- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
Inkább maradjunk annyiban, hogy egyelőre bírja (meg remélhetőleg még sokáig bírni is fogja). Mindenképp tudnád úgy terhelni torrenttel, hogy akár már 1-2 hónap után tönkremenjen. Persze ez nyilván nem cél
.
Egy 2,5"-os, 5400 RPM-es kéttányéros HDD azonban egyáltalán nem mérhető össze egy héttányéros, 7200 RPM-es 3,5"-essel!
-
bteebi
veterán
Azért a Seagate családfája elég kemény
.
#48: "A legjobb az volna, ha a felhasználó dönthetné el, hogy mit szeretne: mondjuk 2-3 fokozatban jumperrel kapcsolható lenne a dolog."
Az tényleg baromi jó lenne, de sajnos sohase lesz ilyen. Meg olyan se, hogy extra tartós HDD adattárolásra. Vagy legfeljebb fajlagosan jóval drágábban. -
bteebi
veterán
"Továbbá a 7200-at sem értem, ezeket úgyis adattárolásra, archiválásra használják. Arra az 5400, sőt, ha már a régieket felhoztuk, még a 4200 vagy 3600 is jó (gondolom itt a többség már nem is emlékszik arra, hogy ilyenek, meg hogy HH voltak)."
...vagy visszajöhetnének az 5,25"-os HDD-k, mint amilyen a Quantum Bigfoot is volt. De nem fognak, és ne is jöjjenek
. Nagyobbak, nehezebbek, és nyilván jóval kevésbé megbízhatóak. Nem véletlenül van az, hogy a leginkább megbízható HDD-k 2,5"-osak, egy lemez, és csak egyetlen író-olvasó fej van bennük.
Lehetne megint csinálni 8"-os HDD-t is*, mint régen, akár 20 tányérral is. Biztos rámenne akár 100-200 tera is, de az MTBF-e szerintem nagyjából annyi lenne másodpercben, mint a mostani HDD-knek órában. Vagy még annyi se.
A tárhely bővülését (elsősorban) ne a lemezek számának növelésével (bár ez a legkönnyebb módszer), és végképp ne a HDD fizikai kiterjedésének növelésével (=nagyobb lemezek) érjék el, hanem az adatsűrűséget javítsák. Persze ez utóbbi a legnehezebb, és igazi technológiai áttörés nélkül szerintem már nem is nagyon fog menni. Addig mindenesetre lesznek majd az olyan izzadtságszagú megoldások, mint amilyen például az SMR (bár valahol talán már a HAMR is az).
*Érdekességképp:
"The IBM 350 Disk File, invented by Reynold Johnson, was introduced in 1956 with the IBM 305 RAMAC computer. This drive had fifty 24 inches (0.61 m) platters, with a total capacity of five million 6-bit characters (3.75 megabytes)." -
bteebi
veterán
A 8 TB-ért
.
"hét darab 1,2 TB-os tányér található benne"
Ez azért egy kicsit nagyon sok. Már négy tányérnál is kicsit húzom a számat, bár az még "elmegy", az öt pedig szerintem már a felejtős kategória. Na de hét??
Ha nem megy erővel, akkor megoldjuk izommal? Persze valahol el kell kezdeni...
Ahogy nézem, a magassága ugyanakkora, mint egy "rendes" HDD-é, ezért jóval vékonyabb tányérok kellenek bele, ami szerintem nem szerencsés. A rengeteg író-olvasó fejről már ne is beszéljünk... Nem csoda, hogy a garancia időtartamát nem említik a cikkben. Gondolom gáz lenne leírni, hogy fél év.
"Az újdonság a hivatalos adatok szerint 204 MB/másodperces adatátviteli teljesítményre képes, míg az adatok tipikus elérési ideje 4,16 ezredmásodperc. Ezek a paraméterek egy HDD-től egész jónak számítanak"
Nem rossz, de semmi kiemelkedő. (Vagy az átlagos sebesség a 204 MB/s? Ha igen, akkor viszont tényleg egész jó.) A "tipikus elérési idő" szóhasználat viszont nem tudom, hogy helyén való-e itt; az average latency szerintem más. Én a seek time-ot gondolnám elérési időnek, ami a latency kb. háromszorosa - de valószínűleg csak én érte(lmeze)m félre.
"a 8 TB-os Ultrastar He8 ára 619 euró."
Az nagyjából 200 ezer Ft, vagyis fajlagosan 2,5-szer drágább, mint egy 4 terás!Értem én, hogy újdonság, meg hogy csúcsmodell, de akkor is
...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Android játékok topikja
- További aktív témák...
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged