Hirdetés
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic V2 - origami
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Külföldi SIM-ek itthon
Új hozzászólás Aktív témák
-
viewdetails
addikt
Sziasztok,
NOBO fütésrendszer hub-ját valahogy rá lehet hangolni Vera-ra vagy Fibarora?
-
_Smooth
senior tag
Most csináltam egy gyors kalkulációt, és azt néztem, hogy egyelőre nem éri meg nekem barkácsolni.
Nagyon kicsit lenne csak drágább (spec áron) nekem egy Somfy TaHoma rendszer egy DIY szerveres verzióhoz képest. (pontosabban a TaHoma box és egy RPi+RFXCOM között azért van egy jó 20-25%, de már a DIY-hoz szükséges sima RTS és a TaHoma-hoz szánt IO motorok közt teljesen elenyésző - cserébe az egy kész, plug&play rendszer). -
LouiS22
veterán
Én nem venném magamra azt a terhet, hogy prófétaként megmondjam: mi kell neked
Adtam néhány lehetséges irányt, de korántsem biztos, hogy ezek az üdvözítőek.
Szerintem azt gondold végig és járd körbe, hogy a jövőben milyen igényeid lehetnek, merre szeretnél fejlődni majd. Mit szeretnél majd automatizálni.
Ezt azért mertem leírni, mert én az elején rájöttem arra, hogy egy platformra alapozni nem feltétlenül jó megoldás (én RFXCOMmal kezdtem, de korán beláttam, hogy az én igényeimhez kevés lesz és muszáj lesz a Z-Wave-et is betenni az egyenletbe).
-
_Smooth
senior tag
Köszi, utánanézek ezeknek.
Alapvetően Somfy termékekben gondolkozom. Vagy RTS redőnymotorok (azok 433MHz-en kommunikálnak a távirányítókkal), vagy IO (ezek 868-870MHz). Utóbbihoz lehet venni egy hubot is, amin keresztül akár házon kívülről is, iOS app segítségével (vagy droid, vagy web, stb) lehet vezérelni és visszajelzéseket is kapnék. Csak annak a boxnak az árából kijönne kb 3 motor is. Így, ha meg tudom oldani egy RPi és egy opensource OS segítségével (meg persze egy ilyen dongle-lel) kb egy motor árában, akkor azért az szimpatikusabb lenne. -
LouiS22
veterán
Ez attól is függ, hogy milyen eszközökkel szeretnél kommunikálni.
Ha z-wave az irány, akkor mindenképpen kell majd egy z-wave dongle (van belőle pár a piacon, kb 15-20 ezer forintos egyszeri kiadás lesz). A többség USB-s, azt bedugod mondjuk a Pi-be, beállítod és elfelejted.
Ha 433-mhz-ben gondolkozol, akkor két lehetőséged van: RFXCOM (ez egy kb 30 ezer forintos eszköz), vagy az RFLink (ő picivel olcsóbb, és atomjó a supportja, lévén közösségi fejlesztés) + itt van modularitás is, azaz elvben képes más frekvenciatartományok kezelésére is (nagyon távlatban a z-wave is szóba került már).
-
_Smooth
senior tag
Én is nézegettem ezeket a szoftvereket. Nagyon megtetszett a Calaos is (bár franciák lévén viszonylag kevés az angol nyelvű support), de rá fogok nézni a Domoticzra is.
Ha egy ilyen rendszert feldobok egy szerverre (NAS, RPi, vagy akár egy dedikált x86os gép), ahhoz miként fogom tudni csatalkoztatni az eszközöket?
Mert ott van pl. a Somfy IO családja egy TaHoma boxszal. Azt akkor kompletten kéne megvenni és egy ilyen rendszer vezérelné a redőnyöket a boxszon keresztül? Ennek több szempontból se látom értelmét. Egyrészt bazi drága az a kis box, másrészt már eleve tartalmazza a GUI-t. Ha nem veszem meg a központi vezérlő dobozkájukat, akkor hogy fogom elérni, hogy ugyanazt a feladatot az én gépem lássa el? -
noorbertt
őstag
Nem gond, én is nyers tudok lenni.
KB minden nagyobb forgalmazó így csinálja de ha onnan veszed és leég az eszközöd, esetleg a lakásod akkor nincs kit elovenni.
Más, kellene valakinek yale smart door lock? Az itteni "obi" - ban 100£. Két sarokkal arrébb és a weboldalon is 170-200£
-
LouiS22
veterán
válasz
noorbertt #154 üzenetére
Ismerem én is a Vesternet árazását (és nem lennék meglepve ha a Neo... termékei hamarosan náluk is ott lennének a kínálatban). Elnézést, utólag elolvasva nyers voltam, ezért sorry.
Naszóval: van nekik door sensorjuk is, a fentebbi linken megtalálod. Ha jól emlékszem, akkor még így is jóval olcsóbban jön ki.
Egyébként majdnem minden nagy gyártó is Kínában bérgyárt, ez önmagában még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a minőséggel is probléma lesz - de értem, hogy mire gondolsz.
-
noorbertt
őstag
Bocsánat de téged egyáltalán nem kértelek meg hogy linkelj nekem bármit. Azt végképp nem kértem hogy szenzort linkeljen valaki, kifejtettem hogy ha kínai piacról vásárolnék akkor max szenzort, cég ahol dolgozom Kínából rendeli nagyon olcsón az "angol" termékeket és nagyon jól tudom mennyire veszélyes lehet. Azt hogy te ott ahol vagy mennyiért szerzel nem az én gondom. Amire itt rákerestem aközött volt kB 10£ különbség.
-
LouiS22
veterán
válasz
noorbertt #152 üzenetére
Az is van, de komolyan kezdem feladni, mert mindenki csak linkre kattint, de körül már nem néz...
Másrészt, ha mutatsz nekem itthon olyan boltot, ahol 10 ezer forintért z-wave-es fogyasztásmérős okoskonnektort tudok venni... Segítek: a Fibaro pont a duplája lesz a legolcsóbb helyen is, "akciósan".
Tanulság: mielőtt fikázol, nézz körül alaposabban
-
LouiS22
veterán
válasz
Sixkiller6 #148 üzenetére
Aliexpress, nem Alibaba...
-
noorbertt
őstag
válasz
Sixkiller6 #148 üzenetére
Tudsz linket dobni?
Konnektorba valót én nem vennék onnan. -
Sixkiller6
őstag
hmm, épp megjött pár játszós cucc (aeotec ablak/ajtónyitás-érzékelő és egy fibaro okoskonnektor) csak hogy tanulgassam ezt a dolgot, azon már nem múlik semmit ha pár kínait is berendelek. jelentkezem, ha megjött.
kösz a tippet
szerk: most látom, hogy min 100 db-ot kell rendelni
-
LouiS22
veterán
Kicsit felpörgetve a topicot, csak szólni akartam, hogy kici szorgosz kínaiak elkezdtek rápörögni a z-wave témakörre (és a bérgyártás után saját termékekkel támadják a piacot - a tőlük megszokott baráti árcímkével).
Az A betűs online piactéren 25 euróért már kapható okoskonnektor és nyitásérzékelő szenzor is. Nem akarok rosszindulatúnak látszani, de a dizájn kísérteties hasonlóságot mutat a Fibaro termékeivel. A kételkedőnek egyébként jó hír, hogy a márka z-wave alliance által is jóváhagyott és a független hitelesítő pepper adatbázisában is szerepelnek. Természetesen ahogy megszokott, a kínai posta ingyé' szállítja kis hazánkba is a cuccost. Nyilván van benne kockázat, hogy TÉNYLEG működik-e (a gyártó kifejezetten említi a Fibarót mint kompatibilis eszközt).
-
Sixkiller6
őstag
van vkinek tapasztalata kerti öntözőrendszer automatizálásával?
-
LouiS22
veterán
válasz
Sixkiller6 #142 üzenetére
raspi-config, gyárilag ott van benne, de egyébként telepíthetsz midnight commandert, bár nem teljesen értem, hogy miért akarsz grafikus ui-t. Ha valamit módosítgatni akarsz, arra biztosan lesz egy tutorial, az meg 99%, hogy parancssori lesz.
-
Sixkiller6
őstag
lehet, hogy ezt inkább a raspberry topicba kéne, de hátha.
szóval domoticz image-t felraktam egy Pi3ra, szép és jó, beüzemeltem, weben elérem (bár még csak lanon belülről próbáltam)
viszont jó lenne ha lenne vmi grafikus os a Pi-n, vmi dual-boot megoldás működne, nem? vagy lehet vmi gui-t a domo imidzsre ráerőltetni? -
LouiS22
veterán
válasz
Sixkiller6 #137 üzenetére
Akkor tényleg félreérthető volt
Olyan nagy csoda egyébként tényleg nincs: vagy veszel egy kész rendszert (Fibaro, Vera), vagy keresel egy szimpatikus open source rendszert és azon az úton indulsz el. Én az utóbbit választottam, de nem bántam meg.
Protokollok: z-wave, 433, wifi/2.4 ghz.
Én saját tapasztalatból azt tudom mondani, hogy érdemes vegyíteni a protokollokat, így nem vagy bezárva, vagy egy platformhoz kötve.
-
Sixkiller6
őstag
nem neked írtam az előzőt, csak a kolléga úgy értette, hogy meg tudom osztani a tapasztalataimat, miközben én azt akartam kérdezni, hogy meg tudjátok-e osztani a tapasztalataitokat.
értem amit mondasz, bár a másik oldalról nekünk kezdőknek a legkisebb infómorzsa is óriási segítség. -
LouiS22
veterán
válasz
Sixkiller6 #135 üzenetére
Nézd, szívesen segítek, de annak nincs értelme, hogy felsoroljam, hogy én miket használok. Többször is írtam már, hogy neked kell tudnod, hogy mit és mire szeretnél használni. Nem én vagyok az etalon, azt meg tényleg nem szeretném, hogy egyszer csak az legyen, hogy én ezt és ezt mondtam jónak, de közben nem is az. Érted, nem?
-
LouiS22
veterán
Megpróbálok egyben válaszolni, bár azt megjegyzem, hogy nagyon rövid netes olvasgatás után mindegyik kérdésre választ lehet találni
szerver: ízlés kérdése, nekem egy Pi-n fut a Domoticz, de van PC-s verziója is és lehet szenvedni Synology-ra telepítéssel is.
Z-wave: egy Aeotec Gen5 USB stick a vezérlő, ezen keresztül kommunikál a Domoticz a z-wave eszközökkel. Ez a minimum, amivel el lehet indulni.
Fűtés: nálam házközponti a fűtés, vagyis nincsen bojler/kazán (illetve van, valahol a ház aljában), a radiátorok egyenként szabályozható radiátorfejjel vannak ellátva. Ezekre került Danfoss Z-wave radiátorfej és ezeken keresztül szabályozható az adott helyiség hőmérséklete, plusz fut le fűtési időszakban reggel és este egy biztonsági lejjebb veszem a fűtést parancssor.
-
DarkByte
addikt
Én is ilyesmit akarok hosszú távon, csak nálam gázkazán lesz a lakásban, így ott még a központi termosztátot is netre kellene kötni. Erre néztem a Honeywell-t amit linkeltem, annak a WiFi bridge a radiátorokon lévő termosztát szelepet is tudja vezérelni, csak még azokat is meg kell majd venni. Viszont ötletem sincs a Honeywell cuccaival ezek az OpenHAB és társai mennyire integrálhatóak.
Szóval engem is érdekelne a Te megoldásod, még nem most lesz ezek beszerzése, örülök ha most nevemre írják a lakást és még lesz pénzem a hónapban egy hűtőt és mosógépet venni.
-
Spuri2000
senior tag
válasz
Sixkiller6 #109 üzenetére
Le tudod írni ezeket az eszközöket. Mivel mi a tapasztalat?
-
LouiS22
veterán
válasz
noorbertt #129 üzenetére
Én alapvetően a radiátorokat akartam (táv)szabályozhatóvá tenni (nálunk házközponti a fűtés, minden fűtőtesten egyedileg szabályozható - ha letekered, akkor nincs fűtés, ha meg feltekered, akkor az adott értéknek megfelelően langyostól dögmelegig fűt
). Ehhez kellett az egyes helyiségek hőmérséklete is. Aztán már csak egy lépés volt az az igény, hogy tudjam-lássam az ajtók-ablakok állapotát, értesítést kapjak, ha mondjuk kinyílt a bejárati ajtó, vagy a teraszajtó.
Hát valahogy így.
-
-
noorbertt
őstag
Ezt talaltam : http://www.box.co.uk/devolo_Home_Control_Radiator_Thermostat_1804659.html Ez kb 22ezer olcsobb lenne egy olyan ahol van kulso szenzor szerinted? (Angliaban elek)
Leirnad hogy Te pontosan miket es mire hasznalsz? jo lenne kiindulasi alapnak
.
-
LouiS22
veterán
válasz
Sixkiller6 #125 üzenetére
domoticz.com/forum
vesternet.com (ez speciel egy webáruház, de minden termék alatt van review, támpontnak nagyon jó)Nagy hirtelen ez a kettő, amit naponta látogatok.
-
LouiS22
veterán
Hát te tudod... Mindenesetre sok sikert a vásárláshoz, telepítéshez. Mivel egyébként 100%, hogy van otthon neted, routered és vélhetően wifid is, nem teljesen értem az érvelésed, de hát mindenki úgy költi el a pénzét, ahogy akarja. Persze ne vedd sértésnek, nem annak szántam.
-
LouiS22
veterán
válasz
Ez nagyon szubjektív. Neked kell tudnod, hogy mit és mire akarsz használni - és ennek megfelelően eszköt választani. Most is azt tanácsolom, hogy olvasgass külföldi fórumokat, az nagyon jó kiindulási alap.
Nem reklámként: a Fibaro valóban nagyon jó eszközöket csinál, rengeteg paraméterezési lehetőség van bennük - nyilván ez az árcímkében is megjelenik.
-
LouiS22
veterán
Akkor figyelmetlenül olvastad a cikket. Ha pl. megnézed a D-link z-wave-es rendszerét, ott is wifis a kamera, ami érthető is, hiszen - mint írtam - a z-wave nem erre van kitalálva, és az adatátviteli sebességébe (100kbit/sec) sem igazán férne bele értékelhető mozgókép továbbítása.
-
LouiS22
veterán
válasz
noorbertt #112 üzenetére
Ha a Danfoss radiátorfejre gondolsz, akkor ahhoz még szükséged lesz egy Z-wave USB stickre, amin keresztül az OpenHAB kommunikál az eszközzel. A rossz hír, hogy a Danfoss mostani fejeiben nincs saját hőmérő, ellenben a Devolónak gyártott verziókban igen. Ezzel meg az a rossz hír, hogy itthon én még nem láttam olyan céget, aki ezt forgalmazta volna, bár ezt is a Danfoss bérgyártja a Devolónak.
Viszont ha nem tudod, hogy neked mi a jó, akkor én már most azt mondom, hogy először olvass (és sok külföldi fórumot, fényévekkel előttünk járnak), döntsd el, hogy mit szeretnél és aztán kezdj komolyabban tervezni.
Én a saját példámat tudom elmondani, mert gyorsan rájöttem: olyan nem lesz, hogy minden tuti, ahogy szinte biztos, hogy nem platform/protokoll nem tudja teljeskörűen lefedni az igényeid. Nekem ezért is vegyes (433 mhz és z-wave) a rendszer - pl. a belső hőmérséklet/páratartalom 433 mhz-es eszközökből van meg, de a radiátorfáj már z-wave.
Ja, és csak úgy mellékesen: igazi pénznyelő projekt ám ez
-
csuszi
aktív tag
z-wave kulso kamerat keresek de nem valami nagy a valasztek,
valaki tudna dobni par linket? -
Sixkiller6
őstag
válasz
mármint h milyen márkákra érdemes figyelni
-
noorbertt
őstag
Elsore nekem annyi kellene hogy a futest tudjam szabalyozni.
Most mar biztos hogy openhab lesz az elso amivel belekezdek, mert van Tasker es Pebble support is.Gondolom ugyanaz a felszereles kell hozza mint a masikhoz (?) , igy majd maximum atterek az egyszerubbre.
Abban tudnal segiteni hogy mi kell az elindulashoz? pl Fentebb volt linkelve egy radiator szabalyzo de azt hogyan kapcsolom ugy ossze (es mivel?) hogy az a darab a nappaliban levo radiatoron van?
Kell ezekhez kulon szenzor is hogy tudjam hanyfokvan a szobakban vagy az a radiator fej eleg? En spec jobbnak tartanam ha lenne kulon megfizetheto szenzor de fogalmam sincs hogy mit kell nezni amirol tudom hogy az nekem jo lesz e..
-
Sixkiller6
őstag
abban tudtok segíteni, hogy milyen eszközöket illik használni (illik = bevált, jó, megbízható, ár/értékben ok)
-
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Megtalaltam a topikot amit kerestem
Uj hazba koltozunk es szeretnem a futest es a villanyokat is kezelni. Esetleg mas tenyezoket de szepen sorban, nem sietve.
Szoftvernek ezt talaltam : http://www.openhab.org/ Van aki ismeri esetleg?
-
LouiS22
veterán
válasz
Sixkiller6 #105 üzenetére
Ahogy az előttem szóló is írta: az áramforrás tényleg nagyon lényeges, most még meg tudod csinálni, hogy gond nélkül legyen konnektor/kivezetés/előkészítés az ablakok közelében.
Ha céghez mész be ezzel a felvetéssel, akkor 99%, hogy a Fibaro "kész" rendszerét fogják kínálni neked.
A konnektorok mögötti helyet is csináltasd nagyobbra, hogy ha egyszer netán Z-wave-re adod a fejed, akkor legyen hely berakni dimmer vezérlőket, ne akkor kelljen vésni, fúrni, faragni.
-
BatchMan
senior tag
válasz
Sixkiller6 #105 üzenetére
A vezetékeket tágas csatornába tedd, hogy ha még egyet be kell húzni, ne legyen probléma.
Jó alaposan fotózz le mindent, mielőtt befalazzák, beburkolják.
Tegyél oda is kábelcsatornát, ahova csak elképzelhető, hogy vezeték fog menni. Pl. villanyredőny legyen előkészítve!
Bármennyire is wifi meg zigbee, energia csak kell a beavatkozóknak, érzékelőknek.
Nincs az a stabil wifi, ami egy kábeles csatlakozás stabilitását eléri. -
Sixkiller6
őstag
csak hogy megrúgjuk a topikot: egy-két hónapon belül kezdek házépítésbe és valamilyen épeszű szinten szeretném okosra csinálni. vagy egyből vagy (ami valószínűbb) inkább későbbi beruházással.
területekamik érdekelnek, és ténylegesen látom értelmüket: fűtésszabályozás, kertlocsolás, redőnyök/zsaluziák állítása, növények talajának ellenőrzéseitt jön a nagy kérdés, hogy honnan kezdjem? mire kell előre már gondolni? mivel könnyítem meg a későbbi életem.
nyilván a pénztárca behatárol, épeszű keretek között szeretném tartani a költségeket. nem fizetnék egy olyan komplett rendszerért sokkal többet csak azért mert az "kész van", plána ha olyan dolgokat is kínál, ami nekem nem kell.
tudom, hogy ez így nagyon általános, de talán tudtok segíteni. szívesen olvasok utána bárminek, amitől okosabb lehetek. kicsit future hobbinak is szánom ezt a dolgot. botcsinálta programozó vagyok, vmiféle alap affinitással a műszaki dolgok felé.
-
DarkByte
addikt
Megöltem a topikot
Egyébként az engem is érdekelne, hogy melyik termékcsalád és szoftver kombináció lehet az arany közép út. Én pl. most a leendő lakásomba a Honeywell termosztátos megoldását néztem ki indulásnak. Ehhez néztem hogy azért lehet szoftvereket illeszteni a gyártó sajátján kívül is.
Igazából tudom hogy ez a cucc azért nem egy akkora ördöngőség, egy relén keresztül vezérli a kazánt. Akár jómagam is összepakolhatnám egy NodeMCU-val. Viszont a Honeywell-es megoldáshoz később lehet rádió vezérelt radiátor szelepeket is kapcsolni és akkor már zónákra lebontott programot is tud. (bár biztosan van Zigbee-s termosztát szelep is amit megint lehetne házilag írt megoldással kontrollálni)
-
Spuri2000
senior tag
Nagyon leült ez a topik.
Aki épített ilyen rendszert az honnan vesz ötleteket? Vannak jó fórumok erre vonatkozóan?
-
DarkByte
addikt
-
updog
őstag
Razberry-vel van valakinek tapasztalata?
-
LouiS22
veterán
BTW az egyik nagy internetes áruház (azok, akik román érdekeltségűek
) éppen akcióz Fibaro cuccokat. Plusz a T is válaszolt, azt mondták ,hogy megnézik, miért nem jó a webshopjukban az okosotthonos készlet.
-
BatchMan
senior tag
Én egy WAGO PLC-t (750-880) vettem, de nem biztos, hogy jó választás volt. Fűtésvezérlés, melegvíz, kerti locsolás.
Pro
- ismerem a PLC-k világát, könnyen írok programot
- ethernet kapcsolatra képes
- webvisu néven ad egy webes felületet, amit szabadon kofigurálhatok
- moduláris, szinte korlátlan bővíthetőséggel
- stabil ipari megoldásCon:
- vezetékes bekötés nem túl népszerű otthon
- a családban nem mindenki fogékony a HA-ra... -
Bog
HÁZIGAZDA
Elkezdett a topik értelmessé válni, így tovább
Figyelek és tanulok, én még csak a NAS-multimédia-surviellance vonalon mozgok néhány rádiós konnektorral, egy RGB Bluetooth izzóval és egy kinti hőmérséklet-szenzorral, de ezek tökre nincsenek rendszerben, pedig már érzem az igényt egy programozható bojlerre, ami a telefonon beállított ébresztési idő előtt 30 perccel kapcsol be, éjjel meg ki. Francnak tartja melegen egész éjjel a vizet. -
dmon
aktív tag
"plantcaretools" is le volt már mentve a pinterestembe egy rakás HA link közt, de ha ilyen gyorsan postáznak akkor én is tőlük rendelek inkább. Bár még nézelődök nincs e valami más alternatíva amivel nincs 3 as korlát.
A DIY cuccot is meg lehet oldani elemről, 1 évet kb kibír. Nem kell ennek olyan sűrűn adatot küldenie.
[link]
De ehhez már én is lusta vagyok. -
dmon
aktív tag
Én is ezt az Imagintronix ot néztem ebay-en. Meg van még a plantlink ami tetszett, annál nincs 3 as korlát maximum 64 et tud kezelni. De elég drága mire ideér.
Kössz, nem is mindent soroltam fel. Van még 4 IP kamera is egy mini NVR rel, meg 3 RF meg 1 wifis elektromos dugalj. Meg még biztos van amit kifelejtettem.
Asszonynak nem kell tudni mindennek az árát. -
LouiS22
veterán
Imagintronix, sajna csak 3 db-ot tud kezelni az RFXCOM. Vettem persze mysensorsos érzékelőt is, de sajna a kinti áramellátás nem megoldott, elemről meg viszonylag hamar merülne az arduino
Egyébként nem semmi rendszert építettél ki, gratula
A motoros függöny nálam is nagy álom, de az asszony ezért már megölne
-
dmon
aktív tag
Nálam a már korábban meglévő Somfy motoros redőnyök mozgatásának okosítása volt a kiindulási alap, de egyből úgy kezdtem hogy akkor amit lehet automatizálok. Szóval egy Vera Lite, RFXtrx433E kombóval a redőnyöket megoldottam gyorsan, de azóta van nekem is 5 db Danfoss Zwave radiátor szelepem, 5 db Philio fény-hő-mozgás multiszenzorom, három 433 as oregon hő szenzor, Fibaro RGBW vezérlő, Fibaro Redőny vezérlő ami a motoros vásznat mozgatja a projektorhoz, a dedikált riasztót is bekötöttem a rendszerbe az összes érzékelőjével egy IP interfészen keresztül, a Harmony Hub is be van kötve oda-vissza egy reverse proxyval tudok utasításokat kiadni róla a rendszernek illetve Vera pluginen keresztül tudom az összes eszközt vezérelni amit a Harmony ismer (TV,erősítő,projektor...), két amazon dash gombot is beépítettem a rendszerbe, meg van egy multiroom squeezebox zenerendszerem vagy 6 klienssel így a zene is központilag állítható a különböző helyiségekben.
Ezekkel az elemekkel a HA lehetőségek tárháza majdnem végtelen.Az egészet tudom telefonról, vagy a központi helyen a falon lévő dedikált tabletről vezérelni, az automatizmusok meg természetesen futnak maguktól, amikor kell nekik.
Spórolásra nem való egy HA rendszer, szerintem sem erről szól, ahhoz túl drágák az alkatrészek,inkább a kényelemről, talán a radiátor szelepek amik behozzák az árukat viszonylag gyorsan, legalábbis ha valaki előtte úgy használta a fűtést mint én, vagyis ment fullon egész nap.
Én is pont most akarok nedvességmérőt rakni a teraszon lévő növények alá. Te melyiket nézted ki ? Vagy építesz ?
-
luxandras
csendes tag
Én szintén hasonlókra használom (illetve fogom használni egyes esetekben), szoba szinten fűtés állítása, fürdőszobában reggelenként időzítve, adott esetben távolról.
Mivel ehhez minden szobába kell hőmérséklet szenzor, így rögtön olyat vettem, ami mozgást is detektálja. Ezzel megoldottam az égve felejtett lámpák problémáját is, ha nincs mozgás egy ideig a helyiségben, akkor lekapcsol. Ezzel ellentétes a parasztvakítós üzemmód, amikor mozgásra felkapcsol ha sötétebb van. Ennek nálam mondjuk praktikus haszna nincsen, de jól néz ki és ha lehet, akkor már miért ne.
Másik példa - reggeli fürdőszoba, az RGBW hangulatvilágítás színéből látom, hogy számítsak-e aznap esőre.
Harmadik - amire nálam mondjuk nincs lehetőség (társasház) - amikor valaki csönget, akkor egy kamera készít róla egy képet. Hazaérsz, máris meg tudod nézni, hogy ki keresett, amíg nem voltál otthon.
Ami még nekem az érdekes az a fogyasztásmérés (ezen mondjuk még kell egy kicsit bütykölni), különböző nagyfogyasztóknak illetve az egész lakásnak mérem az áramfogyasztását, illetve a bejövő csövön a vizet is. Nyilván mindig kimehetnék a villanyórához, de így egyszerűbb.
Alapvetően úgy gondolom, hogy a rendszerrel elég sok mindent meg lehet oldani, ha az embernek van türelme és kedve programozni. (Bármilyen kicsit is összetettebb dolgot jobb LUA-ban megírni, mint grafikusan összeklikkelgetni.) Ezek egy részét meg lehet könnyen oldani máshogy is, de az, hogy ezt egy központi rendszerben teszed, az lehetőséget ad olyan összefüggések felépítésére, ami határozottan kényelmesebbé teszi az életet.
Az árát mondjuk nem hozza be, de nálam nem is ez volt a cél, inkább a kényelem, a rendszerrel való ismerkedés és a szórakozás.
-
LouiS22
veterán
válasz
Spuri2000 #75 üzenetére
No, nekem az egész onnan indult, hogy a fűtést akartam okosabbá tenni. Házközponti nálunk a fűtés, minden radiátoron egy termosztáttal, azt tekergethetem. A probléma csak az, hogy néha az ember hajlamos elfelejteni, hogy hopp, este 5ösre tekerte, megy egész nap a fűtés a semmibe.
Szóval ez volt a kezdő lökés, de miután jobban beleástam magam a témába, rájöttem, hogy ebben bizony sokkal több van. Különféle protokollok, amin keresztül rengeteg dolgot meg lehet csinálni. Én is a 433 mhz-es cuccokkal kezdtem (mert relatíve olcsók, könnyen hozzáférhetőek), de menet közben már láttam, hogy az igazán tuti dolgokat nem fogja tudni, érdemes (sőt, ajánlott) keverni. Így jött a Z-wave is a képbe - pláne, hogy a radiátorokra kinézett Danfoss termosztátok ezen keresztül kommunikálnak. Tél elején sikerült is megvenni az első ilyet (azóta még egyet, és még egy lesz majd a hálószobába is). Létrehoztam egy szabályt, ami reggel 8kor és este 10kor mindenképp 0 állásba teker, de természetesen bármikor kézzel felül lehet bírálni. Mielőtt jönne guriga okoskodása, ismétlem: házközponti fűtés, nincs külön termosztát, nem tudtam volna mit a fentiek alapján programozni. Így meg simán az volt, hogy munkahelyről start, villamoson a telefonomról feltekertem a fűtést és mire hazaértünk, már kellemes meleg fogadott.
A hűtős példát már korábban leírtam, jöjjön egy újabb: a teraszon lévő növények mellé le van szúrva egy-egy nedvességmérő, a rendszer riaszt, ha adott érték alá esik - ergo locsolni kell. Tegye fel a kezét, akit nem cseszett már le az asszony azért, mert elfelejtett locsolni.
A hálószobában nálunk nincs az ágy mellett villanykapcsoló. Némi barkács után (ok, itt csaltam, mert ezek "sima" wifis izzók) a telefonról le tudjuk kapcsolni a villanyt, nem kell kimászni, sem a sötétben botorkálni, miután lelőtted a villanyt.
-
csuszi
aktív tag
válasz
guriga1234 #77 üzenetére
elkepeszto alacsony az erzelmi intelligenciad. csak szolok, fejlesztheto.
nem, nem vagyok a piac. most mondok egy meglepot, nekem sem kell. nem errol van szo te jo isten, hanem arrol, hogy egy altalanossagrol szolo vitaban a te egyeni szocproblemad, gyerekvallalasod, reggelid nem mervado. anekdotikus erveles. es most jon egy hatalmas titok, az en reggelim, macskam, kutyam se szamit. en se vagyok a piac.
a piac 7milliard ember egy bizonyos meretu halmaza. nem vagy a resze. felfogta a fel ph.
de amikor olvasok egy cikket teszem azt a noi ruzsokrol, akkor kepes vagyok felfogni, hogy a nok egy bizonyos hanyadanak ez kell es nem azon vergodok, hogy a nok milyen idiotak hogy nekik ez kell. es a cikkironak nem kell minden egyes olvasonak a helyebe kepzelnie magat, csak abba a borebe, akinek kell es jol jar e vele. nem kell a cikkironak teged gyozkodnie, es abc sorrendben minden olvason vegigmennie.
"Kértem is a cikkírót, hogy az én konkrét esetemben mit lehetne tenni,"
a te konkret esetedben azt lehetne tenni, hogy nem figyel rad az ember. ez 99%ban sikerul is, de ma tullepted az ingerkuszobom a hihetetlen egoizmusoddal.befejezted. vegre.
-
LouiS22
veterán
válasz
guriga1234 #77 üzenetére
Tessék: [link]
Bár biztosan nem fog megfelelni.
-
guriga1234
addikt
"keptelen vagy elrugaszkodni attol, hogy nem rolad van szo, hanem a piacrol" - te lennél a piac? Meg egyébként is, valahogy nem tolonganak az emberek, hogy okosotthonuk legyen, bármennyire is próbálják a gyártók elsütni hosszú évek óta.
"folyamatosan a sajat eleteden keresztul bizonygatod, hogy ez nem kivanatos termek" - igen, mert az én példám egy konkrétum, nem lózungokat puffogtatok. Kértem is a cikkírót, hogy az én konkrét esetemben mit lehetne tenni, de érdemi választ nem kaptam. Mint ahogy az egyik hozzászólótól a kávéfőzős kérdésemre sem.Befejeztem, álmodozzatok tovább.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Spuri2000 #75 üzenetére
Még csak gondolkodtam rajta...
Füst és/vagy hőmérséklet érzékelők jelét feldolgozni és hívni a tűzoltókat.
Reggel-este redőnymozgatás.
Eddig jutottam, más dolgokban annyira változó az igény, hogy egyszerűbb kézzel megcsinálni, mint akármivel vezérelni.
A fenti két "program" viszont annyira egyszerű, hogy más módszerrel még akár olcsóbb is lehet.
Pl. pár hónapja kigyulladt a villanybojlerem, magától el is aludt, hála a mindenféle égésgátlóval beoltott műanyagnak amiből van, de pl. egy automata poroltó már 25k HUF-ból megvan. Egy időkapcsolós relé meg kb. fillérekbe kerül egy elektromos redőny árához képest.
Úgyhogy gyorsan le is mondtam az okos otthonról, egyelőre nem tudok rá valós indokot találni. -
Spuri2000
senior tag
Esetleg valaki leírhatná a saját rendszerét hogy mire használja, hogyan könnyítette meg az életét.
Szerintem is időről időre változtatni kell mert mi is folyamatosan formálódunk. -
LouiS22
veterán
válasz
guriga1234 #72 üzenetére
Akkor egyszerű a megoldás (ahogy a felettem szóló is írta): ez nem neked kell, keress egy másik topikot. Az első hozzászólásod óta körülötted forog a világ, ébresztő, ez a rovat nem neked született - lépj tovább. Senki nem akar meggyőzni arról, hogy vegyél ilyet, te megad leírtad, hogy nincs rá szükséged. Biztosan szép, tökéletes és kerek a világod, a gyerekek egészségesek (mazel tov), de akkor térj vissza a szép, kerek világba, minket pedig hagyj beszélgetni. Arra tényleg semmi szükség, hogy sokadszorra is leírd, hogy NEKED miért nem jó ez az egész.
-
csuszi
aktív tag
válasz
guriga1234 #72 üzenetére
keptelen vagy elrugaszkodni attol, hogy nem rolad van szo, hanem a piacrol.
folyamatosan a sajat eleteden keresztul bizonygatod, hogy ez nem kivanatos termek. hiaba irod le, hogy "ez masnak lehet jo" ha kozben mast sem csinalsz csak az ellenkezojet kommunikalod istenem. csodalatos focista ez az xy es utana 30 sorban fikazom.
senki nem akar meggyozni, hogy NEKED ez kell. arrol van szo, hogy valakinek kellhet. csodalatos, hogy kapsz egy peldat, hogy kepzeld el, jon egy baba bla bla, es erre benyogod, hogy neked nem lesz tobb gyereked. ki a tokom beszel rolad?
ennyire keptelen legyen valaki elrugaszkodni a sajat vilagatol... -
guriga1234
addikt
Tisztában vagyok az igényeimmel és azzal is, hogy ezek közül mit akarnék okosotthon megoldással megvalósítani. Tehát: vagy maradéktalanul meg tudom minden otthonnal kapcsolatos igényemet valósítani, vagy egyáltalán nem kell, mert félmegoldásra nincs szükségem. Persze ez is csak akkor lenne az esetemben életszerű, ha most akarnék nulláról egy új házat. De mivel a jelenlegi is számomra tökéletes, így az én esetemben tárgytalan. Ettől persze másoknak, akik fogékonyak az ilyesmire, még hasznos lehet.
PS: egyébként sem szeretem a nagyon központosított és integrált megoldásokat, mert egy esetleges hiba esetén semmit sem tudsz használni.
-
guriga1234
addikt
Értelek, de az én esetemben nem életszerű, hogy születik egy gyermekem (van már, és több nem lesz), másrészt, ha olyan elképzelt helyzetben lennék, hogy születne egy gyermekem, akkor sem valószínű, hogy egy ilyet pont ebbe a rendszerbe akarnék beilleszteni, mert annak semmi értelmét/előnyét nem látom.
-
LouiS22
veterán
válasz
guriga1234 #68 üzenetére
Nem érted. Nincs olyan, hogy "fullos" rendszer. Mondjuk egy életszerű példa: megveszed a "fullos" rendszered, aztán születik egy gyermeked, és társítanál a "fullos" rendszeredhez egy bébiőrt. Igen ám, de amikor vetted a "fullos" rendszered, még nem volt z-wave-es bébiőr, de azóta egy cég megcsinálta. A te logikád szerint "fullos" a rendszered, de mivel a vásárlás pillanatában még nem volt z-wave bébiőr, így jó eséllyel (sőt, szinte biztosan) nem fogja ismerni azt - vagyis nem tudod használni - csak ha frissítesz? Érted már?
-
Jonesy84
tag
válasz
guriga1234 #68 üzenetére
Azért a gyártók lehetséges, hogy tudnak majd olyat is mutatni, hogy fogalmad sem volt, hogy neked erre igényed van. Sőt az emberek változnak is az idő alatt és az igényeik is változnak.
-
guriga1234
addikt
"A technika fejlődik, a gyártók naponta hoznak ki új cuccokat - teljesen nyilvánvaló, hogy muszáj hozzányúlnod" - ez számomra nem nyilvánvaló. Hogy miért? Ha egyszer belefognék ilyesmibe, akkor egy fullos rendszert csinálnék. Tehát olyat, ami minden igényemet kielégíti. Hiába hoznak ki a gyártók "naponta" új cuccokat, azokra ezért nem lesz szükségem, így frissítésre, reszelgetésre sem. Félmegoldások meg nem érdekelnek, vagyis bele sem fogok.
-
LouiS22
veterán
válasz
guriga1234 #66 üzenetére
Akkor ez nem neked való. Olyan soha nem lesz, hogy te ma megveszel valamit és az az idők végezetéig beavatkozás nélkül működik. A technika fejlődik, a gyártók naponta hoznak ki új cuccokat - teljesen nyilvánvaló, hogy muszáj hozzányúlnod
Azért nem kell ám hatalmas "reszelgetésre" gondolni: rányomok a frissít gombra, a többit megcsinálja maga.
-
guriga1234
addikt
Majd ha ráérek, akkor futok egyet
Ha én ilyen okosotthonos megoldást akarnék, csak akkor vágnék bele, ha minden igényemet meg lehetne vele valósítani (gyk: minden szenzor van és a működés hibátlan). Tehát onnantól rohadtul nem érdekel, hogy milyen "új szenzoradatok (pontosabban konfigurációs fájlok)" kerülhetnének bele.
Olyan megoldás eleve nem érdekelne, amit állandóan reszelgetni kell. -
LouiS22
veterán
válasz
guriga1234 #64 üzenetére
Ez ebben az esetben nem jött be... Lévén szoftverfrissítéssel kerülnek be például új szenzoradatok (pontosabban konfigurációs fájlok), ami alapján a szerver tudja őket kezelni. Szóval szerintem fuss egy kört, nézz utána, hogy mi miért van ebben az esetben.
-
-
wlandroid
tag
Csak nekem akadt meg a szemem a Foscam márkaneven?
-
jerry311
nagyúr
Hype helyett hajcihő, de értesít helyett notifikál, azonosít helyett autentikál? Gratulálok!
LUA sem a Fibaro sajátja, inkább csak használja a nyelvet, ami egyébként független ettől a gyártótól.
Azért a téma tetszett.
-
LouiS22
veterán
Veszel egy Raspberry Pi-t (50 euro és akkor már beleszámoltam a memóriakártyát is), hozzá egy Z-wave sticket (60 euro), felraksz bármilyen opensource okosotthon szerveralkalmazást, és már "csak" a szenzorokat kell megvenned. De így is 33 ezer forint áll szembe a 200 ezer forintos HC2-vel.
-
igali
tag
Én is nagyon szívesen elfogadnék egy ilyen csoda Home Centert, de van egy olyan megérzésem, hogy nem egy hamar lesz ilyen. :/
-
davidsone
addikt
Eleget állítgatom a TV-t meg a PC-t a villannyal már nem szroznék meg a többivel...
-
válasz
batmanéhes #30 üzenetére
Nagyon off, de megakadt rajta a szemem: 5.1-re tényleg az 50k-t tartod soknak, vagy csak lemarad egy nulla? Mert 50.000 ft, főleg kábelekkel együtt, még egy használt rendszer esetén is nagyon-nagyon kevés.
-
BatchMan
senior tag
válasz
batmanéhes #47 üzenetére
Én egyszer december 23-án vettem észre, hogy tönkre ment a hűtőm. Bekészített karácsonyi kaja stb. Gyorsan kiderítettem, hogy csak a termosztát adta be kulcsot. Gyors netes keresés, rohanás a még éppen nyitva levő bolthoz, elcsíptem szerencsém volt. Ha van benn hőmérő riasztással, hamarabb tudom meg, van időm ellene tenni.
-
batmanéhes
tag
hát ja, nem sikerült meggyőzni. gyorsan össszeszámolva, hogy mennyi kaja van a hűtőben, meg mondjuk a valószínűséget, hogy ez megesik 1x az ember életében, nekem továbbra sem adja ki. egy normális hűtő nem fog 1 nap alatt tönkremenni ha tényleg résnyire marad nyitva. tegyük hozzá a kaják se.
mindemellett átérzem az ennek kapcsán érzett szorongást, de ennyi erővel fontosabb egy 60e áramfejlesztő a fagyasztóládához.
szóval ha ez a legjobb érv az otthonokosító mellett, akkor az még mindig elég vérszegény.
-
otoaak
tag
válasz
guriga1234 #40 üzenetére
Azért akinek nem a vissza a jövőbe kávéfőzés és kutya etetés megoldása jelenti az okosotthont az szerintem képben van neked meg vagy újra kellene olvasnod a cikket és értelmezned, vagy csak járj utánna mi is az az okosotthon mert szerintem te legalább egy MI-t képzelsz bele a dologba.
-
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
guriga1234 #40 üzenetére
Hát, nem sikerült.
-
guriga1234
addikt
LOL!
Te voltál bemutatón (nem én!), gondoltam, hogy talán tudsz valamit érdemben mondani, nem tudtál. Ez nem röhej, hanem siralmas, pláne úgy, hogy hülyének állítasz be, de mindezt konkrétumok nélkül.
Nagyságrendileg azok az otthonok, ahol minden eszköz programozható és csak a rendszerbe kötés hiányzik, nos, azok száma annyira minimális, hogy ezt a terméket még rétegigénynek is túlzás lenne nevezni.
Ráadásul ez az egész egy robotnak felelne meg leginkább, ami mindig mindent ugyanúgy csinál, nem pedig embernek. Csak egy (ha jól emlékszem, rudi által felvázolt) példa: az ember az ébresztés után megihatja a frissen főtt kávéját. Nagyszerű. De a kávéfőzőnek automatának kéne lennie? Volt automata kávéfőzőm, nem lehetett semmilyen külső eszközzel vezérelni. Vagy sima kávéfőző? Ki készíti be a kávét? Valamelyik csoda Fibaro kiegészítő? Ha viszont mindent nekem kell csinálnom, akkor a kávéfőző bekapcsolása viszont elhanyagolhatóan kevés a többi előkészület mellett. Arról meg már nem is beszélve, ha megszólal az ébresztő, de úgy döntök, hogy még alszom, akkor a kávéfőző feleslegesen főzné a kávét, mehetne pocsékba.
Az összes többi "nagyon okos" megoldás is maximum egy szellemi fogyatékos számára lehet előnyös, aki képtelen arra, hogy pl. kinyissa az ablakot, beállítsa a nézni kívánt csatornát a tévén, stb. -
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
batmanéhes #35 üzenetére
Hát, nekem simán leolvadt a hűtőm, amikor véletlen egy résnyire nyitva maradt egy napig.
Mondjuk baromira nyár volt, az is tény. -
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
guriga1234 #34 üzenetére
LOL.
Ha a te igényeidnek nem felel meg, úgy érzed, hogy nincs rá szükséged, akkor neked ez nem jó. Pont. Lépj tovább. Bazi nehéz, valóban, szinte már-már fájó lehet.
Még szerencse, hogy emberek tízmilliói laknak pont olyan házakban, mint te. És nem, nem értetlenkedtem, teljesen el vagy tévedve, benyögted, hogy ez csak új házakra jó. Az, hogy azt mondom, hogy ez nem így van, az nem értetlenkedés, hanem egy nem megalapozott köhhentés sima cáfolata, amire annyi érved volt, hogy neked pont nem jó. Közben megtudhattuk, hogy milyen fiszi-fasza lakásban élsz. Senkit sem érdekelt.
És én értetlenkedem.
Röhej.
Dőlj hátra és próbáld elképzelni, hogy vannak a világon olyan emberek, akiknek számos elektronikus, vagy elektronikusan mozgatható berendezésük van otthon (például: klíma, termosztát, projektor, bojler, redőny, kamera, világítás, öntözőrendszer, házimozi, hifi, lámpák, etc) és ezek NEM működnek rendszerben, mert nincs köztük összeköttetés. És képzeld el, hogy ezek az emberek mondjuk adott esetben szeretnék, ha ez másképp lenne. Nem mindenki, de néhányan úgy gondolják talán, hogy milyen jó lenne, ha a redőny a napsütés és a benti hőmérséklet függvényében állítgatná magát, mondjuk.
Elképzeltél egy ilyen embert? Sikerült? Addig próbáld, amíg nem sikerül.
Na, ha megvagy: nekik lehet ez opció.
-
batmanéhes
tag
aha, ezt mindet a kütyü csinálja, nem pedig azok a dolgok, amik motorizáltak + eleve központilag vezéreltek. a kütyü beépíti az elektromos redőnyt, az elektromos ablaknyitogatót (bármi is legyen ez), felrakja a kávét, meg tudni fogja, hogy a butatévé épp melyik csatornán, melyik bemeneten van.
szóval akkor most azt írd nekem körül, hogy ha mindez megvan eme kütyü nélkül, akkor mennyivel emel maga a kütyü a motorizáción túl bármit a kényelmen? mert ez továbbra is a "nem kell megnyomni a gombot háhá" kategória.
a gyerek egy normális ledes világítással egész életében nem fogyaszt el annyi fényt, hogy egy ilyen rendszert meg apuka hekkelését igazolja. meg meg lehet őket nevelni. még a feleségeket is.
ez így nem apró debilség amit leírtál, sorry, hanem ezer sebből vérző elvi elképzelés. mondjuk gyakorlati megvalósítást érdekes lenne egy univerzál távirányítóval kezdeni, mert az én eszközeim pl. eleve logikailag nem támogatták a központosított vezérlést (nem tudtad megcsinálni üzembiztosra). de van még sok probléma, legalább annyi időt elvesz, amennyit nyersz vele.
ugyanitt egy programozható termosztát 5415 forint, egy locsoló kapcsolóóra 990.
nekem ez sehogyse áll össze, de hozzáteszem, nálam még a csengő is mechanikus.
@LouiS22: ne vicceljünk már ilyen kamu megoldásokkal. a hűtőt úgy illik beállítani, hogy magától behúzódjon. ha nem is csukódik be, mert mittom pár centi rés marad valami rosszul visszatett edény miatt, attól még estig semmi baja nem lesz a feketekegylós homárnak szarvasgombával.
amúgy ehhez kapcsolódva: mi sokat járunk a kertbe, kapott a bejárati ajtó egy ilyen olajos behúzót. az tényleg sok pénzt (időt) ér, minden alkalommal 1-1,5mp + a hűtés - fűtés, mert a kölykök nyitva hagyják szívesen, ja.
-
guriga1234
addikt
Tudod mi a csodálatos?
Hogy erre a kérdésemre: "Szerinted ilyen kialakítás mellett miért kéne százezreket kidobnom egy olyan rendszerért, ami semmit nem könnyít meg, de jó sokba kerül, hibalehetőségeket hoz be és még biztonsági aggályok is felmerülhetnek" csak mellébeszéléssel tudtál reagálni.
Korábban írtam, hogy egy nulláról kialakítandó ház/lakás esetén lehet ilyen okos(nak titulált) rendszerben gondolkodni. Egy már meglévőnél csak plusz pénzköltés, vitatható kényelmi ugrással.
Először valóban általánosságban írtam, de mivel értetlenkedtél, írtam konkrétumot is, és kértem a véleményedet, de úgy látszik, hogy az már nem megy, hogy érdemben is mondj valamit. Az otthonom nem egyedi, minden ismerősöm hasonló otthonban lakik (nüansznyi eltérések vannak). -
rudi
nagyúr
válasz
batmanéhes #30 üzenetére
Van sok apróság, különösen hűtés-fűtés terén, amiben ügyes tud lenni egy ilyen automatizált rendszer, a világítás, kapcsolgatás szerintem inkább látványos, max profilozásnál lehet haszna. Pl. motorizált redőny + levegőminőségfigyelő + motorizált szellőztetés folyamatosan tartani tudja neked a kellemes hőfokot és levegőminőséget, nem kell vesződni vele. Beállítod, hogy X fok, Y páratartalom és ő úgy nyitogat, zátogat, hogy jó legyen. Nem lesz oroszlánszag, nem fog leb@szni az asszony, hogy megint nem szellőztettem, megint nem húztam be a redőnyt, amikor felkapcsoltam a lámpát vagy éppen nem melegítettem elő a fürdőszobát, mire megjött az edzésről.
Gyereket se hagyja a rendszer reggel a behúzott redőny mellé felkapcsolni a lámpát, amit kb. minden másik nap megjátszik amúgy. Nem kell hazaszólni zivatarkor, hogy csukják be a nyitva felejtett ablakot, nem kell lustaságból vakoskodni, mert a fényekkel állítja automatán az ideális megvilágítást. Tévézéskor vagy más tevékenységnél belövi az előre programozott hatféle világítótestet, "átjön" velem a nappaliban nézett tévéműsor a konyhába, amior épp kimegyek, reggel az ébresztő után X idővel kávét csinál, kicsit továbbfejlődve intézheti a kiválasztott vacsora recepthez a hozzávalók menedzselését.
Igen ezek most mind apró debilségeknek tűnhetnek, de ha jól működnek, stresszmentesítik a környezetedet, ami pedig megéri a belefeccölt melót.
-
LouiS22
veterán
válasz
batmanéhes #30 üzenetére
Mondok neked egy saját példát. Tettem egy szimpla 433mhz-es hőmérőt a hűtőbe, majd beállítottam a szerveren, hogy adott hőmérséklet felett riasszon (azt feltételezve, hogy nyitva az ajtó). Tavaly, a kint 38 fok árnyékban alatt egyszer csak jött a push noti, hogy emelkedik a hőmérséklet a hűtőben. Végigpörgetve az agyam, beugrott, hogy reggel kómásan csak megpöcköltem az ajtót és nem záródott be (ugye mindenkivel előfordult már?
). Úgyhogy ebédszünetben szépen hazaugrottam, addigra 17 fokot mutatott a hűtő hőmérő. Azóta cseréltem egy Fibaro ajtónyitóra (abba lehet hőmérő szenzort tenni), úgyhogy most megvan az is, ha tényleg nyitva a hűtő ajtaja.
-
batmanéhes
tag
hát itt azért van egy igen nagy gondolati ugrás. a locsolás napi fél óra munka. az okosporszívó hasonló nagyságrend (nagyságrend!).
cserébe érdekelne mi az a tevékenység, ami csak közelítőleg annyi időt spórol meg és ez kell hozzá.
mert eddig olyan érzésem van, hogy eltöltesz mondjuk alsó hangon 10 órát kábelezéssel meg batch fálj programozással, meg mikor rájössz, hogy nincs "off" a rádión, hanem ha eddig nem ment, akkor bekapcsolja házimozizáshoz.... mindezt azért, hogy összesen mondjuk 50-szer (ez már elég hardos házimozibuzi) 2 percet megspórolj. ja, és kicsengettél némi lóvét is.
én így voltam az 5.1 rendszerekkel anno, nagyon kellett, nagyon sok pénzt és melót öltem bele (mittom 50e meg a sok fúrás-flexicső a szoba átellenes pontjaiba), és végül marginális élményt / hasznot hozott.
-
luxandras
csendes tag
Nem, ki lehet kapcsolni a világítását. És igen, lehet darabonként bővíteni.
A rendszer összességében nem rossz, de az egyes moduloknak érdemes utánaolvasni beszerzés előtt - a marketing mögött néha vannak olyan hibák (vagy hívjuk kevésbé dokumentált feature-nek, mert sokszor azok), amik az adott kiválasztott célra használhatatlanná tudják tenni őket.
Illetve érdemes körülnézni akár a német Amazonon, akár az itthoni Telekom oldalán, rendszerszinten százezreket lehet spórolni sok itthoni forgalmazóhoz képest. Persze ha az embernek van ideje és kedve az egészet összehegesztgetni kézzel, akkor sokkal olcsóbban meg lehet úszni - de itt nem ők a célcsoport.
-
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
guriga1234 #25 üzenetére
Mondd, miért gondolod, hogy a te saját, privát, bizonyára roppant átgondolt és tökéletesen kivitelezett otthonod pont olyan, mint ami a világon mindenkinek van?<sóhaj>
Vegyük át újra úgy, hogy elrugaszkodsz attól, amiben élsz, nézd csak:
1. Te felvetetted, hogy "egy már meglévő, jól működő rendszerhez ezt elég nehéz utólag beilleszteni és amellett, hogy drága, még egy csomó hibalehetőséget is a nyakába vesz az ember úgy, hogy a biztonsági kérdésekről még nem is beszéltünk. Az ilyesmi szerintem egy nulláról kialakítandó ház/lakás esetén lehet jó olyannak, akinek van az ilyesmire igénye. "
2. Ebben a véleményedben általánosságban beszélsz a rendszerről és otthonokról, mire én jeleztem, hogy de hiszen pont az a lényeg, hogy jelenlegi otthonokhoz is jó lehet.
3. És akkor te felsoroltál 1db jelenlegi otthont, ami pont a tied, ezzel pedig igazolva láttad, hogy hát ez jelenlegi otthonokhoz nem jó.Csodálatos.
-
rudi
nagyúr
Meglátjuk, mire jut ez a csináld magad okos (helyett automatizált) otthon mozgalom pár év alatt. Szerintem hasonló lesz a folyamat, mint az automatizált kertkezelő rendszereknél. Lehet próbálkozni mindenféle utólagos megoldásokkal, de akkor igazi a dolog, ha egyszer rá van szánva az idő és energia, egyszer szétbombázzák az egészet, beteszenk valami komolyabb alapmegoldást (pl. ilyet) és később arra építkeznek valami Z-wave vagy ZigBee vagy ilyesmi alapon.
-
Postas99
senior tag
Az a riasztó rendszer ami a cikkben leírtakat nem tudja az nem riasztó. Egy riasztó ennél többet is tud ehhez nem kell okosotthon vezérlő. Ellenben a központi szerveres megoldás jó ötlet.
-
guriga1234
addikt
A riasztórendszerünk az egyik legjobb, nem engednék rá semmilyen külső eszközt. A termosztát egy tök egyszerű darab, de jól működik. A radiátorokon kézzel lehet egy tekerentyűvel beállítani a hőfokot, amit nem is szoktunk változtatni, maximum a víztisztítót lehetne vezérelni úgy, hogy áramtalanítjuk (de egyébként is van egy kapcsolója), nincs motoros redőny, a multimédiás eszközök használata teljesen egyedi és ad-hoc, tehát szükségtelen rá "batch"-et csinálni, az elektromos kapunak saját vezérlése van, a kamerával együtt.
Vannak viszont rádiós, távirányítású konnektorok, amivel különböző eszközöket tudok áramtalanítani/áram alá helyezni. Ide sem kell külső eszköz. Szerinted ilyen kialakítás mellett miért kéne százezreket kidobnom egy olyan rendszerért, ami semmit nem könnyít meg, de jó sokba kerül, hibalehetőségeket hoz be és még biztonsági aggályok is felmerülhetnek. Az eddigi rendszer is tökéletesen működik, igaz, nincs rásütve az "okos" titulus, de ez a legkevésbé sem zavar. Elég okosnak tartjuk magunkat, nem kell ehhez külső eszköz -
Spuri2000
senior tag
Ezeknek egy nullával elírták az árát!
Brutál drága! -
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
guriga1234 #10 üzenetére
Pont az a lényeg, hogy a meglévő izékhez relatív olcsón lehet Z-Wave szenzoros vezérlőmodulokat illeszteni pont azért, hogy ne csak új házak építésénél lehessen okosítani.
-
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
dreamdancer #16 üzenetére
Miért ne lehetne neveket mondani? Go4it!
-
dreamdancer
őstag
A cikk utolsó bekezdését aktualizálni kellene, mert a nagyobb cégek (neveket, gondolom, nem lenne ildomos ideírni) már most is okosotthonos felszereltséggel kínálják az új lakásokat, redőnytől a fűtésig mindennel. Szóval a jövő már itt van.
-
Ku'leth
tag
A dugó kötelezően világít ? Darabonként össze lehet állítani, bővíteni ?
-
Fejvadi
nagyúr
Talán egyszer még nekem is lehet ilyen.
-
nyunyu
félisten
kisebb, máshonnan érkező vállalatok (Honeywell
Honeywell mióta is foglalkozik épületautomatizáláshoz szükséges kütyükkel???
Valószínűleg pár évtizeddel korábban kezdték, mint ahogy elindult a mostani okosotthon mizéria.Nyolcvanas években épített házunkban Honeywell termosztát vezérelte a kazánt...
Wiki szerint 87-ben kezdték a SmartHouse projektjüket, és kezdték hálózatba kötni a külön-külön kapható szenzoraikat.
-
LouiS22
veterán
A Z-Wave mint protokoll jelen állás szerint biztonságosnak mondható. Nyilván majd futtatsz egy Google-t, megtalálod a Wikipedia vonatkozó szócikkét és felhorkansz, hogy de ezt feltörték ekkor és ekkor. Bár a cikkben ott lesz, hogy nem magával a protokollal volt a ott a probléma. A netes elérés valóban problémás lehet, de azért erre is vannak megoldások ám, legeslegrosszabb esetben VPN-en keresztül csatlakozol az otthoni rendszeredhez.
Én tapasztalatból azt mondom (bár én nem a Fibaro gyári rendszerét használom, de Z-Wave eszközöket igen), hogy azért meglehetősen gyorsan és hatékonyan ki lehet tiltani az esetleg próbálkozó emberkéket. Nálam pl. 3 sikertelen kísérlet után megy az IP örök tiltólistára.
-
guriga1234
addikt
Biztos nagyon jó dolgok ezek, de egy már meglévő, jól működő rendszerhez ezt elég nehéz utólag beilleszteni és amellett, hogy drága, még egy csomó hibalehetőséget is a nyakába vesz az ember úgy, hogy a biztonsági kérdésekről még nem is beszéltünk.
Az ilyesmi szerintem egy nulláról kialakítandó ház/lakás esetén lehet jó olyannak, akinek van az ilyesmire igénye. -
Sixkiller6
őstag
vmi árak vannak, legalább viszonyításképpen?
-
törölt tag
Már látom is, ahogy a gonosztevő bejutva a szomszéd okosrendszerébe és a tiedbe is, rádereszti a szomszéd kutyáit (Zeus és Apolló), miután a te ajtódat kinyitotta.
Majd ha a kutyák bent vannak zárja az ajtót, lehúzza a redőnyöket, bekapcsol valami kellemes zenét miközben a kutyák szétmarcangolnak, aztán ha ezzel végzett bekapcsolja az okoskenyérpirítódat amivel leégeti az okosházadat.Ja amúgy csak azt akartam ezzel mondani, hogy nem hiszek még teljesen ennek a dolognak a biztonságosságában, amint távelérést adsz feltörhető a rendszered, illetve azt se említik, hogy ez a protokoll az eszközök között mennyire biztonságos.
-
mikung
aktív tag
Na ez már valami.
Jól láttam hogy itt már nincsen felhőcskézés, ez addig megy míg meg nem döglik, nem addig amíg a cég támogatja ?
-
Rover623
félisten
Ha már a hype magyarul hajcihő, akkor a notifikál legyen értesít/jelez/figyelemeztet...akármi!
Ráadásul egyszer még elmegy, de ha ismétlődik a notifikál, az engem bizony irritál! -
Sipike19
tag
Attól tartok, hogy az elkövetkezendő pár évben még nem lesz ilyenem.
-
Dr Bubo
MODERÁTOR
kiengedi Zeuszt és Apollót (két dobermannt) a kennelből.
Caak nem Magnum?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- ZIDOO médialejátszók
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Vicces videók
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Megjelenési dátumot kapott a MindsEye
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- RetepNyaraB: kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden.
- Politika
- További aktív témák...
- PowerBank Akció - 10600mAh / 22.5W - Csak 5.990 Ft!
- Apple Watch Midnight Sport Band S/M, M/L méret 45mm - Újszerű
- Samsung S Pen érintő ceruza gyári, újszerű, több db
- Nagyon jó minőségű usb c-c kábel adat és töltőkábel 1 méter
- Karctalan kijelző? Hydrogel fóliával gyerekjáték. Most 3.000 Ft-tól minden telefonra/okosórára!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 128 - Lenovo Legion 5 (16IRX9) - Intel Core i7-14650HX, RTX 4070
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest