- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Honor 200 Pro - mobilportré
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Doze
aktív tag
Itt a válasz:
Köszönjük, hogy kérdésével a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájához fordult! Adatait bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek nem adjuk ki.
Elsőként engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét arra, hogy a bolognai rendszer nem azonos a kreditrendszerrel: a kretialapú oktatásszervezés már a bolognai reformok bevezetése előtt elterjedt Magyarországon. Egyébként az osztatlan képzések (orvos, jogász stb.) is kreditalapú képzések, amelyek a bolognai rendszernek is részei (osztatlan mesterképzésnek is nevezik őket).
Kérdése a szigorlatok rendszerére vonatkozik.
Megítélésem szerint a szigorlatoztatás rendszere, az Ön által leírt formában szabályos. A 2011. évi CCIV. törvény (Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény) 49. § (5) bekezdés rendelkezése értelmében "Egy adott ismeretanyag elsajátításáért egy alkalommal adható kredit." Ezt a törvényi előírást a vonatkozó eljárási rendje - az Ön által leírtak szerint - teljesíti.
A kérdése másik része arra vonatkozik, hogy elfogadható-e 0 kredites kötelező tárgyak hirdetése a képzés során. A Nftv. 49. § (1) bekezdés értelmében "A felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok során a tanulmányi követelmények teljesítését – az egyes tantárgyakhoz, tantervi egységekhez rendelt – tanulmányi pontokban (a továbbiakban: kredit) kell kifejezni és érdemjeggyel minősíteni. A hallgatónak az adott képzésben történő előrehaladását a megszerzett kreditek összege, minőségét az érdemjegye fejezi ki."
A fenti jogszabályhely alapján megállapíthetó, hogy a vonatkozó eljárási gyakorlat minden bizonnyal megfelel a törvényi előírásoknak. Tekintettel ugyanis arra, hogy a szigorlat során korábban már teljesített tantárgyak tudásáról ad ismételten számot (amikért az előírt kreditmennyiséget is megszerezte), új tudás elsajátításának kötelezettségéről ebben az esetben nincsen szó, a vizsga célja a korábban megszerzett tudás rendszerezése, összefüggéseinek kibontása. Ettől még természetesen érthető, ha felháborodott, hiszen a gyakorlatban egy szigorlatra valóban készülni kell, számos munkaórát kell befektetni annak teljesítésébe.
-
Doze
aktív tag
Egyik ismerősöm (végzett már) 5 éves osztatlan képzésbe nyert felvételt... de már kreditrendszerben. A lényeg az hogy ők voltak az átmenet... Utánuk jött a Bsc+Msc. Mikor leállamvizsgáztak felvetették nekik hogy Msc-s bizonyítványt kapnak majd.... hát mondanom sem kell majdnem felgyújtották a TO-t. A dékánt meg rendesen megnógatták..
Aztán: Okleveles Gépészmérnökök lettek...
De az a kaotikus állapot ami itt volt leírhatatlan.... Voltak ugye:
-Osztatlan egyetemi képzésben lévők (kredit nélkül)
-Osztatlan egyetemi képzés (kredites)
-Osztott Bsc kreditesVizsga: Külön Bsc, osztatlan 1, meg osztatlan 2... a kredit nélküliek elég hamar kifutottak, de a kredites osztatlanokból még a mai napig is akad...
Volt akit átsoroltak Bsc-re mert nem akartak kiírni tantárgyat mondjuk 5-6 embernek... ezért ők Bsc-sek lettek... Akkor volt olyan akinek a szakirányt rántották ki a lába alól, nem folytatták tovább (kevesen voltak)
No mind1 förtelmes volt,
proci985: Akkor ezzel kihez forduljak? Az oktatási államtitkárhoz?
-
Doze
aktív tag
Kezdjuk pl: Mechanika szigorlat egyáltalán Bsc konform? Mert míg nálunk van, másnál már nincs.... Nézegettem én az adatlapot, az van benne hogy az előző 3 tantárgyból tudjál mindent. Ennél fogva elég tág fogalom.
De már a Bsc rendszer bevezetésekkor voltak érdekes dolgok.... pl ugyan az az anyag mennyiséget nyomják le a torkunkon mint anno az 5 éves képzésben... csak 3,5 év alatt. A szöveg az hozzá há akkor hova lesz a színvonal... na puff. Ja mikor 5 zh meg 10 beadandó van egy héten (tanrend szerint, tehát nem 60 kreditet felvéve stb) A hök meg bólogat, reggel 7-kor zh... Néha úgy vagyok az egésszel legszívesebben otthagynám.... Mentem volna autószerelőnek...
Azt meg had ne mondjam 40 éves jegyzetekből kell tanulni, meg had ne mondjam tanáraink nem oktatnak stb... hanem külsős munkával foglalkoznak, majd aztán oktatnak... Van olyan tantárgyunk ami szerintem 30 éve biztos nem változott.... Jó a matek ugyan az marad...De pl: a szerszámgépek, meg mondjuk a gépelemek.. 1978-as jegyzet... Beadandó mondjuk szíjhajtás, 15 oldalas jegyzőkönyvvel. Meg kézzel rajzolt A0-ás lepedő. Amit 3x átfirkálnak filctollal majd csak akkor veszik be...Persze AutoCAD nem elfogadott.. egyszerűen marha elmaradott az egész rendszer/tanárok. Stb.
Most tudom lehet mondani: El lehet menni kéremszépen... De nekem kell az a diploma.
-
Doze
aktív tag
Most tekintsünk el az egyetemi rémhírektől, szóbeszédektől stb.. A baj csak az hogy saját magam is megtapasztaltam ezt-azt...
Vannak olyan "megkövesedett" személyek a felsőoktatásban, akiknek olyan kapcsolat/ismerősi rendszere van az egyetem berkein belül, esetenként még kívül is. Hiába nyomod fel, lehet kap egy fegyelmit, de 2 évre abból a tárgyból neked bukó van. Volt egy haverom aki bejátszotta ezt... egészen vizsgabizottságig 3 "független" tanár meg ő egyedül... készült a srác rendesen stb.. szerinted átment? NEM... mert végcél az hogy letudd a tárgyat, de ha kekeckedsz akkor véged van. Mert bár 'korrekten' vizsgáztatnak de lehet olyan kérdést feltenni, ami irreleváns apró betűs rész...
Nekem is volt olyan tanárom aki szigorú volt, húzott egy határt aztán aki az alatt van kampó... ha 100 emberből 99 alatta volt annyi... de volt 100/75 arány is, saját elmondása szerint is büszkének érezte magát ilyenkor. Nekem is volt 2x is hogy 1 pont hiányzott.... de harmadjára megvolt az a pont és átmentem... gratulált Pont.
De az amikor önhatalmúlag "a hatalomtól megrészegülve" kényére kedvére intézi a dolgokat... mert most rossz passzban van... meg amúgy is Bsc meg amúgy is egy ingyenélő bagázs vagyunk stb... Sok embert ez fájdalmasan érint, esetenként évekre ott marasztalja az egyetemen stb... nem érdekli mert neki most rossz kedve van.... Nekünk pl az egyik tanszékvezető ilyen.... előadáson a 1992-es felsőoktatási törvény okolta hogy ilyen híg társaság vagyunk, ezen felül elmondta hogy nem kellett volna globálissá tenni a felsőoktatást. Ja meg azt hogyha rektor lenne akkor ő rendet tenne...
Király
Komolyan mondom az ilyen emberek még 10 forintért akarnak 1 kiló kenyeret venni... fehér köpenyben alszanak otthon.. stb
-
Doze
aktív tag
Mondjuk a csoportos tanulásra azt értem mikor feladatokat oldunk meg.... esetenként olyan példákkal ami 2+ oldal. Ilyenkor van értelme együtt tanulni mert több szem többet lát... ki ezt, ki azt ad hozzá... egyedül meg marha könnyű elszúrni. Elméletet ami elég specifikus, vagy definíciót tanulni meg úgyis egyedül kell.
Mondjuk nem tudom mit értesz, a tanárral egyeztetés alatt... nekünk megmondja a tanár ekkor-akkor van ez-az aztán annak úgy kell lenni.... mondjuk némelyik marha rugalmatlan. Ezt viszont nem árt tiszteletben tartani mert képes besz*patni.... Mondjuk úgy hogy, 110 emberből 11 ment át... minden héten, Sorolhatnám.
A legjobb az volt mikor valami buzgómócsing bement a megoldott mechanika szigorlati feladatsorokkal hogy jó e? Annyira jó volt hogy a köv. vizsga alkalomkor összerakott egy olyan sort... hogy 1 hét tanulás után nem tudtam belekezdeni... és nem érdekelte mennyi ember bukik meg, de 50-60 százaléknál többet soha nem enged át... ilyenkor nem értem am az egész oktatást... ha mondjuk 80% tudja legalább elégséges szintre akkor sem megy át több ember.... egyébként a rövidített 2 és 3 betűs egyetemeken megy ez... jómagam is ebben a félévben voltam 20x vizsgázni mi az eredménye?: 15 kredit...
-
Doze
aktív tag
Hát a saját tapasztalataim szerint, nálunk egyetemen azzal indítanak hogy közösen oldjuk meg a beadandókat, próbáljunk együtt tanulni stb... csak mikor én is elkezdtem az egészet fél-egy év alatt összekovácsolódtunk... a kreditrendszer áldásos hatása miatt meg szétszóródtunk... így elég nehéz együtt dolgozni idegen/félidegen emberekkel.
Jómagam is ismertek olyan csoporttársakat akik, átbuszoznak a váráson csak azért, hogy lepasszoljanak valami anyagot. (nagyon rendesek)... no persze vannak olyanok is akik magányos farkosok, meg olyanok is akik gyűjtögetnek (legrosszabb): bekeverednek valahova mindenkit szipolyoznak, aztán megunja megy tovább... csak eljátssza ezt 4-5x nincs olyan ember aki tapasztalatból/hallásból ne ismerné....
Gépészmérnökként nálunk pl: a csajok nagy százaléka ilyen gerinctelen... Sok pasi/kevés lány... aztán ilyenkor a lányok elszállnak. (még a legrondábbak is
).... mondjuk nem mintha egy Jogász/Gazdasági karon jobb lenne... no mind1
Első lépésként szívesen segítek bárkinek, de akkor szeretem ezt hallani: hogyha kell valami gyere nyugodtan...
Ugyan ez a tanárokra is igaz..... Volt olyan aki nagy-ívben elzavart... meg olyan is akit este hétkor is az irodájában találsz, és olyan a hozzáállása mintha most kezdte volna pedig már elmúlt hatvan...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Óra topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Béta iOS-t használók topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest