Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• rudi

nagyúr

válasz eszterencs #33 üzenetére

Szép-szép. Kartávolságra a 101-től, rajta a metróvonalon, ami kivisz a Nangangba. Bezzeg nekem sokkal szerényebb hotel jutott 2 km-re a 101-től (piros metró, Daan station mellett).

törölt tag

válasz eszterencs #24 üzenetére

Ez csak annyiban igaz, hogy a szárazföldi Kína nyomására hivatalosan kizárták Tajvan-t az ENSZ-ből. [link]

• dabadab

titán

válasz eszterencs #24 üzenetére

"bizonyos kérdésekben nem dönthet egyedül Tajvan, gondolom pl. külpolitikai kérdésekben"

Teljesen független, saját hadserege van, amit leginkább Kína ellen tartogat :U A két állam helyzete kb. olyan, mint Dél- és Észak-Korea vagy mint amilyen az NDK meg az NSZK volt, csak ezek kb. hasonló nagyságú darabokra szakadtak, Kína meg majd' háromszázszor akkora, mint Tajvan.
    A diplomácia elismertség hiánya tény, bár ez inkább csak színjáték, pont úgy, mint amikor a RoC miniszterelnöke előadja, hogy ő másfél milliárd kínai miniszterelnöke, a PRC meg úgy csinál, mintha Tajvan is az ellenőrzésük alatt lenne, mert az elismertség ellenére az útlevelüket meg a pénzüket simán elfogadják az egész világban (az EU-ban pl most van szó arról, hogy vízummentesen utazhassanak a tajvaniak a schengeni övezetbe - és így kedvezőbb elbírálásban fognak részesülni, mint a PRC-állampolgárok, ami azért nem rossze egy el nem ismert államhoz képest :) ) - ja, meg van saját TLD-jük is :), szóval a konkrét napi gyakorlatban egyáltalán nincs látszata annak, hogy nem ismerik el.

• Dany007

veterán

válasz eszterencs #23 üzenetére

Nem hülyeséget, pusztán félre értettem, illetve engem is.
    A 'sötétség' tényleg elmúlhatott hamarabb / kevesebb ideig tarthatott. Elvégre az a Föld forgása miatt van, te pedig ha jól értettem szembe mentél vele.
    Én csak arra reagáltam, hogy az utazási idő nem lehetett kevesebb azért mert abba az irányba repültél.
    Ha tényleg van egy ilyen sebesség limit az utasszállítóknál mint gondolom, akkor fizika szerint mind1 melyik irányba mész 900Km/órával, 900km-t fogsz megtenni óránként. Mivel a Föld forog, te is meg a repülő is meg minden forog vele együtt.
    Ahogy a vonatos kísérlet is mutatja. Nem tudom pontosan hogy van, de kb az a lényege, hogy ping-pongoznak egy vonaton (már most elég abszurd.). Amikor a labdát menetiránynak ellentétessen ütik vissza, a vonaton utazók számára az hátrafelé megy. Viszont egy külső szemlélő számára, aki mondjuk a sínek mellett áll, az a labda bizony 120-szal száguld előre, amennyivel a vonat 'viszi'.
    Na erre írta dabadab, hogy nem teljesen így van. Viszont ő sem biztos benne. Legalábbis az írásmódja nem a tőle megszokott bizonyításos stílus, hanem inkább feltételezős.
    Majd kiderült, hogy a linkkelt oldalon - amit gyér angol tudásom miatt úgysem értenék meg - is felmerült a kérdés, "hogy akkor ez most hogyan is van?"
    Ebből angol tudás nélkül is kitudom következtetni, hogy sem dabadab, sem a linkelt oldal nem tudja biztosan a választ.
    De mivel dabadab-ot (deszépnév) ismerem már annyira, hogy nem beszél a levegőbe, ezért én is elkezdtem kételkedni, mivan ha talán bizonyos körülmények között mégis számíthat valamennyit ez a bizonyos forgással ellentétes mozgás.
    Ezért kéne valaki, aki tiszta vizet önt a pohárba, mert már én sem vagyok benne 100%-ig biztos.
    Na kb. itt tartunk :)

bónusz kérdés a kedves moderátorhoz: "annak viszont van valamennyi eselye, hogy Kina invaziot indit Tajvan ellen."
    Ezzel kapcsolatban, ha jól tudom Amerika ígéretet tett Tajvannak arra, hogy ez esetben minden erővel megvédi Kínától! Ez akár problémát is okozhat a jövőben, nem? Mert amikor Amerika tette ezt a bizonyos ígéretet, akkor még Kína messze nem állt olyan szinten sem katonailag sem gazdaságilag, mint manapság.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés