Hirdetés
- Apple Watch
- Tractive Dog 4 - a legjobb barátom
- A Samsung bemutatta a világ első 2 nanométeres mobilchipjét
- Ez lehet az Apple hajlítható telefonjának formája, mérete
- Huawei Watch D2 - nyomás utána!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Bemutatkozott a Poco F2 Pro (már megint)
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
orbano
félisten
válasz
strohmann
üzenetére
de benne kell, hogy legyen ez a fajta működés is, elvégre olyan fehérje van lekódolva a DNS-ben, ami biztosítja, hogy a kétféle környezetben kétféleképpen visekledjen. nem feltétlenül a DNS-ben tárolt génekben, de, ahogy írtad, a szerkezetében, a DNS-t kezelő enzimekkel való kölcsönhatásában, stb. de mindennek a működési alapja a DNS, ami pont úgy alakult ki, hogy ilyen komplex kölcsönhatásban legyen a környezetével. ergo ez is valahol bele van kódolva

A DNS egyébként szükségszerűen úgy épül fel, ahogy, ha jól emlékszem, a felépítésére először matematikai modellel jöttek rá, amit csak később nem cáfoltak meg a kémiai kísérletek. -
törölt tag
válasz
strohmann
üzenetére
Igen, valóban itt most nem a DNS lánc adattárolási képességei a fontosak, csak megemlítettem, hogy többek közt miért egyedülálló a világon a DNS molekula.
Valóban elég tágan fogalmaztam mikor azt mondtam, hogy tárol mindent a DNS, végülis a DNS lánc azt a genetikai kódot tárolja, ami az aminosavakból történő fehérjék megépítéséhez kellenek, a fehérjék pedig ugye a legfőbb alkotóelemei a sejteknek, majd a sejtek a szerveknek, azok pedig élőlényeknek, és így tovább, de az információ DNS láncról indul mindenképpen. Ezért mondtam azt, amit mondtam, ugyebár onnét indul ki ez a folyamat, csak nem fogalmaztam meg elég érthetően.
Kb talán 50000 féle ismert fehérje létezhet, és mindössze 20 féle aminosavból épülhetnek fel ezek. A DNS láncon elhelyezkedő kódsor határozza meg (akár a betűk az emberi nyelvben vagy a számok a matematikában), hogy a létező 20 féle aminosav milyen sorrendben kapcsolódjon egymáshoz, ezeknek a variációja alapján születik meg a területre szükséges fehérje, amely fehérje valami sejtnek az egyik alkotóeleme lesz sok másféle fehérjével együtt.
A helyzet az, hogy még a leg egyszerűbb egysejtű élőlényeket alkotó fehérjék megépítéséhez szükséges genetikai parancsok is több száz oldalnyi nyomtatott szöveget tennének ki, ha lefordítanánk őket. (Ezeket mind könyvekben olvastam, vagy dokumentumfilmekben láttam, mert mindig is érdekelt a téma.)Ezek a rendszerek végül elképesztően bonyolult élőlények alkotóelemeivé válnak, tehát érdemes is figyelnünk ezeket és technológiai fejlődés céljából felhasználni, úgy például ahogy az ember mikor megalkotta a repülőgépeket, sok mindent a már régóta létező madarakról lesett.

Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung UE50AU7022KXXH 50 Crystal UHD 4K Smart TV, kifogástalan állapot
- Felújított (Refurbished) DELL Latitude 5420 Tartós Üzleti Laptop 14" -70% i5-1145G7 4Mag 8/256 FHD
- LG UltraGear 27GX704A-B - Kicsomagolt monitor (2025 dec)
- LG UltraGear 32GQ950-B - Használt Monitor (2024)
- Eladó Laptop üzletből+GARANCIA 10 magos nagyon erős laptop olcsón azonnal vihető
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4214, 100% Akksi
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi