- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Felrobbant a Pixel Fold Zack Nelson kezében
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
Nem csak kérdésekre lehet válaszolni, hanem érvekre is lehet reagálni. Te viszont egyszerűen figyelmen kívül hagytad őket és simán megismételted, amit előzőleg írtál.
A "személyes érintettségem" csak annyi, hogy egyrészt több időt töltök a Ph!-n, mint te, másrészt jópár éve IPS-es monitorokkal dolgozom. Ha megnézed a blogomat, én is jobban ráfekszem a kalibrációval kapcsolatos dolgokra. De ettől még lehet az a véleményem, hogy kissé erős volt, amit írtál és nem is volt teljesen igazad.
Arról hadd ne álljak itt neki kiselőadást tartani, milyen dolgokban jobb az IPS, mint a TN, ezerszer ki lett már tárgyalva, csak rá kell keresned.
ddekany: Azért az itteni tesztek még mindig sokkal használhatóbbak, mint egy pár másik oldalon. Csak nem az a cél, hogy pl. két profi monitor közül melyik a profibb -- ilyeneket nem is tesztelnek, a legtöbb tesztalany átlagos monitor --, hanem a főbb jellemzők bemutatása. Az egy dolog, hogy ez adott esetben valakinek kevés.
-
ddekany
veterán
"Az egy szubjektív véleményformálás (ami adott esetben több értelemmel is bírhat mint számok és grafikonok hasonlítgatása)"
Itt a PH-n a deltás/kalibrálós tesztelés lényegében csak bohóckodás. Nagyon kevés embert érdekelhet akár ebben a TN-fölötti árkategóriában is (mert hogy ezek nem igazi grafikus monitorok). Nem azt mondom, hogy ez a kalibrálós show teljesen haszontalan, de igazából ezért van, mert ismert, készen kapott tesztelési módszer, mindenki meg tudja csinálni (objektív), és mégis állati komolyan hangzik. Azok az előnyök/hátrányok meg, amikre nincs mérés meg jó eséllyel kimaradnak. Nem pont a PH-n... hanem akár az összes magát amúgy véresen komolynak mutató teszt oldalon. Nincs rájuk teszt, szubjektíven ki kéne őket szúrni, és akkor persze már lehet rá teszteket kitalálni. Nyilván ezt csak úgy lehetne, ha aki végzi a tesztet valami veterán fotós/grafikus/filmes lenne.
-
dezz
nagyúr
Jópár jelentős különbség van, miért emelnénk ki egyet ezek közül és felejtenénk el a többit? Csak hogy neked lehessen igazad ezen a kiforgatott módon?
Miért érzem úgy, hogy te eddig inkább csak képen láttál ilyesféle monitort?
Hadd ne ismételgessem, amit az előzőben leírtam. Nem túl konstruktív, hogy érdemi válasz helyett ugyanazt ismétled, amit előzőleg írtál.
(#143) tomic: Az a bökkenő, hogy akkor a fiókban maradt volna a cikk, hiszen a monitorok már vissza vannak adva. Az egy dolog, hogy én biztos nem nyugodtam volna addig, amíg rá nem jövök, hol a hiba, de mivel ezek a monitorok nem kimondottan profi grafikus munkára valók, nem olyan kardinális kérdés a kalibráció, hogy emiatt kidobják az ablakon az egészet. Ráadásul elérhetőek más tesztek, ahol akit ez a része jobban érdekel, utánanézhet. (Ha pl. nyelvtudás hiányában nem is tudja elolvasni az egészet, a grafikonok beszédesek.)
(#142) ddekany: Jó, akkor tegyél a végére egy "is"-t.
Ha elég jó az előfeldolgozás, nem kell(ene) teljesen kihagyni a sárgulós tartományt, mivel ki is lehet kompenzálni (ez is jár némi kontrasztcsökkenéssel, de nem akkorával). Csak az a bibi, hogy ilyen szintű feldolgozás csak a komolyabb monitorokban van.
Nem a nem-profi, hanem a kimondottan olcsó monitoroknál hagyják sárgulni.
-
ddekany
veterán
Avagy miért éri meg bármilyen nem-TN... Emberek (csak hasra) 95%-ának nem éri meg. A maradéknak, aki érzékenyebb, egyszerűen kellemesebb ránézni. Nálam mikor gépre költök, az elsődleges szempontok a monitor és zajszint (és egér és a billentyűzet). Mert egész nap ez a szart ütöm... ezek azok, amik ténylegesen emelik a korfontérzetemet. A színhűség engem pl. annyira nem érdekel. Eleve én általában hidegebben szeretem a színeket, mint az sRGB, kiadványokat meg nem csinálok.
A tesztek kapcsán... néha beléjük nézek, és általában belefutok olyan bakikba hamar, amikből világos, hogy nem igazán ez a területe annak aki csinálta. Nyilván van jobb dolga is, más az érdeklődési köre, stb. Ezek a tesztek leginkább arra jók, hogy megtudhatsz adott típusról néhány információmorzsát, amiket a gyártó nem köt az orrodra. Segít dönteni. Ezen felül nem kell ezeket komolyan venni.
-
dezz
nagyúr
Tévedésben vagy, nem csak grafikus feladat esetén előnyös IPS. Benézel 1-1 IPS-es monitor topikjába, jópáran leírják, hogy nem grafikusok, de annyival jobb, mint a TN, hogy eszük ágában sem lenne visszatérni arra, stb. Ne bélyegezd már őket irracionális viselkedésűnek!
Az egy másik dolog, hogy valakinek megéri ez a nagyobb költséget, másnak (többségnek) meg nem. Sajnálatos módon nem a magyar átlagfizetésekhez van szabva az ár, de ez megint csak külön téma.
Másik, hogy a tesztelt monitorok eleve nem is kimondottan grafikus munkára készültek (arra vannak komolyabbak, még sokkal drágábban), így nem is a kalibráció lenne a legfőbb szempont. De mint le is van írva, nem feltétlenül a monitorok hibája a nem megfelelő eredmény. Annál is inkább, mert más tesztekben nem jelentkezett ilyen probléma.
Mindezek fényében szerintem egy kissé erős, amit írtál...
(Előzőleg velem is értekezett egyébként a szerző, de már nem tudta kipróbálni a javaslataimat, mert vissza kellett adni a monitorokat.)
(#138) Kansas: Én azt írtam, amit a saját szememmel láttam, hozzátéve, hogy ahol van, ott rögtön észreveszem az FRC-t. A TFT Centralon sokszor látatlanban (mert pl. az adott szerző azt sem tudja, mit is kellene nézni) sorolnak fel adatokat. Janos666 nem írta, hogy a saját szemével látta volna, valószínű ő is a TFT Centralról szedte az "adatot". Ha nincs lehetőséged élőben megnézni, kérdezz meg még pár embert, akinek van (és tudja, miről van szó).
Nem az számít, hogy a "bagóért adott" TN-ekhez képest mennyivel drágább. A 100k alattiak az IPS-esek belépőszintje (ettől még persze egyéb tekintetben is minőségibbek). Prémium esetleg a 100-200k közötti sáv. (Afölött kezdődik a profi osztály.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- Építő/felújító topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Milyen NAS-t vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Elektromos cigaretta 🔞
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Felrobbant a Pixel Fold Zack Nelson kezében
- További aktív témák...
- SAMSUNG (LS27C902PAUXDU) 5K SMART PRÉMIUM PC-GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- LG (32SR50F-W.AEU) 82CM FHD WIFI SMART GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- Új FYHXele FY27FHR gamer monitor 380 Hz 0.5ms FHD Fullhd
- LG (27GS50FX-B) 180HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ
- SAMSUNG (LH55QMBTBGCXEN) 140CM Q-LED 4K PROFESSIONEAL ÉRTINTŐS INTERAKTIV MONITOR ! AKCIÓ!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI H310M i5 9500 16GB DDR4 120GB SSD 2TB HDD RTX 3050 8GB Zalman T4 Plus AeroCool 550W
- HP Probook i5-7th, 8/128 Notebook
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight- 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,MS3435
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest