- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Fotók, videók mobillal
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zka67
őstag
Szia, a FET-en lévő felirat szembe van veled, úgy stimmelnek a lábak, (Drain, Gate, Source), ezek logikailag megfelelnek a tranzisztor C-B-E lábainak.
A 100k-s ellenállás lezárja a FET-et, ha pl. tranzisztor kimenetről hajtod, aminek nem teljesen 0V a feszültsége. A 10k-s pedig csak úgy ott van, akár el is hagyhatod, de én nem szoktam direktbe kötni a Gate-et sehova. De ekkor a 100k-s ellenállásra sincs sok szükség. Én csak azért szoktam beletenni ezeket, hogy ha véletlenül zárlatos lenne a FET D-G, akkor se tegye tönkre a meghajtó áramkört.
Ha csak szabadon "lóg" a FET Gate-je, és megfogod kézzel, akkor ki- be kapcsolgathatja a tápodat, de ha rajta van a 100k-s ellenállás, akkor nem csinál ilyet. Ez gyakorlatilag védelem a "butaság" ellen, ezen kívül sok jelentősége nincs neki.
-
zka67
őstag
Szia, a relé valóban nem túl jó ötlet, egyrészt mert elég sok áramot fogyaszt. Az elengedéskor jelentkező impulzust ki lehet ugyan szűrni egy diódával, de ez akkor sem jó megoldás.
Ami neked kell, az egy BS170 (vagy hasonló) FET, aminek az S lábát a 0V-ra kötöd, az S és a G lábak közé teszel egy 100k-s ellenállást, a vezérlés és a G közé egy 10k-sat, és a D-t rákötöd a táp bekapcsoló bemenetére.
Tranzisztorral is meg tudod csinálni, az E-t a 0V-ra kötöd, a B-E közé teszel egy 10k-s ellenállást, a vezérlés és a B közé 1k-t, és a C-t kötöd a táp bekapcsoló bemenetére.
-
zka67
őstag
válasz
hódmaci #8946 üzenetére
Szia, én nem PI-t tennék a mosógépbe, hanem egy ilyen áramkört:
Z111xP New ARM Cortex-M0 Core Module LPC1114 Development
Semmivel nem bonyolultabb programozni, mint a PI-t, meg van írva hozzá az összes perifériájának a cucca, gyakorlatilag csak össze kell állítanod a programodat. Van benne minden, ami csak elképzelhető (egyedül RTC nincs), A/D konvertertől kezdve I2C, SPI, stb... és attól függetlenül, hogy 3.3V-ról működik, az összes lába tolerálja az 5V-ot is, így még csak szintátalakító sem kell hozzá, ha 5V-os cuccokat akarsz hozzá használni. A programozásához sem kell semmilyen külső hw, USB-n keresztül egy programmal tudod feltölteni bele a te programodat, és azonnal indul.
Ha érdekel a dolog, szívesen segítek benne neked.
Én épp most csináltam egy ilyen áramkörrel egy CP/M emulátort, 800x480-as LCD kijelzővel, 4MB DataFlash memóriával, és 64kB külső RAM-mal, PS/2 billentyűzettel. 32kB Flash és 8kB RAM nagyon sok mindenre elég ám.
-
zka67
őstag
válasz
bambano #8756 üzenetére
Szia, a felbontást hol tudom beállítani? Mert a Raspbian azt írja, hogy a monitor típusát nem tudja megállapítani, amikor a tévé van rádugva.
Egyébként egész használhatónak tűnik a kis jószág. Csak egy dolog hiányzik még, valami C IDE a Codelight helyett, mert az nem igazán működik ARM procival, ha jól olvastam.
Tulajdonképpen amire használni szeretném, az egy adatgyűjtő program lenne, ami hálózaton keresztül lekéri az adatokat, mysql adatbázisban eltárolja őket, és apache-php szerveren keresztül le lehet kérdezni róla.
A mysql-apache-php működik faszán, csak magát a programot még nem fordítottam le ezen.
Ja igen, lenne még egy kérdésem: hogy tudok beállítani fix IP címet a raspbian-ban?
-
zka67
őstag
válasz
sztanozs #8746 üzenetére
Szia, sziasztok, nos vagy a monitor vagy a Raspberry-hez adott HDMI kábel nem az igazi, mert itthon rádugtam a TV-re egy 10m-es HDMI kábellel, és kifogástalan képe van neki.
OS-t most telepítem rá, ha minden igaz, Raspbian lesz rajta.
Ha lesz még kérdésem (márpedig biztosan lesz jó sok), zavarhatok itt?
-
zka67
őstag
Szia, az én kártyámon nincs ilyen fájl. Amit találtam, hogy az 1-es gombot kell megnyomni a HDMI módhoz, de ez a default. A 2-es a HDMI safe mód, a 3-as a PAL, a 4-es az NTSC.
Az 1-es és a 2-es gombra van HDMI jel a monitor szerint, csak épp fekete marad. A 3-as és a 4-es gombra pedig kiírja, hogy a HDMI power save módban van.
Ha nem lesz más, kerítek egy RCA-RCA kábelt, és összekötöm a tévé analóg bemenetével.
(Ismét mondom, még az életben nem láttam Raspberry PI-t, szóval fogalmam sincs, hogy hogyan kellene működnie)
-
zka67
őstag
Sziasztok! Megjött életem első Raspberry PI-je (B). Összeraktam, látom, hogy boot-ol rendesen, de nincs kép a HDMI kimeneten. Ez normális és valahogy be kell állítani neki valamit, vagy valami gebasz lehet vele?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Autós topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Hálózati / IP kamera
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Milyen videókártyát?
- DJI topic
- NBA és kosárlabda topic
- További aktív témák...
- Asus Prime B560M-K + i5 1500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Gamer PC , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest