A Fibaro egyéni okosotthon megoldásai

A lengyel székhelyű gyártó és hazai partnere nem a polcról levehető és otthon összerakható filozófiát követi, ezért jóval több bennük a lehetőség.

Hirdetés

Bevezető

Fel tudom kapcsolni magam is a lámpát, nehogy már az okostelefonomat használjam erre is. Le tudom húzni én is a redőnyt, be tudom állítani a termosztátot és ha felrakok egy kutyaközönséges IP-kamerát bárhová, akkor a legtöbb esetben már alapértelmezett, hogy annak a képét a weben látom, akárhol is vagyok éppen. Úgyhogy mi ez a nagy hajcihő (ez a hype legjobb magyar neve) az okosotthonok körül, hogy még a Google is beszállt a Home-mal a mostani IO-n?

Okos konnektor
Okos konnektor [+]

Hát, az a helyzet, hogy az okosotthon azért alapvetően nagyon nem az, hogy én a távolból kapcsolgatom a villanyt. Ha markánsan meg szeretnénk különböztetni két irányzatot, akkor vannak a boltokban egységcsomagok, megveszem, hazaviszem, összerakom a mellékelt útmutató alapján és legtöbbször odáig terjed a rendszer “okossága”, hogy a mozgásérzékelő notfikál a telefonomra, ha észlel valamit, a vízkifolyás-jelző szintén megcsinálja ugyanezt. Ami elég vérszegény megoldás akkor, ha a horvát tengerparton épp homokvárat építek a gyerekkel és iszapos kézzel nyomkodom a telefonom, hogy lássam az otthoni kamera képén, ahogyan a víz elönti a fürdőszobát, miközben egy tolvaj épp a hátán viszi ki a plazmát.

Szenzorok (vízkifolyás, füst, fény)
Szenzorok (vízkifolyás, füst, fény) [+]

Amikor a Fibaro magyar forgalmazójától, a Smartme-től jött egy meghívás, hogy más sajtómunkásokkal egyetemben tekintsük meg azt az okosotthon vezérlőt, ami előtt integetni kell, hogy bizonyos dolgok történjenek, akkor simán azt gondoltam, hogy megint itt van valami masszívan értelmetlen, maximum a vendégek előtti menőzésre alkalmas hülyeség, mert már nem tudnak mit kitalálni. De mivel meglepően közel volt a helyszín, ezért felvettük a kapcsolatot egymással és ellátogattam hozzájuk, ahol egész kis csapat verődött össze, hogy beavassanak abba, amit a Fibaro és a Smartme másképp csinál, és ennek pont teljesen elhanyagolható részét képezi az integető-figyelő szenzor.

Fibaro alapcsomag
Fibaro alapcsomag [+]

A lényeg, hogy a DIY (csináld magad) megoldásokkal ellentétben a Smartme egy százszor rugalmasabb és egyedi igényekre szabható rendszert épít a lakás meglévő elemeit és a Fibaro megoldásait felhasználva, amely nyilván némiképp drágább, mint egy dobozos termék megvétele, de egyrészt nagyon nem annyival, mint amennyire az ember számít, másrészt pedig új építésű ingatlannál a komplett hajlék árához mérten elenyésző a költsége. Egyrészt mert tényleg mélyrepülésben van a különböző szenzorok ára, másrészt pedig azért, mert okos tervezéssel érzékelhető pénzmennyiséget lehet spórolni. És a dologban az a királyság, hogy meglévő otthonok is állati jó hatásfokkal felspécizhetők anélkül, hogy szét kéne fúrni a falakat.

Fibaro hub
Fibaro hub [+]

Az eredmény elsősorban abban különbözik a DIY dobozos termékek által nyújtott szinttől, hogy ez az okosotthon nem attól okos, hogy telefonon értesíti a tulajt, ha baj van. Hanem attól okos, hogy ha baj van, akkor reagál. Automatizmusok épülnek bele, amelyeket az átlagosnál jobban felkészült, techie-júzer adott esetben maga is leprogramozhat, de elég egyszer végiggondolni, hogy ha folyik a víz, akkor abban a helyiségben kapcsolj le a rendszer az áramot, zárja el a pincében a vízcsapot és mellesleg értesítse a felhasználót. És ez nyilván csak egy példa, a hangsúly azon van, hogy egy jól megtervezett okosotthon notifikál és cselekszik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Panasonic okosotthon rendszer

    A kezdőcsomag mellé okos konnektort és kamerát is kaptunk, hogy minden részét megismerhessük a rendszernek. Egész ügyes, elsősorban biztonsági funkciókat láthat el, de bővíthető a tudása.

Előzmények

Hirdetés