Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Salkesz

lelkes újonc

Sziasztok!

Sambával megosztottam egy külső vinyót (legfrissebb Raspbian) aminek a 'pi' user a tulaja (-R) és Windows alatt is a pi jelszavával érem el. Most egyik családtag is használni akarja a vinyót, úgyhogy csináltam rá két külön mappát. Azt akarom, hogy az én mappámat csak én érhessem el, az övét meg csak ő. Csináltam neki egy külön usert, 'pi2' néven, a rendszerre is meg a Sambára is. A "directory mask" és a "create mask" mind a két megosztáson '0775'. A "chown -R" paranccsal belőttem, hogy az ő mappájának a pi2 legyen a tulaja, ennek ellenére mikor Windowsról próbáltam a pi2-vel elérni a mappát, akkor azt írta hogy nincs hozzáférési engedély. (A meghajtót hozzáadta, halvány ikonnal.)
    Egyelőre úgy oldottam meg, hogy az ő megosztásánál megadtam, hogy "force user = pi", az enyémnél meg hogy "valid user = pi". Így ha az ő nevén próbálok belépni az én mappámra akkor a hozzáférés megtagadva, ő viszont bármit tud csinálni az ő mappájában. (Vissza is kellett chown-olni a 'pi' felhasználót a mappára, hogy tudjon írni is.)

Ez működik, tehát nem tragédia ha minden így marad, csak ez ugye nyilván kerülőút. Nem vagyok egy Linux guru. Hogy lehetne úgy megosztani a mappákat, hogy az ő megosztását ne kelljen az én Raspbian fiókomhoz láncolni? (Persze ha külön meghajtókat kell használni, akkor egyelőre így hagyom, nem fogok ezért most vinyót venni.)

Új hozzászólás Aktív témák