A Spotify nem rajong az Apple One koncepciójáért

A Spotify az Apple tegnapi eseménye után egy órával közleményt adott ki, amelyben aggodalmának ad hangot.

Az Apple tegnap nem csak a Bionic A14-es rendszerchipet, az új iPad és iPad Airt, az Applw Watch Series 6-ot és az Apple Watch SE-t mutatta be, de hivatalosan is elindult az Apple One, ami integrálja az Apple szolgáltatásait. Az összes előfizetéses tartalom igen kedvező csomagban érhető el a felhasználók számára, ami erről az oldalról nézve az egy hónapos próbaverzióval praktikus és kényelmes opciónak tűnik, a konkurencia viszont nem rajong az ötletért.

A Spotify közleményt adott ki, amelyben az Apple versenyellenes magatartását kéri számon. Konkrétan nem nevezték meg, melyik termékkel vagy szolgáltatással van problémájuk, de nyilvánvalóan az Apple One tette be a kiskaput.

Az Apple ismét erőfölényét kihasználva tisztességtelen gyakorlatot valósít meg azzal, hogy hátrányos helyzetbe hozza a versenytársakat és megfosztja a fogyasztókat más szolgáltatók szolgáltatásainak előnyben részesítésétől. Felszólítjuk a versenyhatóságokat, hogy sürgősen tegyenek lépéseket az Apple versenyellenes magatartásának korlátozása érdekében, amely ellenőrizetlenül hagyva helyrehozhatatlan kárt okoz a fejlesztői közösségnek, és fenyegeti kollektív szabadságainkat a zenehallgatásra, a tanulásra, az alkotásra és a kapcsolattartásra.

A Spotify tavaly tavasszal már nyújtott be panaszt az Apple ellen az Európai Bizottságnál, monopolhelyzetként értékelve az Apple dominanciáját az iOS rendszerben. A Spotify kifogása az volt, hogy az Apple az alkalmazások bevételeinek 30 százalékára igényt tart, aminek alapja nem igazolható jogszerűen.

Az Apple One szolgáltatáscsomaggal viszont az a helyzet, hogy valóban jó ajánlatnak tekinthető, amivel az egyes szolgáltatók önmagukban több szempontból sem feltétlenül tudnak versenyezni, nem jelentenek versenyképes alternatívát. A versenyhivatal vélhetően nem fog beavatkozni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés