- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Fotók, videók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
rugalmas #403 üzenetére
1, Helyes, hogy készítettél mentést!
2, Az a806-ot telecseszték minden nyamvadékkal, ez miatt olyan, mintha root lenne, oszt' mégse'...én is szenvedtem vele, de végülis insecure kernellel kipucoltam szegénykét...
3, Ha valaki megnézné nekem az SPFT-s mentésemet - egy link mindenképp kell hozzá, no meg elsődlegesen csak a boot, recovery, system partíciókat kellene megnézni. Az nvram-ot ne oszd meg. Ha az előbb említett 3 szakasz jó, akkor vélhetően a többit is jól mentetted.A boot és recovery hex editorban ha !ANDROID-dal kezdődik, akkor az már félsiker.
A system.img-t meg linux alatt lehet csatolni, és ha jó lett a mentés, akkor minden további nálkül meg lehet nézni a tartalmát. -
válasz
Térközjelző #401 üzenetére
Az első fontos dolog, hogy az a P1 Qualcomm alapú, ami pedig az itteni leírást illeti az kifejezetten MTK alapú telefonokhoz van.
Qualcomm megoldást még nem használtam, lévén (eddig) csak MTK alapú telefonom volt. A qualcomm nekem idegen pálya... bár létezik egy rawcopy megoldás, de még sosem használtam. -
válasz
roseane2004 #399 üzenetére
A második opció,letöltöd az imei.zip, elinditod az imei generátort, y beirod a két imei okezod és a kész fajlt bemasolod a mp0b.001 fajlt a root browserben /data/nvram/md/NVRAM/NVD_IMEI mappába és jönnek a nem fogadott hívások volt ettől ekkor sms-ek. Ha bátrabb leszek mais lehet megpróbálom az android 5 felrakni..
Aztán egy factory reset után, vagy romcsere után szépen eltűnik ismét az imei. Az általam lnkelt megoldás viszont biztos és fix (mtk alapokon nyugvó telefonok esetén). -
válasz
roseane2004 #397 üzenetére
A fórum él, csak nem jó topikba írtál.
Szerintem itt jobb helyen lesz. (bár nem akarlak ide-oda küldözgetni, főleg mert a honor 3c-nek van saját topikja.)
Látom a 3c topikból irányiítottak ide.
Fura, mert pont ott kellene tudni segíteni.
No sebaj.
Én azt mondom, hogy tedd fel flashtool-lal azt, ami működött, de nincs imei, majd cselekedj ezen leírás szerint.
Ezek után szerintem élni fog a telefon.Ha a CWM kiírja, hogy bad, akkor rossz a fájl, hibás a letöltés.
-
Szia!
-
Hát bizony ez az a platform, amit az MTKDT nem támogat (mentési szempontból), így nem is tud létrehozni scatter-t.
A 8127-tel már nem tud mit kezdeni.
További bonyodalom az ubifs használata a tab-on, ami kevéssé jellemző fájlrendszer (bár magyar fejlesztés), mint az ext4.Mivel azonban van root elérésed, ezért parancssoros megoldással le lehet menteni a romot.
Nem túl bonyolult, csak kell hozzá pár infó.
Persze parancssorosan.
Sőt létezik hozzá módosított-recovery generátor, tehát akár ilyet is lehet kreáltatni.A parancssor használata megy?
-
válasz
ecchphoto #385 üzenetére
Szerintem tájékozódj a linkelt szakmai topikban, ott tényleg tulajdonosok tevékenykednek, segítenek, és van persze összefoglalója is, amit érdemes elolvasni, mielőtt nekiállsz bárminek is.
szerk:
@(#387) ecchphoto
Bakter, rossz lett a link. Na még 1x helyesen: [P70 topik] -
-
-
válasz
barkifiah #369 üzenetére
Nem nagyon hiszem, hogy túl sok siker lenne ROM ügyben.
A fake/klón telók hatalmas átka ez. Olvasmány hozzá.
Örülj, ha működik. -
A MDT-t nem ismerem, itt olvashatsz róla pár szót.
De ha flashtool-lal sem megy, akkor emitt a mélyvíz topikban még tárgyalunk hasonló dolgokat.
Épp egy nem írható telefonról is szó esik... -
válasz
silver-pda #342 üzenetére
Szia!
Kicsit elaludtam ezen a bejegyzésen...
Szóval igen, a flashtool esetén több readback sort is fel lehet venni. -
Akkor egyre valószinűbb a hardverhiba.
Még esetleg annyit megpróbálhatsz, hogy factory mode-ban elindítod (hangerő fel + poer, ha jól emlékszem).
Ott szokott lenni adb elérés.
Ha van, és van root is, akkor dd-vel lehet felszuszakolni a mod recovery-t.Azt írtad hogy lenovonál kötelező a DA DL checksum, de ez mi tulajdonkképpen egy fájlvisszaellenörzés hogy amit felrak az jól is került fel?
Ha pedig ellenőrzéskor hibára fut, akkor az megint a hardverhiba felé tereli az egészet... nem tudta felírni helyesen.Nemrég volt nálam egy bootloop-os telefon, ami recovery-ben elindult.
Ám semmit nem tudtam vele csinálni, mert nem volt írható az emmc.
Még format után is ott figyelt a rendszer... csak épp elindulni nem volt képes, mert a data partíciót nem tudta csatolni. A recovery is megmaradt olyannak amilyen volt. -
Elvileg eza 119-es gyári
Akkor lehet, hogy tényleg a 119-es gyárit kellene feltenni először FW upgrade-del.ha sikerül akkor a readbackelt ROM17_USRDATA -t ami most kiterjesztés nélküli, hogy rakom vissza? egyszerűen átnevezem userdata.img- nek vagy az azért nem ennyire egyszerű?
Pedig ennyire egyszerű. -
Köszi! akkor rmegpróbálom a firmware ugrade-et, ilyenkor az Imei megmarad?
Elméletileg igen, kevés kivételtől eltekintve tényleg meg is marad.
Ám ha van nvram, protect_f, protect_s, sevro mentés, akkor nem sok okod van félni.NVRAM-ot nem látok a betöltött scatterban, gondolom ebben lenne az IMEI?
Mivel ez telefonra egyedi, ezért nem tartalmazhatja a flesselhető verzió.Az előzőleg readback-elt userdatát, ha ugyan olyan verziójú ROM-ot teszek fel, vissza lehet majd valahogy varázsolni a telefonra?
Hát... ha nem gyári romra tennéd vissza, akkor sehogy. Ilyen nem gyári rom pl. az általam linkelt AOSP rom is.A CWM recoveryt hogy tudom majd feltenni a flashtool-lal?
Ahogyan a romot is, csak épp ki kell választani (betallózni) a CWM-met, és csak azt bejelölni flesselésre.
[link] -
Mit értesz jó preloader alatt?
Amelyikkel bekapcsol a telefon, de úgy látom ezzel nincs gond.Annak én is örültem hogy bekapcsol meg recovery is van:-)
És ez egyébként kifejezetten jó jel.A komplett ROM újrahúzás alatt azt érted hogy az összes legyen bepipálva(firmware upgrade)?
Igen, pontosan.
Ez más, mint a sima download.vagy úgy érted hogy formatáljam is előtte?
Azt még ne.
Az a végszükség esetére tartogatott dolog.Egy CWM alapú recovery, ezt akár flashtool-lal felt tudod tenni.
Ha pedig van módosított recovery, akkor:
CWM-ből telepíthető módosított rom: Vanilla AOSP 2.7 -
Ez esetben azt a romot próbáld meg feltenni Firmware upgrade-del, amiben a jó preloader szerepelt!
A DA DL all with checksum legyen bepipálva a flashtool-ban, hisz Lenovo-ról van szó, ott ez elengedhetetlen.Az már eleve jó, hogy egyáltalán bekapcsol valameddig.
Főleg ha recovery-be eljut. Alapvetően a Lenovo recovery alig tud valamit, helyette módosított reco-t érdemes használni (esetleg azt is flashtool-lal lehetne feltenni), de a jelen állás szerint inkább egy komplett rom újrahúzás lehet a megoldás.Hacsak nem a nand flash adta meg magát; sajnos ez is benne van a pakliban.
-
Tedd fel töltőre, hátha az akku bolondozik.
Majd kb. 2 óra múlva nézd meg, hogy van-e életjel...A readback-et részenként kellett volna megcsinálni.
A scatter-t egy gyári romból vedd ki, a needrom-on biztosan találsz.
Az alapján szakaszonként tudod menteni az emmc-t.
A data-t is, ami pedig a saját adataidat tartalmazza.De a legjobb az lenne, ha mégiscsak bekapcsolna.
Recovery-be sem jut el a gombkombinációval? (power+hangerő le + hangerő fel)
-
Szia!
Végre valaki előre gondolkodik, és olvas!
A mentésről annyit, hogy a gyári rom, amit meg szoktak osztani, ott a fájlok azért kisebbek (jellemzően), mert az értéktelen nullákat levágják.
Így pl. a 2 vagy 4 vagy 6MB-os preloader-ből lesz kb. 120kB.
Ugyanígy az MBR, EBR fájlokból 512kB helyett 512byte lesz.A data-t nem kell menteni, a BMTPOOL pedig nem menthető flashtool-lal.
A két preloader nevének eltérése adódhat abból is, hogy más a két preloader.
Ezt pl. diff parancssal le tudod ellenőrizni (vagy akár textfájlként is, vagy md5sum-mal).Pont azért fontos lementeni a preloader-t, mert az különbözhet egyes kiadások között (Lenovo A820 esetén volt vagy 4 féle, és nem volt mindegy, melyiket tetted fel.)
A PMT hiba a 3-as flashtool-nál gyakoribb, de az 5-ös verzió is visszaszól, ha gondja van vele.
A PMT a partition management table - partíciókezelő tábla.
Általában FW upgrade mód esetén nem jelentkezik (kivéve pl. Elephone P6000 5.0 -> 4.4 downgrade esetén).A gyári rom hibás működése a hanyag szoftverkészíttetés. Ha van hozzá mod rom, vagy frissítés, akkor érdemes azzal próbálkozni.
-
Nem akar menni az adb a twrp alatt,
Ezek szerint így alkották meg...
Picit belenyúltam, kicseréltem az adbd-t, ekkor már volt adb, de ez önmagában még nem elég a bódottáhó', mert adb reboot parancs nem működik. de alap parancsok, mint ls, cd működnek. Sokat nem tudtam vele foglalkozni tovább.
Mindezt egy WayteQ 7q-n, ahol ez az autogen TWRP gyakorlatilag nem működik: nincs touch screen.
MTK esetén a fastboot gyakorlatilag a boot flesselésére korlátozódik, meg a fastboot reboot-ra. Oszt' bakfitty.A bootloader-t (preloader) ne piszkáld. Hagyd úgy, ahogy van. Nem az fogja befolyásolni a további dolgokat.
-
Persze, hogy megoldható. De lehet, hogy mókás/munkás lesz.
A 7q-ra is elég nehéz volt heg(g)eszteni egy korlátozott működésű portolt PhilZ-t. (tán blogbejegyzésem is van róla )
Javaslom a Philz autogenerátort (most nem tudom linkelni).
Elméletileg a wayteq cuccok insecure kernellel jönnek, szóval adb-n keresztül tudsz root-dolgozni.
A 8127-es amúgy szerintem a 6592-nek a 4 magra visszafogott változata. Nekem pont 7Q van, és elég régóta megy. Pedig aztán szoftveresen kapott egy-két dolgot (átparticionálás, fw-upgrade-del partíciómódosítások...) -
válasz
Sas madár #304 üzenetére
scatteren kívül a teljes partícióleírást, méreteket az alábbi parancs kimenete tartalmazza:
cat /proc/partinfo
cat /proc/partitionsLásd P70-es blogom, amiben azért néhány dolgog benne van; persze az ott talált infók spec. a P70-re vannak.
-
válasz
Sas madár #302 üzenetére
Az újabb SoC-ok esetén újabb és újabb SP Flashtool kerül kiadásra. Ehhez a telefonodnak megfelelőt érdemes letölteni. Legtöbb esetben a needrom-on ott vannak a javallott SP Flashtool verziók.
MT67xx esetén már ebr fájlok nincsenek.
Először nézd meg a scatter-t, és a jelen leírás frissítésére vonatkozó infót is.Vanak említett - nvram - uboot MBR, EBR1-2 ezek mind csak külön külön mentéssel vagy egyben is megoldható?
Ezt nem egészen értem. Mit értesz az alatt, hogy egyben vagy külön-külön?ebben szeretnék segítséget legfőképp valami lépésről lépésre leírást,hogy ne legyen tévesztés.
Ez a leírás szerintem lépésről lépésre típus. -
válasz
BerekZsolt #298 üzenetére
Eloszor ments.
Addig ne csibalj semmit.
Az ifon szeru telefonok behalnak a frissitestol (joreszt....)
Amig nincs mentesed ne allj neki masnak.Szerk.: a format all modot keruld el messzire!
-
rom_1 néven mentettem, majd csináltam még egyet rom_all néven is amiben a miben az usrdata-ig mentettem
cwm recovery-t rátenni (mert ki akartam próbálni vele az 5.0.2-t), de újraindítás után nem jött be, csak újraindult.
Akkor vélhetően nem hozzá való recovery-t tettél fel, ha a telefon ezek után még működőképesen újraindult.
A rom_all néven szereplő mentés az egy óriási fájl? Mert ha igen, akkor azt szét kell bontani... nem működő telefonnál azért az kihívás, persze megoldható a scatter hex címei alapján.Ez volt a legkönnyebb, írtam az eladónak, hogy küldje el nekem
De ha mentetted a sajátodat, akkor miért nem azt tetted vissza?Nem volt hibaüzenet, csak, hogy FAIL:
Hm... ez érdekes, általában ír ki hibaüzenetet.
Alapvetően a flashtool-os mentést akartad visszatenni?
A preloader-t is flesselted? Ha igen, honnan volt a preloader?
download vagy firmware upgrade módot válaszottad a flash-hez?Az a gond, hogy hiába dugom bár hová, nem talál semmit. a telefon jelzi, hogy kapott egy dugót a farába piros leddel a tetején, de semmi több...
Akku ki akku be után sem talál semmit a sztgép? (Legalább egy új hardver csatlakoztatása hangot)
Akku nélkül rádugva sem mutat semmi új hardvert?Az eladó szerint formáztam a tf kártyát!
A TF kártyának semmi köze a telefon indulásához, így amit az eladó mondott, az nettó marhaság (kivéve, ha átalakítottad a boot.img ramdiszkjét úgy, hogy az sd kártyáról induljon a rendszer, vagy a data partíció...)
-
Szia!
Részletesebb infók kellenek.
készítettem flashtoolal egy mentést
Ez igazán helyes cselekedet volt.
Ellenőrizted a menett állományokat?cwm recovery-t rátenni (mert ki akartam próbálni vele az 5.0.2-t), de újraindítás után nem jött be, csak újraindult.
Honnan volt a cwm recovery? Hogyan tetted föl?Megpróbáltam visszatenni a gyári recovery-t, de azzal is ugyan ez volt a helyzet.
Honnan volt a gyári?Gondoltam semmi gond, megvan az általam mentett rom, majd visszateszem mtkdroidtoll-al és kész.
MTKDroidtools-zal nem lehet visszatenni romot, max a flashtool mentést átalakítani flesselhetővé.Még itt is van megoldás - gondoltam - mert a flashtool-al ráteszem a gyárit, de a flashtool hibával megállt
Fontos volna tudni, milyen hibával állt meg, és hogy flesselés közben, vagy flash-induláskor.
Megint fontos dolog, hogy csak alaplapi usb portot használj (laptop esetén ugye ez nem téma). -
válasz
aytukabozs #290 üzenetére
Ma kulonosen nem vagyok jelen, mert dual szulinap van nalunk
-
A sec_ro --> secro.bin
Az usrdata --> userdata.imgEzek mind szerepeltek az általam betett képen. Nem véletlenül.
A preloader-rel kapcsolatban a 6MB az a teljes blokkeszköz szakasz, de a valós információ legtöbb esetben nem éri el a 150kbyte-ot sem, tehát a 123kb reális.
Ugyanis a preloader esetén a flash nem hex(0)-tól kezdődik, hanem a fejléc-címtől. -
Változáson ment keresztül a scatter a flashtool v3.xx és v5.xx, illetve az MT6582 és MT6592 környékén.
A régebbi jellemzően 1kbyte (vagy kisebb, 6-700byte) az új pedig 7-8kbyte. Más a felépítésük és tartalmuk.
Ez pl. miatt lehetséges.
De legtöbb esetben a v5.xx-es Flashtool kezeli mindkét fajta scatter-t.
További lehetséges ok az, hogy nem a scatterben lévő fájlnevek vannak jelen a könyvtárban. -
BROM ERROR: S_DL_PC_BL_INVALID_GFH_FILE_INFO (5066) ; Hint: Fail to load rom file: PRELOADER.
A flashtool-lal mentett preloader-t és dsp_bl-t nem lehet 1 az 1-ben visszaflesselni.
Át kell alakítani: [link]
Ez nem veszélytelen művelet.
Elég 1 bit eltérés, és kampec.
De nem egy telefont húzott már ki ez a módszer a csávából.
Ha ezeket sikerrel átalakítottad, akkor a komplett saját mentést visszarakhatod, a többi rom-szakasztt nem kell megvagdosni. -
Ha a userdata megvan, akkor azt lehet csatolni. Onnan meg bármit ki lehet mazsolázni.
Ha jól látom, a linken megvan a gyári rom.
Mivel a mentést megcsináltad már, ezért én fognám, és data nélkül flesselném.
Ezek után meg megnézném, hogy működik-e. Lehet, hogy ez a legegyszerűbb megoldás. -
Általában ilyen egy "rendes" mt6577 readback-je:
NAME readback start readback length
PRELOADER 0x0000000000000000 0x0000040000
DSP_BL 0x0000000000040000 0x00005C0000
MBR 0x0000000000600000 0x0000004000
EBR1 0x0000000000604000 0x0000004000
__NODL_PMT 0x0000000000608000 0x0000400000
__NODL_NVRAM 0x0000000000a08000 0x0000500000
__NODL_SECCFG 0x0000000000f08000 0x0000020000
UBOOT 0x0000000000f28000 0x0000060000
BOOTIMG 0x0000000000f88000 0x0000600000
RECOVERY 0x0000000001588000 0x0000600000
SEC_RO 0x0000000001b88000 0x0000600000
__NODL_MISC 0x0000000002188000 0x0000060000
LOGO 0x00000000021e8000 0x0000300000
__NODL_EXPDB 0x00000000024e8000 0x0000200000Persze lehet ettől eltérerő, de próbálkozzunk meg vele.
Ha elkészült, a fenti mentés mindegyike, csak azután állj neki bárminek is. -
Ilyen jelenséggel csak akkor találkoztam, miután nem megfelelő romot tettek a telefonra (és az uboot-ot is átflesselték).
A readback-hez kellene az adatpartíció hossza is, hogy tényleg le lehessen menteni.
Azt hiszem van topikja is, ott kellene kérni a tulajoktól:
cat /proc/dumchar_info
és egy
cat /proc/partitions
kimenetet.(Win alatti megoldást nem ismerem eme img olvasására, csatolására)
-
-
Az esetleges garanciához nem jobb lementeni PRELOADER elejétől a NODL_BMTPOOL elejéig egyben
Nem értem, hogy jön ez a garanciához.
Másik kérdés, hogy hogy fogod visszaírni?
Volt már olyan, aki egybe lementette, aztán féltéglázta a telefonját, és utána vissza akarta rakni.
Csak nem tudta szétbontani a mentést MTKDT-vel, mert azt csak működő telefonnál lehet.Most a leírásod alapján FT-vel sikerült lementenem egy 4MB-os NODL_PMT-t, viszont a scatter ami szerint készült "ERROR :block PMT error"-os a MTKDT-ból.
Ez esetben legbiztosabb szerintem, ha a/proc/dumchar_info alapján csinálod. Ám azért nem árt tudni, hogy az értékek habár más módon, de ugyanazon tartalmat adják vissza. (lásd dd mentés bejegyzésem.)Az említett dumchar_info fájlban megnézheted, hogy a pmt mérete valójában mekkora. Mivel látám, hogy p780, ezért a méret OK, 4MB.
Ha lementem majdnem az egészet (a NODL_BMTPOOL-t nekem sem engedi), akkor a PMT címzés belekerül a nagy egészbe, így nem kavarodhat össze a szomszédaival.
Vagy tévedek?
Nem tévedsz.A PMT-t egyébként a flashtool frissíti, amikor FW upgrade-et használ valaki.
-
-
válasz
Norbi1974 #218 üzenetére
ha az imei sérült az rögtön látszik.
Ha felteszed egy felhőbe az nvram-ot és privátban küldesz linket, akkor megnézem milyen.
Egyébként hex editorral lehet megnézni ezeket.
A system, cahce, data partíciókat lehet csatolni is (lásd indító bejegyzés) - Linux alatt egyszerűen. -
válasz
Norbi1974 #206 üzenetére
Nem tudom, hogy van-e rajta factory mode. Azt próbáld meg előhozni (általában a hangerő le + power), ott szokott lenni adb elérés, azon keresztül pedig már "be lehet szaladni" vizsgálódni. Ha még root jogot is lehetne eme állapotban szerezni, akkor meg dd-vel lehet menteni a data-n kívül mindent sd kártyára.
Mindenképp abból indulj ki, ami a legutóbbi infó, és a Flashtool-os mentést tedd meg.
Aztán ellenőrizd le, hogy a mentések jók-e.Ha ezzel/ezekkel megvagy, csak utána kezdj nekilátni flesselni.
-
válasz
Norbi1974 #204 üzenetére
Minden újraéleszés mentéssel kezdődik.
Ha nem tudod mi volt rajta, akkor Flashtool-lal ments, és utána már bele tusz nézni.
Valamelyik scatter jó lesz.
s650-nél nem tudom, hogy van-e ROW/CN változat.Ha esetleg a beragadás során sikerülne adb kapcsolatot felfedezni, akkor talán még előrébb lennél.
-
Auto driver installer
Én ezt használom már vagy 2 éve.
Azt nem tudom, hogy 6592-t visz-e, de ment vele a 6573/6575/6577/6572/6589/6582 -
Hát az attól függ...
Szóva, ha veszthetők az adatok, akkor az általad linkelt és leírt módszer a leggyorsabb (hogy jó-e, azt nem tudom, lévén nincs ilyen készülékem).
Ha a hibát is meg akarod találni, az hosszú idő (illetve komplett rendszermentés kell.
Ha a saját adataidat is meg akarod menteni, akkor kell CWM mentést csinálni.Ha van már MTKDT mentésed, akkor megint más lehet a helyzet. Merthogy az MTKDT csinál CWM mentést az sd kártyára (igaz, a data-t nem , de a boot, recovery és system-et igen).
Amíg nem tudni mitől lett ilyen, addig csak áltlános dolgokat lehet leírni, javasolni.
-
válasz
#21936384 #188 üzenetére
MTKDroidTools-zal menteni, vagy pedig dd-vel menteni.
Az MTKDT egyszerűbb, de root kell hozzá.A dd mentés pedig csak ext partícióra lesz menthető. Ez bonyolultabb.
A fizikai sd kártyán egy második ext3 partíciót kell létrehozni, legalább akkorát, mint amekkora a mentendő partíció, de inkább javasolnék 20GB-os méretet.
Aztán az ext3-at csatolni android alatt (legkönnyebben link2sd-vel)
utána már mehet a mentés.
Persze ehhez kelleni fog a /proc/dumchar_info tartalma is
adb shell cat /proc/dumchar_info
Ennek a kimenete a komplett partíciókiosztás; persze a hexa számítás nem igazán kerülhető el itt sem.
(dd mentésről szintén van leírás a blogomban) -
-
Nem kell off-ba tenni
Az MTKDT kiírja a valós hardvert (sőt azt is megmondja, hogy pl. "MT6572 (MT6589 fake!)". Szóval megbízható.
A ram tényleges értékét adb-n keresztül le tudod kérni az
adb shell busybox free
vagy
adb shell free
parancsok valamelyikével - ez FW-függőValami ilyesmit ad ki:
total used free shared buffers cached
Mem: 1535876 1319792 216084 0 86368 859992
-/+ buffers/cache: 373432 1162444
A vastagított cucc lesz a rendszermemória (jelen esetben ez ~1,5GB-ot jelent) -
Az nem gond, hogy ha ez a rész kimarad vagy mi okozhatja ezt?
Nem tutod menteni a bmtpool-t. Nem osztható 512-vel.És nem értek hozzá, de az nem gond hogy mindenhol 2 db nullával kevesebbet lehet bevinni a flashtoolba?
Nem, mert a helyiértékek jobbról balra nőnek.Az ellenőrzésre vonatkozóan csak linuxos megoldást ismerek
Az viszont pofonegyszerű.
mount -t auto -o loop <forrás.img> <csatolási pont>
Windows esetén erős passz. -
válasz
peppyscot #157 üzenetére
Ez is egy megoldás, de...
A bmtpool nem menthető. Nézd csak meg a kezdeti és végértékét. Illetve nem 512-vel osztható, így nem lehet menteni flashtool-lal.Az egybementésnek van egy óriási hátránya: kell hozzá a telefon, mert különben lőttek az átalakításnak.
Meg még plusz egy átalakítás, külön program... Ha pedig döglött lesz közben a telefon, akkor gáz van. Nagy gáz (persze scatter alapján szét lehet szedni hex editorral, de azt nem kívánom senkinek)Persze mindenki maga dönti el, hogy hogyan csinálja.
Én azért javaslom a részenkénti mentést, mert azonnal látható és ellenőrizhető a tartalom. -
A FAT mentésére van lehetséges megoldás.
A
cat /proc/partitions
kimenete meg fogja montani, hogy mekkora a valós FAT partíció mérete.
Ennek a kijelzett értékét meg kell szorozni 1024-gyel, majd a kaporr értéket át kell váltani hexába.
Az így kapott hexa értéket kell a "0x" után beírni a mentéskor a partíció hosszának.
Eddig 2-ből 2x bejött: Lenovo S820, Lenovo P780.Pl.:
179 1 1 mmcblk0p1
179 2 10240 mmcblk0p2
179 3 10240 mmcblk0p3
179 4 6144 mmcblk0p4
179 5 665600 mmcblk0p5
179 6 129024 mmcblk0p6
179 7 2097152 mmcblk0p7
179 8 834048 mmcblk0p8Ebből:
834048 * 1024 = 854065152
dec2hex(854065152) = 32E80000Tehát a hossz:
0x32E80000 -
válasz
aytukabozs #142 üzenetére
Ez esetben a CWM mentési formátuma nem volt tar-ra átállítva, hanem dup-on volt.
Másként működik a két mentési forma.dup: csak a módosult fájlokat menti a legutóbbi mentés óta. helyet spórol, nehéz kezelni.
tar: jó nagy helye foglal, viszont másolás, tárolás, érthetőség szempontjából kedvezőbb. -
-
válasz
aytukabozs #143 üzenetére
Ha nem volt bent az akku, akkor tedd be .
Ez szokott segiteni. -
válasz
aytukabozs #138 üzenetére
Fat es bmtpool nem mentheto a flashtool-lal.
-
válasz
aytukabozs #135 üzenetére
Amennyiben nem kompatibilis a CWM mi lehet a legrosszabb forgatókönyv, lehet baja a telefonnak, vagy csak szimplán nem tudom használni.?
Hál'Istennek a recovery blokkeszköz teljesen független a normál rendszer indulásától, így max recovery nem lesz elérhető, vagy szétesett képe lesz.
A telefon normál működését nem szokta befolyásolni, kivéve, ha az új recovery mérete meghaladja a recovery-nek szánt helyet (ez általában 6MB szokott lenni). -
válasz
aytukabozs #133 üzenetére
Szia!
Sajnos a képet nem tudom megnézni (eléggé korlátozottak a lehetőségeim nap közben).
Viszont ha szöveges módon berakod a scatter komplett tartalmát - remélem nem az újab fajta 7,5kB-os... -, akkor azt elég gyorsan át lehet alakítani emészthető formára. (Az egyszerűbb scatter-t az MTKDroidTools 2.4.8b-vel javaslom elkészíteni)elég az itt látható memoria kezdőpontokat és hosszakat bemásolnom a flashtoolba, ez helytálló infó?
Nem tudom, nem ellenőriztem még, hogy melyiket kell beírni.ill. az SPFT indításakor egy preloader sor nekem már alapból ki volt töltve, azt simán módsíthatom, töröljem ki azt a sort, vagy nincs jelentősége melyiket csinálom
Asszem' nem egészen értem ezt a kérdést.
Mit szeretnél módosítani vagy törölni?
Ha readback-et csinálsz, akkor mindegy milyen scatter-t adsz a flashtool-nak, nem azokat az értékeket fogja használni, hanem amit te megadtál.
A scatter a tényleges felíráshoz kell, nem a readback-hez.A cwm-mel kapcsolatban nem tudok 100%-ban igent mondani. Lehet igen is, meg nem is. Vannak olyan kínai gyártók (kb. az összes, ide értve a Lenovo-t, THL-t is), akik figyelmeztetés nélkül módosítanak hardvert, és egy addig régebbi működő CWM egy újabb kiadáson már nem működik). Tehát próbálkozni lehet, csak nem garantált a siker.
-
Nos, az átparticionálással megáldott telefonok esetén a flashtool readback is működik.
Valóban a /proc/partitions kimenetét véve alapul, az ott megadott érték megfelelő a data kiolvasáshoz:
dec2hex(<méret>*1024) --> ez kiad valai ilyesmi számot: 0x009DBE0000Így lesz belőle ez (scatterből számítva):
Start address: 0x0000000043f40000
Length: 0x009DBE0000
Aztán szokásos readback gomb, telefon kikapcsolva összedug a sztgéppel, és indul a readback.A végeredmény, csak úgy mint dd mentés esetén megfelelő:
mount -t auto -o loop extended-userdata.img /mnt/androdata
És látszik az egész adatpartíció -
Még egy aprócska adalék:
A kiterjesztett adat (/data) partíció menthető kompletten, eddig még ugyan csak dd-vel csináltam meg, de majd megpróbálom flashtool-lal is.A /proc/partition adatait felhasználva (Lenovo A820-as telefon esetén, 2,77GB-ra módosítva az ebr1-ben a megfelelő bejegyzés, ebr2-ben pedig nincs definiálva partíció, tehát nincs belső SD azaz /emmc@fat):
major minor #blocks name
179 0 3763200 mmcblk0
179 1 1 mmcblk0p1
179 2 10240 mmcblk0p2
179 3 10240 mmcblk0p3
179 4 6144 mmcblk0p4
179 5 614400 mmcblk0p5
179 6 131072 mmcblk0p6
179 7 2950656 mmcblk0p7su -
dd if=/dev/block/mmcblk0 of=/storage/sdcard0/dd-backup/usrdata.img bs=1024 count=2950656 skip=8125441024 count=2950656 skip=812544
2950656+0 records in
2950656+0 records outA mentés egészen pontosan : 3021471744 bájt
Ezt mount-olva látszik a komplett adatpartíció.
-
gondoltam egyet és elhatároztam hogy a jól belakott rendszeremet lementem, Flashtool-lal: SLXROM, 2.5GB /data, belső SD kilőve, programok kigyomlálva, testre szabva
úgy gondoltam, hogy a LiFe rom-hoz való scatter fájl nem lesz nekem jó, mert a /data és a /fat partició mérete megváltozott
szépen lementettem a dumchar_info-t és elkezdtem számolgatni, arra lettem figyelmes, hogy ezen semmilyen méretváltozás nem látszik, a két módosított partició ez alapján pont akkora mint ha hozzá sem lenne nyúlva, de ez nem igaz
hol van a kutya elásva?
az ebr2-ben (ahogy lentebb írod)azt tudom, hogy az ebr2 van módosítva, így látja nagyobbnak a /data-t és kisebbnek a /fat--ot, de ennek nem kéne itt is láthatónak lennie?
Nem.
Ezek a partíciók szépen bele vannak kódolva az induláskor (PMT file, és kernel), ez miatt nem is fog változni kiosztás. (Van módszer arra Igazából, ha szigorúan vesszük, akkor ez valójában nem átparticionálás. Igazából akkor lenne az, ha ténylegesen nem jelenne meg a FAT a partíciókiosztásban.
Amit linkeltél /proc/partitions fájl kimenete, az az átparticionálás esetén is a helyes értéket mutatja
Egy példa Lenov A820 esetén:
major minor #blocks name
179 0 3763200 mmcblk0
179 1 1 mmcblk0p1
179 2 10240 mmcblk0p2
179 3 10240 mmcblk0p3
179 4 6144 mmcblk0p4
179 5 665600 mmcblk0p5
179 6 129024 mmcblk0p6
179 7 2901504 mmcblk0p7
179 64 2048 mmcblk0boot1
179 32 2048 mmcblk0boot0
179 96 31267840 mmcblk1
179 97 30258396 mmcblk1p1
179 98 1004062 mmcblk1p2Az A820 esetén a 7-es partíció a /data. Ennek összértéke 2901504B, azaz 2.767GB
(A 8-as, belső SD partíció itt átparticionálás nem létezik, mint csatolási pont)Ennek ellenére a dumchar_info tartalma még mindig az eredeti:
preloader 0x0000000000600000 0x0000000000000000 2 /dev/misc-sd
mbr 0x0000000000080000 0x0000000000000000 2 /dev/block/mmcblk0
ebr1 0x0000000000080000 0x0000000000080000 2 /dev/block/mmcblk0p1
pmt 0x0000000000400000 0x0000000000100000 2 /dev/block/mmcblk0
pro_info 0x0000000000300000 0x0000000000500000 2 /dev/block/mmcblk0
nvram 0x0000000000500000 0x0000000000800000 2 /dev/block/mmcblk0
protect_f 0x0000000000a00000 0x0000000000d00000 2 /dev/block/mmcblk0p2
protect_s 0x0000000000a00000 0x0000000001700000 2 /dev/block/mmcblk0p3
seccfg 0x0000000000020000 0x0000000002100000 2 /dev/block/mmcblk0
uboot 0x0000000000060000 0x0000000002120000 2 /dev/block/mmcblk0
bootimg 0x0000000000600000 0x0000000002180000 2 /dev/block/mmcblk0
recovery 0x0000000000600000 0x0000000002780000 2 /dev/block/mmcblk0
sec_ro 0x0000000000600000 0x0000000002d80000 2 /dev/block/mmcblk0p4
misc 0x0000000000080000 0x0000000003380000 2 /dev/block/mmcblk0
logo 0x0000000000300000 0x0000000003400000 2 /dev/block/mmcblk0
ebr2 0x0000000000080000 0x0000000003700000 2 /dev/block/mmcblk0
expdb 0x0000000000a00000 0x0000000003780000 2 /dev/block/mmcblk0
android 0x0000000025800000 0x0000000004180000 2 /dev/block/mmcblk0p5
cache 0x0000000008000000 0x0000000029980000 2 /dev/block/mmcblk0p6
usrdata 0x000000002a800000 0x0000000031980000 2 /dev/block/mmcblk0p7
fat 0x000000008b5a0000 0x000000005c180000 2 /dev/block/mmcblk0p8titkos vágyam, hogy a ROW telefonok /preload particióját hozzácsapjam a /data-hoz
Mivel nem összefüggő memóriaszakaszokról van szó, ezt nem próbálgatnám az ebr-ek piszkálásával.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest