- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Légies iPhone halvány színei
- Yettel topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Magisk
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
Busterftw #42 üzenetére
Így pontos, de a mondandóm lényegén nem változtat.
Ez szerintem jelenleg igen csekély szabadsággal vagy rugalmassággal nem ruházza fel az AMD-t. Valamivel talán tényleg jobb a helyzete rugalmasság szempontjából, mintha saját gyárai lennének. Egy gyár felépítése 2-3-4 évet is igénybe vehet. De kapacitások a TSMC-nél sem állnak hegyekben üresen, ott is másfél-két évre előre le kell kötni.
Annyiból viszont talán még rosszabb is a vásárlók helyzete, hogy ha egy gyár 2-3-4 év alatt felépül, akkor annak ontania kell magától a chipeket nagyjából függetlenül a kurrens erőviszonyoktól - ami "szerencsétlen" esetben nagyon olcsó termékeket is eredményezhet. Most az AMD ilyesmire nincs rákényszerítve. Ha és amennyiben van szabad wafer kapacitása a TSMC-nek és az ár nem alkuképes, akkor annyit rendel, amennyit a tervei szerint egy belőtt margóval (itt ugye a 60+% a megjelölt cél) el tud adni.
De az elmúlt 1-2 év épp arról szólt, hogy a TSMC kapacitásai teljesen ki vannak használva, megszűntek a mennyiségi kedvezmények, stb -
Petykemano
veterán
válasz
pelgrim_v1 #35 üzenetére
Nem teljesen értem a hozzászólásod lényegét.
Téged, vagy bármilyen potenciális vásárlót mennyiben befolyásol abban, hogy AMD vagy intel procit veszel az, hogy melyik cégnek mekkora a piaci részesedése?
Az AMD azért van körbesz*va minden technikai csatornán, mert jobb* terméket kínál, mint az (egyébként nála 8-10x nagyobb méretű és árbevételű) intel
* Jobb... nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden tekintetben jobb, az, hogy mikor miben jobb képezheti vita tárgyát és az, hogy "jobb" nagyon messze van attól, amennyivel jobb terméket kínált az intel a bulldózer családhoz képest.
Az AMD akkor se tudná egyik évről a másikra átvenni a piaci részesedés tekintetében a vezetést, ha konkrétan annyival jobb terméke lenne, mint anno az intelnek volt a bulldózerekhez képest. Nem tud annyit gyártani.
Ha holnap az AMD előállna egy olyan procival, ami az Apple M1 IPC szintjét hozza és 6Ghz-et is tud, a piaci részesedés mondjuk 1 év leforgása alatt akkor se változna (csalódást keltő) 5-10%-nál nagyobb mértékben.
Szerintem. -
Petykemano
veterán
Warning! Sarcasm detected!
A szarkasztikus megjegyzéseddel - "2021 az amd éve lesz" - arra utalsz, mintha én azt állítottam volna, hogy az AMD technológiai fölénye 2021-ben fog beérni és piaci részesedésre váltódni.
Ám a valóság az, hogy épp az ellenkezőjét állítottam: ha az AMD meg is tudja tartani az orrhossznyi előnyét, vagy akár ha növelné is, akkor is hosszú éveknek kellene eltelni ahhoz, hogy piaci részesedés változása nagyobb mértéket öltsön. -
Petykemano
veterán
Nem hype.
Arról van szó, hogy a technológiai fölényt nem olyan egyszerű piaci százalékokká konvertálni.
Szerinted ha adnék a kezedbe egy telefont, ami pont 2x annyira jó, mint az Apple jelenlegi készülékei és mellékelném hozzá a gyártáshoz szükséges összes tervrajzot, mekkora piaci részesedést tudnál szerezni mondjuk 3 éven belül?
Megjegyzem: nem állítottam, hogy az AMD termékei minden vonatkozásban kétszer jobbak lennének, mint az intelé.
De ha úgy lenne sem tudná néhány év leforgása alatt piaci részesedést tekintetében lenyomni az intelt. Nagyon súlyos kapacitáskorlátok lépnek fel és az AMD se tud máról holnapra többletkapacitást vásárolni a TSMC-től. A ma meghozott döntések leginkább 2-3 év múlva éreztetik hatásukat és a mai helyzetet is leginkább 2-3 éves döntések határozták meg. Akkor még az AMD azzal kalkulált - pl a Rome kapcsán - hogy egy potens és kiforrott Ice Lake-kel kell majd versenyeznie.Az AMD elmúlt egy-két negyedévét meghatározta az, hogy az X-box és PS5 termékekbe mennyi lapkát kellett szállítania. A visszaesést a piaci részesedésben - legalábbis a Desktop piacon - nem az magyarázza, hogy az "intel magára talált", hanem az, hogy a kapacitáshiány miatt az AMD kifejezetten drágán jelentette meg a desktop termékeit és nem is dobott piacra olcsóbb változatokat, ellenben az Intel 6 magos processzorai egész jó áron kaphatók.
-
Petykemano
veterán
válasz
pelgrim_v1 #21 üzenetére
Mit befolyásol?
-
Petykemano
veterán
"SRAM HBM"
Állítólag max 8 lapka magas lehet.
A bemutatott darab réteg magas volt.
Ennek megfelelően 3x akkora lett a L3$ sávszélessége
Így lett 2TB/s a sávszélesség.
Milan-X is erre épül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Villanyszerelés
- Elektromos cigaretta 🔞
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Viccrovat
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Automata kávégépek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Eszpresszóképes kávéfőző 15 bar nyomással
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest