Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• up

senior tag

válasz cappa72 #262 üzenetére

Szia!
    Van esetleg ötleted, hogy mi a gond a DSP_BL-lel, illetve megpróbáljam-e a flashelést anélkül, vagy szerkesztett, de fail-es verzióval?
    Köszi :)

• up

senior tag

A rootolt 1.041.0 image-ekkel dolgozom (mivel a talált gyáriban nincs preload és dsp_bl). A preloadert így megnyirbálva már betölti a listába az SPFT rögtön a scatterfile betöltése után. A DSP_BL viszont piros marad és nincs a listán. A DSP_BLvalahogy így néz ki: M8fileinfo....értelmes cuccok......sok FF .... sok 00 .... sok FF ... sok 00.

Ha csak a legutolsó FF..00 részt műtöttem ki, akkor 1,7 megás lett a file, az SPFT azt mondta betöltéskor: Access violation at address 568A48C0 in module 'FLASHTOOLLIB.DLL'. Read of address 00000000. (Meg is hal tőle)

Ha viszont kitöröltem mindkét FF..00 szekciót (ennek van több értelme), akkor 34k-s lett csak a file (mekkora lenne vajon az elvárt?), és ezzel a hibaüzenettel örvendeztetett meg betöltéskor: Load file "(path)\dsp_bl" fail! De legalább nem hal meg, és bennmarad a listán, tehát akár el lehetne indítani, ha bátor vagyok. Ha kiszedem mégis a pipát előle, akkor meg DSP_BL is unchecked, which may result in a boot failure.

Pont ugyanígy jártam, mikor az 1.065.0 originál imagekből indultam ki. Szerintem úgy csináltam, ahogy írtad, de ha valamilyen filet esetleg szeretnél elkérni vizsálatra, mielőtt pontosabbat mondasz, írj pü-t, hogy hogyan juttassam el :)

Alapból a tőled töltött v3.1222.00-t SPFT-t használom. De megnéztem újabbakkal:
    - 3.1344.0.212 - az 1,7megás file-ra is FAILT mond (nem hal meg), de egyébként ugyanez
    - 5.1352 szó nélkül elfogad bármilyen DSP_BL-t és bekerül a listába, ami azért kicsit megijeszt, így azzal sem kezdtem el. (viszont a scatter file kiválasztása után nem kerül a listára)

Ötletek? Érdemes a preloadert külön, és próbálkozni az újraindítással, vagy megborulna dsp_bl nélkül? Lehet a scatter file hibája? (az az összes 1.041.0-ban ugyanaz, az 1.065.0-ban meg nincsen)

Mint mindig, köszi az ötleteket!

• up

senior tag

válasz lacik25 #265 üzenetére

Szerintem ugyanez a rootolt van az XDA-n is. A gyári az, amire nem ment ott az első link, a mirrorból meg kiszedték ezt a kettőt, de a rootolt teljes ott is, csak meg kell nyirbálni, ahogy cappa írja. De azért letöltöm, összevetem, köszi szépen a segítségedet!

• up

senior tag

Köszönöm, megpróbálom! A DSP_BL eleve az MM8 fileinfo résszel kezdődik, annak csak a végét kell megvágni. Ha valaki esetleg később fut bele ebbe, Windows alatt a Notepad++ alól lehet ezt csinálni, van hozzá Hex Editor plugin, amivel egyszerre látszik az ASCII és HEX érték.

(Amúgy ez tök izgi, mi értelme olyan backupot csinálni, amit nem lehet 1:1 visszazúzni?)

• up

senior tag

válasz up #260 üzenetére

Bocs a spammelésért, azóta jutott eszembe, hogy szerintem ezek a fileok más formátumban vannak, talán MTK toolsos. Ha igen, hogyan tudnám őket átalakítani SPFlashTools-zal fellőhető verzióba? Vigyázat... az MTK nem látja a telefont, CSAK az spft.

• up

senior tag

válasz up #259 üzenetére

Közben találtam egy 1.065-ös EMEA DS verziót (ez újabb), itt alul, de erre is a fail to load from... hibát írja az SPFT.

• up

senior tag

válasz cappa72 #251 üzenetére

Sziasztok!

Eljött az idő, hogy megpróbáljam ki-tudja alapon feléleszteni a Cat B15 (mt6577, eredeti részletek és hibaleírás itt). Egy vagy több partició/rész valószínűleg sérült. Kétféle romot tudtam letölteni hozzá (ebből a posztból a 2. és 3. linkek, az első nem megy sajnos):
    1) gyári, mínusz PRELOADER és DSP_BL (fogalmam sincs, miért szedték ki belőle)
    2) rootolt (de elvileg ugyanaz a verzió)
    Mindkettőben ugyanaz a scatter van, azzal mentettem sikeresen korábban.

Megpróbáltam visszaflashelni az 1)-ben lévő dolgokat. A fórum instrukciói szerint jártam el:
    "You need to flash the following files: MBR, EBR1, UBOOT, RECOVERY, SEC_RO, LOGO, ANDROID (they must be ticked and correct files shoud be loaded).
    DO NOT FLASH: PRELOADER, DSP_BL."
    (ezek nem is szerepelnek az 1) letöltésben)
    A flash rendben végbement (zöld kör), de bootoláskor ezzel dob meg a telefon:
    => TOOL DL image Fail!
    majd kilövi magát. Rákerestem a hibára, többen azt írták, hogy a DA DL All With Check Sum-ot pipáljam be, megflasheltem úgy is, de ugyanaz a hibaüzenet.

Elkezdtem arra gyanakodni, hogy a PRELOADERREL is gond lehet, úgyhogy gondoltam, beflashelem a 2)-ben lévő fileokat, mert itt az is van. Csakhogy amikor betöltöttem a scatter file-t, az SPFlashTool figyelmeztetett: BROM ERROR: S_DL_PC_BL_INVALID_GFH_FILE_INFO (5066) ; Hint: Fail to load rom file: PRELOADER. Ha kézzel tallózok a filehoz, akkor is ezt mondja. Bepipálni attól még engedi a listában. De egyelőre nem mertem elindítani, mert állítólag rossz preloaderrel véglegesen ki lehet csinálni a telefont. Ha valaki ért oroszul (én nem), szerintem itt épp ezt tárgyalják.

A kérdés, hogy merjem-e flashelni a 2)-ban lévő fileokat ennek ellenére? És pontosan melyikeket toljam föl? Ha nem, vajon másik 6577-es teló preloaderje jó lenne vajon? (Link?) Magyarországon kb 150 CATB15 tulaj lehet, és szerintem nem olvassák elegen a prohardvert, hogy még idén kapjak onnan mentett image-eket az övékről :).

Előre is kösz minden tippet!

• up

senior tag

válasz up #249 üzenetére

SIKER! Legalábbis az eredeti küldetésben.

Végülis annyi volt az egész, hogy az USRDATA-t felmountoltam és utána már ki tudtam túrni a contacts2.db-t abból pedig SQLite browserrel a kontaktokat. Illetve találtam egy bash scriptet, ami a contacts2.db-ből egy VCF-et csinál, ez ugyan elakadt kicsit magyar ékezeteken, de akkor is nagyban megkönnyíti majd nekik az importálást. Itt: [link]

Belefutottam egy csomó hülyeségbe mint tapasztalatlan linuxos/androidos (pl először nem tudtam melyik partición van a contacts), de a leírásod és a hosszászólásaid rettentő sokat segítettek. Köszönöm szépen a barátomék nevében is!! :)

Most jön majd az, ha ráérek, hogy a gyári rom segítségével megpróbálok életet lehelni a telefonba, de ez már csak bónusz. :)

• up

senior tag

válasz cappa72 #248 üzenetére

Erre a user datára gondolsz, itt lennének a kontaktok? "USRDATA"
    Mert ha igen, akkor először megpróbálom ezt felmountolni, mielőtt letolok a telefonról bármit.

Ezt nem fogom minden hozzászólásba beleírni, de nagyon hálás vagyok a segítségedért :)

• up

senior tag

válasz cappa72 #246 üzenetére

Én ezt a scattert filet töltöttem le a telefonhoz az első hozzászólásomban említett linkről. Kicsit eltérnek attól, amit írtál defaultnak. Sajátot csinálni nem tudok, mert ADB-n keresztül már nem látszik. A nevek és kezdőcímek a letöltött verziók, a hosszúságokat pedig a te táblázatoddal számoltam (köszi!). Ezért van, hogy az utolsó hossza nem ismeretes, és emiatt az onnan kezdődő további 2 giga adat kezdete/mérete sem.

name / readback start / readback length
    PRELOADER 0x0000000000000000 0x0000040000
    DSP_BL 0x0000000000040000 0x00005C0000
    MBR 0x0000000000600000 0x0000080000
    EBR1 0x0000000000680000 0x0000004000
    __NODL_PMT 0x0000000000684000 0x0000400000
    __NODL_NVRAM 0x0000000000a84000 0x0000500000
    __NODL_SECCFG 0x0000000000f84000 0x0000080000
    UBOOT 0x0000000001004000 0x0000080000
    BOOTIMG 0x0000000001084000 0x0000600000
    RECOVERY 0x0000000001684000 0x0000600000
    SEC_RO 0x0000000001c84000 0x0000600000
    __NODL_MISC 0x0000000002284000 0x0000080000
    LOGO 0x0000000002304000 0x0000300000
    __NODL_EXPDB 0x0000000002604000 0x0000200000
    ANDROID 0x0000000002804000 0x0020100000
    CACHE 0x0000000022904000 0x0020100000
    USRDATA 0x0000000042a04000 0x0040000000
    __NODL_FAT 0x0000000082a04000 0x007D5EC0A8
    __NODL_BMTPOOL 0x00000000ffff00a8 ???

A két utolsó kivételével (512 kbyte error és ismeretlen hossz az utolsónál) sikeresen mentettem őket már fileba. Ezek a fileok méretre stimmelnek azokkal, amiket gyári ROM-ként töltöttem le.

Ennek fényében mit javasolnál következő lépésnek a kontaktok visszaszerzéséhez?

• up

senior tag

válasz cappa72 #244 üzenetére

Az lenne a legszuperebb, mert destruktív beavatkozás nélkül hozzáférhetnénk a user datához, amiben a contacts(2).db van, ha jól értem.
    Köszi!

• up

senior tag

válasz cappa72 #242 üzenetére

nem tudom milyen recovery van rajta, mivel nem tudom recoveryba rakni :)
    De erős a feltételezésem, hogy gyári.
    Pont ezért gondoltam, hogy a recovery partició kicserélése (vagy másik is kellhet?) segíthet.
    Viszont a letöltött gyári ROM alapján lehetne hozzá gyártani CWM-et és felküldeni SPFlash-sel, nem? (Hogyan?)

SZERK: de ha a SPFlash-sel lementett RECOVERY particiót szívesen megnézem mountolva (vagy bármelyiket) és elmondom, amire kíváncsi vagy, ha segít.

• up

senior tag

válasz cappa72 #239 üzenetére

Szia!

Sajnos odaát semmi válasz. Van valami tipped a továbbiakra?

Én úgy okoskodtam, hogy ha a contacts.db vagy contacts2.db valami DATA partición van, amit nem mentettem le a SPF-fel, akkor esetleg meg lehetne próbálni azt, hogy a RECOVERYt kicserélem a gyárira (vagy esetleg még valamelyik másikat, talán BOOT? szóval ami a sikeres recoveryhez kellhet még).

Hátha ennek köszönhetően recoverybe lehet tenni a telefont, onnan felmountolni a datát meg az sdcardot, és rámásolni a kontaktokat az SD-re. (Vagy ha a sima recovery ezt nem tudja, esetleg lehetne gyártani egy CWM-et vagy ilyesmi.)

Bármi ötletet szívesen fogadok.

• up

senior tag

válasz cappa72 #239 üzenetére

Köszi! Közben megkérdeztem odaát.

Ha odajutok, melyik mentett részt kéne mountolnom, illetve mit kéne ott látnom / hogyan tovább? Vagy ezekkel még nem megyek semmire, fog kelleni a teljes mentés?

• up

senior tag

válasz cappa72 #237 üzenetére

Megkeresem a topikot, és megpróbálok ott utánajárni a kérdésednek, bár nem túl népszerű telefon, így nem táplálok hiú reményeket, hogy kellően linuxos ember még idén olvasni fogja, és tud is válaszolni.

Egyébként nem gond nekem pl. egy pendriveról futó Ubuntuval kipróbálni a csatolást / kiolvasást, ha le tudod írni nekem (vagy belinkelni). Bármi érdekel tulajdonképpen, ami a kívánt eredményhez vezet.

Köszi újfent! :)

• up

senior tag

válasz cappa72 #235 üzenetére

Köszi a gyors választ!
    Igen, sajnos biztos. Megpróbáltam úgy is, ahogy kérted, de csak a már ismert fehér képernyős CAT logó jelenik meg (szinte azonnal, 1 mp-n belül ahogy a powert is lenyomom). Akkor sincs változás, ha hagyom eltelni azt a 30-40 másodpercet, amíg újraindul a bootloop, s közben végig nyomom a gombokat. Mintha semmi egyebet nem csinálnék a sima powerrel bekapcsoláson kívül, pedig világosan érzem, hogy a felfelegomb is lenyomódik, és a barátom sem számolt be hw gomb problémáról.

• up

senior tag

válasz up #233 üzenetére

Vagy ha minden kötél szakad, esetleg valamelyik lementett particióból (pl USRDATA) vajon kibányászhatók a kontaktok, ha sikerül felmountolni valahogy? Ha igen, ez win alatt vajon hogy a legkönnyebb?

• up

senior tag

Kedves Cappa72 és droidművelt kollégák!

Nálam van egy barátom CAT B15 típusú telefonja (MT6577 alapú, specifikációk itt).

A probléma: a telefon egyszer (még nála) lefagyott, amennyire tudom, nem csinált semmi speciálisat épp. Csak akksikivétellel lehetett újraindítani. Azóta bekapcsoláskor megjelenik fehér képernyőn egy CAT logo (gondolom erre cserélték le a szabvány robotot), majd talán 30 mp múlva egy pillanatra eltűnik és újra megjelenik végtelen ciklusban (bootloop). Sem a volume+ + Power, sem a volume- + Power nem okoz semmi ettől eltérőt, illetve van a + és - közt egy középső gomb, azt is próbáltam, valamint az összeset egyszerre is, hiába :). Ebből a loopból is csak akksikivétel billenti ki. SIM kártya és SD kártya nélkül is ugyanez a helyzet.

Már nem garanciális, de a szerviz azt sem volt képes megmondani, hogy mennyiért nézne rá, illetve várhatóan milyen X és Y közé esne a művelet költsége, ha egyáltalán lehetséges. És egyébként is jobban bízom az itteniek szakértelmében :).

A legfontosabb cél: a rajta lévő kontaktokat kellene kinyernem, nem voltak google-lel szinkronizálva. Ehhez képest másodlagos, hogy jó lenne használhatóvá is varázsolni. Ezért csak olyan beavatkozásokat szeretnék végezni, amelyeknél nem léphet fel a user adatok sérülése. Természetesen ha a telefon feléled, akkor már nem kell szórakozni a kontaktokkal, csak belépni google-be és bekapcsolni a szinkronizálást (gondolom).

Elvileg ADB-vel már le lehet menteni a contacts.db-t, de az usb debugging valószínűleg nincs bekapcsolva, root sincs, továbbá ilyen rövid idő alatt el se jut a telefon odáig, hogy az ADB lássa. MTKDroidTools sem ismeri fel, pedig a driverek korrektül fent vannak és SPFlashTool látja.

Itt találtam európai dualsim verzióhoz gyári firmware-t (2. hozzászólásban a Mirror (I have removed the preloader and dsp_bl but haven't tested this backup) utáni letöltés - az első nem élt, a második pedig rootolt, első körben szüzet akartam).

Ebben van scatter file is. Cappa72 leírásának megfelelően és a scatter file alapján SP_Flash_Tool_v3.1222.00 -t használva elvileg sikerült lementenem mindent. Kivéve az utolsó két elemet a scatterfile-ban:
    __NODL_FAT 0x82a04000 (512kb-os hiba)
    __NODL_BMTPOOL 0xffff00a8 (szintén az 512kb-os, de egyébként se tudom, hogy mi lenne a méret, mert nincs következő cím, amiből kiszámolhatnám)
    De ha jól értettem, ezek egyébként is kihagyhatóak. A fileméretek ránézésre stimmelnek a letöltött gyári méretekkel.

Kérdéseim:
    - A fenti hibaleírás alapján vajon melyik elem/partició lehet sérült? Arra gondoltam, hogy az adott elemet megpróbálnám helyettesíteni az xda-ról letöltött gyárival. Erre tudtok ajánlani egy SPFlashtool leírást (mással nem látom a telót)? Szükséges valamilyen előkészítés, ha a letöltött image esetleg más formátumban készült, mint amit az SPFlashtool megeszik?
    - A saját SPFlashtool mentés sikerességét lehet valahogy ellenőrizni Windows alatt? (kínos lenne akkor rájönni, mikor visszatöltve még ennyire se megy)
    - Az SPFlashtoollal készült saját mentés visszaírására (ha ez különbözik a letöltött gyári visszaírásától) is kaphatok leírást?

Leírásokat találok én is google-n persze, de ha ti szakértők ismertek jól beváltat, az sokkal biztonságosabb.

Nem szeretnék semmi extrát, cwmet vagy rootot (hacsak nem szükséges a művelethez), csak életet lehelni ebbe a csodába és kinyerni a kontaktokat.

Kérlek, szóljatok, ha valami + infóra van szükségetek, vagy osszam meg valamelyik filet.

Előre is nagyon köszönöm! :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés