Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• rikko

csendes tag

válasz cigam #39568 üzenetére

Kiszedtem, de ugyanaz a helyzet.
    A var/log/samba/ alatt ezeket a fájlokat látom, a javarészük üres. A képen leválasztottam az egyik hdd-t, hogy látni lehessen a kiírást teljes valójában.

Elvileg kapok egy netbookot azon win7 van. Ha meglesz kipróbálom, hogy látja-e a pi-t, de ez már csak kíváncsiság, mert a leválasztás hibaüzenete jobban zavar, bár szerintem rendesen leválasztja.

• rikko

csendes tag

válasz cigam #39563 üzenetére

Köszi, ez tényleg az. Remélem így nálad is meg fog jelenni smbconf_rikko_bad néven neveztem el itt.

Hát én macska üzemmódban foglalkozom :B , tehát amikor csak tehetem az egeret használom. Bal fönt eject gomb régen tökéletesen működött. Amikor nyáron a hibás leválasztás után olvasgattam, akkor kipróbáltam a terminálos leválasztást (a parancsra persze már nem emlékszem), de ugyanazt a hibát dobta ki a grafikus felületen (ha jól emlékszem).

Nagyon köszönöm a segítséget.

• rikko

csendes tag

válasz cigam #39518 üzenetére

Cigam köszi, szövegmegosztót nem találtam, ahova csak úgy nem bonyolultan fel tudnám tölteni a smb.conf-ot, de mivel a winSCP-vel nem gond a mentés, illetve VNC viewer-rel a távoli elérést is meg tudom oldani, így jelenleg ez csak kicsit bosszant.
    Viszont amit korábban említettem, hogy egyszer hibásan lett leválasztva a dokkolóban lévő winyó, és azóta nem lehet hibaüzenet nélkül leválasztani. Ez a hibaüzenet

Failed to eject AXAGON AXAGON USB3.0 HDD Dock Error ejecting /dev/sdb: Command-line `eject "/dev/sdb"' exited with non-zero exit status 1: eject: unable to eject, last error: Érvénytelen argumentum
    eddig azt hittem, hogy a winyóval csinált valamit és ha formázom, vagy másikat használok, majd biztos jó lesz, de nem tehát minden winyóval ezt csinálja azóta, illetve érdekes, hogy szerintem a leválasztást amúgy megcsinálja, csak ezt a hibaüzenetet kidobja. A raspbian már újratelepítettem azóta, szóval szerintem az nem lehet.

Valakinek van esetleg ötlete?
    Próbáltam guglizni, 2 hasonló esetet találtam, de a megoldást nem értettem (ha egyáltalán le volt ott írva).

• rikko

csendes tag

válasz cigam #39511 üzenetére

Köszi kipróbáltam, a testparm parancsot még a cikkben is volt róla szó, az szerintem gond nélkül lefutott.
    a net rpc share list -U pi parancs-ra viszont nem enged be, pedig szerintem jól írom be a jelszavam.
    Bad SMB2 signature for message
    [0000] 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ........ ........
    [0000] D6 F1 44 75 E1 41 CA 82 27 A1 15 3B ED 4F DA 51 ..Du.A.. '..;.O.Q

Mondjuk ebben csak azt nem értem, hogy betettem a protocol = SMB3 sort

A PI wifin kapcsolódik a gép kábelen (de wifin sem látta). Tűzfal, vírusírto a PI-n nincs, a két eszköz között van egy router, a PC-n a GData internet security-t használom, kikapcsolt tűzfallal, így a win gyárija bekapcsol (mert a GData kb szó szerint semmit nem enged be meg ki).

• rikko

csendes tag

válasz _q #39508 üzenetére

Elvileg igen a mappa beállítása "bárki" tehát azzal nem kéne, hogy gondja legyen. Korábban win7 alatt a raspberrypi mint számítógép mindig látszott, és ha belekattintottam láttam a mappákat. De az elérési út sem vezet eredményre.
    De sokat olvasgattam ebben a témában, és "örömmel" látom, hogy másnak is volt ebből problémája. Sajnos volt egy hosszas okfejtéses jónak kinéző cikk, de nekem meg jött egy áramszünet... :W . Pedig lehet, hogy azt a smb.conf fájlt kéne alkalmaznom, mert jóval hosszabb volt (talán eredményesebb is).

Most amúgy azzal küzdök, hogy legyen távoli asztalom (grafikus). Erre keresek valami programot.

• rikko

csendes tag

válasz cigam #39469 üzenetére

Újraraktam teljesen a rasbian-t és a cikk szerint a samba-t, de gyakorlatilag semmi nem változott, a ping RASBPERRYPI-re válaszol a PI, de a hálózatnál nem látom, ill, ha beütöm a \\IP, vagy RASBERRYPI az sem hoz eredményt:S. Szerintem tutira a windows nem enged, csak azt nem tudom, hogy lehetne beállítani, hogy az összes biztonsági marhulálsát állítsa le.

Mindenesetre nagyon sokat tanultam, mindenkinek köszönöm a segítséget. :R

• rikko

csendes tag

válasz _q #39480 üzenetére

Hát igaziból megcsináltam a cikkek alapján a dolgokat, de nem megy. Tehát a windows10 től nem érem el a pi-t csak a pi-ről a windowst. Korábban hasonló cikkek alapján csináltam az egészet és jól ment. Nulláról még nem volt időm megcsinálni (tehát hogy SD kártya ki és formáz), de a januári biztonsági mentésemet (amikor minden tökéletes volt) azt visszatettem, és úgy sem ment. Nyáron annyi változás történt, hogy routert cseréltem illetve, hogy win10-em lett. Szerintem a win 10 a ludas valahol, mert a LAKKA nevű retrojáték (más SD kártyán van) rendszernél, csak egy gombbal be kellett kapcsolni a SAMBA-t és simán látta a windows, de most az sem. Persze lehet akár a routernél is gond (de a benne lévő tűzfalat is kikapcsoltam).
    Viszont így hogy bekapcsolom az ssh-t és rátelepítettem a WINSCP programot ezzel látom akár a LAKKA akár, ha a RASBIAN SD kártyát rakom be. Szóval amire nekem jelenleg kell, arra ez most megfelelő, persze ettől még érdekel, hogy mi lehet a hiba, meg jobban örülnék neki, ha normálisan is elérném hálózatban, de jelenleg ezzel célt érek. :R

• rikko

csendes tag

válasz cog777 #39475 üzenetére

HATALMAS KÖSZÖNET!!!

A winSCP nevű programot letöltve jól működik ahogy kell. Ha ezt tudtam volna régebben, akkor nem is vacakoltam volna a samba-val, mert így csak engedélyeznem kell az ssh-t aztán pakolhatom rá macska üzemmódban (tehát elég egérrel kattintgatni, nem kell parancssorozni) a dolgokat.

Elnézve a dolgokat szerintem szinte biztos, hogy a win10 a ludas, csak azt nem tudom, hogy hogy lehetne, minden biztonsági cuccát kilőni, mert szerintem akkor elérné.

• rikko

csendes tag

válasz rikko #39473 üzenetére

Közben a vicc kedvéért engedélyeztem az ssh-t és windowson belül kipróbáltam, hogy eléri-e a PUTTY és igen simán, kikapcsoltam, meg rebootoltam. Szóval, ha annyira értenék a terminálhoz, mint amennyire nem akkor már szinte mindent lehetne csinálnom, mert a rasberry eléri a win-en belüli megosztást, én meg a windből tudok ssh-val intézkedni :C de ennél az is egyszerűbb, ha gyalog vinném át a dolgokat pendrive-on :W .

Esetleg valami segédprogramot nem tudok, amivel tudnék fájlt tenni a raspberryre távolról?

Illetve még egy érdekes dolgot találtam. Ha a router diagnostic felületéből akarom megpingelni az asztali gépemet akkor az eredménytelen. Lehet, hogy ez számít és itt lesz a kutya elásva (tűzfal elvileg kikapcsolva).

• rikko

csendes tag

Bocs, hogy teleszemetelem a falat. Na a routeren belül is találtam egy pingelési lehetőséget, ott sikerült utána meg cmd-ben is
    Pinging 192.168.1.179 with 32 bytes of data:
    Reply from 192.168.1.179: bytes=32 time=59ms TTL=64
    Reply from 192.168.1.179: bytes=32 time=2ms TTL=64
    Reply from 192.168.1.179: bytes=32 time=2ms TTL=64
    Reply from 192.168.1.179: bytes=32 time=3ms TTL=64
    Ping statistics for 192.168.1.179:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
    Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 2ms, Maximum = 59ms, Average = 16ms
    De még mindig nem jutok eredményre, a \\ip címmel, vagy a \\raspberrypi-vel :F .

• rikko

csendes tag

Cigam
    Köszi a tippet
    megpingeltem (ha jól tudom) ez a vége.

Ping statistics for 192.168.1.178:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),

Közben meg ez.
    Pinging 192.168.1.178 with 32 bytes of data:
    Reply from 192.168.1.101: Destination host unreachable.

PFF most esett le, hogy még mindig a lakka van benne, de gondolom a lényegen nem változtat. Cserélek SD-kártyát és megnézem azzal is, de nagy pénzt rá mernék tenni, hogy ugyanez lesz.
    Ugyanaz lett a vége (az ip is ugyanaz volt mindkét esetben). Napközben még volt egy olyan ötletem, hogy mivan, ha az a gond, hogy a pc 2.4GHz-en megy a PI meg 5G-n, de áttettem azt is 2.4-re sza nincs ötletem. Megpróbálok keresni egy új SD-t amin 0ról teszek rendszert, de szerintem nem lesz megoldása, mert a Lakkánál felhasználóbarátabb (persze a linuxhoz képest :D) már nincs szerintem.

• rikko

csendes tag

Köszönöm!

Közben lányaim kikönyörögték, hogy rakjam be nekik a LAKKA-t, mert szeretnének játszani. Na be is raktam, és felmerült egy komoly probléma, hogy nincs rajta az egyik játék. Úgyhogy gondoltam, mint régen, ráteszem a romot. És ott sem megy a samba :S úgyhogy szerintem a router, vagy a win oldalon lesz a gond. De hogy mi arról ötletem sincs, mert régen ez simán ment és elég hülyebiztos is volt, mivel be kellett csak a sambát kapcsoni aztán ment.
    Lehet az a baj, hogy legális a windows, mert más nem változott.

• rikko

csendes tag

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget, talán ez a legutolsó magyar cikk fog segíteni.
    Sajnos pontatlanul fogalmaztam (és inkább egyszerűen, hogy ne kelljen annyit olvasni (meg írni). Szóval Body007 Persze feltettem a samba-t (gondolom ha ezt nem csinálnám, a wint sem érném el a Pi felől). A rendszer működött úgy ahogy én akartam win7 alatt kb januártól júniusig. Aztán elmentem jó sokáig (szeptemberig) Gyulára, ahol ez volt az egyetlen számítógép, így nem is volt lényeg a megosztás. Ott amúgy Lányom a hozzádokkolt hdd-t megmozdította, és azóta nem hajlandó hibaüzenet nélkül leválasztani (de a leválasztás amúgy sikeres). Mióta itthon vagyok cseréltem routert, meg mással foglalkoztam. Kb 2 napja próbálom elérni, hogy menjen ahogy "régen". Win 10-re frissítettem (lehet, hogy az is baj).
    _q. Felcsatoltam egy vinyót azt szeretném megosztani. Az smb.conf-ba beírva. A hatékonyságban igazad van, itt sarkítottam az írást, mert nem a konkrét letöltött akármit rakom át, csak a kicsi torrent fájlt. Persze tudom, hogy lehetne ezt is ssh-n intézni (ha jól írom), szintén a pc előtt ülve, de mivel kettőt kell lépnem a tv-hez így ez nekem nem volt gond.
    0519 köszi a cikket, az utolsó parancssort nem ismertem, majd kipróbálom.
    Cigam. Ehhez olvastam egy nagyon hasonló cikket, ott is a fele a vinyócsatolásról szólt, ami nálam tök automatikus volt, és nem kellett ezzel kapcsolatban semmit csinálnom a terminálban (max a jogosultságot állítanom egyszer). De erről az NFS dologról még sose hallottam, úgyhogy köszi.

Amúgy most az jutott eszembe, hogy meg tudok osztani az SD kártyán valamit amit láthat és esetleg írhat a windows? Amennyiben igen akkor arra írnám át a smb.conf-ot és ha menne, akkor lehet, hogy az egyszer hibásan leválasztott hdd a ludas.

• rikko

csendes tag

Kedves Mindenki!

A segítségetek szeretném kérni, RPI4 és egy win10-es pc-t szeretnék hálózatba rakni. A raspberry gyakorlatilag médiacenterként üzemel rasbian os-el 0-24-ben megy és egy torrent alkalmazást futtatok rajta. Jelen problémám az, hogy win 10 alól sehogyse érem el az RPI-t. Ha a vezérlőpultban/programok/szolgáltatásokban bekamcsolom az smb1-et, akkor annyi történik, hogy szintén nem érem el az RPI-t, de a nevét látom.
    Fordítva viszont, az RPI-ről elérem a win-t (ha beírom a hálózatba lévő pc nevét és jelszavát, és kikapcsolom a tűzfalat) :S, ami számomra tök lényegtelen lenne, mert azt szeretném, hogy a pc-re ha valamit letöltök átdobjam a pi-re és aztán este vagy valamikor onnan megnézzem.

Sajnos a helyzetet nehezíti (vagy lehet, hogy okozza inkább :D), hogy nem ez az életem, szóval nyilván tök amatőr vagyok az átlagos linux felhasználókhoz viszonyítva.

Üdv

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés