- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Youtube Prémium és ChatGPT
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Busterftw
nagyúr
"Mar leirtam, olvasd vissza a kommenteket."
Elolvastam, azota sincs bizonyitek ra, se statisztika. Maradtunk a te szubjektiv velemeny szinten.
"Legalabb igy utolag meggondoltad, egye fene elfogadjuk "
Te irtad ezt a hsz-t en egy szoval nem irtam, hogy barmi koze lenne hozza, de linkelheted:
"A defendernek semmi kozvetlen koze sincs a TPM-hez vagy a Secure Boot-hoz."Nem gondoltam meg magam, mert ilyet soha nem irtad, ez csak a te feltetelezesed.
"Olvass utana, plusz teli van elemzessel a net, hogy mi a gond."
Tehat Linus Torvalds miert akarna errol a fontos biztonsagi feature-rol lemondani?
Az atlag user miert tenne?
Amugy is kikapcsolhato, nem ertem mi a gond.Miert kell terelni?
"De egyetert, ok is csak windowsbol toltik be a linuxot, nincs valodi(nativ) linuxos surface."
Akkor most en is tanacsolom, hogy olvasgass:
https://github.com/linux-surface/linux-surface/wiki/Installation-and-Setup
Nem ert egyet."Nem dedikalt konzol, hanem egy atalakitott PC az egesz, ne tevesszen meg a froccsontott muanyag haz."
Mivel nem hasznalhato masra, ezert dedikalt konzol. Olvasgass:
video game console
"A dedicated electronic device that is designed to play video games, especially in accompaniment with a television.""Amugy azert akarja, mert csak, azt neked nem kell erteni, hogy miert, ahogy azt sem kell ertened valaki miert setalna el szegedre, attol meg nem allhatod el az utjat."
Es itt tulajonkeppen mi a gond? A hardware-rel azt csinal mindenki amit akar, de az OS-st az licenszeled, nem a tied. Oda viszed a PS4-et kocsival ahova akarod, akar Szegedre is. -
fatpingvin
addikt
nem a biztonsággal van baj, hanem az hogy a júzer kezéből a kontroll kivételét elnevezték biztonságnak, ezt pedig sokan benyalták. ahogy itt is láthattuk.
egészen félelmetes látni hogy ehhez vannak emberek akik tapsolnak. nem arról van szó hogy nem érteném hogy ez céges környezetben miért lehet kívánatos, hanem arról hogy lassan eljutunk oda hogy a piacon konkrétan nincsen alternatíva.nem működik az az érv hogy vegyél olyat ami ezt engedi, mert gyakorlatilag lehetetlen.
vagy azért mert a termékkategóriában konkrétan nem létezik ilyen (lásd LTE modemek, amire van is normálisan auditálható, a szabványokkal teljesen kompatibilis firmware, annak is igyekeznek tiltani a használatát) vagy ha létezik is, gyakorlatilag az egyszeri felhasználónak megfizethetetlen (pl a RaptorCS desktop hardverei, amik nagyon jó hogy vannak, és abszolút értem is hogy miért kerülnek ennyibe, de max nyugat-európai vagy skandináv pénztárcából lehet előhúzni az összeget ha személyes használatra akarod és nem befektetésként)a konzumer piacot elöntötte teljesen ez a mocsok, ami a leginkább aggasztó az az hogy mennyire sikerült ezt a júzerek kevésbé tudatos többségének fejében olyan szinten normalizálni, hogy egyrészt végig se gondolják, ha előkerül, másrészt amit itt is láttunk, ha valaki egyáltalán fel meri vetni hogy ez nem lesz így oké, az hülye.
egyenes út ez egy vadkapitalista cyber-disztópiához. én értem hogy erre van igény, de engem ha lehet hagyjanak ki belőle. ha nem lehet, akkor is hagyjanak ki belőle, nem fogok kussban belenyugodni. -
Reggie0
félisten
-
fatpingvin
addikt
ha már előkerült a sony, emlékezzünk csak vissza a PS3 sagára: elkezdték forgalmazni az OtherOS funkcionalitással, ennél nyilvánvalóbban nem is lehetne jelezni hogy alkalmas rá. elég sokan célirányosan ezért vették meg, révén fogyasztás-teljesítmény arányban a Cell az egyik legjobb hardver volt a piacon, arról nem is beszélve hogy ezzel együtt az egyik legolcsóbb, Bluray lejátszóval feszerelt hardver. nem véletlenül építettek PS3 clustereket az amcsik a seregnél, a PS3 a legjobban megérős cluster node volt.
aztán a sony ezt az egészet beborította egyszerűen azért, mert megtehette és neki így utólag így jött ki jobban. a mechanizmus egy és ugyanaz mint amiről most is beszélgetünk, hogy a gyártó elorozta azt a kontrollt a júzerektől, amit már egyszer kifizettetett velük.
az összes ilyen beágyazott kriptográfiai eszköz magában hordozza a kockázatot, amennyiben nem a TELJES szoftveres stack, ami a hardveren fut, a júzer által auditálható és tetszés szerint lecserélhető, ugyanis egy sima firmware-t még ha nagyon akarsz hardveres eszközökkel le tudsz cserélni, viszont onnan kezdve hogy ez hozzá van kötve valami hardveres kriptográfiai hitelesítő mechanizmushoz, ami egybe van építve a júzer által használni kívánt hardverelemekkel (jelen esetben a processzorral) onnantól kezdve ez a lehetetlent közelítően körülményes lesz, hacsak nem sikerül valami bugot találni az implementációban (ahogy az IME-ben szerencsére sok esetben sikerült), de ez meg ugye már vakszerencse dolga.
gyakorlatilag az egész kérdés visszatér oda, hogy ezek a "biztonsági megoldások" gyakorlatilag teljesen kiszolgáltatják a júzert a gyártónak, tökmindegy hogy ő milyen megfontolásból és milyen céllal vette meg azt a hardvert. ha a gyártó úgy dönt hogy ez neki nem kifizetődő, akkor a már eladott eszközt is minden további nélkül használhatatlanná tudja tenni a felhasználó számára. Semmi nem akadályozza meg a gyártókat abban hogy mondjuk beleépítsenek ebbe a mechanizmusba eg, a júzer által nem ismert számlálót, ami teszem azt két év múlva leblokkolja a hardvert egy hibaüzenettel, hogy telepíts új firmware-t, ami viszont cserébe végérvényesen inaktiválhat olyan funkciókat, amiért a júzer jóhiszeműen megvette.
vagy gondoljunk a thinkpadek egyik nyavalyájára: wifi card whitelist. egy az egyben ugyanez, ha nem a gyártó túlárazott és elavult hardverét veszed meg, akkor azzal nem fog működni. Ha a firmware ami ezt intézi alá lenne írva, akkor nem lenne lehetséges ennek a helyrehozása a privát kulcsok nélkül, enélkül viszont konkrétan csak két byteot kell átírni benne és megszűnik ez a probléma. -
Busterftw
nagyúr
"Arrol van statisztikat mennyi valoban gondolja ezt, es mennyi csak mondja ezt mas erdekbol?"
Ohh elobb menjunk sorba, tehat? Statisztika?
"hogy ki mindenkire akarjak rakenyszeriteni mindossze gazdasagi erdekbol" - Reggie0"es mennyi csak mondja ezt mas erdekbol?"
Mi lenne az a mas erdek? Mindenki szamara elerheto a dokumentacio, hogy mire van a TPM/Pluton. Ez egy biztonsagi megoldas. Nem kell? Ne vegyel olyan CPU-t.
Az ipar mar beallt moge."Kb. ugyanez."
Nem ugyanaz. Te allitasz es feltetelezel mas szandekot es hozod a szubjektiv hipotezised, hogy ez valojaban sokan nem akarjak am. Akkor ez megmarad szubjektiv fotel hsz-nek, vagy lesz ra forras alatamasztani?"A defendernek semmi kozvetlen koze sincs a TPM-hez vagy a Secure Boot-hoz."
A pelda szempontjabol relevans, "Mert gyakorlati haszna nincsen pl. home juzereknel" szerinted. Nem azt irtam, hogy barmi koze lenne hozza, a parhuzam miatt irtam."Szerintem nem is erted igazan, kulonben nem a Defendert emlegetned, ami elegge egy kulonallo dolog."
Nem azt irtam, hogy barmi koze lenne hozza, a parhuzam miatt irtam, lasd fentebb."secure bootloader": Secure Boot is a valuable security feature that can help to protect your system from malware. By only allowing signed software to run, you can ensure that the software you are running is from a trusted source and has not been tampered with."
Linus Torvalds miert akarna errol a fontos biztonsagi feature-rol lemondani?
Az atlag user miert tenne?
Amugy is kikapcsolhato, nem ertem mi a gond."MS Surfacen talan meg maig nem lehet bebootolni linuxot."
A r/SurfaceLinux sub nem ert veled egyet."Jo pelda, hogy PS-en letiltottak utolag, Sony-nak meg karteritest is kellett fizetnie. Jo reggelt, ezek a gyartok ilyenek"
Az atlag user miert akarna egy dedikalt jatek konzol dedikalt szoftveret alkalmatlanna tenni egy nem tamogatott OS-al?
Vagy ez ilyen egyeni szabadsagharcos dolog, hogy Janika PS4-et akar befogni Linux disztronak, a sima laptop/PC neki tul gaz?
A PS a Sony altal fejlesztett hardver, ami a neked licenszelt PS szoftvert futtatja nativan.
Nincs ra mas tamogatas. -
Busterftw
nagyúr
"Amiszerint te gondolod, hogy az van."
Tehat ahogy a gyartok es a piacon levo megoldasaik gondoljak.
Ezzel egyet erthetsz vagy sem, viszont ez van."hogy ki mindenkire akarjak rakenyszeriteni mindossze gazdasagi erdekbol"
Errol van statisztikad, hogy hany ceg/user nem akarja ezt?
A TPM-nel sem lattam tomeges tunteteseket, pedig mar 10 eves legalabb.
Jah hogy te nem akarod es ezt vetited le mindenkire? Egyeni szoc problema.Amugy meg vegyel laptopot amiben nincs Pluton.
"Mert gyakorlati haszna nincsen pl. home juzereknel"
Tehat a Defender virusirtonak sincs gyakorlati haszna a PC-men, mert nem nyulok hozza?
Szerintem teljesen egyertelmu mi a haszna es mit csinal.
Attol hogy az usernek nem kell azzal foglalkoznia Facebookozas kozben, meg teszi a dolgat, csak ugy mint a TPM modul.
"megfosztani oket, pl. a szabad OS valasztasto..."
Erre van forrasod? Reddit alapjan Linux ugyanugy telepitheto. Milyen "szabad OS"-rol van szo, ami nem telepiteto egy Plutonnal ellatott laptoppal? -
bijesz
aktív tag
Nem igaz, hogy nincs haszna feljebb leírtam mi az.
Az, hogy te kevered a bootvírust a rootkit-el, mutatja, hogy egyszerűen nem ismeritek a szakterületet és konteókat gyártva terjesztitek az igét, hogy ez hülyeség.Nem érdekelne különösebben, nem is téged akarlak meggyőzni, csak az zavar, hogy ha valaki innen tájékozódik akkor a hozzászólásaitokból az jön le neki, hogy "kontroll alá vonják", "megfosztják a jogaiktól" ha sec chipet használ.
-
Busterftw
nagyúr
Mármint mi szerint nincs igazam? Az industry standard TPM vagy a Pluton nem tőlem származik, hanem iparági szereplőktől. Nekem aztán nem kell elhinni semmit.
Komplett iparág épül ezekre a megoldásokra, amik a céges környezetben használtak."A juzer te vagy"
Pontosan, és ezért sem egy user dönt ilyen többséget érintő kérdésekben, hanem ezzel foglalkozó iparági szereplők."Persze, a rendorsegtol es a biztositoktol el is kerheted"
Nem, a labda nálad pattog, a te állításodról kell neked statisztikát mutatni. Te állítod hogy nagyobb lesz a biztonság. -
Busterftw
nagyúr
Attol hogy ezt mondod, meg nem lesz igaz.
Egy user vagy. Ehhez kepest az UEFI/Secure boot alliance es a hardverek gyartoi teljesen mas kategoria.
De ha szeretlel akkor az otleteddel nyugodtan versenyezhetsz a piacon."hogy inkabb legyen nalam az orad, mert ugy nagyobb lesz a biztonsag, ami a te erdeked is."
Ezt gondolom tobb evtizedes statisztikara epited amit be is tudsz mutatni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ZBook Fury 16 G9 16" FHD+ IPS i7-12850HX RTX A2000 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- Elite Dragonfly G3 13.5" FHD+ IPS érintő i5-1235U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Újszerű 17.3" FHD (1920x1080) IPS 40pin 144Hz matt LED kijelző. AUO B173HAN04.9
- Lenovo kezdő laptop (i3 6th, 500 GB, 4 GB) reklámáron! AkciÓÓ!
- 830 G11 13.3" FHD+ IPS Ultra 5 125U 32GB 512GB ujjlolv IR kam gar
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest