Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Stauffenberg

nagyúr

válasz #54625216 #98 üzenetére

Ne misztifikáljuk már túl a gyártást. A szoftver egy szellemi termék, míg az iPad egy hardver és ezt a hardvert fizeted meg a vásárlásával, nem lehet az árképzést és a verziók közötti szegmentálást egy az egyben megfeleltetni a szoftverfejlesztésnek. A 32 GB és a 128 GB opciók között az egyetlen különbség, hogy egy beszállító árlistájáról X darab 32 GB-os modult kell megrendelni és Y darabszámot a 128 GB-os verzióból, az egyik ennyibe, másik meg annyiba kerül. A gyártósor X napig az egyik modult, Y napig pedig a másik modult forrasztja bele ugyanazzal a gyártástechnológiával.

A szoftvernél pedig a Lite verzió bármikor upgradelhető a Pro verzióra és a cél nem az szokott lenni, hogy ők mennyire jófejek amiért a home usernek adnak olcsóbban egy majdnem ugyanolyan jó szoftvert, hanem minél szélesebb a home user bázis, annál több eséllyel szivárog be a pro user bázisba is az adott szoftver használata. Nem véletlen, hogy sok szoftvert akár ingyen is odaadnak, de pár olyan funkció van csak letiltva amire munkahelyi körülmények között van szükséged (pl: DaVinci Resolve ingyenes vs. fizetős változat). Ráadásul a havidíjas szoftverbérlés terjedésével már ezek a Lite vs. Pro verziók is kezdenek sorra eltűnni, mert becsengetni 5-10-15 dolcsit egy próba kedvéért nem vág senkit földhöz.

"A "nekik sokkal olcsóbba van, mint amennyiért nekem adják" érvelésről viszont le kellene már akadni, mert az nettó demagógia."

Nem, az a demagógia, hogy belemagyarázni próbálod, hogy ezt mondtam.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz #54625216 #96 üzenetére

"Mondom, fel lehet fogni úgy is"

Csak egy marketinges beszél így. A vásárló meg ellenérdekelt abban, hogy mindent benyeljen amit egy marketinges mond.

"mert attól még, hogy szerinted a nagyobb háttértárral rendelkező drágább verzió jobban megéri"

Szerintem nagyon nem ezt mondtam. Hanem azt, hogy +30% felár egy filléres nagyobb tárhelyért inkább lehúzás, semmint "jobban megérés". Ha eleve 64 GB-ról indulna, akkor már csak annak kéne a keményen feláras 128 GB (vagy ebben az esetben akár 256 GB) tárhely opción gondolkodnia, aki tényleg tárolni is akar nagyobb mennyiségű adatot (pl: stream szolgáltatók filmjeit/sorozatait offline-ba rakni utazásokhoz). A 64 GB sem erről szól már így 2020-ban, hanem arról, hogy ennyi a minimum ha csak kicsit is produktívabban, játszósabban, fotószerkesztősebben akarod használni a gépet a puszta netezgetésnél.

"még nem lesz használhatatlan az olcsóbb másoknak."

Semmi ilyet nem mondtam. Egy rokonom 16 éves lánya rá akart állni a digitális rajzra, kérdezték milyen Wacom tabletet vegyenek kb 150 ezerig és azt mondtam semmilyet, ott a belépő iPad + Pencil, ha csak Facetime, netezgetés, Youtube és ezeken felül egy-két rajz app kell, arra a 32 GB is elég. Megvették, örülnek, bár kicsit sűrűbben van szükség a felhő használatára, mint ami kényelmes, de elvan rajta a kishölgy. De nagyon sokan néha letöltenének egy-két filmet, feltennének 2-3 combosabb játékot, néha szerkesztenének fotókat, na erre már a 32 GB alkalmatlan és egyáltalán nem lettek extrém igények felsorolva, sőt! Száz dollárt fizetni a filléres extra tárhelyért senki számára nem örömünnep. Akkor sem ha még további tizenöt bekezdésben tudsz marketinges tankönyveket idézni. Engem nem kell meggyőznöd róla, hogy ez egy szép szakma, láttam már belülről, de én itt nem marketingesként vagyok jelen.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz #54625216 #94 üzenetére

Egyik konkurensnél sincs már 64 GB-nál kisebb háttértár ennyi pénzért, sőt már nagyobbak is be-be esnek.

Érdemes olvasni a Reddit meg a Youtube kommenteket akár korábbi modellek kapcsán is, ott az emberek sokkal őszintébbek és nem megmagyarázzák egy félresikerült vásárlásról, hogy tulajdonképpen mennyire jó vétel volt (ez egy nagyon magyaros szokás). A 32 GB-os modellt tudatosan választók sokkal kevesebben vannak, mint azok akik inkább csak lenyelik a békát mert nincs pénzük a nagyobbra vagy amikor vették, még nem is gondolták volna, hogy mennyi potenciál van a gépben a netezgetésen túl is.

Én nem tervezek sima iPad-et venni, nem velem tolnak ki. De értem a kesergőket és joguk van keseregni, mert ők az igazi vásárlói egy ilyen modellnek, szerintem minden joguk megvan hozzá, ahogy a marketing süketelés elutasításához is. Főleg ha ezen a piacon az Apple gyakorlatilag monopol helyzetben van a konkurencia kiesésével és nem igazán van lehetőséged jó szívvel máshoz vinni a pénzedet, az egyetlen esélyed a hangod vagy inkább nem veszel semmit.

Az én részemről meg pusztán egy objektív ítélet szarkupacnak nevezni a 2020-ban még mindig 32 GB-ról induló tárhelyet, mert a gép tudása (hardveres erőben, produktivitást növelő kiegészítőkkel való kompatibilitásban) nem áll arányban azzal, hogy mekkora bottleneck a 32 GB-os alap tárhely. A kettővel ezelőtti modellnél is már kicsit gáz volt, de ott még érthető volt, az volt az utolsó tényleg szinte csak netezgetésre való iPad. Itt már nem.

• Gempas 70

aktív tag

válasz #54625216 #88 üzenetére

"amik a mezei usernek még jó kompromisszumnak számítanak, a profinak meg már nem"
    32 Gb + -tól leszek profi...
    ne zsongíts már bendegúz :N

• Stauffenberg

nagyúr

válasz #54625216 #91 üzenetére

Te olvasod is a topikot?

Az Apple eddig arra játszott, hogy a nagyobb tárhelyes kivitel árban kerüljön közel(ebb) az egyébként is nagyobb tudású, nagyobb induló tárhelyű másik modellhez, már csak egy kicsit kelljen hozzárakni a zöldhasúból. Most ezt végképp kicsinálták, mivel ez a másik modell (hint: Air 2020) árban is jóval magasabbra került. Szóval a tetemes (több mint 30%) felárért cserébe már tényleg csak az van, hogy kapsz egy nagyobb tárhelyet (100 dolcsiért, ami gyártási költségben van vagy kemény 5 dollár, de talán még sokat is mondtam). A szoftveres analógiád pedig pont azért rossz, mert te valami Lite verziót hasonlítasz a nagyobb tudású Pro verzióhoz, ez egy iPad 32 GB és iPad 128 GB esetén nem áll meg, két azonos tudású gép, csak az egyiket 5 dollárral többe kerül gyártani és 100 dolcsival többe kerül. Régen simán eldönthetted, hogy ha nem elég a 32 GB, de a 64 GB-on már elférsz, akkor egy eleve nagyobb tudású gépbe rakod a felárat.

Az összes hírportál fikázza a 32 GB-ot (már tavaly sem szerették) még Apple felé elfogultak is, én sem ismerek senkit (még a 32 GB-os modellt vásárlók körében sem), akinek tetszik, hogy az alapmodell még mindig csak 32 GB, legfeljebb csak meg van magyarázva, hogy jólvanazúgy. Aki tényleg csak netezik meg videókat néz rajta, annak meg miért nem volt elég a 2019-es modell? Untig elég, ezért kár megint új modellt kiadni. Belerakunk egy erősebb hardvert (amit eddig az Air használt), amivel több lehetőség nyílik meg kreatív appokat használni vagy komolyabb játékokat futtatni, de a tárhellyel meg falhoz vagy csapkodva az egész? Hát ezért fikázza mindenki, hogy 2020-ban még mindig 32 GB az alapmodell. Lehet valaki akármennyire Apple kedvelő, ezt a gyakorlatot senki sem szereti.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz #54625216 #88 üzenetére

Jaaa, az Air és a sima iPad között csak a háttértár mérete a különbség? Más előnye nincs a százezerrel drágább modellnek?

Jó tudni.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz #54625216 #80 üzenetére

És még hányan vannak azok, akiknek elég lenne hardverben a sima iPad, csak éppen a 32 GB tárhely egy vicc így 2020-ban. Mindent meg lehet magyarázni marketinges szemüvegen keresztül, de azért amit levezettél az csak egy marketingesnek okoz örömet.

Ugye a 2019-es modelleknél az volt, hogy az iPad 128 GB-os modell közelebb volt már árban az Air 64 GB-hoz, mint az alap 32 GB-hoz. Ezen ment a sajtóban meg a felhasználóknál is a duzzogás, megoldásként pedig az Apple inkább felemelte az Air 2020 árát, így már legalább úgy lehet +30% felárat kérni a nagyobb tárhelyért, hogy az új Air 64 GB már messzebbre került árban.

Ügyes... Csak ennek semmi köze ahhoz, hogy a felhasználói kategóriákat szétválasszák. Meg pontosan miért is kéne őket szétválasztani? Nem jönnek ki jól egymással? Aki nem tervez a tabletre sok fotót-videót-játékot pakolni, az megsértődne egy 64 GB-os alapmodelltől?

• Maxxy10

addikt

válasz #54625216 #78 üzenetére

Szvsz bármit is dobott piacra az Apple mindig hatalmas média figyelem követte ha nem is az innováció miatt hanem inkább az ára miatt is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés