Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

válasz hcl #240 üzenetére

Ja, ez az optimális állapot, amit te írsz. A valóság viszont a következő.
    Tavaly voltunk Hannoverben biennálén. Készítettünk egy molinót az 5 legnagyobb beszállítónk, és a cégünk logójával. Írtam a beszállítóknak (mind a nemzetközi piacra termelő, több millió EU-s árbevételű cég, van köztük olasz, német, kanadai), hogy kellene a logó vektoros formátumban, lehetőleg SVG-ben.
    Erre az öt cégből kettő elküldte kisfelbontású JPG-ben, másik nagyobb felbontású PNG-ben, a negyedik CDR-ben, ötödik pedig AI-ban :D
    Az SVG nyílt formátum, jónéhány programmal fel tudom dolgozni, míg CDR-t és AI-t csak a sajátjaikkal, vagy erős kompromisszumokkal ugyan, de más programmal is. (Corel volt az egyik mérnöknél, Illustratorból pedig leszedtem a trialt.). Semmiféle kultúrája nincs annak, hogy megtanítsuk az emberekkel, mi a baj a vendor lock-in-nal, pedig jó lenne legalább a középiskolában beszélni erről is. Bár amíg warezolt Office-t meg Photoshopot használnak otthon, sokszor cégnél is, addig nem is érzékelik ezt a problémát, de ha valaki megpróbál kilépni ebből a zónából, komoly szívások elé nézhet.

• urandom0

senior tag

válasz hcl #234 üzenetére

"Jó fejlesztő nem csak egy OS-re tud fejleszteni. Ahogy az informatikus sem win only."

Csakhogy az ilyen fejlesztő drága, míg Windows-os rendszergazdából, fejlesztőből olcsón lehet viszonylat jót találni. Olyat, aki mindkét rendszerhez ért, jóval drágább.

"Mi akadálya van ennek bármi más OS-sel?"

Az, hogy a nevezett programok nem mennek a Windows-os CNC-n...

"Nemtom, elég sok cucc van, ami megjelenít dwg-t, szóval tuti van rá free kód is."

Van rá free kód, de az olyan is. A pont-pont-vesszőcskénél komolyabb dolgokba sokszor beletörik a bicskája.

"Igazából itt annyi van, hogy a MS monopólium miatt kialakultak ezek a berögzülések egy rakás cégnél, akik ipari területekre gyártanak, és egyrészt az ipari gépek gyártói is kihasználják a MS hülyeségeit, másrészt maguk is rátesznek a supportjukkal/korlátozásaikkal."

Ez nem csak az MS sara. Nyilván elsősorban ő a hibás, de az egész iparon ott a felelősség, hogy miért hagytuk, hogy kialakulhasson ez a helyzet. Szomorú, hogy itt tartunk 2019-ben, hogy nincs egy közös futtatóplatform, és gyakorlatilag nincs reális alternatíva a Windowsra.
    Pedig lehetne akár az egész világ Unix alapú, hisz az már akkor is létezett, mikor Bill Gates még a csattogós lepkét tologatta, és már akkor sem összpontosult egyetlen cég kezében.
    A gyártók meg az üzleti érdekeiket tartják szem előtt, ezért a praktikus megoldásokat választják.

• urandom0

senior tag

válasz CPT.Pirk #233 üzenetére

Azért ez komolyabb helyeken nem úgy megy, az MSVC-re írt kódot fogom és lefordítom GCC-vel, ott tesztelni kell, supportálni kell, stb.
    Meg eleve minden programnak más az OS függése. Azt elhiszem, hogy az általad portolt programot könnyű volt átültetni Linuxra, meg hogy a komplett QT megy Windows-on, de ha az adott szoftver éppenséggel WPF-es, MFC-s, akkor mi van? Vagy ha Direct3D-ben megy a modell megjelenítése? Vagy ha olyan nyomtatót kell használni, ami csak Windows-on megy? Vagy ha valamilyen RTOS eszközzel van összekötve, amihez csak Windows driver van?
    Persze, minden megoldható... de egészet átírni Linuxra, alaposan letesztelni, supportolni... és még mindig ott a kérdés, hogy minek? Ha a Genesis, a SEMA meg a többi szoftver úgyis csak Windows-on megy?

• urandom0

senior tag

válasz urandom0 #231 üzenetére

Vannak brikettáló gépeink is, azok meg Linuxosak :)
    De velük szemben nincsenek olyan elvárások, mint a CNC-kel szemben.

• urandom0

senior tag

válasz hcl #225 üzenetére

"Fejlesztő nem Windows-ra fejleszt, hanem olyan nyelven, amit mondanak neki, és olyan OS-re."

De annak a fejlesztőnek, aki még sosem látott Linuxot, először meg kell tanulnia a környezetet, a fordítót, a segédprogramokat, stb. Ez mind idő és pénz, és milyen kézzel fogható előnyöket kapsz cserébe?
    Windows esetén, ha akarom a vezérlő mellé felrakhatom a Genesis-t meg a CAD-et, és egy helyen van minden, de ha akarom, bennhagyom őket az irodában, a dolgozó meg foglalkozzon a gyártással.

"nem az OS-től függ, az olvassa be, amire megírják, és ez megy más OS-ek alatt is."

Ez igaz, de ha Windowsra van havi $2-ért gyári dwg reader, akkor most mit szenvedjen a lefejlesztéssel? Én próbálgattam régebben a FreeCAD-et meg a LibreCAD-et, mindkettővel voltak problémák, és mindig le voltak maradva több verzióval.

"S ha a MS nem ad el több winfos licencet, akkor hogyan lesz legális OS-etek? Mert az adóhivatalt/BSA-t nem érdekli, miért van warez a gépeken...
    Bekap a cég egy zsarolóvírust, ami az XP-ket tönkreteszi?"

Nem az MS-től vesszük, refurbished mind. Internet pedig nincs azon a gépeken, csak egy belső hálózat, külső adathordozót pedig csak a szakszerviz (azaz mi) tud rádugni. Persze, így sem 100%, de nem szokott probléma lenni.

Igen, hogy sok vezérlőn Linux van (régebben pl. Deckel Maho gépekkel dolgoztam a fémiparban, sokszor láttam a pingvint), de van, ahova a Windows alkalmasabb.

• urandom0

senior tag

válasz hcl #222 üzenetére

"miért egy desktop OS-ről kell mennie egy gyárban egy ipari gépnek?"

Gondolom azért, mert
    - Windows fejlesztőt könnyű találni
    - az alapvető funkciókat (program futtatás, ütemezés, képernyő kezelés, hálózat, stb.) nem kell újra leprogramozni, adva vannak
    - a fejlesztők egy része úgy írhatja a programot, hogy életében nem járt még a CNC közelében, mert pl. a UI megtervezéséhez nincs rá szükség
    - a legtöbb egyéb szoftverrel kompatibilis, vagy azzá lehet tenni (pl. ha DWG-t kell beolvasni)
    - stb.

"gyártó kiad egy progit mondjuk 2 verzióra, utána elfelejtve, és a cég meg ott áll, hogy vagy üzemelteti valahogy a régi infrastruktúrát (amíg megy, meg amíg kap hozzá winyót, alaplapot), vagy vesz egy komplett másik termelőeszközt horror pénzért."

Ez így van. Mai napig vásárolunk XP licenceket, mert egyes CNC-s programok mással el sem indulnak, vagy csak bugosan (nem megy a szerszámváltás, nem megy a forgácskihordó, stb.). A trainer szoftver, amit a dolgozók betanítására használnak, Windows 7-ig megy, onnantól felfelé nem éri el a hardverkulcsot. A gyártó válasza: "dolgozunk rajta" (2012 óta...)

• urandom0

senior tag

válasz brickm #221 üzenetére

A nálunk elterjedt faipari CNC-ket gyártó cégek (SCM, Felder, Biesse, Homag, Casati, Casadei Busellato) mind-mind a Windows-os Wave-et, a szintén Windows-os Genesis-t, és más, ugyancsak Windows-os programokat használják. Ezekből a Wave az, ami közvetlen kapcsolatban áll a vezérléssel, gyakorlatilag ez a vezérlő.
    Fémipari CNC-k között több a Linuxos, de már terjednek ott is a Windows-os megoldások, nem ritkán asztali CAM programokkal egybeépítve.

• urandom0

senior tag

Én Linuxot használok 2016 óta, de én is azt mondom, desktopra egyelőre felejtős. Nekem jó, mert az én igényeim lefedi, jobban, mint a Windows, de aki túl akar lépni a facebook-word-movie háromszögön, az sok esetben falakba ütközik. És akkor csak otthoni használatról beszélünk.
    Cég esetén még annyira sem képes kiváltani a Windowst, legfeljebb alapfeladatokra. A 10 éve AutoCAD-ben dolgozó mérnöknek nem mondhatom azt, hogy holnaptól LibreCAD van, ami negyed annyit tud, azt is inkompatibilisen. Miért ne használna AutoCAD-ot, ha az tudja, amit kell, és ismeri is? Olcsónak nem olcsó, az tény, de nem is akkora nagy tétel. És akkor még nem beszéltünk a CNC vezérlő programról, ami XP-től fölfelé semmin sem megy, a trainer programról, ami megint csak Windows only.

• urandom0

senior tag

válasz CPT.Pirk #123 üzenetére

A szívemből szóltál, ember! Régóta keresek használható Dolphin alternatívát Windowsra, eddig nem találtam. Van ugyan konkrétan Dolphin for Windows ( (amúgy KDE 4-ből egy rakat program van Windowsra, 5-ből csak néhány), de nem megy olyan szépen, mint Linux alatt (sambát lassan tölti be, FTP néha egyáltalán nem megy...). A Clovert használom alternatívaként, de ez is csak tabos módot ad az explorerhez, semmi többet. Sajna ennek a KDE Windows dolognak elér korlátozott a használhatósága. A Kontact is megy, de kompromiszumokkal; lassú, és panaszkodik, hogy nincs a Nepomuknak megfelelő háttérendszer...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés