- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Kilenc képet osztott meg idő előtt az iPhone SE-ről a Spigen
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Karcsúak a Galaxy S25 Edge várható specifikációi
Új hozzászólás Aktív témák
-
RedSwallow
tag
válasz
#20749568 #225 üzenetére
Szerintem ha csak a jogászokon múlna, lehet, hogy soha nem kapott volna semmiért büntetést az Apple, de inkább a pénzügyesek döntenek és ha nagyobb a várható haszon, mint a büntetés, akkor belevágnak. Lehet tényező még az is, hogy mennyire fogják köpködni miatta a céget, de ahogy látom, ez nem annyira érdekli őket.
-
Giovan!
addikt
válasz
#16820480 #231 üzenetére
Igen, de attól hogy valami valakinek rossz, még nem lesz rögtön törvénytelen is.
Nem csak a fejlesztőknek vannak jogai, hanem az Apple-nek is, márpedig ha ütköznek az érdekek, akkor ő is a saját jogaira fog hivatkozni, ahogy a fejlesztők is. És ilyenkor jön a bíróság, ami meg eldönti, hogy a hatályos jogszabályok alapján kinek van igaza. Reménykedjünk benne, hogy jó döntés fog születniSpeak softly and carry a big stick, you will go far.
-
törölt tag
Maga a helyzet rossz a fejlesztőkre nézve. Legalábbis akik olyat fejlesztenek, amiből van terméke az Apple-nek is.
Az árukapcsolás lehet, hogy nem a megfelelő szó itt most erre, de a lényeg látható, hogy majdnem ugyanannyiért árul több tartalmat, mert neki nem kell a +30%-kal számolnia. -
Giovan!
addikt
válasz
#16820480 #227 üzenetére
De ez a probléma alapvetően oda vezethető vissza, hogy a rendszer zárt. Ha lenne alternatív store, vagy lenne alternatív IAP lehetőség, akkor nem lenne semmi probléméja az Apple-lel a Spotify-nak sem.
Árukapcsoláshoz szerintem kéne az is, hogy az Apple ne tegye elérhetővé külön-külön a szolgáltatásait, hanem csak egyben árulja őket. Mert ez megintcsak kényszerítés lenne.[ Szerkesztve ]
Speak softly and carry a big stick, you will go far.
-
Giovan!
addikt
válasz
Depression #226 üzenetére
Igazából a cikk nem erről szól, de gondolom te az eredeti Spotify perre célzol. Kényszerítés ott sincs szerintem (lásd a fenti hozzászólásomat), hiszen nem muszáj az appból előfizetni, a fejlesztő élhet más módszerrel is (ahogy él is, hiszen a Spotify is kivette a fizetési lehetőséget az appjából). Nyílván ez kevésbé kényelmes a usernek, dehát ez van.
Azt nem tagadom, hogy az Apple húzása etikusság tekintetében hagy némi kívánnívalót maga után, de hogy törvénysértő lett volna, az már kérdéses. Ha nem lenne az, akkor az EB sem kotlana ennyit az ügyön.
-
törölt tag
De (sokadszorra
) nem az a baj, hogy zárt. Nem is ez ellen lázad például a Spotify, hanem az ellen, hogy az X értékű szolgáltatást nekik x+30-ért kell adni, hogy kijöjjenek, míg az Apple a sajátját adhatja X-ért, mert magától ugye nem szedi be a 30%-ot.
A One kapcsán pedig mondhatják azt, hogy ha 12.99$-ért adnák a Spotify prémiumot, akkor az Apple meg reklámozhatná azzal magát, hogy náluk bezzeg 14.99-ért már nem csak zenét kapsz, de filmeket, tárhelyet és játékokat is. Itt a probléma ezekkel, meg az árukapcsolással. -
Giovan!
addikt
válasz
#16820480 #223 üzenetére
Igen csak az iOS zártsága önmagában nem jogsértő szerintem. Azért írtam a status quo megváltoztatását, mert ha egy nyílt rendszert alakítanak át zárttá, akkor tényleg kényszerítik a fejlesztőket és a usereket is, hogy alkalmazkodjonak a megváltozott állapotokhoz. Ugyanígy ha megtévesztenék a fogyasztót, és nyíltnak hirdetnék az iOS-t, miközben nem az. Na ezek olyan dolgok, amik miatt jogosan érné őket kritika. De az hogy zárt a rendszerük a kezdetektől fogva, szerintem önmagában nem bűn, ha nem történik kényszerítés. Márpedig ha mind a user, mind a fejlesztő a fennálló állapotok ismerete mellett dönt úgy, önszántából, hogy a piacon elérhető kínálatból ő az iOS-t választja, akkor nincs kényszerítés.
De a bíróság nem biztos hogy ugyanígy fogja gondolni, elvégre ez csak az én értelmezésem
-
törölt tag
Most a status quo esetén nem maga a változása a lényeg, hanem szerintem az, hogy az aktuális/mindenkori állapota sért-e valamit.
De ahogy látod, sikeresen úgy csinálják, hogy törvényeket ne sértsen, és így mossák kezüket, minden rendben. Márpedig ez nem változik, ameddig elég sokan vagy elég nagy befolyású fejlesztők nem próbálnak tenni ellene.
Lehet, hogy el nem ítélték őket jogerősen, de legalább vizsgálják, aztán ha jól megy a dolog, akkor idővel javulhat is a helyzet talán. -
Giovan!
addikt
válasz
#16820480 #220 üzenetére
Lényegtelen a Cydia ebből a szempontból, mert sosem volt hivatalos app store-nak elismerve, sőt, tiltva is volt végig. Én arról beszéltem, hogy a status quo nem változott meg az App Store behozatalával. Az Apple nem tiltotta be a szabad apptelepítést a Store-ja kedvéért, mert az iOS-en soha nem is létezett. Tehát a fejlesztőket se kényszeríthette rá, hogy lemondjanak az alternatív store-okban élvezett szabadságukról és a versenyről, mert ilyen se volt előtte sem iOS-en. Az iOS mindig is zárt volt, ezen az App Store behozatala nem változtatott, csak nyitott egy kaput a fejlesztőknek, amin keresztül hivatalosan is elérhették a felhasználókat és még pénzt is kereshettek, amiből persze egy szép kis sápot az Apple is leakasztott minden vásárlás után, dehát a csúnyakapitalista cégek ilyenek, minden egyes lépésüket a profitszerzés motiválja.
A right to repair kapcsán igazad van, lásd a fentebbi hozzászólásomat. Ott tényleg törvénysértő amit csinálnak.
[ Szerkesztve ]
-
Giovan!
addikt
válasz
Ezekiell #219 üzenetére
Nem, nem ugyanaz. Ha megtiltanák hogy külső szervizben javíttasd az iPhone-odat, az sértené a jogaidat mint fogyasztó, ami miatt elővenné őket a fogyasztóvédelem. Ezért ilyet nem csinálnak.
Helyette inkább a külsős szervizeket cseszegetik, mert ott kisebb ellenállásra számíthatnak. Ugyanaz a cél? Persze, hogy a user csak náluk javíttathassa az Apple készülékeit. De mégsem mindegy milyen úton jutnak el ehhez a célhoz, hiszen mint láthatjuk, a szervizek panaszkodásával a kutya sem törődikSpeak softly and carry a big stick, you will go far.
-
törölt tag
Igen, ezért elég egyszeri díjat fizetni a Play Store és Windows Store alatt is, hogy feltölthessed az appjaidat
Az lehet, hogy az Apple régebben van zenei piacon, de a Spotify vezette be, hogy lehessen havidíjért hallgatni zenét, addig (és utána még jó ideig) az AM/iTunes úgy működött, hogy megvehetted egyesével/albumonként a zenéket, nem streaming service volt, hanem a régi modellt követte, amit a CD/kazetta/bakelit kiadók is. Nem is jutottak nagy sikerre vele annyira.
Giovan!: Ezt írtam korábban, hogy volt app store, például a Cydia. Nem hivatalosan, mert már akkoriban is elfojtotta a verseny minden szikráját az Apple, így nem tudtak kibontakozni.
Több fronton amúgy megy ellenük a hadakozás, hardverek terén is ha mond valamit Louis Rossmann neve, meg az egész right to repair mozgalom. Ott is kamu indokokkal próbálják betiltani a 3rd party szervizeket, mert abból nekik akkor kevesebb pénzük van. Olyan hardvernél, amire nincs már garancia, és kivizetted érte a teljes vételárat, és gyári alkatrészekkel javíttatnád. Szóval sajnos nem a tiéd effektíve a hardver sem.
szerk.: Látom már közben megtaláltad Rossmannt[ Szerkesztve ]
-
Ezekiell
veterán
Nézd, ez ugyanaz, minthogy én nem tiltom meg, hogy rávágj a feleségem seggére, de kiverem a fogaidat, ha megteszed. Elviekben valóban nincs tiltva a dolog - a gyakorlatban azonban de.
Elég sokan a gyakorlatot tartjuk a valóságnak...
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
Giovan!
addikt
válasz
Ezekiell #217 üzenetére
Igen de ez nem azt jelenti, hogy tiltva lenne. Tehát az Apple nem a user oldaláról próbálja ellehetetleníteni a dolgot. Neki joga van független szervizben is javíttatni, csak ugye lassan ilyen nem lesz.
Persze undorító amit a független szervizekkel csinál az Apple, nekem nem kell magyarázni. Pont a minap láttam ezt a videót, nem is értettem hogy engedhetik ezt a gyakorlatot az illetékes amerikai hatóságok.[ Szerkesztve ]
-
Ezekiell
veterán
Független helyen lehet szervizeltetni, ezt nem tudom honnan veszed.
Lehet, csak éppen mindent megtesz az Apple, hogy ne legyen valós opció. Nézz utána a right to repairnek, és hogy az Apple mit tesz ellene.Ez a szokásos "technikailag igaz, amit mondasz, de valójában nem".
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
Giovan!
addikt
Én úgy tudom az USA-ban bizonyos esetekben legális a jailbreak, bár mint mondtam, ehhez nem értek. Meg nyílván nem opció az átlag usernek, ezt csak megjegyeztem, hogy meg lehet kerülni az Apple rendszerét is azért, mint minden rendszert.
Független helyen lehet szervizeltetni, ezt nem tudom honnan veszed.A store 10 éve a rendszer része, és nem is volt konkurenciája mikor megjelent. Nem a létező állapotokat módosította az Apple azzal, hogy behozta a Store-t, csak kibővítette az iOS-t (nyílván azért mert ez még eladhatóbbá tette az iPhone-t és neki ez még több profitot jelentett). Ha előtte nyílt lett volna a rendszer, lett volna mondjuk 4-5 store, amiket betiltott volna a sajátja kedvéért, na akkor tényleg lehetne kényszerítésről beszélni, mert az addig a fejlesztők számára szabad rendszert összetörte és rákényszerítette őket a kooperációra. De errről nincs szó.
Amúgy lehet, hogy az a probléma, amiért nem látod a problémát, hogy még nem próbáltál publikálni mobil appot, vagy szolgáltatást...
Nem értem mi köze van ennek bármihez, az itt kommentelők zöme mégcsak nem is iPhone-t használ, mégsem rója ezt fel senki nekik, mert a véleményük ettől még lehet releváns. Javaslom kevesebbet foglalkozz az állító személyével, és többet az állításai tartalmával...
Teljesen elvi a vita amúgyis, nem az app publikálás technikai részleteiről szól, hanem arról, hogy mihez van joga az Apple-nek a tulajdonával.[ Szerkesztve ]
-
floatr
veterán
Ez sem igaz, mert nem lehet jailbreakelni, nem lehet független helyen szervizeltetni, meg ilyenek. Korábban a kolléga nem akarta érteni az IE esetét, mert hogy az később került be. A store is később került a rendszerbe egy app formájában, ha még ez az érv mindig kurrens. Amúgy lehet, hogy az a probléma, amiért nem látod a problémát, hogy még nem próbáltál publikálni mobil appot, vagy szolgáltatást...
-
Giovan!
addikt
válasz
Depression #212 üzenetére
A telefont megveszed, azzal azt csinálsz amit akarsz. Eladod, megsütöd, szétvered, használod rendeltetésszerűen. Az iOS-t viszont tényleg csak licenszeled, és ez azzal jár, hogy csak az Apple által jóváhagyott és ellenőrzött forrásból rakhatsz rá appot. Benne van a szerződésben, amit elfogadsz mikor megveszed a készüléket. Egyébb vásárlást intézhetsz weben iPhone-ról is, de appot azt kizárólag az App Store-ból tehetsz fel (mármint kivéve ha fejlesztő vagy, mert akkor gondolom meg kell oldanod valahogy az app tesztelését).
Meg jailbreakelhetsz is, és akkor is szabadon pakkolhatsz fel appot külső forrásból is elvileg, de ehhez már nem értek.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Hát, most hirtelen nem tudok segíteni, de interneten biztos találsz valami letölthető cuccot
niof: Sok reményt ne fűzz hozzá, mert encrypted fájlok, hogy ne lehessen csak úgy kimásolgatni az albumokat. A Tidal esetén volt azt hiszem, hogy simán flac-okat tárolt offline, de lehet már ők sem azt használják.
-
strogov
senior tag
válasz
#16820480 #195 üzenetére
"Az iOS-re fejlesztésnek van éves díja"
Az app store publikálásnak van éves díja, mivel a vackoddal nekik munkájuk van.
"Majd a pláza üzemeltetője ellesi hogy mit árulsz, és kihozza olcsóbban"
A zene piacon az apple kicsit régebbi motoros mint a spotify. Mondjuk volt is balhé a belépésükből, mert anno az apple nevet úgy tarthatták meg, hogy soha nem folynak bele a zene iparba.
-
niof
veterán
Ogg? Változott valami? Én mikor utoljára asztalin leszedtem néhány zenét offline-ba, egy csomó fájlt letöltött, teljesen ismeretlen formátumokban. Meg akartam nézni, hogy milyen minőségű a stream, de nem találtam hozzá ingyenes konverter progit. Na, ezt most du. megnézem!
Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
joey04
titán
válasz
TheBikerider #203 üzenetére
Szerintem én sem fogok, de egy próba hónapot benyomok.
-
ibenny
senior tag
válasz
#16820480 #201 üzenetére
De nincs, ezért is mondtam, vicc nélkül, hogy csak a stream-ek vannak, ekképpen nem tudok ilyen mérést mutatni neked.
Az utolsó bekezdéssel teljesen egyetértek, high-end eszközöknél is bőven szempont ez. Én nem tartom magam audiofilnek, illetve az azzal járó sznobizmust sem vallom a magaménak. Anno az egyetemen sokáig a villamosmérnökökkel tanultunk együtt, kísérleteztünk is ezekkel "játékból", a nulla(közeli) torzítás egy idő után bántó, kell, hogy legyen valamennyi, legalábbis a természeteshez közelítő.
[ Szerkesztve ]
-
-
ibenny
senior tag
Én mondjuk jellemzően pedig pont úgy hallgatom a zenét, szépen, csendben, otthon. Egyik szolgáltatásnál sem láttam felhívást erre nézve, hogy nem ajánlanák.
Tipikusan útközben nem hallgatok semmit (biciklivel közlekedem).
És továbbra sem bántom a Spotify-t, mert hosszú évek óta előfizető vagyok, családi csomagban is - jó, szerethető szolgáltatás, de ugyanúgy látom a többiekhez képest a hibáit/hiányosságait is, ami miatt azt gondolom, inkább azokra kéne jobban ráfeküdniük, nem a folyamatos csatározásra.
-
törölt tag
Ha van valamilyen anyagod mondjuk CD-n, akkor viszonylag gyorsan tudsz konvertálni, de tesztnek való anyagot lehet talán netről is szerezni valamit.
A baj ezzel, hogy szerintem a Spotify más keverést használ kicsit (ahogy szerintem az AM és a többiek is), szóval ha azt hasonlítod, akkor nem teljesen a tömörítést fogod hallani, meg eleve a Foobar vaktesztbe nem tudsz bedobni Spotify anyagokat sem csak úgy. Pont az lenne a lényege, hogy semmilyen módon ne tudhassa a hallgató (és te sem) a teszt végéig, hogy melyik melyik, csak a hallására alapozva. A Foobar azt csinálja, hogy bejátssza az egyiket, aztán a másikat, aztán random még egyszer az egyiket vagy másikat, és erről az utolsó körről kell megállapítani, hogy lossless vagy lossy. Aztán miután végig tippelted a 10 (vagy ahány zenét kiválogattál előtte) kört, utána megmondja milyen pontossággal találtad el.
Mondom, próbáltuk sok ismerőssel, és soha senki nem ment át ezen a teszten, pedig nagyon lelkes audiofilek voltak többnyire.
De ezek ugye a mért eredmények. Az, hogy neked személy szerint mi tetszik, vagy milyen eltéréseket hallasz (vagy vélsz hallani), az teljesen szubjektív lesz általában. Olyan is van, hogy bizonyos torzítás pont jobbá teszi számodra a hangzást, pedig mérés szerint ront a hangminőségen. Beszélgettem erről egy sráccal, aki erősítőket tervez és épít, és ő mondta például azt, hogy tudna ő olyan erősítőt meg áramkört tervezni, ahol effektív nulla a torzítás, próbálta is, de egyszerűen nem volt kellemes hallgatni. -
Giovan!
addikt
válasz
#16820480 #195 üzenetére
De amúgy még csak nem is az a legnagyobb probléma és a tiltakozás tárgya (szemben az Epic esetével), hogy fizetni kell jutalékot az App Store tranzakciók után, hanem az, hogy mindenkinek ráteszik a 30%-ot extraként, kivéve a saját, konkuráló szolgáltatásukra. És utána minden általuk elérhető eszközzel próbálnak belekényszeríteni olyan helyzetbe, ami versenyhátrányt okoz.
Még mindig nem kötelező az appban előfizetni, nem csak ez az egy lehetőség van a szolgáltatás megvásárlására. A spotify a weboldalon annyit kérhet a usertől, amennyit akar, és azután nem kell fizetnie az Applenek. Ha csak és kizárólag az appban lehetne előfizetni, akkor igazat adnék neked. De ez csak egy lehetőség, amivel vagy él a fejlesztő, vagy nem.A saját szolgáltatásukat meg igazából annyiért adják, amennyiért akarják, nem fognak holmi becsületkódex miatt a Spotify appon belüli áraihoz igazodni, mikor a Spotify-nak sem muszáj appon belül árulni az előfizetést.
-
floatr
veterán
válasz
#16820480 #195 üzenetére
Ugyanígy nem értették hasonló felfogású emberek régebben a MS esetét a böngészővel, az office-szal meg a java-val. Valószínűleg teljesen feleslegesen magyarázod el már sokadjára ugyanazt, mert ha még érti is, simán ignorálja.
(#197) ibenny
Jellemzően ezeket a szolgáltatásokat nem arra találták ki, hogy az ember otthon ül a csendben, és hallgatja. Viszont a mobilitás annál inkább volt szempont. Nem gondolom, hogy a spotify formátumával lenne a baj, amit szerintem viszonylag kevesen hallanak, de a hangmérnöki teljesítmény sok esetben katasztrofális.[ Szerkesztve ]
-
ibenny
senior tag
válasz
#16820480 #129 üzenetére
Ha adsz hozzá tesztfile-okat, beccszó' megcsinálom neked a tesztet. Már csak azért is, mert pl. a (z egyébként zenész is) feleségemet hasonló vaktesztekkel szoktam "gyötörni" és kérdés nélkül minden esetben megmondja, hogy a flac szólt lényegesen jobban (ha mondjuk el tudod fogadni, hogy a Spotify-t tekintjük a rendes 320-as forrásnak - bár ogg, nem mp3, mert hosszú ideje stream-elünk, letöltött zenéink jellemzően nincsenek, pláne olyan, amivel efféle összehasonlítást is tudnék tenni, hogy párban legyenek).
Vitatkozni nem szeretnék, de tapasztalatom szerint igenis van akkor különbség hangzásban, ami miatt megéri a lossless (már csak emiatt is, hogy ontopic legyek: Spotify < AM < Lossless).[ Szerkesztve ]
-
joey04
titán
ezek teljesen hülyék. nem csak mert nincs igazuk, de konkrétan itt vagyok én, spotit használok, eszem ágában sincs átállni apple musicra, a One csomagokat meg kifejezetten rossz vételnek tartom. de ha sokáig izmoznak, csak azért is rápróbálok az apple musicra. balfaszok.
-
törölt tag
Az iOS-re fejlesztésnek van éves díja, plusz veheted meg hozzá a hardverüket is, mert csak azon tudsz fejleszteni. Szóval az, hogy "adják" hozzá a sok lehetőséget meg szolgáltatást, az elég alap, ha már a fejlesztő fizet érte
De amúgy még csak nem is az a legnagyobb probléma és a tiltakozás tárgya (szemben az Epic esetével), hogy fizetni kell jutalékot az App Store tranzakciók után, hanem az, hogy mindenkinek ráteszik a 30%-ot extraként, kivéve a saját, konkuráló szolgáltatásukra. És utána minden általuk elérhető eszközzel próbálnak belekényszeríteni olyan helyzetbe, ami versenyhátrányt okoz.
weberzolee: Ham ár szigetes példa: eleve fizetned kell azért, hogy bekerülhessen az árud a plázába. Majd a pláza üzemeltetője ellesi hogy mit árulsz, és kihozza olcsóbban, mert ő magától nem szed bérleti díjat. Aztán megtiltja, hogy a vevőkkel közöld, hogy amúgy ha nem itt a szigeten veszik meg, hanem a hajón, akkor a tiéd is pont annyiba kerül ám.
[ Szerkesztve ]
-
weberzolee
aktív tag
Itt ugye arról van szó, hogy CSAK neked van plázád és rendelettel tiltod meg, hogy más plázát nyisson.
Nem jó a megközelítés. Az iPhone és az IOS egy sziget, amit az Apple hosszú idő alatt és nem kevés pénzből felépített, és csak egy pláza van rajta ahol ő hozza a szabályokat. Te fizeted a bérleti díjat, cserébe aki a szigeten él, csak a plázában vásárolhat. A szigeten pedig rengeteg ember él. Szerintem elég korrekt ajánlat. De ha nem tetszik, nyithatsz saját plázát egy másik szigeten (Android). Igaz a másik szigeten a vásárlók nagy része csempész árúból is éldegél így csökken a potenciális vásárlók mennyisége. Ha ez sem tetszik, akkor építhetsz szigetet is ha akarsz (másik OS).
Aha, tehát akkor nyugodtan odarakhatja az appjába a linket weboldalra?
Ja, nemAz Apple nem tiltja, hanem NEM SEGÍTI hogy webesen fizess elő. Nagy különbség!
[ Szerkesztve ]
-
moleculez
veterán
Nem tudom, sokan a mai napig torrenteznek, meg YT letöltő oldalakról szenvednek le egyenként zenét, arra van eszük. Egy-két doboz cigi ára valami alap streaming szolg. Ha annyira jó szolgáltatást nyújt valaki, nem állítja meg semmi a usereket.
[ Szerkesztve ]
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
Giovan!
addikt
Mit nem akarok érteni? Mondom, az hogy az Apple-nek nincs joga egyben kezelni a két dolgot, még mindig csak egy vélemény. A jelenleg fennálló állapotok valóságosságán ez a vélemény nem változtat, csak vitatja a jogosságukat.
Amúgy a személyeskedéssel csak magadat égeted. Ha nem tudsz normális stílusban vitázni, akkor inkább ne vitázz...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"Teljesen nyilvánvaló, hogy az iOS meg az App Store az két külön dolog."
Fene tudja, veszek holnap egy Samsung telefont, lesz rajta az Apple féle App Store? Apple-től kérhetek csak iOS-t külön? Nem hinném. iMessage is csak iOS-en van. iPhone-t csak iOS-szel árul az Apple. Úgy tűnik, ezek mégse olyan külön dolgok.
-
strogov
senior tag
Nem más vélemény csak kiegészítés:
Mindig az app store a példa, hogy legyen másik app store bla, bla, bla. Amikor a huawei-nek kiesett a GMS akkor rögtön csináltak másik boltot. Aztán elég gyorsan kiderült, hogy azért a GMS nem csak egy bolt, meg pár alkalmazás. Egy olyan API készlet van mögötte amit évek alatt lehet csak pótolni. Már begépelni is sok idő, megtervezni, kivitelezni pedig rengeteg.
Amikor IOS-re fejleszt valaki akkor nem csak egy store-t kap az apple-től. Rengeteg a fejlesztéshez szükséges eszközt adnak ingyen. Az IOS önmagában rengeteg szolgáltatást nyújt ingyen. Ezeknek az eszközöknek a keresztfinanszírozására van az app store 30%-os jutaléka. Ez az iparági standard. Ha valaki készít egy zárt rendszert (PS, XBOX, GMS, IOS, stb) akkor a fejlesztő eszközöket ingyen, vagy jelképes összegért adja, majd a bevételedből utólag levesz 30%-ot. Ha nem vehet le utólag 30%-ot, akkor nem fogja ingyen adni a fejlesztéshez szükséges eszközközöket, és akkor majd meg lehet nézni mennyi start-up tudja majd kiköhögni a beugrót. -
Giovan!
addikt
Még mindig nem érted, hogy éppen az Apple üzletpolitikájából kifolyólag egyelőre nem, ez a két dolog nagyon is egyben van. Ezért nincs pl. alternatív store iOS-re. Mert az Apple szerint a store meg a rendszer az egy egységet képez. És még mindig nem mondta ki egy bíróság sem, hogy ne lenne joga egy egységként kezelni ezt a kettő.
-
Giovan!
addikt
Az Android meg a Windows is nyílt rendszerek, a kezdetektől fogva. Az iOS meg zárt, a kezdetektől fogva. Az Apple is csinálhatott volna nyílt rendszert mobilra, de nem azt csinált, mert az ő üzletpolitikája ilyen. Hogy ez tiltva lenne neki, hogy zárt legyen a rendszere, az még midnig nem evidencia. Én legalábbis úgy tudom még egy illetékes szerv sem mondta ki, hogy ez törvénybe ütközne.
Amúgy mi a hamis állítás abban a mondatban? Az Apple szerint a rendszer és a store elválaszthatatlan egység, vagy szerinted máshogy gondolják?[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
-
Giovan!
addikt
Ember, én leírtam neked mi az oka, talán olvasni is kéne... Az Apple nem akarja hogy olyan profit keletkezzen az appból, amiből ő nem részesül. Mert egy csúnya kapitalista pénz, aki profitot is akar látni az App Storeból, és nem ingyen akarja műküdtetni.
De ettől a webes fizetést továbbra sem gátolja, mert ehhez nincs eszköze. A weboldalt még iPhone-ról is elérheted, ezt ő nem tudja meggátolni. Csak azt tudja meggátolni, hogy az appból érd el a weboldalt. Ez két különböző dolog, bármennyire is nehéz ezt emgérteni.[ Szerkesztve ]
-
Giovan!
addikt
Akkor most jön a személyeskedés? Mondjuk tőled nem is vártam sokkal többet, kb. midnen topbikban ezt a stílust hozod.
Nem, az Apple szerint az App Store és az iOS egy elválaszthatatlan egység. Ez a koncepciójuk lényege a legelső perctől fogva, erre épül a teljes üzletpolitikájuk. Te gondolhatod azt, hogy nincs igazuk, csak ez senkit sem hat meg különösebben. Majd ha a bíróság is kimondja, hogy ilyet nem lehet, akkor majd az Apple is átgondolja az üzletpolitikáját.
-
dabadab
titán
Mondom, azt hogy weboldalon fizessen valaki a szolgáltatásért nem gátolja
Aha, tehát akkor nyugodtan odarakhatja az appjába a linket weboldalra?
Ja, nem.
Miért nem? Csak úgy l'art pour l'art akarja tiltani azt, hogy ilyen linkek legyenek az appban, vagy van ennek oka is? És ha igen, akkor ez mi? Na, mi?DRM is theft
-
dabadab
titán
Az iOS maga a pláza
Nem. Az App Store az. Teljesen nyilvánvaló, hogy az iOS meg az App Store az két külön dolog. (Ha még egy kicsit erőltetni akarjuk az analógiát, akkor (Magyarországra korlátozva) az iOS az kb. Budapest)
Komolyan, tök rossz nézni ezt a valóságtagadó vergődést, amit már itt hetek óta rendezel az összes érintett topikban.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Giovan!
addikt
Te nem érted mi a probléma. Az iOS maga a pláza, a másik pláza meg a konkurencia. Akinek nem tetszik az Apple plázája, az megy máshová árulni/vásárolni. Minden kapható a másik plázában is, nincs monopóliuma semmilyen tekintetben az Apple-nek.
-
Ezekiell
veterán
válasz
moleculez #175 üzenetére
Nem minden szolgáltatás előfizetés alapú, ahol fizetni kell.
(#172) Giovan!
Ő biztosítja a lehetőséget a fizetésre az appban is.
Igazán kedves tőle - ugyanakkor tilt minden más lehetőséget.Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
dabadab
titán
válasz
moleculez #175 üzenetére
Vann egy plázám: biztosítok vásárlóerőt/közönséget, infrastruktúrát. Ez nincs ingyen. Fizetsz nekem
Itt ugye arról van szó, hogy CSAK neked van plázád és rendelettel tiltod meg, hogy más plázát nyisson.
Komolyan, elég fájdalmas úgy vitatkozni, hogy azt se értitek, hogy mi a probléma.
"Igen, persze, az áldozat hátába szúrta a kést, de az az ő kése volt, a saját késével meg azt csinál, amit akar, nem?"
DRM is theft
-
moleculez
veterán
válasz
Ezekiell #171 üzenetére
Nem tudom, ez nem egy napi szintű tevékenység, évente ha egy új szolgáltatásra előfizetek sokat mondtam. Azért az kibírható. Szerintem mielőtt feliratkozom valamire körbejárom a témát, mibe rakom a pénzem (legalábbis én). Persze az impluzusvásárlás egy óriási piac, rengeteg pénz van benne, csak ugye ehhez a csúnya Apple csúnya Appstoreja kell.
Vann egy plázám: biztosítok vásárlóerőt/közönséget, infrastruktúrát. Ez nincs ingyen. Fizetsz nekem. Azért én is árulhatok egy-két dolgot a plázámban? Ja, ha az összes vásárlásod a saját üzletemben végzi valaki, kap kedvezményt. Nem tetszik?! Ok, csinálj olyan szolgálatatást, hogy ne akarjanak nálam vásárolni.Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
Giovan!
addikt
Miben gátolja? Ott van a Spotify és a Netflix ellenpéldának, hogy nem gátolja (jelen idő).
Persze ott van a WordPress esete is, ahol problémás volt a viselkedésük, de az Apple ott saját bevallása szerint is helytelenül járt és elnézést kért minden érintettől. Szóval szerintük sem volt ok amit ott csináltak, és a továbbiakban az ilyesmit kerülni fogják (ezt majd meglátjuk), ezért is módosítottak a fejlesztőkkel folytatott párbeszéd lehetőségein.
De hát gátolja: "Persze, nem rakhatsz linket". És nyilván azért nem rakhat linket, mert az Apple ezzel szeretné gátolni a webes fizetést, ahogy azt te is teljesen jól érted.
Nem gátolja a webes fizetés lehetőségét, nem is tudná ezt megtenni, hiszen ahhoz a teljes internetet ellenőriznie kéne, ami nonszensz. Az Apple a saját IAP rendszere megkerülését gátolja, hogy az appból ne keletkezzen olyan profit, amiből ő nem részesedik (mivel mint azt bizonyára te is tudod, nem jótékonyságból üzemelteti az App Store-t, hanem mert pénzt akar keresni). De az olyan fizetéssel amihez az appnak semmi köze, nem tud mit kezdeni.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
Nem, én úgy értettem, hogy az Apple nem gátolja ebben a fejlesztőt,
De hát gátolja: "Persze, nem rakhatsz linket". És nyilván azért nem rakhat linket, mert az Apple ezzel szeretné gátolni a webes fizetést, ahogy azt te is teljesen jól érted.
Egy kicsit vicces atz, amit előadsz, hogy állítasz valamit, majd három hozzászólással később az ellenkezőjét és mindezt azért, hogy nehogy észre kelljen venned azt, hogy itt az Apple viselkedése problémás.[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Giovan!
addikt
válasz
Ezekiell #171 üzenetére
Nem, én úgy értettem, hogy az Apple nem gátolja ebben a fejlesztőt, tehát ha az nem tud/akar webes fizetési lehetőséget adni a szolgáltatásához, akkor az az ő gondja, az Apple-nek ahhoz semmi köze. Ő biztosítja a lehetőséget a fizetésre az appban is. Hogy annak ára van? Hát ez van.
Az meg amúgy is egy remek user experience, hogy guglizgatnod kell, hol tudsz fizetni adott appnak. MIndenki ezt szeretné, a user is, a developer is, egyszerűen remek. User first, ugye?
Ezt a developer dönti el, hogy neki mi a fontosabb, hogyan tud nagyobb profitot generálni, ha nagyobb kényelmet biztosít a usernek, és emiatt esetleg többen hajlandóak fizetni, de cserébe ezt az Apple megsápolja, vagy ha gugliztatja a usert (istenem micsoda kényelmetlenség...), és akkor viszont több pénz marad nála. Mindkét megoldás mellett vannak érvek, a fejlesztőn múlik melyiket választja.
-
Ezekiell
veterán
Persze, de ne érvelj akkor azzal, hogy "háde lehet weben is fizetni", mert nem igaz sok esetben.
Az meg amúgy is egy remek user experience, hogy guglizgatnod kell, hol tudsz fizetni adott appnak. MIndenki ezt szeretné, a user is, a developer is, egyszerűen remek. User first, ugye?
[ Szerkesztve ]
-
Giovan!
addikt
válasz
#16820480 #165 üzenetére
Senki sem állította hogy az lenne, de attól hogy a user nem az appon belül fizet, attól még ugyanúgy az appon keresztül éri el a szolgáltatást, amiért feltehetően nem fizetne, ha nem lenne az app, hiszen akkor nem tudná elérni a szolgáltatást.
Nem mellesleg az App Store működtetése sem ingyenesSpeak softly and carry a big stick, you will go far.
-
-
Giovan!
addikt
válasz
janeszgol #164 üzenetére
Persze, nem rakhatsz linket (ha rakhatnál, mi értelme lenne egyáltalán kötelezni a fejlesztőt hogy az Apple saját IAP megoldását használja, ha ennyire egyszerűen meg lehetne kerülni az egészet?), de azért a fejlesztő weboldalát megtalálni nem hiszem, hogy lehetetlen feladatnak számítana így 2020-ban, az átlag user számára sem. És valószínűleg nem is az, elvégre pl. a Netflix vagy a Spotify is ilyen fizetésmentes appot tart fent a Store-ban jelenleg.
-
Giovan!
addikt
válasz
janeszgol #161 üzenetére
Nincs gúzsba kötve. Ha nem tesz IAP-t az appjába, akkor a weboldalon ő is árulhatja annyiért az előfizetést amennyiért akarja, azon nincs sáp, és iPhone-on is elérheti a user böngészőből is. De ha az appon belül akarja elérhetővé tenni a vásárlást, akkor azért fizetni kell, mert ez van a szabályzatban. Ennek a feature-nek ez az ára.
-
-
Giovan!
addikt
válasz
#16820480 #157 üzenetére
Az idei WWDC-n már szóba került, hogy változtatni fognak a korábbi, eléggé önkényesnek nevezhető hozzáállásukon. Gondolom a devek részéről is érkezett nyomás az Apple felé, amiből érzékelték hogy a korábbi állapotok már nem tarthatóak fent.
-
törölt tag
Itt az volt a probléma, hogy az appban lehet "vásárolni" domaineket, ami igazából nem vásárlás, csak regisztrálás, mivel ingyenes dologról van szó, de úgy értékelte az Apple watchdog, hogy emiatt kösse csak szépen be a fejlesztő az IAP-t. Bár talán mindegy is, mert a 0$ 30%-a is 0$
De ezt azért mondtam csak, mert ilyenekből látszik, hogy azért elég erőteljes nyomás van a fejlesztőkön, hogy használják az IAP-t. Abból a Spotify-os timeline-ból is látszik, ha lehet hinni nekik, hogy őket is baszogatták évekig, amikor kivették az IAP-t, hogy tegyék vissza. -
Giovan!
addikt
válasz
#16820480 #154 üzenetére
Én elég sok teljesen ingyenes appot látok az App Store-ban, szerintem ha kényszerítenék a fejlesztőket az IAP beépítésére akkor ők sem létezhetnének ebben a jelenlegi formájukban. Gondolom néhány esetben történhetnek túlkapások (mint a fent említett wordpress app kapcsán, amiért végül elnézést is kért az Apple), de azért ez szerintem nem egy általános gyakorlat az Apple-nél sem.
-
törölt tag
válasz
janeszgol #153 üzenetére
Az Apple csinált egy iOS platformot. Amit szabad választásból használok, nem érzem kényszernek. A "sarc" az áruház üzemeltető és a fejlesztő között van. A vásárcsarnokban sem kérdezgetem Marika nénit mennyi a bérleti díja, hanem csak az uborka árcéduláját nézem és eldöntöm megveszem-e. Ha Marika néninek elege lesz a csarnok sarcából, távozhat onnan, csinálhat saját boltot az utca túloldalán.
-
törölt tag
válasz
janeszgol #153 üzenetére
Főleg úgy, hogy nincs is más Office egyébként a piacon kb. Van Libre és Gdocs, de mindkettő kisebb funkcionalitással és ingyenes csomagban (mert máshonnan finanszírozzák), tehát lényegében nincs verseny sem. Ráadásul a MS-nak nincs olyan platformja, ahol exkluzívan csak tőlük lehetne beszerezni appokat.
Google dettó, nincs olyan platformjuk, ahol csak tőlük lehetne beszerezni appokat, és amennyire tudom, nem is kényszerítenek fejlesztőket, hogy csak IAP lehessen az alkalmazásokban. Bezzeg App Store-banPersze ezt utána visszavonták, de kérdés, hogy mi lett volna, ha nem kap sajtófigyelmet a dolog.
-
janeszgol
félisten
válasz
#86564352 #150 üzenetére
Várj, pont a lényeget hagytad ki. Nem az a baj, hogy létrehozott ilyen csomagot. Hanem az, hogy olyan platformon csinálta, ahol sarcolja a többieket.
A Spotify úgy nyírja ki a többi podot, hogy alá vág árban, exkluzív szerződéseket köt stb. Máshogy nem tud. Ez az ő pénzét csökkenti. Az Apple úgy csinálja, hogy vagy a te pénzedet csökkenti (sarc), vagy drágább termékekre kényszerülsz.
Ez a lényeg.Az MS sem úgy add Office-t, hogy olcsóbban, mint a többiek, meg sarcolva a többieket.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
weberzolee #146 üzenetére
Tévedsz. Nincs olyan EU 5 euró. Olyan van, hogy egyesével országonként megnézik mit bír el az adott ország piaca. Ezért Ausztriában 10 euró a Spotify, Magyarországon csak 5 eurónyi forint.
-
törölt tag
válasz
janeszgol #142 üzenetére
Vannak Google szolgáltatások csomagban, van Microsoft 365, van Amazon Prime, a Spotify is összeállt másokkal csomagot kínálni, hát most Apple is csinált egyet. Lehet azt hiszed törvénytelen, de nem.
Ahogy a Google és Apple rendszerű telefonon is ott van készen a saját üzenetküldő app, nem perelhet érte a Viber, Whatsapp és tucatnyi másik. Arról van szó itt egy platform ilyen és olyan feltételekkel, ha akartok gyertek rá appot fejleszteni. Nem biztos jó párhuzam, de most ez jutott eszembe ha McDonalds, Fornetti, Lipóti pékség akármilyen franchise rendszerbe be akarsz szállni, el kell fogadnod a feltételeket, az arculatot, milyen termékeket lehet és akkor nem úgy van egy nap te magánakcióban úgy döntesz pacalpörköltet akarsz árulni a Mekidben. Userek is tudják a régóta ismert rendszer alapján, hogy tudják mire számíthatnak, nem megyek be a Mekibe azzal nekem porcelán tányéron késsel-villával hozzák ki a Big Mac menüt, hanem ha nem tetszik a Meki módszer akkor megyek máshova kajálni.
Az Apple és a Spotify, Netflix megegyeztek, találtak kompromisszumot, ennek eredményeképpen én mint iPhone+Spotify user a Spoti normál árán jutok hozzá: az appban nem lehet előfizetni, hanem böngészőben a Spotify honlapján a saját árukon, bejelentkezek az appba és ennyi, ebből az Apple egy fillért nem kap.
Mivel a Spotify folyamatosan növekszik, az Apple és a Google áruháza nyomán is, és ők a piacvezetők zene streamingben, nehéz beállítani úgy elnyomott underdog szereplők lennének. Ilyen a verseny, lefele ők is taposnak, most például a podcast iparban, egy rakás náluk kisebb cég sírhatna a Spotify visszaél az erőfölényével. Helyette inkább versenyeznek, egyedi szolgáltatásokat fejlesztenek, hogy azért az övék legyen vonzó. Pl. akinek magasabb bitráta az igénye, az pl. a Tidalt választja. Mivel ők kiskutyák, a Spotify nem ugat rájuk. Ha az Apple vezetne be magasabb bitrátát, akkor a Spotify újabb harcos közleményt adna ki, ahelyett piacvezetőként megcsinálnák ők előbb.
-
törölt tag
válasz
janeszgol #148 üzenetére
Azt nézd meg hogy néztek ki 2007-08 táján a webappok, azok nem igazán voltak felhasználóbarátok szerintem
Manapság persze más a helyzet már, de ott nem véletlen lett a szlogen az, hogy "there is an app for that", mert a webUI annyival macerásabb és kényelmetlenebb volt.
-
törölt tag
válasz
#86564352 #138 üzenetére
Nem egy olyan döntése (mániája) volt Jobsnak azért, amit az utókor igazolt, hogy rossz irányba ment. Csak ezt pont elég gyorsan igazolta az utókor.
Az akkori weblapok mondjuk nagyon nem játszottak szépen kis képernyőkkel, szóval nem volt egy túl jó ötlet.weberzolee: Nem az EU-ban olcsóbb, hanem bizonyos országokban olcsóbb. Az angoloknál például drágább is, mint 10$, a franciáknál is.
[ Szerkesztve ]
-
weberzolee
aktív tag
válasz
janeszgol #142 üzenetére
Az európai piacon miért tudja féláron adni az US piachoz képest? Ott bukik 50% -ot a jelenlegi 30% helyett (US: 10 USD - EU: 5 EUR). Ja, hogy ezzel a többi streaming szolgáltatást próbálja kiszorítani az EU piacról mert az EU -ban megteheti? Érdekes, hogy ez nem probléma senkinek...
[ Szerkesztve ]
-
FіkuszKukіsz
őstag
Mondjuk ahelyett, hogy trollkodik, jobb lenne ha fejlesztené a szolgáltatást. Az nem elég, hogy hatalmas a választék, ha egy katyvasz az egész. Pl. az AM fényévekkel jobb szűrési, lista összeállítási lehetőségekkel rendelkezik.
Romanes eunt domus
-
floatr
veterán
válasz
janeszgol #142 üzenetére
Ez is elég egyszerű: ha egy platformon az egyik szereplőtől 30%-ot lefejsz, míg a másik ingyen jut piachoz, akkor az versenyügyi probléma. Volt egy időszak, amikor a MS-t emiatt is darabolni akarták, üzleti ágazatonként, hogy külön vizsgálhassák és akadályozzák a keresztfinanszírozást.
Itt most az lenne a megoldás, hogy a streaming szolgáltatásokat egy külön cégbe szerveznék, aminek szintén meg kellene fizetnie a 30%-ot a jogdíjakon kívül. Persze az apple nem hülye, addig nem teszi, amíg az EU nem húzza be a kéziféket. Mindenesetre elég szorgalmasan gyártják maguk ellen a vizsgálati anyagot...
-
janeszgol
félisten
válasz
#86564352 #141 üzenetére
A Spotify más galádságokat csinált, amiért meg is büntették (úgy kell neki). Viszont abban igaza van, hogy akkor a netes árhoz képest 30%-kal drágábban adja App Store-ban az előfizetést,vagy ő nyelje be ezt a bukót? És abban is igaza van, hogy ha már az Apple beenged mindenkit a zárt platformjára (nem ingyen, már a kapuban fizetni kell), akkor ne indítson olcsóbban olyan szolgáltatásokat, amivel a többieket kizárja a versenyből. Ennek mi értelme van?
Van egy áruházam, ahova téged is beengedlek a hurkáiddal, meg másokat is. Persze tejeltek nekem 30%-ot. Kiszámoljátok (tényszerűen, erre vannak a szakemberek), hogy az emberek mennyit hajlandóak költeni, mik voltak az elmúlt évek trendjei, és annyiért adjátok a hurkát. Persze beleszámolva az én jutalékom.
Majd én is behozom a hurkáim, a ti áratok alá. Mondjuk jó 20-30 százalékkal olcsóbban. Ez korrekt lenne? Mert most ez történik. -
törölt tag
válasz
janeszgol #139 üzenetére
Nem veszteséges az Apple. A Spotify piacvezető zene streaming szolgáltatás lett az Apple és a Google platformján is, azóta is ők a piacvezetők amióta az Apple és a Google is kínál zene streaminget. A Spotify előbb kínált családi és bundle csomagot. Probléma? Spotify userként mondom, ha mások feljönnek a versenyben a Spotify-ra, akkor magukban kell keresni a hibát. (elmaradt fejlesztések, hiányosságok)
-
törölt tag
válasz
#16820480 #129 üzenetére
Én úgy emlékszem, miután kiwapozta magát a nép és jöttek az okosabb készülékek a gyártóktól már gazdagabb mobil weblapokkal, hogy akkor még az volt az iparágban böngészőből fogunk elérni dolgokat, ahogy desktopon is. Jobs ezért is irtotta az elavult Flash-t. Mert végül is a régi időkben számítógépen hogy zajlott: bepötyögtük böngészőben freemail.hu, gmail.com stb.és bejelentkeztünk, elolvastuk a leveleket és kijelentkeztünk a weblapon. Amikor az első iPhone megjelent, ezért sem volt még App Store. Aztán a fejlesztők úgy gondolták desktopon is vannak telepített email kliensek, amelyek futnak állandóan és értesítést tudnak adni, akkor mobilon is inkább appokat gyártsanak és lett igény az áruházra.
(#132) janeszgol: megteheti mindenki elhagyja az Apple "fostos rendszerét, aztán adják csak a saját appjaikat" egyelőre tíz éve mégis az van folyamatosan nő a fejlesztők és userek száma, talán mégse olyan "fostos"
mellékesen az első iPhone-on még csak saját appok voltak, mégis aki tehette dobta el érte a Nokiáját, Blackberry-jét, mert olyan jó új termék volt
-
törölt tag
Kedves Emily,
Mi lenne, ha előbb megtanulnátok normálisan masterelni, eltűnne a loudness war, meg az üresen kongó jellegtelen felvételek, amik csak olyan fülesen szólnak hallgathatóan, amik egybemossák a hangokat? Mert ezeket sokkal jobban lehet ám hallani, mint a kisebb tömörítésbeli különbségeket. A 70-80-as években még tudtak jó mastereket csinálni, manapság fehér holló az ilyen.
Köszönöm. -
amstorm
aktív tag
válasz
#10949376 #68 üzenetére
Hát nem tudom én befejeztem a villamosmérnökit és jött utána a levél hogy 2030 ig le kell dolgoznom az államilag finanszirozott éveket vagy x millió forintot fizetnem kell. Minden év végén kapom az adott évi ledolgozott napjaim és "egyenlegem".
Efficiency is clever laziness.
-
judas13
addikt
válasz
#16820480 #112 üzenetére
"A tömörítés egy 1894-ben (!!!) felfedezett biológiai jelenségen, alapul, amely kimutatta, hogy bizonyos frekvenciák módosításával az emberi fül becsapható, és nem érzékel jelentős különbséget bizonyos hangok között.
A lényeg viszont a "jelentős" szón van, mert különbség bizony akad bőven.""Te vajon fizetnél-e egy múzeumban azért, vagy tudnál-e értékelni egy olyan képet, ami például Van Gogh egyik festményéről készült fénykép fényképének a fényképe bélyeg-méretben? Na, az mp3 pont ugyanez, csak a zenében" - Emily Lazar.
A connect része viszont abszolút ott van, adom:)
"Aki nem hoz döntést, az hatalmas döntést hoz."
-
Giovan!
addikt
válasz
janeszgol #132 üzenetére
Amit a törvény nem tilt neki, azt megteheti. Azt még most vizsgálja az EB, hogy ez a feltétel jelen esetben fennáll-e.
Amúgy senkit se kényszerít az Apple maradásra most sem. Aki el akarja hagyni a platformot, annak ehhez megvan minden joga.Speak softly and carry a big stick, you will go far.
-
janeszgol
félisten
Világos. Véded az Apple-t, de közben ha a Store-ban drágább lenne a Spotify, akkor már meg se vennéd. Mert tudod ott drágábbnak kell lenni a 30% miatt. Vagy úgy gondolod, hogy az App Store-ban adják 30% bukóval a neteshez képest?
Ilyen az, amikor ész nélkül véd valamit az ember.Giovan! : nem jótékonyság, de akkor meg ne indítson olyan szolgáltatást, amivel hátrányba hozza a többieket egy olyan felületen, ahogy egyeduralma van. Az Apple megérdemelné, hogy mindenki elhagyja a fostos rendszerét, aztán adják csak a saját appjaikat.
-
Giovan!
addikt
válasz
Depression #127 üzenetére
Az Apple csak az App Store-ba felkerülni kívánó appban tiltja ezt. Ha mindenki átirányíthatná a usert külső fizetési lehetőségre (ahol ugye nem kell az Apple sápot megfizetni) az appban, akkor mi maradna az Apple-nek? Nem jótékonyságból üzemeltetik ők az App Store-t, hogy ilyet engedjenek.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
#86564352 #117 üzenetére
De, a Cydia feltört dolog, hiszen az Apple soha nem engedett más boltot a rendszerébe, de ettől még ők voltak az elsők, akik ezt megcsinálták. Más kérdés, hogy lenyúlták tőlük az ötletet és kiadták saját néven.
Mondjuk az Apple-nél szerintem hatványozottan igaz volt ez, főleg a Jobs-érában, mert ő érzelmi alapon döntött kérdésekben, és annyira egoista volt, hogy mindenkit lesöpört, aki ellenkezni mert. Látszik a változás, amióta nem ő irányítja a céget, hogy egyre több olyan dolog kerül be, ami jól működik a konkurenciánál, vagy felhasználói igény volt már egy ideje. Régen ilyen elképzelhetetlen volt kb. Ugyanez amúgy fordítva igaz a Google esetében, ők most rossz irányba mennek, nem csoda, hogy elhagyták a "don't be evil" mottót is. A MS meg végre kapott egy egész értelmes vezetőséget, és néha hoznak normális döntéseket isibenny: Nézd, elég sokat forgolódtam audiofil körökben az utóbbi években, hogy lássam a sznobériát. Ha már normális rendszer, akkor egy 1500€-s fejhallgatóval és kb 1000€-s hangfalszettel próbáltam egy 1000€-s DAC/amp-ról, mert ez van itthon. Közel nem akkora a különbség egy flac, Tidal és Spotify között, hogy megérje a kényelmet feladni. Volt szerencsém amúgy ennél jóval drágább rendszereket is tesztelni, csak hogy pár nevet emlegessek, ilyen Auralic, Woo Audio, RSA és hasonló kategória.
Amit a srác a videóban csinál, az egy elég objektív mérés, az hogy te másnak hallod, számtalan dologtól lehet, de az emberi hallás nem műszer, nagyon könnyű becsapni, jól látni ezt a hifikavicsos ezer dolláros tápkábelt vásárló audiofileken. Ha egy jól összeválogatott rendszered van, akkor szépen fog szólni, akár Spotify, akár AM. Nagyon nehéz ám megmondani egy normálisan rippelt 320-as mp3 és egy flac között a különbséget, ajánlom a figyelmedbe a dupla vaktesztet például Foobar-ban. Ha legalább 80-90%-os pontossággal megmondod az azonos forrásból (CD-ről, WAV-ból) készült flac és mp3 közötti különbséget, akkor meghívlak egy sörre. Nem találkoztam még olyannal, akinek sikerült, pedig elég sok embert ismerek, aki próbáltaÉs pont ezért, mert még az önjelölt audiofilek is csak leginkább akkor hallják a különbséget, ha tudják, hogy melyiknek "kell" jobban szólnia, eléggé rétegigény, hogy több adatot tároljanak és streameljenek a szolgáltatók.
niof: Igen, pont ezt sérelmezik a Spotify-nál, hogy az előre kalkulált árazási modellt borítja az Apple azzal, hogy ráteszi a 30%-ot, így ha App Store alatti fizetési lehetőség lenne, akkor nem 9.99$ lenne, hanem 12.99$ (volt is egy időben), amit nyilván hozzád hasonlóan sokan nem díjaznának, főleg úgy, hogy mellette ott az AM, ami meg továbbra is 9.99, hiszen abba nincs bekalkulálva a 30%. És ugye azt sem írhatják bele az appba, hogy btw, neten előfizetve amúgy mi is 9.99-be kerülünk, mert akkor megy a ban.
-
niof
veterán
válasz
Depression #127 üzenetére
Miért kéne megvédeni? Teljesen világos, ha pénzt akarsz vele bárhogy keresni a Store-on keresztül, akkor perkálni kell. Én is fizetek a prémiumért, 4 eszközön használom a Spotit, és teljesen jó az a megoldás, hogy a weboldalukon keresztül intéztem anno az előfizetést. Amúgy meg nekem teljesen mindegy. Ha kiírnák, hogy alkalmazáson belüli vásárlás, és nekem, mint felhasználó, ugyanannyiba kerülne a Store-ban, tökre nem érdekelne, hogy ezt a két cég hogy focizza le egymás közt. Ha a Spoti ez miatt árat emelne, le is mondanám az előfizut. Kb. pont annyit ér a szolgáltatásuk, mint amennyit most fizetek havonta, egy esti sörözés árát. Ennyit pont megér, hogy elég jó a választék, a minőség elfogadható, és így nem kell kalózkodni. De többet nem.
Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
Depression
veterán
"2. lehet úgy használni, hogy egy fillérbe nem kerül."
Ha csak kiírják a programban, hogy máshol olcsóbb, repül a program. Azaz az apple tiltja a vásárlók tájékoztatását. Ezt a hozzáállást mivel véded meg?Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.
-
hemaka
nagyúr
Az AM tud mar vegre olyat, hogy szol a zene pl macbookrol, de en doglok az agyban vagy masik helyisegben vagyok es a mobilrol is tudom valtani a zenet?
Nalam tavaly itt hasalt el a dolog. Igy persze a siri jatszd le az xy zenet bukom, de a siri nalam egyebkent is teljesen le van kapcsolva, nem hasznalom.mudi︎️ • Fuji GFX 50s/35-70/110 • MBP M4Max • Syno DS3622xs+
-
-
ibenny
senior tag
válasz
#86564352 #115 üzenetére
Nem tételesen, csak pár dolog: igen, ezekre gondoltam, mint sokaknak a Spotify erőssége, csak ezeket én nem használom (listák, rádiók, stb).
Az alkalmazás minősége alatt elsősorban a megjelenését értettem, számomra kényelmetlen és nagyon elavult, egyszerűen nem néz ki jól.
Dalszöveg, web app szintén nem játszanak nálam, de értem, hogy neked szempont. Egyértelműen probléma, hogy borzasztóan lassan fejlesztenek, nagyon nem látszik a haladás.
-
Giovan!
addikt
válasz
#86564352 #117 üzenetére
Jaja, a MetroTube-ra meg a myTube-ra még én is emlékszem. Azt hiszem az utóbbiban volt az az opció hogy ha a videó nézése közben elhúztad az ujjad jobra vagy balra a képen, akkor ennek megfelelően vissza vagy előre pörgetett a videóban, ameddig az újjad húztad. Nagyon vagány kis feature volt, ezt belerakhatnák a hivatalos youtube appba is.
-
ibenny
senior tag
válasz
#16820480 #112 üzenetére
Meg is hallgattad? Az AM-nak, ahogy írtam is, hallhatóan jobb a minősége.
A lossless-t pedig nem tartom rétegigénynek, nem gondolnam, hogy az lenne. Rendes eszközökkel kell egyébként is zenét hallgatni, és kijön a radikális különbség, ami után nem esik jól a hallhatóan tömörített mp3/ogg vorbis/aac.
-
LittleLombax
csendes tag
válasz
#10949376 #68 üzenetére
Az egy dolog hogy össze-vissza írsz, de már az alapvető problémát sem teljesen értem. Igen, a Spotifyt lehet ingyenesen használni, amit úgy en bloc valószínűleg azok akik kevés jövedelemmel rendelkeznek szívesen vesznek. Ezek között nyílván ott figyelnek a diákok, mint ahogy sokan mások is, de alapvetően bárki számára elérhető a Spotify ingyenes része, ahogyan az ingyenes próbaidőszak is. Innentől nem értem hogy mi a probléma? (Ha meg azzal van gondod, hogy a felsőoktatásban tanuló hallgatók fél áron juthatnak hozzá a prémium verzióhoz, akkor elárulom neked, az Apple Musicnak is van kvázi ugyanilyen ajánlata.)
Az meg hogy a friss diplomások hol és mit kezdenek magukkal hadd döntsék már el ők. Az alap és a középfokú tanulmányok finanszírozása úgy gondolom, hogy bőven kijön a szülők által befizetett adóból, (pláne a baromi jó tanári fizetéseket figyelembe véve
) az állam által finanszírozott felsőoktatással kapcsolatban pedig már előttem leírták a szomorú igazságot: a sikeres diplomaszerzés után vagy visszafizeted az államnak a tanulmányaid árát az utolsó fillérig, vagy eltöltöd az állami ösztöndíjas szemesztereid idejét itthon a szakmádban. Szóval most már jót aludhatsz, az államisok még ha akarnának sem tudnának kivenni a közösből.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
#16820480 #114 üzenetére
Igen, ismerem a történetet, volt Lumiám. Amikor a Microsoft csinált egy fasza YT appot (jobbat mint a Google sajátja) azt meg leszedették. Szerencsére 3rd party indie fejlesztők csináltak egész jót (myTube), ami mivel csak kis hal nem zavarta a Google-t. Csak hát már az elég, hogy hiányzik egy platformról a hivatalos app, garantált a bukta.
A Cydia nem feltört dolog? Ott jól kerestek a fejlesztők? Ügyes emberek akcióját ne hasonlítsuk egy hivatalos, kényelmes, globális áruházhoz.
"Csak akkor még az volt a kommunikációja az Apple-nek, hogy ez szar, nem kellenek appok."
Ez minden cégnél így van. Azt is mondták nem kell nagyobb kijelző, lett mégis tepsi iPhone is. Azt is mondták elég az ujjad az iPadhez, mégis lett Pencil is. Mondták nem kell más default email app és böngésző, most beleteszik a lehetőséget. Ilyen példákat bármelyik cégtől lehet hozni, mert változnak a cégek is. Ki hitte volna 1995-ben, hogy 2020-ban Windows 10 beépített Linux subsystem és a Microsoft Androidos telefont ad ki?
-
Neurotoxin
őstag
válasz
szabogabor10 #7 üzenetére
Osztom a véleményedet. Kezd nagyon elszaladni az a bizonyos ló. Spotify.....régi zenék 96 kbps-es minőségben....vicc +1
19 éve a PH! lapcsaláddal!
-
törölt tag
Én régi Spotify-os vagyok, utóbbi időben viszont táncolok a kettő között.
Connect nagy erősség, közösségi listák, ajánló algoritmus (azért alakul az Apple Music is)
hangminőség: más codec, AM nekem kicsit jobb talán, de a Spotival sincs gondom
app minősége: vegyes, Spotinál tetszik swipe-olva lehet queue, albumborítón váltani, a rendszerezés más elven van a kettőnél kinek melyik jön be, iPhone-on értelemszerűen AM mintha jobb lenne akku szempontból
zene: több van AM-en, nekem zavaró Spotin folyton szembesülök kiszürkült valami dal éppen, ha valami, akkor engem ez fog átlökni AM felé
dalszöveg: AM van, Spoti nincs, egyes régiókban kezdik visszahozni, viszont régen évekkel ezelőtt volt náluk is, a 2FA belépést is régóta kérik
Spoti előnye van free változat is, és gyakran küldik emailben a 3 hónap 5 euró ajánlatot is, bár a zenészek a free szinttel nem feltétetlenül értenek egyet, egyes felmérések szerint AM után több pénzt kapnak az előadók
desktop app: egyikkel se vagyok elégedett, web playert használok, abban még a Spoti jobb, AM web player is alakul lassan azért, használható
Ahhoz képest a Spotify csak a zenében utazik, nagyon lassan fejlesztenek. Majd ha az Apple hozzájuk képest előbb vezeti be a még magasabb bitrátát, akkor is sírni fognak? Vagy már lépniük kellett volna a Tidal megjelenése után? Szerencséjük a Microsoft hamar feladta az Xbox Music-ot, az Amazon és Google később szálltak be, a Deezer féléket a svédek nyomták le erővel.
-
törölt tag
válasz
#86564352 #113 üzenetére
Olyanokra gondoltam, hogy pl a Google nem volt hajlandó YT appot csinálni WP-re, és letiltották az elérést is az egyéni próbálkozásoknak. A kezdeti időszakban pont az appok adják el a platformot, utána meg már a platform az appokat.
"Az is volt az iPhone és az App Store is, elsőként megcsinálta az Apple nagyban"
Hát ez az, hogy nem ők csinálták meg elsőként, még a saját telefonjukra sem, hanem a Cydia volt az első. Csak akkor még az volt a kommunikációja az Apple-nek, hogy ez szar, nem kellenek appok. -
törölt tag
válasz
#16820480 #108 üzenetére
"pont a Spotify és hozzájuk hasonló appok hozták élvonalba az iphone-t, ezek nélkül sehol nem lehetne az App Store"
Hát persze a Spotify előtt alig adott el iPhone-t az Apple. Várj, mégse: aki tehette dobta el a Nokiáját és Blackberry-jét az újdonság miatt. Hiába nem volt még App Store akkor.
"lásd WP, ahol a gyenge minőségű, vagy elérhetetlen appok miatt az egész platform bukott"
A Microsoft saját WP baklövései mellett azért alapvetően bizonyíték, hogy hiába jött egy harmadik platform, új piac, a fejlesztők szartak rá, mert már kényelmesen berendezkedtek iOS-Android vonalon. Volt a Lumiámon Spotify emlékszem mindig lemaradásban volt a másik verziókhoz képest.
"akkor az Apple tűzzel vassal irtotta ezeket a próbálkozásokat"
Egek! Egy cég védi a szellemi tulajdonát! Küzd a feltörések ellen!"amikor rájöttek hogy ebből hogy csináljanak pénzt, már egyből lehetőségként és innovációként adták el"
Az is volt az iPhone és az App Store is, elsőként megcsinálta az Apple nagyban, nem véletlenül tapsoltak érte a fejlesztők, nekik is lehetőség, kölcsönösen jövedelmező userbarát koncepció. Mert az ügyes emberektől ingyen feltört cuccból nem lesz zsíroskenyér se vacsorára. -
törölt tag
Hát, hogy mennyire rossz ez a 320kbps, nézzük csak. Az AM még így is mögötte végzett.
De amúgy nem is a hangminőség a legjobb a Spotyban, hanem a Connect funkcionalitás, hogy egyik eszközömről tudom a másikat távirányítani, és hogy kb mindenen fut, a mosógépre lehet kb telepíteni. Most pár hete próbáltam egy RPi-on, amin parancssoros Debian fut, de tudok rá Spotify klienst tenni, koaxon kiküldi a jelet DAC-ra és helyi hálózaton távirányítom akár telefonról, akár asztali gépről. Ezt azért nem túl sok más szolgáltatással tudnám megcsinálni szerintem.
Persze, jó lenne a lossless, de azt hiszem az annyira kis igény, hogy nem igazán tartaná el a szükséges infrastruktúrát. Tidal is hiába csinálja, masszívan veszteséges, meg nem fizet előadóknak. Meglátjuk a Deezer hova jut vele. -
ibenny
senior tag
válasz
#20749568 #107 üzenetére
Amit leírtam:
- sokkal jobb az AM hangminősége (nem csak a számokban, hallható módon is)
- szebb, letisztultabb és áttekinthetőbb a kezelőfelületeEzek már rövidtávon is is elbillentették nálam a mérleget. Van, persze, amiben a Spotify erősebb, mindenki máshoz képest is (pl. az egyedi tematikus lejátszási listák, amiket ők raknak össze, azok jobbak és többféle is van belőlük), de azokat a funkciókat jellemzően korábban sem használtam. Legjobban a hangminőség bánt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Hogy vonatkozhatna az AO-ra, hát alig 24 órája jelentették be
Azért ennyire gyorsan szerintem a történelem során nem adtak be keresetet
De gondolom majd bővítik ezzel a korábbit, ha szükséges.
Persze, fent van, ha betartják az összes szabályt, amit kiszabnak az Apple oldaláról, akkor lehet. Aztán az más kérdés, hogy ezek a szabályok mennyire korlátozzák magát az appot. De az Apple közleményben is érdekes a szóhasználat, például az olyasmi, hogy "amikor 2018-ban beküldték a Watch appot...", arról ugye szó sem esik, hogy előtte hányszor utasították el őket. Vagy hogy kiemelik hogyan nőtt fel a hátukon a Spotify, de közben arról szó sem esik, hogy pont a Spotify és hozzájuk hasonló appok hozták élvonalba az iphone-t, ezek nélkül sehol nem lehetne az App Store (lásd WP, ahol a gyenge minőségű, vagy elérhetetlen appok miatt az egész platform bukott). Azt is valahogy mindenki elfelejti, hogy amikor 2007-2008 között rájöttek ügyes emberek hogyan törjék fel az első iphone-t, és tegyenek rá appokat (akkor még nem volt App Store ugye), akkor az Apple tűzzel vassal irtotta ezeket a próbálkozásokat, aztán amikor rájöttek hogy ebből hogy csináljanak pénzt, már egyből lehetőségként és innovációként adták el. Szóval ez a ki kinek a hátán nőtt fel egy érdekes kérdés.
De mindegy, majd dönt a bíróság -
szasza87
tag
Én jobban aggódnék olyan apróságok miatt, hogy a frissen regisztrált Spotify fiók 1 órán belül értesít hogy fel is törték...
Valamint a tesóm is regisztrálni szeretett volna, de az e-mail fiókjával már regisztrálva volt egy account, ami a Facebookjához volt már kapcsolva, mindezt úgy, hogy előtte sosem használt még Spotifyt.
-
ibenny
senior tag
Igen, pont erre gondoltam. Most tesztelgetem a Deezer Hifit és ami azt illeti, nagyon elégedett vagyok vele (komoly eszközökön hallgatok zenét, nagyon látványos, hogy a három említett közül a Spotify bír a leggyengébb minőséggel, sajnos). A Tidal is tetszett, de a drágább csomag hiába jó, annyit nekem nem ér meg jelenleg, ezért a Deezer jó középútnak tűnik.
-
judas13
addikt
A felület tényleg már a múltat idézi. Nagyon lemaradtak. Ahogy a normál előfizetésnél a max 320kbps is bőven a lemaradás példája. Eközben mások meg nyomják laza 1411-ben vagy 3230kbps-ban már akár.
Mondjuk a Netflix alap csomagos 480p szórása is megérne pár kérdést egy másik topicban azért..
"Aki nem hoz döntést, az hatalmas döntést hoz."
-
törölt tag
válasz
#16820480 #97 üzenetére
Be vannak már engedve, órára is.
Érdekes, amikor az Apple lehetővé teszi XY feature-t amit kért a Spotify, akkor ők csak lassan vagy nem csinálják meg. Pl. az óra kapcsán hiába van ott a Spotify is, a Watch-iPhone kapcsolat náluk feltétel. Nemcsak Apple Music esetében, de pl. a Pandora Music órás appjánál is működik magában is, az az a fitness csajok az öltözőszekrényben hagyhatják a telefont és mehetnek csak órával edzésre zenét hallgatni. A Spotify userek hiába kérik a Spotify-t, csinálják meg ők is, még mindig várni kell. Ahogy én is várok évek óta a dalszövegekre, mert egyszer csak eltűnt. -
törölt tag
A hírben annyi van, a Spotify mint mindig, sír + az a versenyhivatal vélhetően nem fog beavatkozni. Valószínűleg az általam leírt okok miatt is. Megteheti a Google, hogy a bundle csomagjában Youtube Music mellé reklámmentes Youtube nézést és Youtube Originals-t is adjon. Csak rájuk nem fúj a Spotify, mert tőlük még nem félnek, ahogy az Amazon Prime-tól sem. Ahogy nem féltek amikor volt még Microsoft Xbox Music streaming. Mert ezek még kutyaütők, kiskutyák voltak. Amióta öt éve Apple Music kezdi kinőni magát, tőlük már tartanak a versenyben. Nem csoda, Apple inkább jóban van a kiadókkal és előadókkal.
Nem olyan nehéz megfogni a Spotify szövegét és kicsit megfordítani, mivel ők a piacvezetők és egyik legrégebbi streaming óriás:
Elképzelt Deezer, Tidal, podcast közösség közlemény:
A Spotify ismét erőfölényét kihasználva tisztességtelen gyakorlatot valósít meg azzal, hogy hátrányos helyzetbe hozza a versenytársakat és megfosztja a fogyasztókat más szolgáltatók szolgáltatásainak előnyben részesítésétől.
Ez a verseny, lefele a Spotify is tapos, akiktől tartanak amiatt sírnak.
Új hozzászólás Aktív témák
ma A Spotify az Apple tegnapi eseménye után egy órával közleményt adott ki, amelyben aggodalmának ad hangot.
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest