- Fotók, videók mobillal
- Telekom mobilszolgáltatások
- MIUI / HyperOS topik
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- iPhone topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Nubia Red Magic 9 Pro - hivatásos mágus
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
weinmaker
őstag
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy meg lehet-e oldani, hogy egy raspberryn menjen folyamatosan a volumio, és mellette fusson egy torrent kliens?
Az utóbbi napokban volt némi ámokfutásom a témában, és gondoltam, hogy megpróbálom a saját topikjában, nem az audio részt szemetelem tele.Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
Meg tudjátok mondani, hogy miért nem megy bootoláskor tovább a színes (szivárványos kocka)képen. Ha kiveszem a kártyát, akkor bejön a raspberry alap képernyő és várja a boot eszközt. Ha ekkor teszem be a kártyát, akkor továbbmegy és bejön ez a színes kocka és ott vége. A legszebb, hogy ez az azután van, hogy már egyszer erről felállt a rendszer amikor telepítettem, majd a beállítások és frissítések után kért egy restartot és ennyi. De ilyen volt már olyankor is, amikor kiírtam kártyára egy új rendszert és ugyanezt játszotta el. Kezdünk egyre kevésbé barátok lenni, pedig tegnap kíváncsiságból még a windows 10-et is feltettem. Kár volt, mert majdnem fullon megy a proci tőle, és így nem sok értelme van, nem erre való ez a gép, bár nekem egyelőre csalódás, mert amire akartam semmire sem sem jó (ez túlzás, de így van).
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
válasz wassermann #41850 üzenetére
Nem win10-re szántam. Csak próba volt. Ahogy látom a pi4 és 400 szerintem egy nem annyira eltalált történet, mert a hobby cuccokhoz sok, a komolyabb dolgokhoz meg kevés.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
válasz golya87 #41848 üzenetére
A gyári raspbian a saját telepítőjével. A táp gyári raspberry táp. Ugyanezt produkálta 3 különböző kártyával is. Mindegyik kártya jó. Most éppen meg megy, de azért elég furi. Csak kíváncsi lettem volna, hogy ez mitől van.
-
weinmaker
őstag
Feltettem a dockert, és ahogy a leírásban volt leellenőriztem, működik is. Hogyan tovább? Hogy tudok rá telepíteni különböző image-eket? Van erre valami grafikus felület? Feltennék pár dolgot (már ha találok belőle docker image-t): voluimo, coreelec vagy libreelec.
-
-
weinmaker
őstag
Na elszóltam. Itt el is akadtam. Az egy dolog, hogy nem nagyon találok megfelelő docker imaget, de nem is vágom, hogy hogyan telepítsem. Szerintem ez megint mellékvágány lesz. Pedig jónak tűnt...
-
weinmaker
őstag
Eddig eljutottam, de a legtöbb ilyen elég régi. Az nem probléma. Illetve a portainerből szerettem volna telepíteni, és azt hittem, hogy valami image fájlt kell letöltenem, holott csak szöveges parancssort látok. Na mindegy kipróbálom, sokat nem vesztek vele.
-
weinmaker
őstag
Ha konzolba beadom a következőt: docker pull abates314/volumio , akkor hibaüzenet és nem történik semmi.
pi@raspberrypi:~ $ docker pull abates314/volumio
Using default tag: latest
Got permission denied while trying to connect to the Docker daemon socket at unix:///var/run/docker.sock: Post http://%2Fvar%2Frun%2Fdocker.sock/v1.24/images/create?fromImage=abates314%2Fvolumio&tag=latest: dial unix /var/run/docker.sock: connect: permission denied
A portainernél meg nem tudom, hol kéne megadni.Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
Ott nem tudom, hogy tudok konzol ablakot nyitni. Nem nagyon értek hozzá, az egészet rohadt nehezen szenvedtem így is össze. Most két kártyám van, az egyiken a volumio, a másikon fent van a raspbian, arra simán rátettem firefoxot, qbittorrentet, kodit, és rajta van a docker meg a portainer is. Jelenleg itt tartok. Amúgy a raspbian nem rossz (nem cserélném le a windows rá), de böngészni és alap dolgokra simán elég. Csak amikor már kell valami extra akkor vége a sztorinak.
-
weinmaker
őstag
Az mitől van, hogy magas bitrátájú dsd-nél a volumio csak sistereg, és nem játsza le rendesen, míg a kodi minden zokszó nélkül. Úgyis addig ütöm, amíg nem tudom összehozni. Ha nem sikerül összehozni a volumio-qbittorrent párost, akkor marad a dietpi-kodi-qbittorrent (vagy ha sikerülne a squzeelite+lms-t beüzemelnem). Mert működik a logitech media server, de nem értem, hogy hogyan tudok hozzáadni külső elérési utat, mint NAS, vagy windows-os megosztás. Pedig tuti lehet, és lehet ez lenne a legjobb megoldás, mert így aztán minden lenne amit szeretnék. Az a baj, hogy látom, hogy ez tényleg speciális dolog és nem nagyon van aki ebben tud segíteni sajnos. A legtöbben a kész volumiot használják magában aztán kész.
-
weinmaker
őstag
Dehogynem. A dietpi-re simán feltehető. Fent is van, csak nem tudtam hozzáadni a nast, meg a windowsos megosztást. Ráadásul semmi tudás nem kellett hozzá, mert csak be kellett ikszelni, hogy kell, és feltette. Webböngészővel el is érem.
[ Szerkesztve ]
-
weinmaker
őstag
Köszi! De a dietpinek van egy drive manager-re amivel fel tudtam csatolni a nast is és a windowsos megosztást is. Az az érdekes, hogy egyszerre csak az egyiket. Az LMS is látja már így, viszont nincs hang. Sőt az oprendszernek sincs hangaja és eltűnt a hangszóró jel a tálcáról. Szóval ha elindítok egy youtube videót, akkor semmi hang. Viszont ha elindítom a telepített kodit az meg szól. Kezd a hajam hullani, pedig már nagyon közel járok.
A picore player disztó, ami gyakorlatilag LMS és squezee player image-t sikerült teljesen beüzemelnem, ott volt hang isWww. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
Na jelenleg ott tartok, hogy van egy olyan dietpim, amin fent van amit szeretnék, kivétel a volumio. qbittorrent, böngésző, és kodi. Sikerült fix ip-t adnom a pi-nek, így szépen megy a kodii távvezérlése is telefonról, működik az airplay. Mondhatni eddig f@sza. Feltettem a dockert és a portainert is. Mert a volumiot elvileg abban kellene futtatni. Na ez még a jövő zenéje, mert a portainerbe betettem a stack-et, de nem tudtam életre kelteni.
-
weinmaker
őstag
Köszi! Nem adom fel, és visszavonom a korábbiakat, mert egyre jobban tetszik, csak egy kicsit körülményes a windows-hoz képest nekem. Most azt nem értem, hogy a qbittorrent miért nem tölt le. Látszólag minden rendben van, de nem tölti le a torrentet. Csatlakozik, elkezdi mintha töltene, de rövidesen nulla lesz a sebesség, és persze nulla százalékon van. Ugyanezt windowson (mert ott is ezt használom) azonnal lehúzta. Szóval akadnak még bajok, de most már csak azért is mennie kell, mert szétverem. Illetve meg kellene oldanom, hogy automatikusan felmountolja az usb sticket, amit a torrenthez akarok használni.
-
weinmaker
őstag
Bocsi igazad van! Szóval van a dietpi, amin az összes program a saját telepítőjével lett feltéve. Kivétel a volumio, mert az a portainerben van (de az nem is megy). Rájöttem, hogy a mount kérdés hülyeség, mert valóban felmountolja az usb meghajtót, ha már be van dugva induláskor. Most még azt kell elérnem, hogy a qbittorrent töltsön le. Ha jól sejtem ez daemon, mert csak böngészőből tudom elérni (a sima raspbianon ott volt grafikus felülete, és onnan lehetett indítani.). Tettem fel samba servert is (de még nem konfiguráltam be), mert jó lenne a letöltött fájlokat windowsból is elérni, gondolom ehhez kell egy samba server. A volumiohoz, ha minden jól megy kapok segítséget, azzal nem is foglalkozom. Így már csak a qbittorrentbe kellene életet lehelni, meg a samba megosztást összehozni (de ehhez találtam valami leírást). Ha minden összejön, akkor öröm és bódottá.
-
weinmaker
őstag
Mert ahhoz semmi infóm nem volt. Ti ajánlottátok a dietpit, ami tényleg jó, és sok minden egyszerűen megoldható hozzá. Még ilyen béna, mint én is tudtam kezdeni vele. Biztos lehetne jó volumio cuccost is csinálni, aki nagyon ért a linuxhoz. Én semennyire.
-
weinmaker
őstag
Azért megint hullik a hajam. A samba megosztott könyvtárból tudok a windows felé fájlt másolni, de a windowsból nem engedi. Hiába állítom át a raspberryn a mappa jogosultságát a fájlmenedzserben, kiírja, hogy az almappákra is, leokézom, és nem marad úgy. Gondolom ezért nem tud a torrent sem írni rá, bár lehet azzal még más is van. Az smb.conf fájlban is átírtam a jogosultságot 0775-re, de hiába.
-
weinmaker
őstag
Na egyelőre mindent megcsináltam. Megformáztam a pendrájvot a dietpi drive manager-el ext4-re, és adtam neki egy usb64 nevet (mert g4gigás ). Átírtam az smb.cfg-ben a nevet, újraindítás, és voilá! Megy a másolás, megy a torrent. Igazából így már totál király a rendszer. Most már csak a móka kedvéért kell kipróbálnom, hogy megy-e a portainerben a volumio. Ha nem, akkor sincs baj, mert a kodi is elég jó. De azért csak izgat, hogy az is menjen. Köszi az ötleteket és a segítséget. Bocsi, hogy ilyen sokat írtam manapság.
-
weinmaker
őstag
Érdekes ez a qbittorrent. Windowson pikk-pakk lehúzta a torrentet, ugyanezt a dietpi-n, csak alig-alig tölti. Ez miért van, nem értem.
-
weinmaker
őstag
Na bezárult a kör. A legjobb lenne ha valaki csinálna egy olyan volumio image-t amiben benne van qbittorrent.
Ennek hiányában marad a dietpi kodival és azon a qbittorrent.
Sajnos a docker-portraineres megoldás sem jött össze, mert nem volt arm image, csak x86 és nem tudtuk életre kelteni. De ha valakinek van egyéb jó ötlete azt szívesen meghallgatom.Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
Na bakker és tényleg! Erről már elfeledkeztem és ezt nem is találtuk ott meg. De jó, hogy legyalultam a dockert meg a portainert is idegből ezek után. Bár sokkal egyszerűbb lenne az eredeti volumio image-t megmókolni nem?
-
weinmaker
őstag
Köszi ezt nem ismertem, kipróbálom. Ezen működik az airplay rendesen? Mert a volumion nálam akadozva megy, míg a kodin hasít tökéletesen. És akkor elvileg erre könnyű feltenni a qbittorrentet?
[ Szerkesztve ]
-
weinmaker
őstag
Kipróbáltam amit ajánlottál, de számomra több sebből vérzik. Mondjuk a qbittorrentet valóban 2 perc alatt fel lehet tenni, de a külső dac-ot nem kezeli normálisan, és az airplay-el is komoly problémái vannak. Szóval ment a levesbe.
-
weinmaker
őstag
Ez egy marha jó kérdés. Azért erőltettem volna a volumiot, mert azt kifejezetten hifire-zenére hegyezték ki. Jól is szól, jó a kezelői felülete. A kodi nagyon jó, de ott pl a maximum bitráta 384, aminél vannak magasabb felbontású DSD zenéim, amit a volumio pl. patentül kezel. A dietpi-kodi-qbittorrent rendszer mondhatni tökéletes. Minden megy rajta amit szeretnék, maximum nem fullos minőségben (zene). A volumioval fogok még szórakozni, hogy miért akadozik az airplay, és fel tudom-e tenni alá a qbittorentet, mert végül is az lenne a tökéletes megoldás, mivel filmre ott van az androidos boxom. Most végigjártam sok mindent, kipróbáltam sokmindent, és ezek amik jók (legalábbis nekem).
-
weinmaker
őstag
Ki mondta, hogy airplayel tolom? Azt is használom néha, de alapból nas-ról hallgatok zenét (dsd, flac). Illetve bakelitről. De azért van apple music előfizetésem, és ha már van, akkor használnám az airplay funkciót. Igen a mintavételi frekvenciára gondoltam.
-
weinmaker
őstag
Egyetértek. Amúgy is teljesen összeállt a rendszer a dietpivel. Ma tettem fel ssd-re. Kodi, qbittorrent, minden megy tökéletesen, nekem így jó végül is. Szóval elengedtem innentől a dolgot nem gyötörlek benneteket a hülyeségeimmel. Mondjuk cirka 2 hét alatt jó sok minden t kipróbáltam.
-
weinmaker
őstag
Sziasztok! Szívat a dietpi. Egy ssd-re van feltéve egy ideje, de azzal kezdődött, hogy nem lehetett elérni a megosztott könyvtárakat. Gondoltam újratelepítem a sambát, de se telepíteni, se eltávolítani nem lehet semmit. Se updatelni, semmi.
Új hozzászólás Aktív témák
- PC RTX 4070 Super , Ryzen 5 7600x AM5 , 3 hónapos használat
- Csere-Beszámítás! ROG Gamer PC! I5 9600KF / GTX 1070Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD+ 500GB HDD
- GAMER PC - Ryzen7 7800x3D, RX 7800 XT NITRO+, 32BG DDR5, 1 TB NVME -
- Új GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + G.Skill Ripjaws V 2x16GB DDR4 3200MHz
- Gamer PC v7 , i7 9700E , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest