- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Yettel topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Az ok elektronikai (fizikai) jellegű. Tegyük fel hogy megvan táplálva a Pi a szabvány USB csatin keresztül, és 4.82V-ot ad így le a tápegysége. Akasszunk az USB-re egy Y kábelt, aminek az egyik végén a külső merevlemez van, a másik végén pedig a külső merevlemez tápegysége. Mondjuk ezen a csatlakozón meg legyen legyen 5.12V. Mivel a kettő között potenciálkülönbség van ( 5.12-4.92V=0.3V) áram indul meg közöttük. Ez minimális feszültségnek tűnik, de mivel a köztük lévő ellenállás szinte nulla elég nagy áramot képes áthajtani (I=U/R -»0.3V/3ohm=100mA!!!) hogy ezeknek a kis adaptereknek megnehezítse a munkáját(megnövelje a terhelésüket anélkül, hogy azt érdemben felhasználná a Pi vagy a merevlemez) Ezt a felesleges energiát elmelegíti maga a tápegység ill. a köztük lévő vezeték. Olyan ez mint a földhurok csak kicsiben.
Mivel nincs két egyforma tápegység a világon, valamekkora difi mindíg lesz köztük, és ezért kissebb nagyobb mértékben egymás ellen fognak dolgozni. Ezért csak egyetlen helyről szabad megtáplálni.
Remélem érthetően írtam le a problémát! -
Mert ha pl. megégeted az ujjad, akkor is fújni szoktad, nem szívni
Inkább hit kérdése, hogy a meleget szívja ki vagy a hideget fújja be. Általában a PC-s proc/chipset hűtők is rá fújnak(a hűtő lamellákra), viszont a táp ventik meg ki. (Nem mellesleg a PCházakban is elég egyértelmű szokott lenne a légáramlás iránya, a komolyabb házakban sem a réseken szívják be a hideg levegőt)Ez is azért olyan hatékony, mert hatalmas felületet biztosít, amin letudja adni a hőt. A membránok között átfújt levegő már nem sokat javít (feltéve hogy nem zárt dobozba kerül, mert ott nincs honnan szívni a "hideg" levegőt, és a kifújt meleg sem tud könnyen távozni.
+ a hűtésen gondolkodók miért nem szereznek +1 szabályozható adaptert, és a 12V-os ventinek adnak 12/9/6V-ot. A végén már olajban hűtjük?
-
-
válasz
Laszlo733 #34448 üzenetére
Jajj! Nem akartam ekkora munkát adni, de az eredmények alapján még nincs készen(mármint a rajta futó rendszer)
Raditray naplóbejegyzéseit nézted? Panaszkodik valamire? Itt 2 dolgot is megemlítenek hibaként:
- másik hangkártyára küldi a hangot (alsamixerben talán látod is)
- hiányzott neki egy codec: sudo apt-get install gstreamer0.10-plugins-bad -
-
válasz
Laszlo733 #34444 üzenetére
Biztos hogy nem a kártya mérete miatt nem működött a dolog. Az Arch vonalat felejtsd el, pláne ha GUI-t szeretnél. Töltsd le az official oldalról a rasbian, ubuntu grafikus kiadását, és barátkozz meg a rendszerrel ezeket használva. Nem fogsz semmi difit tapasztalni az Arch Gnome, és a rasbian Gnome között. Mindekettőn ugyanúgy nyitod meg a Firefox-ot.(Arról nem is beszélve hogy a Pi-re nem való Gnome). A különböző disztribúciók csak a pimpelésben térnek el. Az egyiken Piros a háttér, a másikon kék. Aztán ha már mindent jól kitapasztaltál jöhet az Arch telepítése. Ott már olyan medencében kell úsznod, ahol nem ér le a lábad. Ill. kicsit tamagocsi(Na majd mit kapok én ezért
). Persze tanulni jó, de babusgatni akarod vagy célirányosan használni valamire?
Esetleg kukkants bele a /usr/share/alsa/alsa.conf fájlba, és nézd meg az aplay -l parancsal, hogy milyen eszközöket/kimeneteket lát.
-
válasz
Laszlo733 #34437 üzenetére
És a kép min jön ki? Sanszos hogy a hangot is a HDMI-n küldi ki.
Egy próbát megér az alábbi parancs:
modprobe snd_bcm2835 out=hdmi alsa=0
modprobe snd_bcm2835 out=ear alsa=3
forrás
De olvastam olyan parancsról, hogy
sudo amixer cset numid=3 #
where # is 0 for auto, 1 for 3.5mm, and 2 for HDMI.
De volt olyan Pi4 tulaj akinél ez nem működött. (Gondolom a 2 HDMI miatt megkavarodtak a sorszámok)Miért pont Manjaro? Csak azért kérdem mert pl. raspbian alatt van a raspi-config, ahol menüben tudod átkattintgatni a hangkimenetet, itt meg vadászni kell a megoldásra.
-
-
-
-
válasz
Laszlo733 #34377 üzenetére
Honnan van az ARM verzió? Biztos a 4-eshez valót töltötted le? Itt elég szájbarágósan leírják mit kell művelni. Nem kell hozzá Arch, bármilyen linux megteszi, ha Windows-thasználsz, akár egy USB-ről futó live kiadás is megteszi.
Igen, az image fájlban a van /boot könyvtár is, azt kell átmozgatni az első (FAT) partícióra, ott van a config.txt is.Vigyorka
Gratula!c64fanhun .
Raspberry 1 model b-re milyen op. Rendszerek elérhetőek?
Nincs nagy választék, a legtöbb rendszeren már unsupported, vagyis nem foglalkoznak vele. A raspbian biztosan fut rajt.forrasztok neki tápot, 1 vagy 2 A kéne neki? 4 portos hub.
Neked kell tudni mekkora fogyasztókat kapcsolsz majd rá, arra figyelj, hogy a Pi felé ne menjen vissza feszkó. Nem szerencsés, ha a két tápegység egymás ellen dolgozik. -
válasz
Vigyorka #34365 üzenetére
Próbálgattam beállítani, de nem sikerült...
Kollégának van egy látóasszony topikja. Sokáig nem értettem miért. Most már tudom.
Ha nem árulod el, hogy miket és hogyan próbáltál állítani, könnyen lehet, hogy ugyanazokat fogjuk tippként megadni amit már próbáltál és nem járt eredménnyel.Szóval a config.txt-ben(raspbian-configban) kikapcsoltad az overscan-t? Újraindítottad? Utána változott?
Ahogy már írták a TV menüjében próbáltad állítgatni a képarányt, vagy annak beállításait? -
válasz
Milestone85 #34357 üzenetére
#34354 !!! Kipróbátad? Vagy kali alatt ezek a parancsok is hiányoznak?
Amúgy próbáltad már a TV másik bemenetén ill. annak a menüjében álítgatni a méretet (overscan, zoom,...)
-
válasz
Milestone85 #34350 üzenetére
Hm... Megmondom őszintén mióta LCD monitorok/TV-k vannak sose akartam eltekerni a frissítési frekit. Szerintem a monitortól kapott adatokhoz igazodik és ezért nem engedi eltekerni.
-
válasz
syler123 #34347 üzenetére
Igen ilyen előfordulhat, ha rossz pillanatban ál le. Ugyanakkor, ahogy írod is, könnyen javítható probléma volt, és nem okozott adatvesztést.
Ugyanakkor ha már lúd legyen kövér, fejlesszük tovább! Egy ilyesmi időzítővel kiegészítve megoldható az áramtalanítás is. Mondjuk leméred, hogy átlag 12mp míg leáll a rendszer, hozzáadsz egy keveset, és mondjuk 20mp-re állítva a relét, áramtalanítja a Pi-t.
Milestone85
Miért kali?Mennyire nem tölti ki a képet? A config.txt-ben az overscan-t kapcsold ki, esetleg a poziciót is igazíthatod ugyanitt.
Ha eddig Debiant használtál miért nem raspbian-t tettél fel? Nem mellesleg raspbian alatt van egy ügyes konfiguráló program is.pl YouTube nagyon laggol és a képernyő beállításnál 0Hzet látok
Milyen ablakkezelőt használsz? Hol/milyen beállításnál van 0 Hz? -
Attól függ mi a cél? Miért állítanád le? Nekem nonstop megy néha áramszünet vagy takarítás céljából áramtalanítom, de elötte nem állítom le. Ezek a naplózó fájlrendszerek nagyon jól fel vannak készítve az ilyen esetekre. Persze az a helyes megoldás, ha szabályosan leállítod a rendszert. De ez a Pi esetén nem értelmezhető, mivel HW-esen semmi nem változik! Míg egy asztali gép/laptop esetén valóban HW-esen is kikapcsolod, és átlép stand by üzemmódba, addig Pi esetén nem léteik ilyen.
Energiát se nagyon spórolsz, a TV-d többet eszik stand by-ban mint a Pi üresjáratban. -
-
válasz
syler123 #34332 üzenetére
"Csak" annyi, hogy a Raspbery I2C interface 3.3V-os (cmos), ha erre rákötsz egy 5V-os (TTL)rendszert, jó eséllyel hazavágja a Pi adot portját, vagy akár magát a CPU-t is. Ugyanakkor léteznek megoldások hogy a 2 különböző feszültséget használó rendszert összekössék.
-
-
-
-
-
-
válasz
Archttila #34303 üzenetére
Látatlanban nehéz megtippelni, de csak akkor tudsz samba-n keresztül törölni, ha a samba-val bejelentkezett felhasználó jogosultságai illeszkednek az adott fájlhoz rendelt jogosultságokkal.
Tehát ha olyan user-ként azonosítod magadat aki az adott fájlnak se nem tulajdonosa, se nem tagja a csoportnak(feltéve hogy a fáj is 775-ös), az egyéb jogosultságokra fut rá, ami nem teszi lehetővé számára a fájl törlését.
Ezt még meg lehet fűszerezni azzal, hogy mi történik akkor ha az adott fájl meg van nyitva valaki által, vagy plusz biztonsági réteg is vonatkozik a jogosultságokra (ACL,SELinux,...) -
-
-
válasz
syler123 #34285 üzenetére
Azért azt is hozzátenném zárójelben, hogy a W10 Home verziója nem támogatja alapból NFS-t, csak külső programot telepítve. Az is problémás ehet, hogy a raspbian nfs verziója még nem tudja a 4-es verziót, viszont csak a 4-es verziótól vezették be az UTF-8 támogatást, ezért problémás lehet a speciális karakterket tartalmazó fájlnév.
Nekem több gondot okozott mint hasznot.Mr Dini
A LED-ek jelzik, hogy kap energiát, olvassa a kártyát? Jó portba dugtad a hdmi csatlakozót? -
-
válasz
syler123 #34276 üzenetére
Nem ismerem az eszközt, de ha modem módban van akkor semmilyen router fukciónak nem lenne szabad működni/elérhteőnek lennie. Ilyenkor csak aXiaomi router kaphatna egy publikus címet, a modemnek nem lenne szabad ilyennel rendelkeznie, csak ha router módban van.
Mondom ezt vagy a szolgáltatód topikjában, vagy a hálózati topikban kellene tisztázni, hogy mi hogyan működik, mert ott biztos vannak akik már láttak ilyen eszközt.
-
válasz
syler123 #34274 üzenetére
Csak akkor fogja nyitottnak jelezni, ha egy valós szolgáltatás fut mögötte, ami válaszol neki valamit. Ha a laptopon nem futott semmi szolgáltatás azon a porton, akkor természetes, hogy nem mutat semmit (a port zárva van).
A torrent-et és a torrentPi-t mutasd. A Pi közvetlenül ebbe a szolgáltatói eszközbe van bedugva? Plusz nem jelez hibát, ha ugyanazt a portot akarod Más-más címre forwardolni?
Bár ez inkább otthoni hálózat / torrent topikok témája lenne, ott több hálózati guru tudna tippet adni, hogy a szolgáltatói eszköznek van-e valami trükkje hogy működjön, stb...
-
válasz
syler123 #34272 üzenetére
Nézd át elejétől a végéig (és vissza), hogy mindenhol jó portszámot címet írtál-e be. Tuti még mindig az az IP címe amit gondolsz? Megnézted a konfigurációját?
A port szám fix, vagy random? a portot zártnak mutatja? Az a port van beírva ami a routerekbe is beírtál? Egy portteszter nyitottnak látja ezt a portot? pl. [link] -
válasz
goldister #34270 üzenetére
No és a "másik PC" a "tökéletes PC"-re milyen sebességgel másol?
Továbbra is azt mondom, hogy a hiba nálad van. Nincs lekorlátozva tuningolva,optimalizálva,...?
Hiába van ugyanolyan hálókártya benne, ha a beállítások (vagy kábel miatt) nincs meg a sebessége.- Fizikailag cseréld fel a 2 PC-t. Ami eddig "tökéletes" volt, az új helyen is hozza a sebességet? A "másik PC" megtáltosodik az új helyen?
- Nézd át a "másik" hálózati beállításait. Milyen sebességgel kapcsolódott, Van rajta valami+ biztonsági program? Elég izmos gép(HDD), hogy tudja azt a sebességet?
Ezt inkább valamelyik hálózatos topikban kéne átbeszélni, mivel a a Pi részéről a sebesség, és a fájlmegosztás problémamentes.
-
Szerintem érdekes, hogy egy adott bitmélységű kódolást egy kis összefogással mennyi idő alatt lehet "megtörni". Plusz egy technologiai demó, hogy az elosztott számítás mit jelent, hogyan működik. No és a nyereményről sem szabad megfeledkezni
goldister
11Mbit, vagy 11MByte? Megnézted hogy mekkora sebességgel kapcsolódik? Letesztelted a belső hálózat sebességét?
AZ USB meghajtó sebességét így tudod letesztelni:
Írás: dd if=/dev/zero of=/media/USB/largefile bs=1M count=1024
Olvasás: dd if=/media/USB/largefile of=/dev/null bs=4k -
válasz
zolka95 #34261 üzenetére
Azért jó lenne ha te magad is megmérnéd, hátha nem tudja a papírformát... Ahogy a 4066 seeder sem garancia hogy azok közül olyanokra tudsz kapcsolódni akiknek van a te végpontodig megfelelő sebessége. A torrent topikban biztos jobban eltudják mesélni az elméleti hátterét. Maga a libreelec verzió is lehet problémás (ki tudja hogy ez a plugin rendszer mennyi és milyen erőforrás korlátozást tartalmaz, hogy a binárist mikori forrásból, és milyen opciókkal fordították. Nem azt mondom hogy feltétlen ez a gond, de az biztos hogy egy plusz hibaforrás a mezei rasbian alatt futó kiadáshoz képest.
Ugye nem egyszerre fut a két torrent?
-
válasz
zolka95 #34259 üzenetére
Nem feltétlen. Olvass vissza, teszteld le a saját belső hálózatod sebességét: #31712
Ha ott megvan a tempó, jöhet a következő lépés. Melyik szolgáltatónál vagy? A garantált és a megrhírdetett csomag sebesség nem ugyanaz, gyakran a töredéke a garantált. pl. nekem 300-as csomagom van, de csak 60Mbit a garantált (és ugye az is csak a szolgáltató központjáig. Amint kijut az Internetre, a legváltozatosabb helyeken futhatsz bele a szűk keresztmetszetbe. Érdemes több gépen, több szerveren is letesztelni a sebességet, ha kevésnek tűnik.
A másik dolog meg maga a pendrive. Biztosan tud gyorsabban írni olvasni?
Amúgy igen, az egyetlen USB port sebességén(480Mbit) osztozik a hálózati /le feltöltés, és az USB eszköz írása olvasása is. És ez az elméleti maximum, a gyakorlatban ez kevesebb.
A torrent sebessége nem mérvadó. Rengeteg dologtól függ. A rád csatlakozott letöltőkről és azok sebességétől, hogy te mennyi és milyen sebességű eszközre kapcsolódtál. Hogy ezt a rengeteg kapcsolatot hogyan képes lekezelni a Pi ill. a router. -
-
válasz
goldister #34251 üzenetére
Jó jó, de a gép(ek) vezetékkel, vagy WiFi-vel kapcsolódnak? Másik gépre/ről tudja a stabil 10MB feletti sebességet? Csak a Pi-vel van sebességgondod? Milyen sebességgel csatlakozik a hálózatra? (Mind a PC mind a Pi) pl. az ethtool eth0 parancs szerint mekkora a kapcsolat sebessége(már ha vezetékes)
NFS és Samba között nincs difi, mindkettőnek ki kell hajtani azt amit az USB-s lemez tud. (Nem az USB-s csatlakozás(ház) a szűk keresztmetszet?)
Nekem most a torrent 2.6MB-val tölt fel, és ezért csak 6MB-al tudok másolni samba-n keresztül (Nekem még 100Mbites Pi2 van) Más program nem tekeri a merevlemezt, vagy a hálózatot? -
válasz
goldister #34247 üzenetére
Szívesen!
Mit, hova, mivel? Én tudom, hogy te tudod, de nekem fogalmam nincs mire gondolsz, hogy melyik eszköz mire hogyan csatlakozik.aryes
Hogy, hogy mi értelme? A béjeggyűjtésnek vagy a pimpelt desktopnak(cicis háttérkép, 3D gyorsítós képernyővédő,...) mi értelme? Miközben a Pi "unatkozik", csinál valami értelmeset. De futtathatsz rajt BOINC klienst, amivel elég sok tudományos projekt részesévé válhatsz. Sok kicsi sokra megy! -
-
Pedig oda is írtam: distributed.net
-
válasz
Fecogame #34226 üzenetére
Ezt nem teljesen értem. Nem az lenne a cél, hogy ugyanakkora, vagy még kevesebb energiahasználattal nagyobb számítási teljesítményt nyújtsanak az eszközök?
Nekem még csak Pi 2 van, de abból 3 mag 100%-on pörög egy törést számol (distributed.net), a mardék 1 magra jut az összes többi feladat (torrent, pi-hole, samba,...) A pi-hole dashbordja szerint 55 fokos:syler123
Szívesen! -
válasz
syler123 #34222 üzenetére
Nincs difi. Ha megnézed a samba csomag "adatlapját" az apt info samba parancsal, akkor láthatod, hogy a függőségei között szerepel a kérdéses csomag. Vagyis ha a samba-t telepíted, az automatice telepíti a samba-common-bin csomagot is.
Depends: adduser, libpam-modules, libpam-runtime (>= 1.0.1-11),
lsb-base (>= 4.1+Debian), procps, python (<< 2.8),
python-dnspython, python-samba, samba-common (= 2:4.9.5+dfsg-5),
samba-common-bin (= 2:4.9.5+dfsg-5), tdb-tools, python (>= 2.7~),
python2.7:any, python:any (<< 2.8), python:any (>= 2.7~),
libbsd0 (>= 0.6.0), libc6 (>= 2.8), libldb1 (>= 2:1.5.1+really1.4.6),
libpopt0 (>= 1.14), libpython2.7 (>= 2.7), libtalloc2 (>= 2.0.4~git20101213),
libtdb1 (>= 1.2.7+git20101214), libtevent0 (>= 0.9.16),
samba-libs (= 2:4.9.5+dfsg-5)A csomagtárolóban lévő aktuális verziót teszi fel. Ez jelenleg a 2:4.9.5+dfsg-5.
-
válasz
syler123 #34195 üzenetére
Ezt már olvastad?
Ha kihúztad menet közben a felcsatolt meghajtót, az nem túl elegáns. Csak egy "árnyékot" láttál, a könyvtárlistát. Valójában nem voltak mögötte fájlok, azok továbbra is az elérhetetlenné vált kihúzott pendrive-on maradtak. Pl. ezért is kell lecsatolni az USB eszközöket, mert fura dolgokat tud profukálni, ha csak úgy kirántod a gépből.
bacsomarton
Nem is tudtam, hogy ilyent is lehet. Tuti nem a teljes szériaszámot kell beírni? Mi van ha picit fordítasz rajt, és EDID-el szelektálod, hogy milyen paraméterekkel induljon? -
válasz
bacsomarton #34193 üzenetére
Nem esett le, hogy mit értesz filterezés alatt. Egy konkrét példával részleteznéd, hogy mit szeretnél?
-
válasz
Latitude #34189 üzenetére
A konfig módosítása után érdemes újraolvastatni, nem biztos hogy figyeli a változásokat, és magától lekezeli.
Közben rájöttem, hogy rossz sorokat idéztem. Azok a torrentre vonatkoznak, neked az
scgi_port = 127.0.0.1:5000
xmlrpc_dialect=i8
Sorokat kell figyelni, kivenni elölük a kommentet, vagy beleírni a fájlba.
Szerintem ezt fusd át: [link] -
-
Jesszus! Lehet hogy már 5 éve dorombol a TV-m mögött? Van benne valami üzemóra számláló?
-
-
válasz
Fecogame #34108 üzenetére
Nekem gyárilag így néz ki.
ls /etc/sudoers.d/ -la
összesen 32
drwxr-xr-x 2 root root 4096 aug 2 21:03 .
drwxr-xr-x 123 root root 12288 aug 2 21:20 ..
-r--r----- 1 root root 36 ápr 29 11:45 010_at-export
-r--r----- 1 root root 27 okt 18 2016 010_pi-nopasswd
-r--r----- 1 root root 367 júl 18 18:02 pihole
-r--r----- 1 root root 958 jan 12 2019 READMEsudo cat /etc/sudoers.d/010_pi-nopasswd
pi ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL -
-
-
-
válasz
Vigyorka #34074 üzenetére
Pi 4 -en a WEB-s felület nem elérhető.. /http://192.168.1.255:9091/.
Ezen a címen nem is lesz elérhető. Mivel a 255-re végződő címet nem lehet kiadni, azt speciális feladatra (broadcast) használja a rendszer. 1 és 254 között kaphat IP címet egy eszköz.
A sudo systemctl status transmission-daemon.service paranccsal ellenőrizd, hogy tényleg fut -e a daemon.
A konfig fájlodat töltsd fel egy WEB-es szövegmegosztóba (pl. ide) és csak a linkjét másold be ide.
Nem jó ötlet Windows-on szerkeszteni a konfigurációs fájlokat, mert másképpen használja a sorvégjelet mint a linux. Erre olyan szövegszerkesztőt kell használni ami tudja kezelni a kettő közötti különbséget, és el is tudja úgy menteni. pl. notepad++
-
-
válasz
Vigyorka #34070 üzenetére
Kis olvasni való.
W10 home verzió nem tartalmazza az NFS támogatást, csak a pro verzióval lehet bepippantani.
Persze ettől még telepíthető külső gyártó programja, ami elérhetővé teszi az NFS szervereket home verziókon is. pl. [link] -
-
válasz
Asztee #34032 üzenetére
Asztee Ilyen hosszú szöveghez nyugodtan használ az online szövegmegosztó oldalakat!
Yoshida Hogy érted azt, hogy "kihúztam a másodlagos usb tápot, majd a pi tápját is. " Milyen másodlagos táp? Mielött nekiáltál klónozni, volt kép (Láttad, vagy csak szokott lenni)? Nincs túlhajtva, vagy bármi spéci beállítás eszközölva?
Próbálj ki egy szűz rendszert készíteni egy másik kártyára.asuspc96 Az első "boot" partíció a FAT32, azt a Windowsnak fel kell ismernie, fel kell csatolnia (adnia kell egy betüjelet neki) Lemezkezelőben hogyan néz ki?
Plusz egy többszörösen bővített mondatban is leírhatnád, hogy mi van rádugva. Milyen ház, milyen fájlrendszer, és pontosan honnan hova másoltál. Másik gépre dugva mit mutat a "gyorsaság mérő". -
-
válasz
rosejbli #34016 üzenetére
Az üzemidőről fogalmam nincs, de hasonló lehet a fogyasztása mint egy tabletnek. Az oldalukon azt írják, hogy később egy adapter segítségével lehetséges lesz m.2 NVMe SSD csatlakoztatására.
Én is erősen gondolkodom, de nem biztos hogy megengedhetek magamnak gy 60k-s játékszert, amire jó eséllyel rájön a vám+áfa. Ja és +39$ a DHL postaköltség. -
Csak érekességképpen: Előrendelhető a Pinebook Pro, ami egy Pi-hez hasonló kicsi ARM alapú mikroszámítógépen alapul.
-
válasz
pube111 #34012 üzenetére
Ha nem rootként futtatod (sudo!), akkor csak egy figyelmeztetést ír a konzolra:
Hard Disk Sentinel for LINUX console 0.17.6929 (c) 2016 info@hdsentinel.com
Start with -r [reportfile] to save data to report, -h for helpExamining hard disk configuration ...
No hard disk devices found. Please run as "root".
Ha sudoval futtatod(csak az -r paraméterrel), akkor egy minimális infót ír ki a terminálra, és egy részletes infót ment el report.txt néven a program könyvtárába. -
-
válasz
Latitude #33996 üzenetére
Kukkants bele a naplóba (dmesg), hátha ott írja miért ált le a HDD. Nem lehet hogy rossz a kábel, gyenge az HDD tápegysége? Másik lemezzel is próbáltad?
FeriPapa2
Volt már neked de javu? A #33946 hozzászólásban ott a link, hogyan lehet felcsatolni a gdrive-ot. Ezután azt a mappát meg kell mutatnod a plex-nek, és készen vagy.Amúgy szerintem nem működik, mert ha nem tudsz róla elég gyorsan tölteni, akkor nem fogod tudni akadásmentesen lejátszani. Hacsak nem úgy szinkronizálod, hogy offline letöltesz mindent.
Pontosan melyik leírást követve, hol akadtál el?
-
válasz
asuspc96 #33994 üzenetére
Ha a géped ad neki ip címet működhet úgy is, de az esetek 99.99%-ban a routerbe dugják. Hirtelen nem is tudok életszerű példát arra, hogy a gép LAN-jába dugjam (oké, mondjuk ha nincs router/switch a környéken).
asuspc96
[link] szerintem találsz benne hasznos infókat ;-) -
válasz
Latitude #33988 üzenetére
Persze hogy leállt, mert ez a program hdd_leállítására_való. A legegyszerűbb, ha időzítve létrehozol egy fájlt rajta, aztán törlöd. Vagy mégjobb, ha pl. 10 percenként lecsekkolod az állapotát hdsentinel-el. [link]
Mivel 10 percenként ír a lemezre egy napló fájlt(amit a Windows-os HDSentinel is értelmezni tud), valószínűleg sosem fog leállni a HDD. -
-
válasz
pube111 #33982 üzenetére
Semmi. Ha nagy adatbázissal dolgozol (gyűjtögető életmód), akkor az adatbázis betöltése lassú lehet. Havi 1 alkalommal lemented a beállításokat, esetleg mellé a teljes SD kártyát, és kész. Ha tönkremegy a kari, gariban kicserélteted, és visszatöltöd az image-t, vagy a szűz LE-re a beállításaidat.
-
-
-
-
válasz
asuspc96 #33918 üzenetére
Nagyon túlgondolod a dolgot. Megveszed a kedvenc kereskedődnél, vagy rendelsz egyet kínából, és használod. 1ik sem lesz örökéletű, csak az esetleges garancia érvényesítése egyszerűbb.
Hetente, havonta lemented egy image fájlba a kártyát, és védve vagy az adatvesztés ellen (ugye a merevlemez tartalmáról is készül majd biztonsági mentés?!)Lecsípsz egy 64GB-os darabot a merevlemezről, és oda telepíted a raspbian-t.
személy szerint nem keverném az adatokat, meg az adatokkal bánó programokat
Ezt gondold át újra. Mi ebben a keverés? Külön partíción van a rendszer, külön partíción az adatok. Nem mellesleg nem teljesen mindegy melyik hol van? Az adatpartíciót is fel kell csatolni a fájlrendszerbe, és már is csak egy könyvtár valahol a futó rendszeren belül. -
válasz
Fecogame #33915 üzenetére
Itt az aprón is árulnak, de bármely számítógépes boltban kapható. De a piboltokban is árulnak komplett hűtés megoldásokat.
Arra figyelj, hogy van amelyik nem szereti az aluminiumot!
-
-
válasz
maestro87 #33889 üzenetére
Bármi lehet. Az hogy ssh-n nem éred el az lehet attól hogy lehal valamiért az SSH szervíz, de lehet attól is hogy már tényleg lefagyott. A naplójába is érdekes lehet körülnézni, lehet a fagyás előtt is panaszkodik valamire, pl. a kevés helyre. Magán a kártyán is futtathatnál egy fájlrendszerellenörzést.
Próbáld meg kiszűrni, pl. leállítod a torrentet, és úgy használod pár napig. -
válasz
maestro87 #33885 üzenetére
Ha le van fagyva szerinted mi ír rá? A fagyás pillanatában végzett fájlműveletek maradnak félbe hagyva, ezért panaszkodik.
Amúgy milyen rendszert, programot használsz? Ez a lefagyás egyáltalán nem jellemző. Vagy a merevlemez, vagy a Pi táplálásával lehet gond, de szóba jöhet a Pi HW-es hibája is.pube111
Hol szívja be a levegőt? -
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Archttila #33804 üzenetére
A helyi háló sebességét mérd meg ne azt, hogy a torrent, vagy valamelyik távoli szervert milyen sebességgel érde el. Van egy ügyes program ami megméri mit tud az eszköz kapcsolata: iPerf
Raspbian-ra a sudo apt install iperf parancsal telepítheted. A másik gépre, meg ugye oprendszerfüggő, a fenti linken vannak a letölthető programok Windows-ra, OS X-re,...
Az iperf -s parancsal "szerver"t készítesz az adott gépből. pl. a Pi-ből. A másik gépen pedig ki kell adni a z iperf -c pi.ip.cime parancsot.Miért telefonon keresztül kapcsolódsz rá?
Ezekiell
Mi köze a sambanak meg nfs-nek a torrent sebességéhez? -
válasz
Fecogame #33773 üzenetére
Azért ott sincs minden rendben:
Not Found
The requested URL /raspbian_lite/images/raspbian_lite-2019-07-12/2019-07-10-raspbian-buster-lite.zip.torrent was not found on this server.
Ahogy láttam ez a legnagyobb változás:
E: Repository 'http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian buster InRelease' changed its 'Suite' value from 'testing' to 'stable'
N: This must be accepted explicitly before updates for this repository can be applied. See apt-secure(8) manpage for details.
Do you want to accept these changes and continue updating from this repository? [i/N] i -
-
-
-
-
-
válasz
AXisBOLD #33682 üzenetére
Bármelyik jó 2-3 bolt van csak, és bármelyikben megveheted, ha éppen van rakráton, mert hogy a 4GB-os hiánycikk.
A telefon "gyors"töltő ellen javallt, mert az a feszültség emelésével éri el a nagyobb töltőkapacitást, ami a Pi gyors elhalásához vezet.
Biztos találni olyan egzotikus formátumot amit nem ismer, de az elterjedtebb formátumokkal megbirkózik. Egy konkrét formátumra rákérdezni jobb lett volna.
Egy médialejátszónak minek 4GB RAM?! Bőven elpöfög az 1 vagy 2GB-al is.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Xbox Ultimate előfizetések
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged