Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Adi

senior tag

válasz tocsa #47 üzenetére

Hát az Abittal kapcsolatban az igazság valahol középen van. Én már többet is láttam boot elején listázni az IRQ-kat és csomó egységet egy megszakításra pakolt. Ami elvileg működik a PCI buszon, de gyakorlatilag nem mindig. :)

Az Intel alaplapok BIOS-a meg lehet, hogy kaka, de a vas nem az. Egy volt haverom kicserélte annó egy Slot1-es, BX-es Abit lapját Intel i440BX-re (P3/450 volt bennük), csodálatos módon megszűntek rögtön az instabilitási problémái.

Az mga_vid-et meg duál 550-es Celeronon egy Tyan BX-es lapban (a sajátom) is próbáltam, de ott is hasalt tőle. Igaz, nekem nem G200-am van, hanem G450-em.

A Reiser-Ext3 vita szerintem meg inkább csak hitvita. :) Nekem az Ext3-ban az volt a szimpatikus, hogy az 2-esre épül rá, ami egy igen jó és kiegyensúlyozott teljesítményt adó filerendszer. Stabil a kódbázisa és a segédprogramok hozzá is jól működnek. Az Ext3 mindezt egy naplóval fejeli meg ugye.

X-es vadulások :) miatt mostanság nekem is fagyott párszor a gépem, de az Ext3 visszajátszotta a naplót és semmi adatvesztésem nem volt.

Ilyen tekintetben szeretek konzervatív lenni, inkább veszek nagyobb vasat, de megmaradok a már bizonyított, stabil kódnál. Ez valószínűleg annak a hatása, hogy jó ideje rendszergazdaként dolgozom és szeretek nyugodtan aludni. :D

• Adi

senior tag

válasz tocsa #36 üzenetére

Azért az RTC-t ne kezeld a bölcsek köveként :), írtam lejjebb, hogy van pár server a kezem alatt, duálos gépek is köztük, nincs a kernelben RTC és mennek szépen ettől még.

A PC timer 18Hz-es frekijét meg rosszul tudod. Emlékeim szerint valami 1,9MHz-es kvarcon volt eredetileg és a 18,3Hz úgy jött ki, hogy a legnagyobb leosztást használták. Tehát tud ennél sűrűbben is IRQ-t nyomni, amit tesz is - hiszen x86 platformon a Linux ütemező 100Hz-es megszakítást használ.

ReiserFS-t meg nem szívesen használnék, mert
    1) még mindig olvasok róla híreket, hogy gáz lehet vele
    2) nincsen szabad vinyóm, amit erre formázhatnék le.

Tudom, hogy sok kicsi file-nál rettentő gyors, de az ext2/ext3 előnye pont abban rejlik, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt ad. Az ext2 stabil, az e2fsutils csomag is rendben működik évek óta. Az ext3 meg ugyanez, csak még egy napló is került rá. Engem azzal fogott meg teljesen, hogy még lecsatolás nélkül is, futásidőben konvertálható ext3-ra egy ext2-es filerendszer. :)

Válaszoltam mindenre? :)

• Adi

senior tag

válasz tocsa #38 üzenetére

Az mga_vid-nek ne örülj annyira, kiszedtem. :) Ahogy észrevettem, nem SMP-safe és csontmerevre fagyasztotta párszor a gépemet. :( Egy procival vagy az MPlayer Xv kimenetével semmi gond nincs. A syncfb driver szintén ezt teszi.

Amúgy tényleg MPlayer rulez. :D

• Adi

senior tag

válasz tocsa #35 üzenetére

B+, ne írj ilyen hosszút, mert görgetnem kell mindig és elfelejtem, hogy mit akarok válaszolni. :D

Az ACPI-s tanácsaid jók és ha tényleg bezavarhat, akkor valóban ki kellett volna kapcsolnom. Itthon viszont nekem fontos, hogy shutdown után ki is kapcsoljon a gép (mert akkor én már fogat mosok a fürdőszobában :) ). Az meg ACPI nélkül nem megy.

Arról tudtam, hogy az APM-SMP ütik egymást, ezért ez kiesett, de amúgy is az egy elég barkácsmegoldás - tudtommal (de javíts ki, ha tévedek!) a BIOS-ban hívogat mindenféle szubrutinokat APM funkciókhoz. Ezért nem SMP-safe pl.

Windowst IRQ-hegyekkel már láttam, de nem foglalkoztam vele túlzottan. :) Itthon én is szeretem kézzel beállítani az egész BIOS-t, az IRQ-kat is úgy osztom ki és az automata funkciókat lekapcsolom. Az Abit lapoknak van tudtommal híresen renegát BIOS-a, ami szereti az összes PCI eszközt egy IRQ-ra rakni. :D

A PCI-nak egyébként korlátoltsága, hogy négy IRQ vonalat tud csak kezelni: A, B, C, D. Ezeket kell a PC szabad IRQ-vonalaira rákötni. Ha egy egyszerű, APIC nélküli lapon 4-nél több PCI slot van (az AGP is annak számít!), akkor mindenképpen lesz IRQ-ütközés. A PCI-nál pont azért találták ki a szintérzékeny IRQ-kat az ISA-s élérzékenyek helyett, mert ezeket meg lehet osztani.

Az Asus lapon kettő PCI busz volt (bocsánat, három, mert az AGP slot külön számít), így valószínűleg tágabb tere van az embernek ezzel játszani. Mint már írtam régebben: a SCSI kártyát próbáltam 64 bites és 32 bites slotban is, de a működést nem befolyásolta.

Amit a HLT-ról és a kernel lockról írsz, az igaz, elvileg ezen finomítottak/finomítanak folyamatosan (van kernel hacker a vonalban? :D).

SMP kernelt egy procis gépen amúgy sem érdemes futtatni, mert kicsit lassabb lesz. Duálprocis laptopról meg nem tudok, de küldjetek URL-t, ha létezik ilyen! :))

• Adi

senior tag

válasz tocsa #34 üzenetére

Debiant használok. :) Potatót, egészen pontosan, csak pár plusz csomag volt/van fenn, a 2.4-es kernelhez.

• tocsa

senior tag

válasz tocsa #36 üzenetére

Elnézést minden ''fórumni vágyó''-tól az előbbi monstre hozzászólások miatt. Mint észrevehető, szájmenésem volt.

Azért remélem konstruktív voltam (legalábbis úgy álltam a dologhoz).

• Adi

senior tag

válasz tocsa #20 üzenetére

Na, akkor válaszolok (amire tudok :D).

1) ACPI. Ez benne maradt a kernel configban, mea culpa. :) Nálam otthon azt a célt szolgálja, hogy a Tyan BX-es lappal futó duál Celeronomat a shutdown valóban leállítsa. Nekem azon a lapon nem okozott problémát soha. Az APM persze itt ki volt kapcsolva a BIOS-ban. Más funkciója az APIC-nek nem volt.

2) A SCSI kártyával játszottam, elözöleg az egyik 64 bites slotban volt, utána raktam át 32-esbe és egyik se volt jó neki (mármint az említett problémák nem ettöl függtek). Az IRQ routinghoz meg emlékeim szerint az Intel SMP spec. 1.4 kellene, de azt meg ki kellett, hogy kapcsoljam a BIOS-ban, különben bootolásnál rögtön fagyott, ahogy SMP módba váltott. De ezt írtam is a cikkben. Amúgy az IRQ routingot láthatod a kernel dmesgben (amikor indul), de mindegyik a saját számát kapta meg. Ezen én is csodálkoztam, hiszen Intel platformon ami anno volt Gigabyte 586DX lapom (HX chipset, Pentium), az is felpakolta a PCI IRQ-kat 15 fölé.

3) RTC nincs a kernelben, de ha megindokolod, hogy miért okvetlenül szükséges, akkor legközelebb belerakom. Jópár servergép fut a kezem alatt és egyikben sincs benne és eddig nem láttam hiányát.

4) memtest86-ot nem próbáltam, mert nekem a GCC az etalon. Valószínüleg azzal se ment volna korrekt módon. De az biztos, hogyha GCC-vel hasal, akkor hw-hiba.

Összehasonlítási alapnak:
    egy Supermicro P6DBU lapon - ami egy számomra _nagyon_ fontos serverben üzemel - 2 db. P3/750-nel párhuzamosan futtattam kettö darab kernelfordítást 32-32 jobbal, 2-2 SETI@home-ot és 2-2 mpg123-at teszt módban (ilyenkor csak kitömöríti az MP3-at, nem játssza le, tehát az FPU-t dolgoztatja). Mellette még ment egy burnBX és 2 másodpercenként írt egy file-ba is, hogyha fagy, akkor tudjam mikor teszi.

Nos, a fenti cucc 1G RAM-mal ezt a felállást tavaly augusztusban (melegben) kettö és fél napig bírta úgy, hogy meg se nyekkent.

Ennek tükrében most már megértheti bárki, hogy miért nem nevezhettem ezt a deszkát stabilnak...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés