Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• hcl

titán

LOGOUT blog

válasz fsb1000 #54 üzenetére

Nemkülönben pl. egy hitelszerződés megkötésekor sem kicsit kell elmélyedned pénzügyi szakfogalmakban, de autóvásárláskor sem csak odamész és ráböksz. Ám ezeket mindenki természetesnek veszi.

• hcl

titán

LOGOUT blog

válasz fsb1000 #54 üzenetére

Azám, csak ha kicsit körbenézel, pl. egy autó vezetéséhez (elméletben) tisztában kell lenni annak nagyjábóli működésével, stb. Egy számítüógép esetében azt hinni, hogy a használatához nem kell semmilyen ismeret, az ilyesmi max. a marketingesek képzeletében létezik. Gyak. manapság minden, faéknél bonyolultabb dologesetén el lehet felejteni azt, hogy out of the box menni fog, legalábbis ki kell tapasztalni a dolgok működését.

Intelligens ember, ha valamit használnia kell, akkor azt legalább annyira igyekszik megismerni, hogy könnyen tudja használni (akár egy autót pl. - érdekes, új autó esetén nem szokás rinyálni, hogy máhol van a klíma kapcsolója, azt valamiért képesek megszokni az emberek). Itt ez most nem Linux kérdés, mert minden oprendszer, és eszköz esetén előjön az a probléma, hogy a user egyszerűen szarik mindenre, nem olvassa el a hibaüzenetet, nem nézi a képernyőt... Érted, a munkám egy jó része abból áll, hogy az Outlook "megtelt a mailbox" üzeneteit értetem meg a userekkel, a másik felének meg elolvasom a hibaüzenetet, vagy elmagyarázom neki, hogy ha kapott egy levelet, hogy változtasson jelszót, akkor változtasson jelszót. (De persze a rendszergazda a nagyképű, mert tud olvasni :D) Nem azért, mert amúgy hülyék, hanem mert sz@rnak rá. Én sem vagyok egy okos gyerek, de ha nekem mondanak valamit, megpróbálom értelmezni. Ők, akik sokkal okosabbak, nem próbálják meg. Pl. a nálam kétszer többet kereső HR-essel folytatott telefonbeszélgetések során majdnem mindent többször el kell mondanom, hogy egyáltalán eljusson a tudatáig.

Amúgy ez a "minden legyen minél egyszerűbb" dolog sem jó, ha túlzásba viszik. Főleg nem a MS által követett út, amikor a 20 éves megoldásokat igyekszenek elkendőzni, de nem nagyon sikerül.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz fsb1000 #55 üzenetére

Nem hiszem, hogy bárki kicsi kényes körme letörne attól, ha megnyitna egy keresőt és utánaolvasna nettó negyed óra ráfordítással ha valamiben elakad (az ilyen elakadások többsége ennyi idő alatt orvosolható). Szakácskönyvet sem szégyen kinyitni, abban is keresni kell, tartalomjegyzéket használni, stb. Persze aztán a kényelmesebbje inkább feladja és rendel egy pizzát. Ő dolga, letojom. De attól még nem fogadom el azt a nézetét, hogy a főzés baromság meg bogaras különcöknek való dolog.

Azt meg te nem fogadod el (eddig sem fogadtad el, gondolom ezután sem fogod), hogy MINDEN operációs rendszernél van tanulógörbe, ahol el kell sajátítanod a rendszer használatához szükséges alapokat. Te sem, én sem és a többi Windows user sem ezzel a tudással együtt jött ki az anyaméhből.

A Linux esetében sem bonyolultabb a történet, csak ugye a teljesen Microsoft-centrikus informatika oktatás miatt a legtöbben képtelenek "máshogy gondolkodni". Kényelmesebb megfutamodni és inkább hagyni a francba az ismerkedést az újjal, ismeretlennel. Persze ez engem nem érdekel, csak akkor ne szarozza le azt aminek a megismerésére esélyt sem ad.

A többi meg csak magyarázkodás és kifogás keresés arra, hogy miért szabad butának maradni és miért elegendő a nulla tudás a szakmádon kívüli területeken.

törölt tag

válasz fsb1000 #55 üzenetére

A minimális tanulási affinitás != a szakma magas szintű ismerete.
    Hanem éppen azt jelenti, hogy egy akármelyik rendszeren felugró hibaüzenet esetén nem hisztériázni kezd a júzer, és nem fejszével b.ssza szét a gépet. Mert akármennyire is nem kell érteni hozzá, akkor sem ül mindenki mellett egy képzett rendszergazda.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz fsb1000 #40 üzenetére

Nem vagyok Linux guru, én is épp úgy (a kezdetekben sűrűn, most már kevésbé sűrűn) utánaolvasok, fórumozok ha valami olyan merül fel ami számomra még ismeretlen. Nem hiszem, hogy egy minimális tanulási affinitást és önállóságot elvárni nagyképűség.

Az előző cikkeket is sok user offolta azzal, hogy a Windows mennyivel felhasználóbarátabb. Persze... ha már ismered. Amíg azon a rendszeren is szűz volt, addig neki sem ment minden egyből, de ezt nem veszi figyelembe.

Ha meg már a mentalitásnál tartunk, akkor említsük meg azt is, hogy hányan fikázódnak azzal, hogy a Linux mekkora szar.. egyszer kipróbálták, de fél óra után törölték, mert egy szar, semmi sincs a helyén, logikátlan, bonyolult, stb...

Erre mit lehet mondani? Tapsoljak neki és simogassam a fejét? Gratulálok Józsikám, a mai világban amúgy sincs szükség az agyadra, hogy használd, olvass, gyűjtsd az ismereteket, igazad van, hogy feladtad 30 perc után!

(#42) kymco: Én sosem bántom a kezdőt vagy a tapasztalatlant. Valahol mindig el kell kezdeni. Én azokat bántom (és nem tudok irántuk sajnálatot érezni), akik képtelenek arra, hogy tanuljanak, utánaolvassanak és még hencegnek is vele. Utálom az olyan mentalitást, amikor megtanítanád halászni, de ő inkább csak a halat követeli, a többit leszarja.

• kymco

veterán

válasz fsb1000 #40 üzenetére

A legtöbb user nem akarja finomhangolni a gépét, nem akar fórumokat bújva megoldást találni triviális dolgokra, hogy pld menjen a wifi. Ő egyszerűen működő rendszert akar használni. Nincs informatikai végzettsége, nem is akarja, hogy legyen. Az autóvezetéshez sem kell autószerelői végzettség.
    A PC-t, okostelefont, tabletet stb használni akarja, nem elhárítani az egyszerűnek/bonyolultnak tartott hibáit.
    Sőt, meg is ijed, ha ilyenekről hall vagy olvas. Egy korábbi hozzászólásomban írtam, hogy a hibaüzenetet sem tudják elolvasni, annyira bepánikolnak, még akkor sem, ha magyarul, és érthetően van írva...

Megvan az a kettősség bennem, hogy engem is bosszant, hogy lenézik azokat, akik botladoznak azok, akik az informatikában jártas emberként már ezer problémát megoldottak a témában, triviálisnak tartanak mindent.
    Ugyanakkor ez mégis szakmai fórum, ahol nem egységsugarú userek futnak többnyire össze. Nem igazán tudok haragudni arra a rendszergazdára, aki egész nap stimulálva van a userek által, és itt, otthon, a sorstársak között kifakad vagy szabadabban fogalmaz.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz fsb1000 #35 üzenetére

Nem tudom ki offolta szét az előző cikket azzal, hogy a Windows mennyivel jobb mindenben, miközben a Linux egy rakat szart se ér, mert bonyolult problémákat kell folyton elhárítani, meg különben sem lehet vele játszani.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz fsb1000 #31 üzenetére

Nem unod még? Jobb helyeken az ember nem veri büszkén a mellét arra, hogy egyszerű problémákat, minimális utánaolvasással sem képes elhárítani.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés