- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Mobil flották
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Új hozzászólás Aktív témák
-
strogov
senior tag
"Ismerősi körben született pici. Mivel még nincs házasság, névre kellett venni. Azt mondták, ilyen bürokrata szar rendszert még nem éltek, hogy ez megoldható legyen."
A rendszer túlbonyolított, rugalmatlan, logikátlan. Hiába digitalizálják ami rossz az digitálisan is rossz marad. A "söralátétes" adóbevallás is annyiban maradt, pedig azt még a franciák is meg tudták oldani úgy, hogy mobilon csak le kell okézni ha nincs vita. Egyszerűsíteni kellene, és ennek semmi köze a digitalizáláshoz. A hivatalok egyébként is DB-ben tárolnak mindent és Hivatali Kapu összeköti őket.
Konkrét esetben az ismerőseidnek születés előtt be kellett volna menni a jegyzőhöz, és közös apasági nyilatkozatot tenni. 10 perc az egész és akkor a kórház az apa nevére is írhatta volna kicsit. Utólag már névváltoztatás, és mindent el kell intézni ami ezzel jár.
A gond, hogy tájékoztatás az nincs. Illetve ha mondanak valamit az nem hivatalos. A NAV pl. nem ad hivatalos állásfoglalást adószabály értelmezésről. Ha ők nem tudják, akkor ki? Sok szabály értelmezése megyéről megyére változik.
Múltkor felhívtam őket, hogy adóazonosítót lehet-e elektronikusan igényelni (nagy lány 18 éves elmúlt és munkához kellett). Azt mondták lehet ... persze nem lehet. Nem nagy ügy, csak egyszerűbb lett volna.2 "külön" és 1 "közös" gyerekünk van (nincs házasság). A terhesség évében kb. 300k HUF-ot buktunk azon, hogy a NAV-nál kérdeztük meg, hogy kellene ezt a bevallásban intézni.
És ezek még csak nem is céges dolgok.
Sajnos a halál oldaláról is megtapasztaltam a rendszert. A NAV-nak jó eséllyel a kórház jelenti, hogy van elhunyt, így a nyugdíj folyósítást ezzel elintézik, de ha vállalkozó volt akkor a NAV-nak emiatt külön szólni kell, csak személyesen intézhető módon, mert a másik osztályról ezt nem jelzik nekik. A jogerős hagyatéki után újra be kell menni, mert addig nem csinálnak semmit csak tudomásul veszik.
Autót csak a hagyatékival öröklöd, de a NAV csak a halál időpontját írja be a központi rendszerbe, így a biztosítóval lehet küzdeni, hogy a biztosítatlanság a jogerős hagyatékitól számítson ... itt jegyzem meg, hogy ez még a biztosítók szerint sem egyértelmű. Mivel a hagyatéki több hónap, így 400 HUF/nappal nem kevés az összeg ha nem csapkodja az ember az asztalt. És persze a hagyatéki napján pont biztosítás kötésre lesz még időm"Ezek nálunk is így mentek, de gyes, gyed, tgyás, családi pótlék igényléshez lehetett menni hivatalokba sorba állni, mert nem ment egy helyen."
A gyes, gyed, tgyás egyben van. Ha tgyást elindítottad, automatikusan vált a MÁK a következőre ha eljön az ideje. Ha gyerek születése után indítod el akkor egyben mehet vele a családi pótlék intézése is.
Megjegyzem ha valaki nem fővárosban, megyeszékhelyen intézi az ügyeit az valószínű sokkal jobb tapasztalatokat szerez az okmányirodai ügyintézésről.
-
MCGaiwer
addikt
én tudok: a munkások akik kaptak fizetést, valamint a családok, akik elkölthették azt. A beszállítók munkásai is. (meg azok is, akik a pénz felét ellopták, de itt ez most lényegtelen, vegyük úgy, hogy minden állami költés X százaléka ilyen módon eltűnik, még az elektronikus ügyintézésre költendő fejlesztési pénzé is) Mindig lehetne találni hibát az állami allokációban, ez nem újdonság.
De te most egy olyan tételt sürgetsz, ami jelenleg nekem nem kerül pénzbe (pl az, hogy igazold magad a bankban, vagy a boltban, vagy az autópályán a rendőrnek), majd a te fejlesztésed után nekem pénzbe kerülne, és a kollektív hasznossága minimum megkérdőjelezhető (én pl nem érzem, hogy nekem hasznos lenne ez a fejlesztés)
-
MCGaiwer
addikt
nekem nem lenne könnyebbség. Valószínűleg még találnék pár embert, akinek semmivel sem lenne könnyebb tőle az élete, sőt. Lényegtelen, hogy te fizetsz-e adót. Minden egyes forint, amit az állam költ el helyetted tartalmazza az én pénzemet is (meg a tiédet, meg még sok másik emberét). A stadionos demagógiát meg hanyagoljuk.
Most nem az elektronikus ügyintézésről van szó, mert természetesen egy ilyen opcióra szükség van (ügyfélkapun keresztül lassan beszivárognak ezek a lehetőségek, bár még mindig sok várat magára), hanem egy mindentegybe kártyáról. -
MCGaiwer
addikt
mondjuk egy jobb pénzcsipeszben elfér 6 kártya, annál több meg nem nagyon kell...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- PlayStation 5
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- PlayStation 4
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest