- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rikko
csendes tag
Kiszedtem, de ugyanaz a helyzet.
A var/log/samba/ alatt ezeket a fájlokat látom, a javarészük üres. A képen leválasztottam az egyik hdd-t, hogy látni lehessen a kiírást teljes valójában.Elvileg kapok egy netbookot azon win7 van. Ha meglesz kipróbálom, hogy látja-e a pi-t, de ez már csak kíváncsiság, mert a leválasztás hibaüzenete jobban zavar, bár szerintem rendesen leválasztja.
-
rikko
csendes tag
Köszi, ez tényleg az. Remélem így nálad is meg fog jelenni smbconf_rikko_bad néven neveztem el itt.
Hát én macska üzemmódban foglalkozom
, tehát amikor csak tehetem az egeret használom. Bal fönt eject gomb régen tökéletesen működött. Amikor nyáron a hibás leválasztás után olvasgattam, akkor kipróbáltam a terminálos leválasztást (a parancsra persze már nem emlékszem), de ugyanazt a hibát dobta ki a grafikus felületen (ha jól emlékszem).
Nagyon köszönöm a segítséget.
-
rikko
csendes tag
Cigam köszi, szövegmegosztót nem találtam, ahova csak úgy nem bonyolultan fel tudnám tölteni a smb.conf-ot, de mivel a winSCP-vel nem gond a mentés, illetve VNC viewer-rel a távoli elérést is meg tudom oldani, így jelenleg ez csak kicsit bosszant.
Viszont amit korábban említettem, hogy egyszer hibásan lett leválasztva a dokkolóban lévő winyó, és azóta nem lehet hibaüzenet nélkül leválasztani. Ez a hibaüzenetFailed to eject AXAGON AXAGON USB3.0 HDD Dock Error ejecting /dev/sdb: Command-line `eject "/dev/sdb"' exited with non-zero exit status 1: eject: unable to eject, last error: Érvénytelen argumentum
eddig azt hittem, hogy a winyóval csinált valamit és ha formázom, vagy másikat használok, majd biztos jó lesz, de nem tehát minden winyóval ezt csinálja azóta, illetve érdekes, hogy szerintem a leválasztást amúgy megcsinálja, csak ezt a hibaüzenetet kidobja. A raspbian már újratelepítettem azóta, szóval szerintem az nem lehet.Valakinek van esetleg ötlete?
Próbáltam guglizni, 2 hasonló esetet találtam, de a megoldást nem értettem (ha egyáltalán le volt ott írva). -
rikko
csendes tag
Köszi kipróbáltam, a testparm parancsot még a cikkben is volt róla szó, az szerintem gond nélkül lefutott.
a net rpc share list -U pi parancs-ra viszont nem enged be, pedig szerintem jól írom be a jelszavam.
Bad SMB2 signature for message
[0000] 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ........ ........
[0000] D6 F1 44 75 E1 41 CA 82 27 A1 15 3B ED 4F DA 51 ..Du.A.. '..;.O.QMondjuk ebben csak azt nem értem, hogy betettem a protocol = SMB3 sort
A PI wifin kapcsolódik a gép kábelen (de wifin sem látta). Tűzfal, vírusírto a PI-n nincs, a két eszköz között van egy router, a PC-n a GData internet security-t használom, kikapcsolt tűzfallal, így a win gyárija bekapcsol (mert a GData kb szó szerint semmit nem enged be meg ki).
-
rikko
csendes tag
Elvileg igen a mappa beállítása "bárki" tehát azzal nem kéne, hogy gondja legyen. Korábban win7 alatt a raspberrypi mint számítógép mindig látszott, és ha belekattintottam láttam a mappákat. De az elérési út sem vezet eredményre.
De sokat olvasgattam ebben a témában, és "örömmel" látom, hogy másnak is volt ebből problémája. Sajnos volt egy hosszas okfejtéses jónak kinéző cikk, de nekem meg jött egy áramszünet.... Pedig lehet, hogy azt a smb.conf fájlt kéne alkalmaznom, mert jóval hosszabb volt (talán eredményesebb is).
Most amúgy azzal küzdök, hogy legyen távoli asztalom (grafikus). Erre keresek valami programot.
-
rikko
csendes tag
Újraraktam teljesen a rasbian-t és a cikk szerint a samba-t, de gyakorlatilag semmi nem változott, a ping RASBPERRYPI-re válaszol a PI, de a hálózatnál nem látom, ill, ha beütöm a \\IP, vagy RASBERRYPI az sem hoz eredményt:S. Szerintem tutira a windows nem enged, csak azt nem tudom, hogy lehetne beállítani, hogy az összes biztonsági marhulálsát állítsa le.
Mindenesetre nagyon sokat tanultam, mindenkinek köszönöm a segítséget.
-
rikko
csendes tag
Hát igaziból megcsináltam a cikkek alapján a dolgokat, de nem megy. Tehát a windows10 től nem érem el a pi-t csak a pi-ről a windowst. Korábban hasonló cikkek alapján csináltam az egészet és jól ment. Nulláról még nem volt időm megcsinálni (tehát hogy SD kártya ki és formáz), de a januári biztonsági mentésemet (amikor minden tökéletes volt) azt visszatettem, és úgy sem ment. Nyáron annyi változás történt, hogy routert cseréltem illetve, hogy win10-em lett. Szerintem a win 10 a ludas valahol, mert a LAKKA nevű retrojáték (más SD kártyán van) rendszernél, csak egy gombbal be kellett kapcsolni a SAMBA-t és simán látta a windows, de most az sem. Persze lehet akár a routernél is gond (de a benne lévő tűzfalat is kikapcsoltam).
Viszont így hogy bekapcsolom az ssh-t és rátelepítettem a WINSCP programot ezzel látom akár a LAKKA akár, ha a RASBIAN SD kártyát rakom be. Szóval amire nekem jelenleg kell, arra ez most megfelelő, persze ettől még érdekel, hogy mi lehet a hiba, meg jobban örülnék neki, ha normálisan is elérném hálózatban, de jelenleg ezzel célt érek. -
rikko
csendes tag
válasz
cog777 #39475 üzenetére
HATALMAS KÖSZÖNET!!!
A winSCP nevű programot letöltve jól működik ahogy kell. Ha ezt tudtam volna régebben, akkor nem is vacakoltam volna a samba-val, mert így csak engedélyeznem kell az ssh-t aztán pakolhatom rá macska üzemmódban (tehát elég egérrel kattintgatni, nem kell parancssorozni) a dolgokat.
Elnézve a dolgokat szerintem szinte biztos, hogy a win10 a ludas, csak azt nem tudom, hogy hogy lehetne, minden biztonsági cuccát kilőni, mert szerintem akkor elérné.
-
rikko
csendes tag
Közben a vicc kedvéért engedélyeztem az ssh-t és windowson belül kipróbáltam, hogy eléri-e a PUTTY és igen simán, kikapcsoltam, meg rebootoltam. Szóval, ha annyira értenék a terminálhoz, mint amennyire nem akkor már szinte mindent lehetne csinálnom, mert a rasberry eléri a win-en belüli megosztást, én meg a windből tudok ssh-val intézkedni
de ennél az is egyszerűbb, ha gyalog vinném át a dolgokat pendrive-on
.
Esetleg valami segédprogramot nem tudok, amivel tudnék fájlt tenni a raspberryre távolról?
Illetve még egy érdekes dolgot találtam. Ha a router diagnostic felületéből akarom megpingelni az asztali gépemet akkor az eredménytelen. Lehet, hogy ez számít és itt lesz a kutya elásva (tűzfal elvileg kikapcsolva).
-
rikko
csendes tag
Bocs, hogy teleszemetelem a falat. Na a routeren belül is találtam egy pingelési lehetőséget, ott sikerült utána meg cmd-ben is
Pinging 192.168.1.179 with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.1.179: bytes=32 time=59ms TTL=64
Reply from 192.168.1.179: bytes=32 time=2ms TTL=64
Reply from 192.168.1.179: bytes=32 time=2ms TTL=64
Reply from 192.168.1.179: bytes=32 time=3ms TTL=64
Ping statistics for 192.168.1.179:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 2ms, Maximum = 59ms, Average = 16ms
De még mindig nem jutok eredményre, a \\ip címmel, vagy a \\raspberrypi-vel.
-
rikko
csendes tag
Cigam
Köszi a tippet
megpingeltem (ha jól tudom) ez a vége.Ping statistics for 192.168.1.178:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),Közben meg ez.
Pinging 192.168.1.178 with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.1.101: Destination host unreachable.
Reply from 192.168.1.101: Destination host unreachable.PFF most esett le, hogy még mindig a lakka van benne, de gondolom a lényegen nem változtat. Cserélek SD-kártyát és megnézem azzal is, de nagy pénzt rá mernék tenni, hogy ugyanez lesz.
Ugyanaz lett a vége (az ip is ugyanaz volt mindkét esetben). Napközben még volt egy olyan ötletem, hogy mivan, ha az a gond, hogy a pc 2.4GHz-en megy a PI meg 5G-n, de áttettem azt is 2.4-re sza nincs ötletem. Megpróbálok keresni egy új SD-t amin 0ról teszek rendszert, de szerintem nem lesz megoldása, mert a Lakkánál felhasználóbarátabb (persze a linuxhoz képest) már nincs szerintem.
-
rikko
csendes tag
Köszönöm!
Közben lányaim kikönyörögték, hogy rakjam be nekik a LAKKA-t, mert szeretnének játszani. Na be is raktam, és felmerült egy komoly probléma, hogy nincs rajta az egyik játék. Úgyhogy gondoltam, mint régen, ráteszem a romot. És ott sem megy a samba :S úgyhogy szerintem a router, vagy a win oldalon lesz a gond. De hogy mi arról ötletem sincs, mert régen ez simán ment és elég hülyebiztos is volt, mivel be kellett csak a sambát kapcsoni aztán ment.
Lehet az a baj, hogy legális a windows, mert más nem változott. -
rikko
csendes tag
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget, talán ez a legutolsó magyar cikk fog segíteni.
Sajnos pontatlanul fogalmaztam (és inkább egyszerűen, hogy ne kelljen annyit olvasni (meg írni). Szóval Body007 Persze feltettem a samba-t (gondolom ha ezt nem csinálnám, a wint sem érném el a Pi felől). A rendszer működött úgy ahogy én akartam win7 alatt kb januártól júniusig. Aztán elmentem jó sokáig (szeptemberig) Gyulára, ahol ez volt az egyetlen számítógép, így nem is volt lényeg a megosztás. Ott amúgy Lányom a hozzádokkolt hdd-t megmozdította, és azóta nem hajlandó hibaüzenet nélkül leválasztani (de a leválasztás amúgy sikeres). Mióta itthon vagyok cseréltem routert, meg mással foglalkoztam. Kb 2 napja próbálom elérni, hogy menjen ahogy "régen". Win 10-re frissítettem (lehet, hogy az is baj).
_q. Felcsatoltam egy vinyót azt szeretném megosztani. Az smb.conf-ba beírva. A hatékonyságban igazad van, itt sarkítottam az írást, mert nem a konkrét letöltött akármit rakom át, csak a kicsi torrent fájlt. Persze tudom, hogy lehetne ezt is ssh-n intézni (ha jól írom), szintén a pc előtt ülve, de mivel kettőt kell lépnem a tv-hez így ez nekem nem volt gond.
0519 köszi a cikket, az utolsó parancssort nem ismertem, majd kipróbálom.
Cigam. Ehhez olvastam egy nagyon hasonló cikket, ott is a fele a vinyócsatolásról szólt, ami nálam tök automatikus volt, és nem kellett ezzel kapcsolatban semmit csinálnom a terminálban (max a jogosultságot állítanom egyszer). De erről az NFS dologról még sose hallottam, úgyhogy köszi.Amúgy most az jutott eszembe, hogy meg tudok osztani az SD kártyán valamit amit láthat és esetleg írhat a windows? Amennyiben igen akkor arra írnám át a smb.conf-ot és ha menne, akkor lehet, hogy az egyszer hibásan leválasztott hdd a ludas.
-
rikko
csendes tag
Kedves Mindenki!
A segítségetek szeretném kérni, RPI4 és egy win10-es pc-t szeretnék hálózatba rakni. A raspberry gyakorlatilag médiacenterként üzemel rasbian os-el 0-24-ben megy és egy torrent alkalmazást futtatok rajta. Jelen problémám az, hogy win 10 alól sehogyse érem el az RPI-t. Ha a vezérlőpultban/programok/szolgáltatásokban bekamcsolom az smb1-et, akkor annyi történik, hogy szintén nem érem el az RPI-t, de a nevét látom.
Fordítva viszont, az RPI-ről elérem a win-t (ha beírom a hálózatba lévő pc nevét és jelszavát, és kikapcsolom a tűzfalat) :S, ami számomra tök lényegtelen lenne, mert azt szeretném, hogy a pc-re ha valamit letöltök átdobjam a pi-re és aztán este vagy valamikor onnan megnézzem.Sajnos a helyzetet nehezíti (vagy lehet, hogy okozza inkább
), hogy nem ez az életem, szóval nyilván tök amatőr vagyok az átlagos linux felhasználókhoz viszonyítva.
Üdv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged