléréséhez.

de ha pl business intelligence / data warehousing helyett fizika van gazdinfon az is egy elég jó indukáció, hogy a képzés lehet kevésbé követi az aktuális trendeket.

gghrtz: ha villanyon vagy akkor ez mind kell. infon viszont ezek inkább csak érdekességek, hacsak az ember nem megy át kvázi villamosmérnökbe a végén.

• proci985

MODERÁTOR

válasz joysefke #38 üzenetére

nem, az az automatas oran volt meg valahol az otodik perc kornyeken ha jol emlekszem:DDD

de az alapkepzesben tenyleg kb a kreditek fele laborbol jott be (diplomamunka nelkul is!), amire jott meg a modellezes, fejlesztesi processek, teszteles, szokasos CS cuccok (adattipusok, OS, parhuzamos programozas, eloszotott rendszerek programozasa), meg nemi networking (cisco essentials / CCNA routing elso felevben), user interface design es nemi diszkret. mert tobb nem fer bele, cegeknel meg erre van igeny. itt is eleg magas a lemorzsolodas, de aki birja az pillanatok alatt el tud masodev utan mar helyezkedni fejlesztokent.

• proci985

MODERÁTOR

válasz lezso6 #9 üzenetére

ez nem feltétlenül igaz, itt nekem 7.5kredit matekom volt összesen BSCn (diszkrét), plusz pár dolog elbújtatva (algoritmusok/szoftvertesztelés kapcsán) más jellemzeőn programozásorientált kurzusokon. cserébe viszont programozás orrbaszájba de úgy, hogy a játékprogramozók első félévben többet programoznak csak c++ban, mint pár magyar egyetemen az informatikusok az első két évben. ez se elég, de stabilabb alap.

BSC elég gyakorlatias, aztán most MSCn húzzák szintre az elméletet... de olyan szinten, hogy van egy 12+1 előadásos tárgy, amin az előadó két óra alatt végigment az automatákon, nulláról a Turing gépig, Church-Turingig és Chomskyig, mert kb a lényeget ennyi idő alatt át lehet tolni. Utánna azt számolgattam, hogy normál esetben kb egy évnyi anyagot tolnak éppen le egy 7.5kredites tárgyban, zanzásítva. Nade: BSCvel is lazán el lehet helyezkedni, másodév után már szinte mindenki a csoportból IT területen dolgozott. Diploma után meg egy héten belül mindenki talált munkát. Viszont távlati tervekhez nekem kelleni fog legalább egy MSC remélhetőleg. Plusz 50%meló, épp 75% kurzusok (de tavasztól már csak 50 lesz)

palacsa: Ct is lehetne, csak nem adattípusokkal kellene kezdeni: ott van elrettentő példának a "lehányt borítós" c++ könyv, ami előbb vezeti be a dynamic castot, mint a classokat. pár évvel később visszalapoztam, mert emlékeztem, hogy nem sokat értettem belőle... hát oka volt:). de pl java tényleg megengedőbb. vagy ne adj isten unity / gamemaker is tényleg nagyon egyszerű, utóbbiban hárman egy hétvégén összeraktunk egy bomberman klónt zenével egy game jam hétvége alatt... úgy, hogy közben bőven nem dolgoztunk napi 8 óránál többet. alapokat megérteni tökéletes.

Új hozzászólás Aktív témák