- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Magisk
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
Új hozzászólás Aktív témák
-
fLeSs
nagyúr
"Egyébként az, hogy mégis markánsan sötétebb volt a feketéje, üres fekete képernyő esetén, mint a többi TN-nek, miközben a max. kontrasztarányuk egyforma, arra vall, hogy mégis aktív lehetett a háttérfényszabályzás."
az Acernek és az LG-nek is ugyanolyan sötét volt a feketéje és nem volt aktív a háttérfényszabályzás.
-
dezz
nagyúr
Ja, és persze a fogyasztásra is kihatással volt a dolog. A 0-ás és a 20-as fényerőbeállítás között azért van különbség. (100-on már 400 cd/m2 fölötti fehér jön ki belőle, ami már süt.
És általában logaritmikus a dolog, tehát lent gyorsabb a változás, mint fent.)
Ez a 80 cd/m2 fehérszint (ami este, minimális világítás mellé passzol) ennek a monitornak eleve kimondottan kedvezőtlen körülmény volt, mert még 0-ás fényerő mellett is vissza kell hozzá venni némileg pl. a kontrasztból. Ez persze felfogható egyfajta gyengeségnek (a 7db CCFL leszabályzásának van egy alsó határa), de számottevően jobban szerepelt volna a megszokott 120 cd/m2 érték mellett, ami sokkal közelebb áll a napi átlaghoz. (Nap közben még ez is kevés.)
-
Termigáßor
aktív tag
Van egy módszer a HP zr24w feketeszintjének leszorítására: kontraszt 100 környékére, fényerő 0-ra, majd újrakalibrálás (mert totál szétcsúsznak a színek). Ezzel a módszerrel 730:1 körüli kontrasztot és 0.18-as feketeszintet mértek vele. pl.: itt
Szóval be lehet állítani használhatóra a színeit. A fogyasztása kicsit magas, de ami leginkább visszatart, hogy erre cseréltessem a hibás 2209wa-t, az hogy nem tudom lehet-e 60Hz-től különböző képfrissítéssel hajtani.
-
dezz
nagyúr
Végéhez: az mellesleg nem derült ki, hogy ez csak a fekete mélységére érvényes, vagy a szögfüggőségére is. Azaz, csak pont szemből olyan jó, vagy laposabb szögekből is? (Az utóbbival kapcsolatban valóban szkeptikus vagyok kissé.)
Arra is emlékeztetnék: a HP kontrasztaránya az IPS-ek között alacsonynak számít(*), alapvetően azok is közelítik az 1000:1-et, egyes típusok meg is haladják. Azoknak is meglehetősen jó tud lenni a feketéje (ha a fényerő a környezeti megvilágításnak megfelelően állítható be -- ez általában CCFL-nél sem gond).
* De annyira azért nem, hogy (elvileg) 20-as fényerő és ésszerű egyéb beállítások mellett 80 cd/m2 legyen a fehérszint. Szóval, itt talán valami nem klappol. (Vagy a gyártó átvariált pár dolgot.) Hasznos lett volna, ha a méréseknél a kontrasztarány is szerepel...
-
fLeSs
nagyúr
"Természetesen nem a kikapcsolt paneles állapotra utaltam, hanem a dinamikus háttérvilágítás-szabályzásra, ami mindhárom monitornál megvan, amikor is fullos fekete képtartalomnál szinte 0-ra szabályozza vissza a LED-ek fényerejét. "
OK, akkor mostmár tisztázzuk a dolgot.
Tehát: filmnézés közben a HP szélesvánszna: sötét-világosszürke
a TN-eké: feketeEzzel mostmár nem kívánok foglalkozni, mert láthatóan szkeptikus vagy a dologgal kapcsolatban, egyszerűen nézz meg egy ilyen monitort.
A másik: rendben. Ettől függetlenül az IPS színrerodukciója sokkal jobb, mint a TN-eké (erre utaltam a monokróm hasonlattal) és ennek nincs köze a színtér lefedettséggel vagy a megjelenített színek számához.
A LED háttérvil lehet parasztvakítás, de mással nem lehet maygarázni a TN-ek feljavult feketéjét. Mert az fix, hogy nem olyan mint régebben.
A din. kontrasztot csak addig kapcsoltam be, amíg megnéztem, hogy milyen, egyébként végig ki volt kapcsolva az egész használat alatt. -
fLeSs
nagyúr
OK, akkor itt egy félreértés, ezt írtad: "Ezek után fullos fekete képernyők alapján (amikor is kvázi 0-ra csökken a LED-ek fényereje -- ellentétben azzal, ha bármi is van a képen) megítélni a fekete-visszaadás jellemzőit..."
NEM. elsőzör te értettél félre aztán meg én téged.
Én a fullos feketét egy sima fekete kép megjelenítésénél állapítottam meg, nem a kikapcsolt monitorról beszéltem. Az LG-nél sikerült megcsinálni, hogy az egérkurzor egy picit belógott oldalt és így nem kapcsolt ki a panel. Azért ennyire ne nézz hülyének. Az LG-n kívül a többi ki sem kapcsol. És én erre a feketére mondtam, hogy jók. Egyáltalán nem olyanok, mint akár az 1-2 éve tesztelt TN-ek. Ha nem lennének azok, akkor nem mondtam volna, hogy azok, mivel nálam ez elég lényeges, ha nem lenne az, akkor a HP-t már rég megvettem volna.
"Ez az a rész, amit nem értek."
A gyártók ezt állítják. "LED backlighting provides a wider color gamut compared to previous monitors as LED’s color wavelengths have a higher purity level than fluorescent lamps. As illustrated below, an LED monitor claims a broader range of reds and greens for a more extensive color gamut and natural color expressions, compared to a WCG-CCFL monitor."
"És? Akkorra az eleje már kőbe vésetett, vagy mi?
"
? Az csak egy általános leírás.
-
dezz
nagyúr
A színekre visszatérve: a cikkbeli TN-eknek (LED ide vagy oda!) szűkebb a gamutja, mint a HP-nak. AFAIK alapvetően ez befolyásolja a színek fakóságát/élénkségét!
Pl. a -- kiegyensúlyozottan -- wide-gamutos U2410-nek olyan színei vannak (natív módban), hogy az ember lehidal... (Persze az alap, sRGB-s tartalmak nem minden esetben "passzolnak" ehhez, ilyenkor kicsit már mesterkélt tud lenni a dolog (ilyenkor 1-2 érintés az sRGB mód), de ha alapvetően rendben vannak egy sRGB-s tartalom színei, wide-gamutban is teljesen jók -- iszonyú jók tudnak lenni.)
Az egy dolog, hogy a gagyi-CCFL-es TN-ek gamutja mégszűkebb...
-
fLeSs
nagyúr
"Próbálom kitalálni, mit is akarsz itt mondani, de nem nagyon sikerül... Megpróbálnád valahogy máshogy megfogalmani?"
Azt írtad, hogy ellentmondásba keveredtem, mert sztem a HP-hez képest monokróm a többi, viszont a LED-es monitor több színt képes megjeleníteni. Erre írtam, hogy a két dolog két különböző téma.
"Eddig nem volt ilyen fontos kérdés a dinamikus fényerőszabályzás, mint most a LED-eknél. Nem hiszem, hogy ezt ne értenéd."
Most arra gondolsz, hogy a LED-es monitornál elképzelhető, hogy a panel különböző pontjain eltérő lehet a fényerő? Az előbb mondtátok, hogy ezeknél a monitoroknál körbe van rakva a háttérvilágítás.
"Azt hiszem, ez kiderült... Akkor miért kell tényekként sorolni a tévhiteket, fél-igazságokat?"
Ezek a mondatok még a monitorok (képminőség) bemutatása előtt helyezkednek el a cikkben.
"Elhiszem, hogy a konyhából nézve jobb volt itt a TN, de ugyebár az idő nagy részében inkább valahol a monitor előtt szoktunk ülni... Márpedig onnan (tehát pl. a káva által határolt térrészben, a monitortól 50-60 centire) teljesen jó a HP, miközben a TN ekkora mozgástól is változik (és persze már eleve sem néz ki olyan jól), sőt ugye alul-felül pontosan szemből is más."
Kinek a pap, kinek a papnél. Nem a konyhából nézegettem a monitorokat hanem az asztalom mellől. A HP előtt felálltam, és szürke lett, kicsit oldalra mozogtam, dettó. Sőt, igazából az történik, hogy van egy választóvonal amit csak az adott szögből látok, egy fénylő "sáv", ami elhatárolja egymástól a még szép és a már szürke területeket.
A gagyi TN-ek nem csinálják ezt. -
fLeSs
nagyúr
1. "(Az Acer LED-es, a HP pedig CCFL-es...)"
Sztem a színvisszaadásnak (amiben az IPS a legjobb) nincs köze a megjeleníthető színek számához (amiben a LED jobb lehet).
2. "Ezek után fullos fekete képernyők alapján (amikor is kvázi 0-ra csökken a LED-ek fényereje -- ellentétben azzal, ha bármi is van a képen) megítélni a fekete-visszaadás jellemzőit... Mit is mondjak? Amatőr? Ezt olyan tesztképekkel lehet kompenzálni (kint már csinálják), ahol a nagy fekete felület mellett vannak pl. kis fehér négyzetek."
Eddig is így csináltuk, de nem csak mi hanem szinte mindenki, eddig senki nem szólt. Amatőr lenne mindenki?
"Egyébként, miért is kell a cikk elején súlykolni a LED állítólagos előnyeit, miközben nyilvánvaló, hogy annak a fele csak parasztvakítás?"
Mert az elvi előnyök adottak, az más kérdés, hogy ebből mi látszik.
3. "Itt már az egyik mondat is üti a másikat... Valójában ezt a jelenséget nem lehet kiküszöbölni, mert a TN alapvető sajátossága."
Jó ez igaz, a monitor olyan marad amilyen, viszont ha másként beállítva nézed a panelt, akkor talán kevésbé látszik, erre utaltam.
4. "Itt hadd kérdezzem meg, melyik is a fontosabb? A H2-IPS elég jó ahhoz, hogy értelmes szögekből nézve (a kávák által határolt térrészben, a monitortól 50-60 centire bárhol) alig legyen észrevehető változás! Ellentétben a TN-nel. De sikerült a jobbat rosszabbnak beállítani, ügyes!"
Nem mondanám, hogy jobb a HP. Itt voltak a monitorok előttem napokig, és sztem a TN-ek jobbak voltak ebből a szempontból.
-
Az olcsó TN-es monitorokba tett gagyibb (+ vacak vezérlésű) CCFL-nél jobb lehet a LED (szélesebb spektrumú fényt ad).
Ahová gagyi CCFL került (pl. enyhén rózsaszínes beütés), oda most gagyi LED-ek kerülnek. Szóval ez is megbukik. Illetve, mint lentebb írtam, jobb laptop kijelzőknél egyetlen fénycsővel alul szinte tökéletesen egyenletes háttérvilágítást tudnak produkálni. A kérdés tehát nem az, hogy lehet-e, hanem hogy akarnak-e, vagy megveszed-e. És ez igaz lesz minden területen a LED-re is. -
Korrekt meglátások, de azért olvasd el a topikot is.
"Mindkét panel be volt kalibrálva, ugyanazokat az értékeket használtuk, és a HP után az Acer kis túlzással olyan volt, mintha monokróm tévét néznénk."
(Az Acer LED-es, a HP pedig CCFL-es...)
Ezen magam is átsiklottam. Öngól, vagy hogy is mondják ezt.#81: sehogy. Lentebb kifejtettem (és velem Dabadab is, illetve hasonlót most Dezz is), hogy miért hülyeség ez, de az meglepő, hogy Fless bedőlt ennek.
-
Ijk
nagyúr
Azt magyarázza már el nekem valaki, hogy lesz szélesebb színskála a LED miatt?
Agyzuzo: Nekem 214T-m van már 3 éve, akárki akármit mond nekem ég és föld a különbség még az új TN-eskhez képest is. Még csak nem is kell egymás mellé rakni.
Viszont sajnos a belépő plazmám ezt is lemossa képileg, főként kontrasztban és színekben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- Apple iPhone SE 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE Pulse OC RX 9060 XT 16GB GDDR6 videokártya 27% áfa 3 év garancia
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest