- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
válasz
---gabika--- #32124 üzenetére
Szvsz nem bénázás, nincs még vele tapasztalatod, ennyi. Nem kell szégyenkezni miatta.
-
Tim82
félisten
válasz
---gabika--- #32122 üzenetére
A kártyára tettél bármilyen (persze az adott Pi változathoz jó) operációs rendszert?
Ha olyasmit vársz, hogy rendszer hiányában legalább valami BIOS-féléje legyen, mint egy PC-nek, akkor olyan nem lesz.
A LED-ekre: [link]
-
Tim82
félisten
válasz
Intel fan11 #31413 üzenetére
Van egy olyan Pi változat is, hogy Raspberry Pi Zero. Hardveresen más, mint a Pi 3, azért nem lesz jó.
Nem használok Win32 disk imagert, így ezt nem én fogom tudni megválaszolni.
-
Tim82
félisten
válasz
Intel fan11 #31411 üzenetére
A zero az az, hogy nem lesz jó a Pi 3-adhoz, amit letöltöttél.
Innen: [link] A fájl nevében is benne van itt, hogy a Pi 3-hoz és Pi 2-höz jó.
-
Tim82
félisten
Ja igen, el tudod érni a Pi-t másik gépről - Linuxosról is, Windows-osról, hálózaton látod.
Multimédiára, zenére kihegyezett "céldisztrók" esetén általában van kliensként használható program a távirányításra.
Nálam otthon jelenleg két Pi van, az egyik zenelejátszó (RuneAudio-val telepítve), Windows 10 alól Chimney-vel, Linux alól Cantata-val távirányítom. A másik RetroPie-s "konzol", annak csak a memóriakártyájára (mint hálózati gép tárhelyére) szoktam másolni játék ROM-okat.
-
Tim82
félisten
Kell a RaspPi-nek egy micro SD memóriakártya, arra tudsz rendszert telepíteni.
Van rá Raspbian (Debian Pi-re írt változata), Ubuntu Mate, illetve azt hiszem, Fedora is.
Vannak specifikus Linux "céldisztrók" is, pl. van rá LibreElec, OSMC médialejátszásra, illetve Volumio, RuneAudio zenére, vagy pl. RetroPie mint régi konzolok emulációinak futtatására kihegyezett disztró.
-
Tim82
félisten
Nem fogok tudni neked listát adni, messze nem ismerem a teljes kínálatot... Én ráadásul Hifiberry Digi+-t használok, ami nem DAC, hanem digitális (koaxiális + optikai) kimenetet adó kiegészítő a Raspberry Pi-hez.
A topikban keress rá a "Hifiberry" és a "Pifi" szavakra, emlékeim szerint mindkettő viszonylag olcsón jó megoldás.
Itt is kérdezz rá.
-
Tim82
félisten
első lépésként akkor csak a felől had érdeklődjek, hogy egy raspí rendszerrel lehet -e olyan jelet küldeni az erősítő RCA bemenetére, ami minimum van olyan jó, mint egy PC-s, 10-15.000 Ft-os hangkártyával? (mert e kettő közt vacilálok ... ( mini-ITX PC vagy raspy )
Igen, lehet.
( A DAC az a Digitial-Audio_converter? A jelet át kell konvertálni analógba, ha a RCA-n akarja kiküldeni az erősítőbe? )
Igen, az és igen, át kell konvertálni. De amúgy a 10-15k-s PC-s hangkártyában is van DAC (sőt, minden hangkártyában).
-
Tim82
félisten
válasz
WildBoarTeam #23674 üzenetére
Támogatott operációs rendszerek: Windows 2000, XP 32/64-bit, Server 2003 32/64-bit, Vista 32/64-bit, Server 2008 32/64-bit, Windows 7 32/64-bit, Mac OS 9.0 vagy újabb, és Linux kernel 2.4 vagy újabb
Ez alapján igen, az OE alatt ennél újabb kernel van.
-
Tim82
félisten
válasz
azbest #23031 üzenetére
Nem tudom létezik -e olyan erősítő, amiben usb hangkártya van.
Pár példa USB bemenettel (is) rendelkező erősítőre (ún. "digitális erősítő"):
- SMSL Q5 Pro
- Creative Sound Blaster X7
- NAD D 3020...Most így hirtelen csak ennyi ugrik be, de persze nyilván jóval több ilyen kütyü van.
SMSL Q5 Pro van nekem, az pl. működik egy droidos Amlogic S905 SoC-os TV boxszal USB-n összekötve, de ott van, hogy az Android "elfelejti", hogy amúgy rá van kötve USB-n egy digitális erősítő.
Raspberry Pi 2 / OSMC párossal nincs ilyen gond emlékeim szerint, szóval ez valami szoftveres hülyeség lesz a TV box esetében, de hétvégén megnézem azért újra. Én mondjuk pont hasonló célra szeretném használni a Pi 2-t, mint a kérdező - hálózati zenelejátszó lesz belőle -, viszont én valamilyen optikai/koax kimeneteket is adó Pi-kompatibilis DAC-ban (pl. Hifiberry Digi) gondolkodom inkább.
Ja igen, Spotify-t azt hiszem, meg lehet oldani Pi-re (úgy emlékszem, van Linux kliens, amit fel lehet hegeszteni Pi-n futó zenehallgatási célú Linux-disztrókra), Tidalt úgy rémlik, hogy nem.
-
Tim82
félisten
válasz
sz.balazs.95 #22723 üzenetére
Nem tudom, hogy Raspbian-ra működne-e, de gondolom, valami ehhez hasonlót keresel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest