- Milyen okostelefont vegyek?
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 4G
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Felújított okostelefonokat kínál a Rejoy
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
Új hozzászólás Aktív témák
-
HookR
addikt
A x1-es PCIe számomra nem elfogadható kompromisszum. Legyen képes fizikailag fogadni x16-os kártyákat és elektronikailag támogasson legalább x8-os 2.0-ás átviteli sebességet. Hogy ezt valós x16-os méretű, vagy x8-os, de kivágott végű bővítősínnel oldják meg, az már mindegy.
SATA portból az ideális szerintem 4db, plusz egy eSATA kivezetés a hátlapon. Ebből 2db SSD (pl. 2x 16GB vagy 2x 32GB Raid 0-ban) rendszernek, 1db HDD tárhelynek, 1db SATA ODD-nek, az eSATA pedig megmaradna szükség esetére.
Ugyan a Zotac-kel is megvalósítható hasonló felállás, de csak nyakatekert módon, kompromiszummal, hisz a 2db SATA-ra menne a 2db SSD Raid 0-ban, eSATA-SATA kábelre a HDD, USB-SATA átalakítóra az ODD és akkor adatmentésre leginkább egy külső USB-s adattároló szolgálhatna. -
HookR
addikt
Ez igaz. Mindazonáltal AMD és Intel vonalon is van olyan mini-ITX alaplap, melyek kompromisszumaival már azért együtt lehet élni. Ezeket tekintem igazi első fecskéknek, s valószínűsítem, hogy 1-2 éven belül számíthatunk potenciális utódokra.
AMD: J&W MINIX-780G-SP128MB vagy Albatron KI780G (a kettő gyakorlatilag ugyanaz)
+ Az ára
+ 4db SATA, 1db eSATA, 2db PATA köthető rá
- Valójában csak 8x-os a PCIe sín
- Mérsékeltebb potenciális teljesítmény az AMD processzorok miattIntel: Zotac Geforce 9300-ITX WiFi
+ 16x-os PCIe sín
+ Intel proci, NVIDIA 9300-as chipsettel
- 2db SATA, 1db eSATA
- Az áraTehát van egy olcsóbb, szerényebb teljesítményű, de cserébe tárhely tekintetében gazdagon bővíthető, illetve van egy drágább, a tárhelyet tekintve szűkös bűvíthetőségű, ám de nagyobb teljesítményű alternatíva.
Persze ennél azért árnyaltabb a kép, mert pl. az ODD-t rá lehet kötni USB2-SATA átalakítóval egy USB portra, eSATA+SATA átalakítóval meg egy 3. HDD-t kaphat a Zotac 9300-ITX WiFi. A SATA multiplier-t a magas ára (~18k) miatt inkább elvetném.
Továbbá mini-DTX kompatibilissé tenni a házat már nem nagy kunszt (+30mm-ért cserébe már is van egy második bővítősín, jellemzően 1x-es PCI-e, ahova akár mehet egy 4-5 portos SATA raid kártya). Tudom ezzel nagyon nem növekedett a bővíthetőség esélye, de az csak jelent valamit, hogy OEM-ként már forgalmaznak ilyen alaplapot is (Pegatron IPX7A-FS).Mindezek fényében te milyen lehetőségeket hiányolnál?
-
HookR
addikt
Mert az egyik sarkalatos szempont az asztali gépekre jellemző bővíthetőség megőrzése volt, amihez értelem szerűen a legnagyobb méretű rendelkezésre álló helyből és a legnagyobb méretű alkatrészekből indultam ki, melyek még elfértek az adott térfogatban. Hogy ebben a variációban akár 6db HDD is elfér, az egész egyszerűen csak így alakult.
Tekintsd szimplán egy lehetőségnek. Demonstráció, hogy akár ilyet is lehet.
Személy szerint nekem bőven elegendő a 4db 3.5"-os HDD hely (sőt, talán 2 is, ha figyelembe vesszük, hogy 3.5"-os helyre megfelelő beépítőkerettel 2db 2.5"-os HDD is elfér) és a közepes (25cm hosszú) VGA is (A képen a VGA-t elmetsző kisebb méretű áttetsző téglalap jelzi, hogy hol lenne a 25cm-es vége), de amíg az alaplap és a nála hosszabb VGA mindenképpen elfoglal egy bizonyos mértékű teret, meghatározva ezzel a ház magasságát, addig pazarlás lenne nem kihasználni a másik oldalon rendelkezésre álló teret. (Feltéve, hogy szempont a két oldal méret beli szimmetriája.) Itt is csak lehetőségről van szó, ha nincs szükség annyi HDD-re, akkor nem kötelező kihasználni.
Természetesen ezeken kívül még van néhány lehetséges variáció. Kisebb méretben, kevesebb alkatrésszel. Írtam is, hogy még képlékeny a koncepció.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest