- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
podtibi
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #105 üzenetére
A gondolatmeneted kiváló volna, ha minden autó ai vezérelt volna és a közlekedésbe nem avatkoznának bele más közlekedők vagy azok akadályi.
-
Őszintén, amilyen autósok vannak az utakon, én sokkal inkább bíznék meg gyalogosként egy AI által vezetett járműben, mert az legalább adott logika szerint működik, és nincsenek érzelmei, meg nem egy irracionális paraszt, szóval tudod, hogy hogyan alkalmazkodj hozzá, meg tudod, hogy nem fog elütni.
-
Attila0
őstag
válasz
benedekco #99 üzenetére
"Nekem annyira nem tűnik ez ennyire egyértelműnek. 78%-a az UK lakosságának bizalmat szavazott neki annyira, hogy legalább egyszer beoltassa magát."
Én a magyarok bizalmáról beszélek, márpedig az angolokéhoz képest igen csekély.
-
Mindennek vannak hátrányai, mindennek, a lényeg, hogy mennyi és mivel járnak a hátrányok. Kevesebb szennyezéssel, kevesebb energia befektetéssel pl erőmű elbontás esetén.
Van millió megoldás. Leszűkítetted két totál végletes álláspontra.
Én nem vagyok szakember, de egy valamit nagyon érzek, nincs elég idő és pénz kutatásra. Sokkal többet költünk hülyeségekre. Háború, politika (pártállástól függetlenül, szerintem túl magasak a marketing költekezések), reklámok hada, felesleges kütyük, luxuscikkek, milliós órák, milliós ruhák, stbstbstb, ezeket az összegeket lehetne valamelyest át csoportosítani kutatásra.
Költeni kéne pénzt alternatív energia tárolás kutatásra:
(pl. Amúgy miért nem próbáljuk megoldani valahogy az energia tárolását nem vegyi úton, hanem mechanikai úton?)
Költeni kéne alternatív energia továbbítás kutatásra.
Költeni kéne alternatív alternatív energia források kutatására.
Otthon bizony vannak szél csatornák amiket ki lehetne használni. Lehet hogy nem fúj mindig a szél, de ez mint egy féle energia forrásnak jó. De biztos vagyok benne, hogy rengeteg megoldás lehetne. A tengarparti országok megfejhetnék a dagály/apály ciklusokat, a hullámzást.
Nem csak kutatásra kellene mondjuk költeni, hanem ezen új technológiák kivitelezésére is.
Ez ugyanaz mint minden más. Elaludtunk, már a 60-as években voltak hangok a szemetelés ,a túl fogyasztás problémájára. Miért nem teszünk ellene radikálisan. Pl itt ez a háború, ez sem a semmiből jött, elaludtunk, nem figyeltünk oda, elült az éberségünk.
Lásd: Ne nézz fel."Múltkor összeszámoltam 9 komoly kérdés jött össze, amivel foglalkozni kellene,"
És ezen kérdéskörök némelyike nagyon szorosan összefügg.re: Attila0
Nekem annyira nem tűnik ez ennyire egyértelműnek. 78%-a az UK lakosságának bizalmat szavazott neki annyira, hogy legalább egyszer beoltassa magát. -
borg25
senior tag
A megoldás elméleti: Költsünk többet lényeges kutatásra. Ne csak mobilra, metaverzumra és hasonlók fejlesztésére költsünk.
Ugye kis pénz, kis foci.
De ez már nem energetikai, vagy tudományos kérdés. Ez gazdasági és társadalmi.
Múltkor összeszámoltam 9 komoly kérdés jött össze, amivel foglalkozni kellene, vaskosak, ha nem oldjuk meg, a fejünkre nőhetnek: Energetika, globális felmelegedés, társadalmi feszültségek, éhezés, terrorizmus, nyersanyagok kimerülése, biodiverzitás csökkenése, stb. -
borg25
senior tag
Nézd, nem az atomenergia ellen vagyok, ezt már mondtam. A jelenlegi kezelésében látok kivetnivalót.
Nézhetjük azt is, hogy miért csak kísérleti tórium reaktorok vannak? Pedig jobbak lennének az urán reaktoroknál. De azok katonailag nem nyerők.
Kevés mérnökórát áldozunk rá. Kapitalista elven reszeljük a már meglévő technológiát, a távoli problémákkal nem foglalkozunk. Azt majd oldja meg az állam, világ, utókor, csak ne mi.Ilyen formában a rendszerbe van kódolva a hiba.
Lehetne jobban csinálni, de nem csináljuk.Szerinted nyerő stratégia az, hogy azért, hogy ma mások fényárba éljenek, gamerkedjenek, vagy bitcoint bányásszanak, vagy más módon pazarolják az erőforrásokat a gyerekednek kell szívnia az atomhulladék és globális felmelegedés miatt?
Vagy egyszerűen azt mondjuk, hogy ő nem lehet művész, fogorvos vagy bárki, ő legyen atomfizikus, mert valakinek meg kell oldania ezt a mocskot, mert mi youtuberek akarunk lenni. -
Szóval akkor kijelentetjük, hogy az ember a veszély forrás. Akkor a legegyszerűbb kiirtani őket és máris nincs gond.
A probléma, hogy elméletileg a gyakorlat ugyan az mint az elmélet, de gyakorlatilag nem. Ez igaz az atomenergiára is. Elméletileg nem veszélyes, csak gyakorlatilag az. Az elmélet képletéből általában hiányzik az ember mint tényező.
Hosszútávon igenis gond van vele. Megoldást kell találni rá. A mostani elgondolás az hogy Pató Pál urasan majd találunk megoldást. Aztán mikor olyan dolgok történnek mint most, hogy háború alatt egy ilyen létesítmény mellett lőnek, akkor nem sokon múlik, hogy nagyon hosszú távó problémák keletkezhetnek.
Amúgy valamiért a Mayak féle szennyezéseket is előszeretettel szoktuk elfelejteni. Egy ilyen szintű szennyezésnél nagyon nehéz felmérni, hogy mennyi volt a valós megbetegedések száma. -
borg25
senior tag
Igen, ezt mind tudom. De azért van olyan hogy bizonyos műszerekhez a vasat 45 előtt elsüllyedt hajókból szerzik, mert azok kevésbé radioaktívak.
Számomra az aggályos, hogy atom esetén a jövőbe viszel hatalmas bizonytalanságot. Tartok-e attól, hogy 20 éven belül lesz nagyobb atomerőmű baleset? Valószínűleg lesz, de nem hiszem, hogy tartanom kellene az áldozatok számától. Védekezés és helyreállítás költsége mennyi lesz? Hát Szovjetunió összeomlásának egyik utolsó nagy szöge Csernobil elhárítási költsége volt. Fukushima költsége is kérdés milyen arányt képvisel egy sima vízerőmű balesethez képest, de ezeket még el tudom fogadni.
Hogy tartok-e attól, hogy 100-200 éven belül egy nagyobb ivóvíz bázis megfertőződik? Igen. És azt már kezelhetetlen problémának tartom.
Nem az atomenergiával van problémám, hanem ahogy megpróbáljuk költséghatékonyan kezelni. Ha Pakssal történne valami, akkor így térképről kb 70e ember él 30km körzeten belül. Az legyen 20e 50nm lakás. Az 800eFt/m2 számolva 800MrdFt Jó ez még mindig a negyede se Paks 2 tervezett költségének, de nem áraztam be az infrastruktúrát, gyárakat stb.
Ezt nagyon sokba kerülne elrontani. -
Sanya
nagyúr
Sugárzó anyag van a természetben most is. Haza háttérsugárzás, amelyet elszenvedsz 4,2milisievert/év. Nem tudod 0-ra szorítani, de nem szabad emelni sem. Már azzal növeled a sugárterhelésedet, hogy megeszel egy banánt, vagy elmégy káliumot szórni a földedre.
Ha megnézel egy szellőzetlen földszintes házat, magasabb lesz a sugárterhelés benne, mint egy atomerőmű vezérlőben.A fosszilis szűrők hatásfoka koránt sem 100%.
-
borg25
senior tag
A megújuló-szén-atomenergia összehasonlításban azért találok pár hibát.
Az atommal az a gond, hogy igen hosszútávú hatásról kell beszélnünk. Cézium-135 2,3millió év, a Cézium-137 30,7 év a felezési idő. Igaz előbbi gyengén radioaktív.
Tehát azt kell nézni, hogy 1000 év alatt milyen hatást fejt ki.
Csernobilnál az is csökkentette az áldozatok számát, hogy a zónát lezárták. Ha ugyanúgy élnének ott emberek, akkor más lenne ez a szám. Ha a talajvizet megfertőzte volna, akkor megint csak sokkal több emberre lett volna hatással. Szénerőműnél a gázt tisztítják, de végül a légkörbe engedik. Atomnál ha ilyen lenne, akkor nagyságrenddel többen halnának meg. Persze miért lenne ilyen? Akkor lesz, ha az atomhulladékkal nem törődnek, és a természet közbeszól. Valószínűleg nem a mi életünkben lesz, de mint mondtam 1000 éves időtávban gondolkodjunk.
Putyin háborúzik, ausztrálok azt mondják 50 év múlva az ember számára élhetetlen lesz a bolygó. Hogy lesznek karbantartva az atomtemetők? Hogy lesznek lebontva az erőművek, ha németeknél egyre azt mondják, hogy 40 év. Pesszimista hozzáállás, de mire Paks-2 megépül, neki is kellene állnunk bontani, hogy még szétszedjük akkora, mire a társadalom összeomlik.Nem azt mondom, hogy zárjuk be az összeset, meg fúj. Mert szerintem is szükség van rájuk, de azért ne legyünk naivak, ez már a legdurvább tűz amivel játszunk, és részegen.
Jött a covid, egy időre szépen ki is tisztult Európa levegője. Atomnál ilyen nincs.
Most jöhet az, hogy eddig 3-4000 atombombát robbantottak, egy részét a légkörbe, azzal mi van? Hát Pakson1 év alatt égetnek el 3000 Little Boyt.
Egyébként a nagy vízerőművek pluszban földrengéskeltők. Csinálsz egy gátat, és pár km2-re a talajra ráraksz pár m3 vizet. Az már egy kis hegy súlya. Statisztika szerint meg is nő a rengések száma a vízerőművek közelében. -
borg25
senior tag
Ó, azt hiszem elég megnézni a Csernobil 30 év távlatából dokumentum filmet.
Ott van pár érdekes német eset atomerőmű témában:
Erőmű amit már 20 éve szednek szét, és még 20 évig el fog tartani, és talán 2000 ember dolgozik rajta? A lényeg, hogy nem egy 50 fős brigád bontja. De ugye a csőhálózat leszerelés is úgy megy, hogy cső foszforsavba be, az a felszínét lemarja, ha utána a műszer nem csipog be, akkor a cső maradék része szabadon mehet ki, ha becsipogott, akkor újra savfürdő.De az egyik sóbányából átalakított atomtemető is jó példa: Elkezdett betörni a víz, úgyhogy most megy a versenyfutás az idővel, hogy előbb tudják kimenekíteni a hordókat, mint mielőtt az egész bekerül a talajvízbe. A közhiedelemmel ellentétben nincs hosszútávú terv az atomhulladék kezelésére/tárolására.
Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy ezek ellenére, mi mégis minden évben a mérnökóra zömét arra fordítjuk, hogy minden cégnek legyen idei évre is új TV/telefon/kütyü dizájnja.
-
Sanya
nagyúr
Nem csak az a probléma, hanem az is, ha valami energiatakarékos, és teliveszed energiatakarékos dolgokkal a házadat, akkor is a végén több energiát fogsz használni, mert: a lámpák kevesebbet fogyasztanak, mint 20 éve, de vettünk nagyonnagy tévéket még a wc-be is, minden áramot fogyaszt, stb. Szóval összességébe minden energiatakarékosság ide vagy oda a végén mindig több energiát fogunk fogyasztani. No de meddig még? Nincs végtelen energia. A földünk hőmérséklete is folyton nő. A fejlett nyugat energiaéhsége magas, és fejlettségben a nagytömegű lakossággal rendelkező országok fejlettsége csak most kezd el igazán jelentős mennyiségű áramot használni.
Egyébként melyik erőmű típus a leghalálosabb?
Worst Nuclear Accidents in History - YouTube -
Puma K
nagyúr
Ez a világ...? Ez meg: Legalizálta a napelemes kriptobányászatot Üzbegisztán
Az a lényeg, hogy sehol sem szabad nyugton és érintetlenül hagyni a természetet. Mindenhová valamit építeni kell!!
-
Attila0
őstag
válasz
dredjudge84 #73 üzenetére
Csak akkor nagyobb, ha egy mesterségesen gerjesztett piacról beszélünk. Márpedig bőven van olyan készülék amit még 2022-ben is tudnánk chip nélkül használni.
-
borg25
senior tag
válasz
Rodi 4.80 #68 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy kishazánkban és mindenhol ahol nem esküdtszék van nem igazságszolgáltatás, hanem jogszolgáltatás működik.
Szóval a majdani robotnak nem igazságérzettel kell rendelkeznie, hanem lexikális tudással. Nem azt mondom, hogy azt könnyű lesz elérni, hanem hogy szerintem könnyebb mint az igazságérzet kifejlesztése. -
borg25
senior tag
A fejlesztések elsődleges célja a profit maximalizálás. Mondjuk az egy érdekes gondolat, hogyha gépek dolgoznak, a pénz alanyi jogon jár, akkor fogunk-e olyat csinálni ami hosszú távon értékes, és nem profit maximalizálás lesz az elsődleges cél? Erről nem tudom van-e valakinek véleménye. Talán eljutunk oda, hogy a környezetvédelem fontos legyen? Bár mint tudjuk, a két jakuzzi jobb, mint az egy, a három esetén a gyerekkel sem kell közösködni.
A másik, hogy a profit maximalizálások legjobb módjai, ha többet, vagy olcsóbban, vagy együtt mindkettőt el lehet érni. Esetleg minőségibb termék, amiért extra pénzt lehet elkérni. Egy könyvelőrobot mindegyiket tudhatná.
Ilyenformán az élő munka drágább lenne, mert lassabb, meg még fizetést is kér. Amit akkor lennének hajlandók megfizetni, hogy olyan speciális tudása van, amire nem éri meg robotot írni. Bár ki tudja, lehet, lehet, hogy a robot képes lesz bebiflázni bármelyik kis ország könyvelési szabályát. -
borg25
senior tag
Mondtam egy szakmát amihez inkább az ész kell, semmint a fizikai erő. Mégis szerintem hamarább ki fogják váltani a robotok, mint egy kétkezi munkát.
Hogy mire lenne jó egy könyvelő robot? Olcsóbb. Aztán a kreatív könyveléshez vagy törni kell, vagy kiegészítő modul, mert alapban rá lesz kötve a NAV-ra, szóval csak akkor lehet okosan használni, ha az internetelérését letiltod, és a frissítést kézzel telepíted.
Cserébe az alap változat tudni fogja a dupla ír-holland szendvicset. Extra jat nem szükséges a csendben maradáshoz, elég egy delete.
Felhőben fog üzemelni, és egy robot kiszolgálja majd fél Magyarországot. (A másik fele ugye lokálban üzemelteti a kreatív könyvelés modul miatt.) -
ricsi99
addikt
Nem a fejlődéssel van baj.
Szerintem azzal ,hogy mindenbe rakunk szilíciumot mert az a haladás.....
Viszont annyi chipp nincs ezért drága.
Kellene mellette egy kicsit az analóg megoldások felé is elmozdulni ,de mint lejjebb kifejtettem az nem jó businnes...
Úgymond eröforrás pazárlás ,hogy már a fogkefe is zenél lassan ,vagy mondja az irányt -
Attila0
őstag
"Ilyen alapon vittem tovább, hogy akkor semmilyen technológia nem jó, mert minden segíti az embert, tehát rontja az éberségét. Autóval, repülővel közlekedni pedig szerintem jobb most, mint 1-200 éves technikával aminél jóval éberebbnek kellett lenni, hogy ne halj meg minden ötödik percben."
Azért az sem igaz hogy semmilyen technológiai fejlődés nem előremutató, hiszen már a 80-as 90-es évek autó is sokkal biztonságosabbak, kényelmesebbek és könnyebben kezelhetőbbek voltak, mint a 80-100 évvel korábbiak.
-
GeryFlash
veterán
Nagyon keves olyan szellemi munka van amit egy normalis szocialiazioban felnott ember IQ-tol fuggetlenul ne tudna elvegezni. Sokkal sokkal tobbet nyom a latba a szocialiazcio-edukacio mint hogy ki milyen kepessegekkel szuletik, nyilvan vannak kirivo peldak, de az hogy vki diplomas/szellemi munkat vegzo ember lesz vagy sem azt leginkabb az eletkorulemenye hatarozza meg. Tenyleg annyi szellemi munka van amit egy 20 oras udemy kepzessel egy 90-100 IQ-s ember is el tud sajatitani, csak ugye a problema hogy nem jut el oda a felismeresben, hogy ezt kene csinalnia. Tenyleg akar RPA kurzus elvegzese meg egy gimnaziumbol kirugott embernek se feltetlen okoz nehezseget, maximum 3-4szer annyi idobe telik majd megtanulnia mint egy 120 IQ-snak.
Arrol nem beszelve hogy a joleti tarsadalom mennyi olyan ,,latszolag haszontalan" munkat hozott mint peldaul a content creatorok vagy barmilyen zeneszek. Nezd meg itthon hany youtuber, influencer raper van es mennyi Afrikaban. Ahogy fejlodik a vilag egyre tobb ilyen ,,luxus" melot engedhet meg az adott tarsadalom, ami direkten nem hoz hasznot.
,,Élete végéig járó munkanélküli segély? Kapjon ugyanannyit, mint aki értelmes és dolgozik?"
Akarmilyen hihetetetlen, elobb-utobb elerunk egy olyan automatizaciot-robotizaciot, olyan joleti tarsadalom lesz, ahol be lehet vezetni az alapjovedelmet. Ez nem lesz kiemelkedo, de mindenre eleg lesz, akinek ez nem eleg az osztonozve lesz a tobbert, akinek meg eleg azt sem kell ,,likvidalni"
Egyebkent mar latszik (szinte az osszes modell ezt josolja) hogy 2100 kornyeken fog peakelni a lakossag, onnantol nagyobb problema lesz a fajfenntartas.
-
sb
veterán
Azt írtad, hogy elveszhet az éberség attól ha vmit a gép/chip asszisztál.
Pl. vezet helyetted.Ilyen alapon vittem tovább, hogy akkor semmilyen technológia nem jó, mert minden segíti az embert, tehát rontja az éberségét. Autóval, repülővel közlekedni pedig szerintem jobb most, mint 1-200 éves technikával aminél jóval éberebbnek kellett lenni, hogy ne halj meg minden ötödik percben.
És ezt sarkítottam ki addig, hogy pl. elkényelmesedtünk ahhoz képest is, hogy puszta kézzel kell megküzdeni a vadállatokkal. Ami ha nem is chip, de szintén technológiai segítség.
Gondoltam ezekből látszik, hogy sokkal hátrébb nem jutunk attól, hogy vmiért nem kell megküzdenünk maximális éberséggel, skillekkel a hétköznapokban. -
Attila0
őstag
Egyébként számomra az a legillesztőbb hogy valaminek a hiányára az a válaszunk hogy gyártsunk belőle még többet. Hátha legközelebb az adott nyersanyag, hiányával találjuk szembe magunkat. Normálisak vagyunk mi, de most komolyan?
-
borg25
senior tag
válasz
GeryFlash #49 üzenetére
A továbbtanulásba azért a normál eloszlási görbe bele tud szólni. Az átlag IQ ugye 100. Az emberiség felének ettől kisebb IQ-ja van.
100-110 közt problémásan de el tudod végezni a főiskolát. (25%)
110-120 közt nem okoz gondot. (12,5%)A lényeg, hogyha a szellemi kihívást igénylő munkát a gépek el tudják végezni, akkor mit fogsz csinálni az emberiség felével? Jövedelem alanyi jogon? Élete végéig járó munkanélküli segély? Kapjon ugyanannyit, mint aki értelmes és dolgozik?
Vedd figyelembe, hogy nem tehet róla, hogy mikor ő született a pénzérme úgy esett, hogy 100-as IQ alatt van. Bármennyire is szeretne, nem fog tudni Einsteiné válni.
Kényszerlikvidálás?
Aztán ott vannak akik már most se tudnak rendes munkát végezni, mert csak az alap iskolai képzést képesek elvégezni.
Az is igaz, hogy szerintem előbb lesz könyvelő robot, mint autó vagy gázszerelő. -
Puma K
nagyúr
"... a jövőben mindenki IT szakember lesz."
Abba valaha belegondolt bárki is, hogy ha majd egyszer űrhajóval fognak az emberek repkedni (bárcsak eljönne ez a korszak és előtte nem irtanánk ki magunkat
), akkor mennyi mindenhez kell majd érteni vagy milyen szintű tudás fog kelleni, hogy valaki saját maga nem hogy javítson, de üzemeltessen egy kisebb/egy személyes űrhajót...?
-
Attila0
őstag
Szerintem akkor már szakmunkásra sem lesz szükség, tehát akkor a jövőben mindenki IT szakember lesz.
-
GeryFlash
veterán
Ez is egy oriasi tevhit, legkesobb a a 2. ipari forradalomnal mar meg lehetett volna tanulni, hogy a technologia fejlodesevel nem no a munkanelkuliseg, hanem atalakul a munkaeropiac es mas munkak jonnek letre. Ezert kell tovabbtanulni, mert ami munkakat robotokkal reszelegesen vagy teljesen ki lehet valtani azok elobb ki is lesznek valtva.
Egyebkent nem tudom mire vonatkozik hogy ,,micsoda logikai erveles", majd szerinted az emberiseg azert fent fog tartani egy szolgaltatast mert hogy azok akik vegzik azok mas munkat nem tudnanak vegezni? Elobb lesz alapjovedelm minthogy a technologia fejlodesenek ilyen modon mestersegesen gatat szabjanak.
Amugy ma Magyaroszagon 3500-4000 taxis van, csak hogy kontextusba helyezzuk azt a ,,csomo embert". Ne menjunk bele hogy szakmunkasbol vagy IT szegmensbol ennek a tobbszorose hianyzik.
benedekco: Ki is fogjak hagyni jo esellyel, mert minden ilyesmi extra lesz, ami plussz koltseggel plussz leszallitasi idovel fog jarni. Az emberek/piac meg alkalmazkodnak majd ehhez, akinek nagyon kell kivarja a nagytobbseg meg a szuksegest fogja belekerni.
-
himpike
aktív tag
válasz
benedekco #45 üzenetére
Valójában a kesztyű a kezet védi nem a másik fejét. Régen mindig eltörték a kezüket meccsek alatt, emiatt inkább sokkal többet ütöttek testre. Ez a hivatalos verzió.. valójában viszont több fejre mért ütést akartak látni a népek hogy "látványosabb" meccseket nézhessenek. Ettől függetlenül értjük a hasonlatot.
-
nihill
őstag
válasz
GeryFlash #38 üzenetére
és 20-30 éven belül nem csak hogy önvezető autók lesznek, de talán a vezetés is be lesz tiltva
Elmondom a valóságban mi lesz itt 20-30 év múlva: kb. akkor lesz pénzük megvenni a magyaroknak a ma megjelent új autókat, használtan...
Tehát kb 20 év múlva fog itt nálunk széles körben is elterjedni az lvl2 "önvezetés".
A realitást sajnos nem nagyon érdekli, hogy mi mit szeretnénk, vagy mit nem szeretnénk... -
Csak, nehogy túl magasra menjen a papír. Amúgy meg nem is én mondtam a wc-s dolgot.
re: #37 borg25
Volt már száz ilyen felmérés.
Boxolók ha nem hordanak kesztyűt sokkal kevesebb kárt okoznak a másiknak, kevesebb a fej sérülés.
Bringások akik nem hordanak sipkát kevesebb a súlyos vagy végzetes kimenetelű baleset. (ennek ellenére én hordom a sapkát és 3x is mentett már meg komoly sérüléstől).
re: #38 GeryFlash
Ezt te beszéled bele. Semmi ilyesmiről nincs szó. Én pl kiemeltem, hogy igenis nem vezetek jól. Kiforgatod a dolgokat rendesen. Amúgy meg én pl nem is fetétlenül a vezetés segítőket, még ha a parkolás segítő is az, kritizáltam, de elsősorban a felesleges kényelmi funkciókat. Amiket hiba nélkül ki lehetne hagyni a kocsikból pl pár évig míg ez a válság fennáll. -
GeryFlash
veterán
A taxi rohadt drága az emberi munkaerő miatt, ezzel szemben ha Tesla Apple stb gigacégek működtetnének több milliós car sharing hálózatot ami teljesen önvezető lenne onnantól pár tízezer Ft lenne a havi subscription. Olcsóbb mintha lízingelnél vagy hitelre vennéd, és a szolgáltatónak is gyorsan visszajönne az autó ár.
-
sb
veterán
válasz
benedekco #33 üzenetére
"Okos óra a 6 éves gyereknek?"
Talán kevésbé fog elveszni... nincs neki nálunk sem de volt már helyzet amikor jól jött volna, nem elveszés közben, de sima kommunikációra pl...@biscuit
Persze itt is "hülye aki egyedül hagyja". De van számos más szituáció amihez jól jönne a segítség. Ez az egész "sofőr éberség" vonulat egy hülyeség szerintem innen eredeztetve. Oké, nem kell egész nap aludni úgy, hogy közben elvisz az autó mindenhova, megfőzi az ebédet és megetet... de ami veszélyes üzem és van JOBB megoldás ami globálisan biztonságosabb azt kár veszni hagyni. Pl. az autó több mindenre tud majd figyelni mint az ember. Már most is tud többre ha pl. fáradt a sofőr. Vagy csak hibázik. De jobban felismeri az AI a rákos daganatot is mint az amúgy igen tisztelt (tényleg) tudással rendelkező, 30 éve praktizáló orvos... hiszen ő is csak ember. Fáradt, elveszett a gyereke, vezetnie kellett AI nélkül, stb...
Meg a kardfogú tigrisre, vagy arra, hogy ha szar a termés/vetés akkor a fél falu éhenhal jövőre.... ezekre se kell már éberen figyelni. Nem olyan rossz ez, hogy kevesebb "éberség" kell a komolyabb dolgokhoz.Kávét főzni nem kell okosan, az biztos.
-
sb
veterán
Akkor büdös lesz a ruha.
A sípolás nálunk pl. nem hallatszik a nappaliban... már ha be lenne kapcsolva. Amúgy nincs, mert a gyerekszobába viszont behallatszik és felébreszti.De nyilván ezt csak azért írom, hogy legyen vmi. Egyébként egyetértek, nekünk sem lóg wifin/app-on a mosógép. Amúgy nem lenne ez rossz mint a fentiek mutatják, de ha másra nem jut és ezen felül még 1000 másik dologba bekerül ennél is feleslegesebben akkor ez nem a jó út.
-
GeryFlash
veterán
Azért nem számítottam rá hogy ebből a hírből egy boomer játszótér lesz, ahol mindenki kisírja magát hogy ő milyen krva jól vezet és ez csak az ostoba konzumidiótáknak szánt parasztvakítás, mert a sok hgyagyú nem tud vezetni és minek osrkoló asszisztens ami 1000/1000szer beáll tessék megtanulni ja és amúgyis bezzeg RÉGEN MINDEN JOBB VÓT!!4
Szerencse a világ soha nem arra megy amerre a PH törzsközönség nagyrésze szeretné hogy menjen (sehova), és 20-30 éven belül nem csak hogy önvezető autók lesznek, de talán a vezetés is be lesz tiltva, és így az évi 1.5 milliós közúti balesett az ezredére fog lecsökkenni. Azt már meg sem említem hogy jóesellyél az autó mint magántulajdon is ha nem is feltétlen fog megszűnni, de jelentősen meg fog csaplanni, és helyette sokkal gazdaságosabb car sharing szerű szolgàltatások jönnek be, kvázi az autó egy szolgáltatás lesz nem pedig komzumer termék.
-
borg25
senior tag
Angliában csináltak egy felmérést, hogy a nem biztonságos játszóterek biztonságosabbak. Az ok pedig, hogy a nem biztonságosnál a gyerekek tudják, hogyha nem figyelnek, akkor az fájni fog, ezért jobban figyelnek.
Szerintem ugyanez igaz a vezetéssegítő rendszerekre: Először nagyon jó, aztán ha megszokják az emberek, akkor majd kontraproduktív lesz, mert lenevel arról, hogy te figyelj oda. Minek nézni oldalra, ha elég csak a LED-et nézni a visszapillantó tükrön. Egyszerűbb, kevesebb cukor. Az agy eleve sémákban gondolkodik csakhogy egyszerűsítse a gondolkodást, és cukrot takarítson meg.
Majd az elektronika figyel. Aztán akkor van gond, ha nincs, elromlik, vagy rosszul értelmezi a dolgokat.
Az agy is ugyanúgy működteti magát mint a testet: ha nincs szükség egy idegpályára, akkor elkezdni leépíteni és helyette más idegpályákat kialakítani. -
Egyrészt örülök és szomorkodom is.
Örülök, mert így a legtöbb szoftverfejlesztő cégnek meg kell maradnia a régebbi hardverek támogatásánál is, amely habár lehet hogy veszélyekkel járhat néhány esetekben, de legalább van az adott hardverre is támogatás. Játékoknál szintúgy, sokan nem engedhetik meg maguknak az RTX kártyákat (pláne a legdrágábbakat), így muszáj azon ponton maradniuk.
Szomorkodom, mert így a fejlődés egyre lassabb lesz és ebből kiindulva a legtöbb alkatrész/gép pedig egyre drágább, és egyre ritkább lesz.
-
Ez az amiről most szó van. Semmi értelme. Okos merülőturmix, okos mikró, okos hűtő, okos vibrátor. Najó az utóbbinak pont van értelme
(nincs). Okos óra a 6 éves gyereknek?
Mi van még? Okos pálinkás üveg, okos mézes csupor, okos liszteszsák, okos tojás, okos tyúk. Okos ember... na abból kellene még.
-
Sanya
nagyúr
kellen ilyen ajtónyitó app, amit a mosógép a telefonhoz rögzít, de kell hozzá facebook app.
Ha elhagyod a telefonod, ha elfelejted a facebook jelszavad, esetleg kibannolnak: soha többé nem nyílik ki a mosógéped.
Tudok ilyesmit kitalálni gázkazánnal, napelemmel, hőszivattyúval, elektromos redőnnyel-ablakkal, sőt! bejárati ajtóvalTök okos rendszerek, amik megkönnyítik az emberek mindennapjait, zöldek és könyezetkímélők.
-
Sanya
nagyúr
akkor vár egy kicsit a ruha a gépben, míg felpakolunk. Mi van ha nincs nálad a telefon/óra, és nem látjuk a push üzenetet, csak a google? Az sem pakol ki magától.
Kb olyan, mint az LG mosó szárító gépje, amin a telefonon beprogramozod a mosást és NFC képes telefont odaérinted s indulhat a mosás.
Váó. Eltekerem jobbra 3-at és indul úgy is. wifis kávéfőző!!! A poharat sem teszi maga alá, akkor meg minek?
A letöbb modern kütyü nem igazán "modern" -
Sanya
nagyúr
Pontosan. Ha véletlen túl sok merevlemezt gyártanak, akkor a semmiből jön egy jó nagy árvíz, ami elmossa a gyárakat --> minden merevlemez ára fölmegy kb 2x-re. Most chiphiány van, mert mindenki chipet gyárt, hiszen látjuk, mennyi új chip kerül forgalomba: áll az autóipar, processzor, memória, kaphatóak a vga-k. Igazából nem látom, hogy sokkal több vga-t adnának el.
-
biscuit
aktív tag
Na mostmár mindent IS tudok!
"Mindentől függetlenül egy alapos sofőr ezekkel és ezek nélkül is ellenőriz és átgondoltan vezet, de a hiba a kapkodás, de akár csak a szituáció is hozhatja úgy, hogy egy ilyen eszköz életet ment."
Na épp ezaz, hogy ezek a segítő rendszerek pont ezt az "éberséget" ölik ki, no nem a tudatosan vezetőkből (és valljuk meg, ezekből egyre kevesebb van), hanem a sok antitálentumból, akik valami csoda folytán jogsit kaptak! Vagy tán tévedek?
Nem parázok, ugyanis gyalogosként tisztában vagyok azzal pl., hogy azért mert nekem zöld a lámpa, még fokozott óvatossággal kelek át a gyalogosátkelőn (figyelve az autóst aki kanyarodik, hogy pl. lát-e engem/odafigyel-e), mert cseszhetem az elsőbbségem, amikor épp legózzák össze a medencecsontom a műtőasztalon...
-
Igen, ez az öngerjesztő folyamat. Van egy hülye és tervezünk valamit hogy ha hülyeséget csinál ne legyen baj. Aztán egyre többen lesznek vele úgy, hogy ők is lehetnek hülyék, mert úgy sincs gáz. Így még több hülye lett. A végén azok lesznek a kivétel akik nézik a lámpákat meg tudják hogy kell hátramenetbe tenni a kocsit.
Amúgy értem, csak szerintem rohadtul nem jó vonal. Elsősorban a parkolás. Meg kell tanulni és kész, én sem tudok jól parkolni, de próbálkozom vele, max több időt vesz igénybe.Őszintén megvallva, GPS-t sem értem az autóba mikor ott van a telefonon, amit akkor frissítesz amikor akarsz és olyan ország térképét teszed fel rá amit akarsz. Vagy miért kell a tükröket motorral mozgatni? Kinek kell a műszerfalra a légkondi állítás lehetősége, majd minek x-box-ot csinálni a kocsibol míg tölt? Költői kérdés volt. A válasz az, hogy azért meg meg tudjuk csinálni és több ember veszi meg, igaz szüksége nincs rá, de megveszi mer kell.
Sávelhagyást is említette valaki, baromi jó mert ha elalszol. De nem lehetne a záróvonalakat még az útszélét recésre festeni? Akkor felébredsz azonnal ha rá szaladsz. Biztos van ezer megoldás ami jól működhetne, vagy kevesebb erőforrást igényelne.
-
swayze
tag
Szia!
A legtöbb vezetéssegítő rendszer azért, van hogy figyeljen a részletekre és figyelmeztessen, megkönnyítse, hiba mentesebbé tegye a vezetést.
Ezt úgy értsd, hogy pl: a holttér figyelő a holttérben tartózkodó bármilyen dolgot a látóterdbe teszi. Csinálja mindezt úgy hogy legtöbbször a visszapillantóba van egy led ami világít ha valamit érzékel a holttérbe. Segíti a vezetőt azzal, hogy neki nem kell hátrafordulnia vezetés közbe. Ezzel együtt ugye ez biztonságosabbá is teszi a vezetést, mert mikor a vezető hátra pillant akkor bármi történjen a menetirányba arról ő csak később értesül.
Na kb így kell elképzelni ezeket a rendszereket, hogy a legtöbb nem csak a kényelemről szól, hanem a biztonságról is.
Mindentől függetlenül egy alapos sofőr ezekkel és ezek nélkül is ellenőriz és átgondoltan vezet, de a hiba a kapkodás, de akár csak a szituáció is hozhatja úgy, hogy egy ilyen eszköz életet ment.
-
törölt tag
Szerintem ez az ürge nem a messiás és nincs neki jövőbe látó képessége sem, hiába..
Csupán most akarhatta megrendelni az új gépeket az épülő gyáraiba, így hozzá jutott némi "belsős információhoz", miszerint jelenleg 2025-ig ér a várólista. -
biscuit
aktív tag
Nem vezetek, de azt valaki mondja már meg nekem, hogy ha mindenre IS az autó figyel már akkor a sofőr (logikusan ez következik ebből) gyak. le sem tojja, hogy mi van az úton előtte, mer' úgyis szól majd ez a sz@r ha baj van. Namost ettől hogy lesznek biztonságosabbak a közutak?!?! Valaki aki vezet, mondja már el nekem pls!!!!!
-
BReal
addikt
Jaj, de szépen szóltál. Csak osztani tudom, amit írtál. Ehhez kapcsolódóan akikre furán nézek, azok a következő generációban VGA-t váltók, az évente vagy kétévente mobilt cserélők vagy a pár évente autót cserélők (mondjuk az inkább céges környezetben jellemző, de magánszemélyeknél is megvan nyilván).
Ha már az autóipar szóba került, biztos kisebbségben leszek a véleményemmel, de a legtöbb vezetést támogató rendszerek száműzném: sávelhagyás jelzés (arról nem beszélve, hogy sok márkánál nem is működik megfelelően), táblafelismerés stb. Totál ingerszegénnyé teszik a vezetést és egyáltalán nem biztos, hogy elérik ezzel a kívánt célt (balesetek számának csökkentése).
-
Puma K
nagyúr
"Pl lehetne gyártani kevesebb extrával kocsikat, kevesebb csippel."
Ez nagyon jól hangzik csak az a baj, hogy közben meg:
"Persze a mai divatirányzat szerint már a technológiával váltjuk ki a vezetési tudást, képességet, készséget, ezért sokan nem tudnak parkolni, vagy épp nem veszik észre a piros lámpát, vagy a pirosnál álló kocsisort..." - [link]
-
hokuszpk
nagyúr
az Intel csak tudja, hogy biztosan hiánylegyen, le is foglalták a TSMC 3nm kapacitas maradek reszet, amit meghagyott az Apple.
-
sb
veterán
Mondok jobbat. Van okos vízforraló meg mérleg, stb... Na abba szerintem kár a chip, bármilyen formában.
Autónál nem olyan rossz, hogy nem csak megy előre-hátra, hanem pl. holtteret figyel meg sávelhagyást, stb. Ezekben nem kellene visszafejlődni.
Persze amikor az egész műszerfal kijelző és csak annak a hajtásához kell még egy rakás cucc az tök felesleges. Ahogy a hátul figyelő 15-32"-os TV(-k) konzollal szintén. -
ricsi99
addikt
válasz
Armagedown #2 üzenetére
EU próbálkozik azzal ,hogy az eszközök javíthatók legyenek... persze a gyűrtónak abszolóte nem érdeke... ha valami elavul/tünkremegy vegyél újat... az profit
-
ricsi99
addikt
Nem azt mondtam ,hogy legyen analóg minden... csak azt hogy már túlzottan sok "okos" eszküzünk van... kocsi teljesen jó példa... lassan gurulo computerház, mindent (is) vezérlés irányít... nem egy központi rész ,hanem el van aprózva... így fizetsz az extrákért mennyi + dolog van benne...
Van rengeteg dolog ami mehetne analóg rendszerel is... viszont drágább /nem is esik szét 2 évente /csilivilibb /könnyebb eladni az új verziót...
Annó a benzint is fillérekért adták... mostmár drága meg löty-bölik mindennel (is)... az autógyártók persze az utolsó literig fogják tolni a profit miatt. -
Pl lehetne gyártani kevesebb extrával kocsikat, kevesebb csippel.
Amúgy szerintem is, az emberek nem fognak olyan ütemben kütyüt váltani mert elszálltak az árak.
Részben egyetértek ricsi99-el. Szerintem is a profit van az első helyem minden más utána. A hosszú távú fenntarthatóság meg valahol a lista végén található. -
darkarthur
senior tag
Hülyék lennének olcsóbban adni. Másfelől vicces ez az Inteltől. Ezek szeirnt jó sok kapacitást meg vettek a következő évekre.
-
GodGamer5
addikt
Ez várható volt. Folyamatosan drágítanak mindent. Tutira nem fognak már visszaállni a régebbi jónak mondható árszintre.
-
Armagedown
őstag
Ilyen helyzetben végre abbahagyhatnák a memória és a processzorok forrasztását, ezzel egyszerűsítve a javíthatóságot és újra lehetséges lenne donornak használni a régi, akár törött laptopokat is.
-
ricsi99
addikt
Nem is baj... Nem is kell annyi elektromos kütyü mindenbe (is) .
Ha egy EMP bekacsolnák a város közepén ,minden megállna.
Ezen felül elöbb utóbb elfogy az alapanyag is... közben meg ezerrel dobál ki mindenki mindent mert kijött az új és a régi mehet a kukába....
Természetesen szép és jó a Technikai fejlődés... de nagyon elvitte arra ,hogy sajtoljunk ki mindenből pénzt ,adjuk el s csók
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Parkside szerszám kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- sziku69: Szólánc.
- Arena Breakout: Infinite
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone-t használók OFF topikja
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged