Hirdetés
- Visszakerül a Realme az Oppo alá
- Telekom mobilszolgáltatások
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Fotók, videók mobillal
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
Új hozzászólás Aktív témák
-
DasH_001
tag
-
swander
csendes tag
Ez az egész egy nagy hazugság!!! Én ott dolgoztam..a nagy fellendülés arról szól.hogy nem vettek fel a beígért 1000-2000 emberből semennyit,hanem a meglévő 140 emberből 2 hónap alatt kirugtak 30 -at. Nagyon.nagy fellendülés.
Ez az egész egy jó reklám a Páva "úrnak" és a fidesznek.
-
ArchElf
addikt
Nem akartam ezt írni (mivel a korábban megszóltak a modik miatta), de a lentirre teljesen jól ideillik: az én fizetésemből is két-három semmittevő közalkalmazottat tart el az állam.
Annak fényében, hogy ma kb 1 órát késrtem a munkahelyemről, több mint felháborító: a havi egyszeri alkalommal reggel 8 órás nyitás helyett 8.45-kor ért be és 8.50-kor sikerült befizetnem. Ha ez az én munkahelyemen fordulna elő és nem egy közintézménynél, akkor a pénztáros holnap már másik munkahelyet keresne... Persze ő csak "belibbent" (a 90 kilójával) és egy sajnálommal le volt tudva a dolog.
AE
Amúgy akinek nem sok a 3 M Forint dolgozónként az nyugodtan odaadhatja nekem a sajátját (kp-ban, de akár adókedvezményben is jöhet).
-
wwenigma
Jómunkásember
csak epp ha munkanelkulit vagy halmozottan katranyos helyzetut vesz fel, akkor allambacsi fizeti a dolgozo beret is...
Es ezeknel a cegeknel ne szamoljatok ennyi fizetessel, akibol sok van, annak brutto 80e a fizuja...
2 eve az apeh szerinti top adozo maganszemely 4milliard forintot keresett. Ez az egy ember 10000 (tizezer) minimalberert gurcolo embert huzott fel papiron arra a bizonyos atlagfizura...
Archelf: osszeszerelo a legalja, hol keres az annyit?
-
Khelben
nagyúr
Még 100k bruttónál is csak 3,5 év a megtérülés, az utána jövő években pedig csak bevételt jelent az államnak a munkavállaló, kiadás helyett.
Amúgy az összes cég kap támogatást, ha új munkahelyet hoz létre, csak igényelni kell. Persze utána kevesebbet lehet trükközni, mert elég rendesen ellenőrzik a támogatott cégeket, talán ezért nem igényli mindegyik."Szóval igazából nem is az a kérdés, hogy a kifizetett összeg bejön-e adó formájában"
De, pont ez a kérdés lényege. Ugyanis ha bejön és még hasznot is hoz, akkor megérte. Szimpla matek.
És hiába van munkája annak, aki odamegy, az ő helyére is fel kell venni valakit, előbb-utóbb eljut a lánc egy munkanélküliig. 3 év alatt biztosan. -
Ne csak azt nézd, hogy mennyit fizettek ki, emellett pedig mennyi bevétel keletkezik a járulékokból és adókból, hanem azt is, hogy így ennyi ember után nem kell fizetni az államnak pl a TB-t (amíg munkanélküli járadékot kapsz, az állam fizeti ezt helyetted), vagy hogy mennyi pénzt nem kell kifizetni segélyre, és így tovább. Emellett a helyi boltokban több pénz fogy, ami bevételt generál nekik is, amit jó esetben ő is befektet, vagy legalább elkölti, ami másodlagos növekedést generál (Hitler is profin épített gazdaságot...).
Akik pedig más cégtől jönnek át ide dolgozni, azok hátrahagynak üres álláshelyeket, ahova megint csak vesznek fel embereket, tehát az sem igaz, hogy ha az emberek fele máshonnan jön át, akkor csak feleannyi új embert vesznek fel.
Az viszont lehetséges, hogy további kedvezményeket vesznek igénybe pl pályakezdők után, hacsak ki nem kötötték a támogatásban, hogy egyéb kedvezmények nem vehetők igénybe.Nem ismerem már a pontos számadatokat, de ha jól emlékszem, úgy 28.000 milliárd forint az éves költségvetése az országnak. Ebből 3 milliárd elment 1000 munkahelyre. Ezt csak azért írom le, hogy ha ad abszurdum a teljes éves költségvetést csak új munkahelyek teremtésére fordítanánk (tudom, ez lehetetlen), akkor egy év alatt majdnem egy egész magyarországnyi lakosságnak (beleértve az újszülöttet és a nagyapót is) új munkahelyet teremtenénk. Vagy másként mondva: ha egy évben a teljes költségvetés 20%-át e célra használnánk fel, akkor a teljes munkaképes lakosság rendelkezne legális, bejelentett munkával. Vajon miről lennénk mi, állampolgárok hajlandók lemondani egy évig, hogy aztán utána mindenkinek legyen munkája és drasztikusan megnövekedjen az állam bevétele...
-
ArchElf
addikt
Csak az a baj, hogy ezzel a munkanélküliséget jelentősen csökkenteni nem lehet, és közben az országnak több milliárd forint kiadást jelent.
Ráadásul (ahogy itt is) a cég csökkentett munkaképességűeket és gyakran friss munkakezdőket (illetve főiskolás, egyetemista hallgatókat) foglalkoztat, akik után további adókedvezmények járnak. Meg megnézem azt az összeszerelő üzemet, ahol 1.5-2k bruttót fizetnek... Jó az szerintem 1-1,25-nek is.Amúgy pedig, ha megérné, akkor nem csak egy cégre, hanem az összesre, és nem csak egy dolgozóra, hanem az összesre megérné: ha viszont az összes Magyarországon foglalkoztató cég megkapná a támogatást, akkor az állam a teljes adósságállományának megfelelő ki kellene fizessen - úgy hogy közben az adóbevétel is jelentősen csökken.
Szóval igazából nem is az a kérdés, hogy a kifizetett összeg bejön-e adó formájában, hanem az, hogy megéri-e a plusz kiadás és az elmaradt adóbevétel. Azaz államnak érdeke kellene-e legyen munkavállalóként 3M forintot kifizetni egy cégnek (úgy hogy a felvett ember nem szükségszerűen volt előtte is munkanélküli).
AE
-
Khelben
nagyúr
Akkor számoljunk. 1000 munkavállaló, az átlag bruttó bér most 200.000 Ft. De ezeknél a gyáraknál legyen 150.000, mert jobbára az olcsóbb munkaerőt keresik. 150.000 forint bér után az államnak közvetlenül 90.000 forint bevétele keletkezik. A dolgozó a nettó 100.000 fizetéséből még 25%-ot áfára költ, tehát dolgozónként, havonta 115.000 Ft az állami bevétel. A 3 milliárd forint 1000 dolgozónál kicsivel több, mint 2 év alatt megtérül (26 hónap). És ekkor a cég még egy forint adót sem fizet.
Kijelenthetjük hát, hogy 1000 új munkahelyre 3 milliárd állami támogatást még akkor is megéri adni, ha a cég e mellé teljes adómentességet kap. Ennél jobb befektetés nem nagyon van egy olyan országban, ahol ilyen magas a munkanélküliség. -
earlyrat
tag
Namostan az a nagy mázlink, hogy jó helyen vagyunk közút, vasút szempontból.
Az ilyen gyártók földrészenként tipikusan 1 ilyen összeszerelőt üzemeltetnek,
hogy hamar elérjék az adott földrész országait vasúton vagy kamionnal.
Innen r sugarú körben egész EU, FAK, Maghreb, közel kelet elérhető 1-2 -3 nap alatt
kamionnal, nem kell repülni.
A csipeket, nyákokat idehajózzák 1-2 hónap alatt, az nem olyan sürgős, de az ügyfélspecifikus
összeszerelés az már sürgős, 3-4 hét alatt le kell gyártani a megrendeléseket.A támogatások és munkaerő is fontos, de nem elsődleges az ilyen döntéseknél.
-
ArchElf
addikt
válasz
8nemesis8
üzenetére
Szerintem nincs abban a helyzetben az ország, hogy 5-10 éves "hiteleket" adjon multi-cégeknek, akik majd adó formájában visszatermelik a kapott támogatást (úgy, hogy az idehaza levő cégek támogatás nélkül megteszik ugyanezt a munkavállalók maradék 90%-nak foglalkoztatásával)...
AE
-
kano
nagyúr
Mondjuk azért a mostani frissen végzetteknek is érdekes a hozzáállásuk. Dolgozni nem nagyon akarnak, de nettó 400k legyen és tapasztalatuk meg semmi. Tisztelet a kivételnek.
-
Szerintem én is látom, hogy a munkahelyemen hány kamufőnök van műszaki végzettséggel, és hány HR-pénzügy-jogász végzettségű (fele kamupozícióban). Elég meredek az arány.
Egyértelműen a PTE műszaki szakjaira gondoltak az egyetemmel.Flame-t meg én sem akarok, tehát nem hozok ellenérveket a többi állításodra.
-
HUNNIA1920
őstag
Azt lehet tudni, hogy mikor veszik fel azt a beígért 1000 embert?
Én most végzek, aztán kéne a meló.
-
hodostamas
addikt
Persze hogy jönnek ide, olcsón kapnak jó munkaerőt.. meg persze ezernyi támogatást.
-
duffbeer
őstag
Igen. Anno a Finn igazgató simán elballagott a sorok között és elbeszélgetett a dolgozókkal.
Kb egy éve történt, ha nem látom nem hiszem el:
Három ember "beszélget egymással", manager, középvezető, technikus. manager úr a középvezetőnek mondja, hogy mit mondjon a technikusnak... Szerencsére ez egy emberre jellemző, de rá nagyon. Nem is értem, hogy lehet még ilyen pozícióban... -
kano
nagyúr
Az Elcoteq nem ilyen cég. Teljesen korrektek, főleg magyarok dolgoznak ott, de vannak finn vezetők is. Egyébként a finnek is teljesen korrektek voltak.
De ez a cikk csak annyit jelent, hogy az Elcoteq szabad gyártókapacitását kihasználva velük gyártat a Huawei és itt is raktároztat. De ez mind az Elco gyártósorán, raktáraiban stb., ha jól sejtem.
#38 duffbeer
Ott a pont.
-
alamuszi
senior tag
Igen ez igaz volt akkor, mert akkor volt még szakmunkás képzés, de ma amikor az összes pistike, meg julcsika körömreszelő szakra jár a főiskolának álcázott szabadfoglalkozásra, már nem igaz ez az állítás. Főleg azért mert az álbölcsész képzésekkel sem a Huawei sem más nm nagyon tud mit kezdeni.
Én is tudok ilyen állításokat mondani az elmúlt pár évtizedből:
A Magyarok dolgoznak a legtöbbet.
A Magyarok a legdolgosabbak.
A Magyarok jól képzettek, nézd meg a külföldi magyarokat, akik kimentek.
stb stb.Találd ki melyik a kakukktojás.
Mindhárom.
Na mindegy, nem akarok flame-t indítani, de ez a legképzettebb duma a múlt egyik jelmondata volt de elmúlt.
A külföldi cégek meg azért jönnek ide, mert támogatást kapnak, csak ezért nem azért mert jól képzett a munkaerő, mert az megbukott a képzett szónál. Akkor ennyi erővel lehetne azt mondani, hogy a szlovákok a legképzettebbek, mert oda ment vagy 4 autógyár, vagy a Lengyelek még képzettebbek, mert gyakorlatilag Kelet Európa élelmiszer és vegyi áru gyártásának nagy része ott van.
Sajnos nem kell ámulatba esni ezen munkák 90%-ban betanított munka, amihez esetleg érettségi kell, de sokszor az sem.
-
duffbeer
őstag
Ez egy nagyon érdekes cikk...
Főleg azért, mert elég régóta hallom, hogy a Huawei dolgozókat keres a pécsi gyárába, de soha nem volt szó arról, hogy végülis hol lesz a gyár... Namost a Huawei az Elcoteq-en belül csak egy termékvonal. Jelenleg a gyáron belül belül NEM a legnagyobb. Nem értem miért beszél mindenki "Huawei üzeméről" (Nem a cikk ellen beszélek, mert ugye az lesz leírva amit a sajtótájékoztatón elhangzik). Nincs semmi Huawei üzem, csak Elcoteq van és azon belüli Huawei termékek összeszerelése.
Az persze más, hogy nincs kizárva az Elcoteq Huawei általi felvásárlása. Na akkor már lesz Huawei üzem!Jó pár éve ismerem belülről a céget... Tudnék mesélni (ha nem lőnének érte tarkón
) a hírek valóságtartalmáról, amivel kábítja a sajtót az Elcoteq. Persze jön a huawei és egyebek, hatalmas beruházás, 3000 új dolgozó stb, de közben a pár hónapja is megjelenő cikkek ellenére folyamatos a leépítés!Néhány egyéb dolog:
Nem dolgozik Finn a gyárban, csak a felső vezetőségen belül van pár Finn. Sajnos az évek során lecserélődtek magyarokra. Azóta (kb 2001 !!!!) a bérek nem változtak szám szerint, mert elég ez a magyar parasztnak! A Huawei pécsi letelepedésének több oka van de az tény, hogy a munkabér a környéken kb kétharmada az észak-nyugati régiónak (Szombathely, Győr, Zalaegerszeg stb.)És ahogy írták előttem, hihetetlen mi megy ott bent a bérekkel és a munkaszerződésekkel!
-
wwenigma
Jómunkásember
Ha bemesz es nincs melo es nem szolnak elore, akkor haza lehet menni kotelezo jelleggel szabira. Ofc van ugy hogy nap kozben elfogy, de akkor törölgetsz vagy a helyeden allsz a nap vegeig. Szerencsere en ezt elkerülöm, masfelé vagyok.
Meg en is ugy hallottam, többeknek lett kocsi/haz seftből de hat ez csak pletyka.
Szó mi szó, még igy is a normalisabb helyek közé tartozik, a kornyéken levő multik közül...
-
RexpecT
addikt
Épp most olvastam, hogy ott is bővítenek, 230 millió eurós beruházás.
Nekem van több ismerősöm is aki ott dolgozik, eddig nem panaszkodtak.Az viszont nagyon megmaradt bennem, hogy volt amikor semmi munka nem volt az egyik részlegen és több napig nem kellett semmit sem csinálni a munkaidőben.Hallottam róla,hogy egy srác aki több ezer memóriakártyát vitt ki kb. egy fél év alatt(persze nem egyedül), ami később ki is derült ,de még mindig ott dolgozik, sőt most már műszakvezető. -
ArchElf
addikt
Igen, de csak akkor, ha
1) csak olyan munkavállalókkal számolunk, akik amúgy nem tudnának munkát találni idehaza
2) nem csökkentett munkaképességűek és/vagy pályakezdők folymatos alkalmazása esetén - ebben az esetben (az utánuk "járó" további adókedvezmények miatt) pl 3 MRD forint támogatás megtérülése akár 15 évnél is több lehet.AE
-
-
wwenigma
Jómunkásember
Utóbbit cáfolnám, majd' annyit össze lehet segelyezni...
mod: nem lehet összefogással sem, a helyi munkavédelem le van pacsizva a céggel, az orszagos meg a helyit küldi ki. Egyebkent ha meg beszolsz, akkor a ho vegen nem hosszabbitjak a szerzodesed. (havonta hosszabbitgatnak majd' 2500 embernek....) Olyan visszásságok vannak, bokád lef****ád ha belekerülnél. Gyakorlatilag a cég területén miniállamot üzemeltetnek.
hcl: Ukrajna a legolcsóbb, csak ott kiallt a kamion a gyarbol (megrakva) és 2km-en belül eltunt.
-
RexpecT
addikt
Ellenpéldát is lehetne bőven hozni, és azt sem hiszem hogy csak a külföldi cégeknél fordulna elő ilyen eset. Nyilván azért is hozták ide a gyárat, mert a munkabér is a padlón van, ennek ellenére még mindig jobban jár az aki elmegy dolgozni, mintha otthon van és várja a segélyt.
Az meg hogy még wc-re sem lehet elmenni kritikán aluli, de dolgozói összefogással feljelentéssel simán ellehet érni előrelépést az ilyen ügyekben.
-
ló úr
őstag
válasz
Valentino K.
üzenetére
Van egy szép videó ilyenről neten

-
wwenigma
Jómunkásember
Ja, a cégnek semmit sem kell fizetni, a dolgozók béréből levont szja meg áfa visszahozza. Tehát ki jár jól? Nem a dolgozó....
Aztan majd itt is lesz szégyenkör mint egy másik neves gyártó magyar uzemében, meg nem engednek ki pisilni sem (szintén neves gyártó)..
Jó-jó hogy idejönnek és van munkahely, de azért necces hogy a fizetésekből épp nem hal éhen a dógozó.....
-
sagit
veterán
válasz
nightmare13
üzenetére
így van, kb 3 hete voltak a hüvely vezetők a PMMK-n, az egész infó kar kinyalta a fenekük ( érthető okok miatt)
ha valakit érdekel hogy miylen mobilt rak jelenleg össze az elcoteq pécsen akkor csalódni fog, semmi köze a hüvelyhez... nokia C6-ot dobnak össze
, de nagyon sokáig BB-t is nyomattak... -
-
Khelben
nagyúr
Nem finnek, hanem finn cég magyar alkalmazottai.
domi007: "az ilyen cégek által kifizetett bérek által generált közvetett adóbevétel nincs pariban az adott támogatással."
Számolj utána. Legutóbb az Audi állami támogatása ellen ágáltak az okosok hasonló indokkal, aztán utánaszámoltak és kiderült, hogy kevesebb, mint 5 év alatt megtérül csak az szja-ból és az áfából. A munkahely teremtési támogatásnál nincs jobb befektetés.
-
Bog
HÁZIGAZDA
Finn cég az Elcoteq, magyar dolgozókkal. Biztos bőven volt adókedvezmény, ugyanakkor a Huawei eddig elégedett a dolgokkal és tovább bővít, gyakorlatilag az európai logisztikai központot ide tervezik lerakni, amit azért nem lesz túl egyszerű ide-oda átmozgatni. Elég tudatosan építik fel a dolgokat, no meg azért nem csak Páva Zsolt két szép szeme miatt lett itthon ez a bázis, hanem hogy az egyik legnagyobb-legelső európai megrendelőként itt a Vodafone is, ezért pöttyet egyszerűbb itt összeszerelni a cuccost - ha viszont már beruháztak ide, akkor a többi - azóta jött, ezután érkező - megrendelést is itt csinálják meg.
Egyetem: egy gyárba nem csak mérnökök kellenek, hanem pénzügyes, HR-es, jogász, stb.
Huawei X5: nem lesz itthon. X3 viszont igen.
Páva Zsoltnak Honda Legendje van.
-
Rickazoid
addikt
Az attól függ, hogy kell-e emiatt bővítenie a cégnek vagy a Huawei egy másik megrendelő helyére érkezett-e. Előbbi esetben csökkenti, utóbbi esetben nem lesz változás. Mondjuk az Elcoteq eddig is csak vagy konkrét szakembereket vagy jó ideje már megváltozott munkaképességűeket alkalmazott, tehát a munkanélküliségre lehet nem lesz hatással egyik esetben sem.
-
domi007
őstag
Azt nem értem, hogyha itt a finnek szerelnek össze kínai cuccokat, akkor az mennyiben csökkenti a mi munkanélküliségi rátánkat?

-
ArchElf
addikt
Nem tudom, mivel járnánk jobban, de biztos, hogy az ilyen cégek által kifizetett bérek által generált közvetett adóbevétel (szja, munkáltatói, tb elköltött forintok után áfa, jövedéki adó) nincs pariban az adott támogatással. Jó néhány évig nem hozza be az árat az a néhány száz/ezer munkavállaló. Amint pedig keletr fog húzódni a shengeni határ, mári vonulnak majd tovább.
Olyanok ezek az egyezségek, mint a fegyverszünet. Csak addig élnek, míg mind a két félnek előnyére válik. Amint már az egyik félnek nem jön be, vége is van az örök barátságnak.De tőlem legyünk csak Nyugat Európa (és most már Kína
) összeszerelőüzeme. Szóval azért az nem semmi, hogy már Kínánál is olcsóbbak vagyunk.AE
-
ArchElf
addikt
Ennek a hírnak két üzenete lehet:
- nálunk a legolcsóbb az összeszerelésre fogható bérmunkaerő az EU-ban (Schengeni határokon belül)
- nálunk kapták a legtöbb adókedvezményt / állami támogatást.AE
-
Ja, az egyetemről kikerülő szakemberek, csak épp' itt a PTE-n nem sokan vannak, akik tudják, hogy mi fán terem a GSM

-
alamuszi
senior tag
Nocsak, ez nagyon jó hír, hogy idejött a Huawei. Végre itt is történik valamilyen fejlődés, jöhetne a ZTE is.
Meg az sem, hogy a Top Manager előtt egy ThinkPad virít
, de sehol nem látok egy MacBook-ot sem, vajon ott is ilyen rohadt drága, vagy csak okosabbak, mint mi 
-
hallerlaller
addikt
X5-ről még nincs semmi hír? Lesz magyarországon?
[link] -
rep3at
őstag
Mostanság minden újabb cég hazánkba "jövetele" jó hír, munkahelyügyileg nagy sz*rban van az ország.
-
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
nightmare13
üzenetére
Így van, ezt említették is.
-
EczkE
veterán
Azt hittem tesztelitek az gyártó sorokat.

-
nightmare13
őstag
Alapvetően nem meglepő, hogy egy egyetemvároshoz telepednek le, hisz (bár nem itt van a fejlesztő központ) esetleg könnyen fel tudják használni az innovációkat is.
Valamint jó hatással lehet a környék munkanélküliségének csökkentésére is
-
bok92
addikt
Na hát akkor sok sikert, meg jó munkát!

-
Davidoff91
aktív tag
Gratulálok a Hüvelynek, remélem jelenlétük pozitív hatással lesz az itthoni árakra (bár kétlem, hogy így lenne, de hátha...). Jól néz ki a gyár.
Hamár bérgyártás: igazán gyárthatnának ZTE Blade és Skate modelleket.
Bocs ezt nem lehetett kihagyni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Robotporszívók
- Visszakerül a Realme az Oppo alá
- Vicces képek
- Kerékpársportok
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- VR topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Pro Max Sierra Blue ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB Használt, szép,100%
- iPhone 17 Pro 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Max 36GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3581
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Igaz az nem 16 méter volt, hanem "csak" 11, de a lényeg hogy pár száz (?) BlackBerry-t vissza kellett bontani az szerencsétlenség után.

, de nagyon sokáig BB-t is nyomattak...
) összeszerelőüzeme. Szóval azért az nem semmi, hogy már Kínánál is olcsóbbak vagyunk.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)