- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Netfone
- Hívószám-hamisítás
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
SunMount3r
nagyúr
EU-s boltan kerested? Ahol még szét lehetne nézni, azok a 3D modellezős oldalak (az RPi3B+Pi DAC HAT-emhez én is ott találtam egy modellt).
-
SunMount3r
nagyúr
-
SunMount3r
nagyúr
Pi3B+-ban van közvetlen bedugva, tehát USB 2.0-ás portba. Inkompatibilitás, mert ez USB 3.2-es Pendrive? De miért csak most jött elő? Hónappokig jó volt. Nemrég viszont volt egy Volumio rendszerfrissítés. Én mindíg arra gyanakszokm elősként, ha valami gond van.
Amúgy tegnap le kellett lőnöm az egész rendszert, mert 30% körül kezdett el pörögni a proci miközben elvileg nem is csinált semmit és a Pendrive (ill. az USB port is) nagyon felforrósodott. Már félek is újra beledugni.
-
SunMount3r
nagyúr
Ez eléggé "Volumio"-s kérdés, de hátha van annyi köze az alap Pi-os, meg Linux-os dolgokhoz, hogy itt tudna rá valaki valami bővebbet mondani:
A rendszer log-ban találok ilyen gyanús "error" bejegyzéseket:
blk_update_request: critical medium error, dev sda, sector 6843456 op 0x0:(READ) flags 0x84700 phys_seg 30 prio class 0
Ebből arra következtetek, hogy az audio file-ok kiolvasása során valami adat hiba lép fel. Volt már olyan, hogy e miatt "ugrott" egyet a lejátszás és félbe maradt egy szám, amit épp lejátszott.
Erről már a Volumio Fórumán is írtam (ott van egy log részlet is beszúrva), de ott az a nem túl meggyőző magyarázat jött eddig (nem valami túl "szakmaian"), hogy akkor biztos döglődik a Pendrive-om. Szinte vadiúj Sandisk Pendrive, alapból nem erre gyanakodék előszőr.
Persze én is adat, vagy file rendszer korrupcióra gyanakszom, de miért jöhet ez elő? Okozhatja akár a Volumio rendszer is? Van régebbi Log-om, ahol nyoma sincs ezeknek, pedig az is ezzel a Pendrive-al futott. Találkozott már valaki ilyesmivel?Köszi!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
pube111 #45987 üzenetére
Az UPnP, legalábbis a "világháló felé" elve egy elavult és rizikós protokoll. A Port forwarding egy fix port címmel meg neked és torrent kliensednek jobb, ha több/gyorsabb le és feltöltőt akarsz. De lehet egyéb előnyei is lehetnek (én sem vagyok épp egy mindent tudó torrent guru) erről részletesebben a megfelelő Topic-ban (összefoglaló, vagy kérdezz ott).
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Pi3B+ és Volumio rendszer. Van valami módja annak, hogy visszanézzem, hogy az elmúlt pár órában hogyan változott a CPU hőmérséklete? Nyilván valami SSH-s parancssoros megoldásra gondolok, vagy esteleg log file-ra.
Köszi!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45894 üzenetére
amin ciklikusan végigfut folyamatosan minden hangcsomag kiírásakor.-> Itt kicsit elvesztettem a fonalat... Meg ennek mi előnye van egy "nem ilyen" kijelzőhöz képest?
Nem aciklikus, mint a tiéd (tegnap pont ezen gondolkoztam az akadásaid miatt).-> Milyen akadásaim miatt? Bocs, de szerintem összekeversz itt másvalakivel.
-
SunMount3r
nagyúr
A Waveshare egyik LCD kijelzőjének data sheet-jében olvastam olyasmit, hogy "Vannak olyan kijelzőink is, amik Volumio kompatibilisek". No ezt nem értem teljesen. Ha jó a Pi-okhoz, meg alapból a Linux-hoz, vagy pl. a Raspberry OS-hez, akkor mi kellene még hozzá, hogy a Volumio-hoz jó is legyen? Szóval, hogy még arra is figyelni kell, hogy jelezve legyen valahol, hogy az adott kijelző Volumio kompatibilis?
Érti ezt valaki?
-
SunMount3r
nagyúr
Jó, én csak arra (is) gondoltam volna ezzel, hogy ha proci alapból, rendszer szinten "le van foglalva", akkor a szabad energiájából sem fog többet engedni másnak a fő rendszeren kívül másra. De ezzel csak azt mondom, amit a logikám szerint akartam, mert persze lehet egyáltalán nem így működik "automatikusan". De erről a proci prioritás szabályzás állítgatásról a Volumio esetén is konkrétan olvastam valahol, szóval ez a része nem egy magán agyszülemény.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45886 üzenetére
Az ilyen "pőre" audio only OS-ekkel biztos lehet ilyen akadály is, hisz épp ez "lenne" a lényegük. No nem okoskodni akarok, de akkor írom is, hogy ha jól olvastam (valahol, valamikor), akkor van pl. Volumio alatt is olyan "dugi" parancs, amivel a proci prioritását lehet átállítani különböző fokozatokban, hogy így esetleg jutna a szuszból az "egyebekre" is.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #45851 üzenetére
Nekem ilyen van hozzá, a hátoldalon lévő bill.-zetre pedig csupa Playlist és rádió van beprogramozva a Triggerhappy-vel. Ez a légegér/navigációs dolog még nem merült fel nálam, mert minden, ami kellhet (ez amolyan "konyhai" lejátszó most nálunk) az ott van a gombokon, gyak. "headless" használom az idő nagy részében (ahogyan azt eredetileg is tervezték a Volumio készítői), csak néha nézek rá a webes felületen. Ha volt már kísérlet a közvetlen navigálás életrekeltésére, akkor a Volumio Fórumán biztos van róla Topic.
-
SunMount3r
nagyúr
Azt nem tudom, hogy "lépkedni" az iránygombokkal hogyan lehetne így a Volumio-ban, de gyanítom, hogy sehogy. Itt az általam ismert lista a lehetőségekről, ezek között ilyesmi nincsen. Ez a funkció nem, hiszem, hogy így meg van oldva benne. De kérdezz rá a Fórumán, hátha van rá valami trükkös megoldás. Elvileg ez a Triggerhappy-zés is annak számít.
Amúgy mi van, ha a wheelup, stb. helyére simán csak az up, down stb.-ket írod?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #45848 üzenetére
De néz meg magadnak, mert azon távon teljesen mások is lehetnek a keycode-ok.-> Ill. te más funkciókra is akarod őket rakni.
-
SunMount3r
nagyúr
#45847 Sakab: Ezeket a keycode-okat mi alapján írtad be?
sudo thd --dump /dev/input/event*
és közben nyomogatod a gombokat az kiírja a keycode-ot hozzá.
Nálam pl. a "beletekeréshez" így van:#FAST FORWARD 10 SECONDS
KEY_NEXTSONG 1 /usr/local/bin/volumio seek plus
#REWIND 10 SECONDS
KEY_PREVIOUSSONG 1 /usr/local/bin/volumio seek minus
A "középső navi" gombra (Gondlom ez az OK lenne) mit akarsz rakni?
Én a Play/Pause-t raktam így:
#PLAY PAUSE TOGGLE
KEY_ENTER 1 /usr/local/bin/volumio toggle
De néz meg magadnak, mert azon távon teljesen mások is lehetnek a keycode-ok.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #45840 üzenetére
Meg amúgy hanyas Volumio-n vagy? V3.x után már amikor elmentetted a triggerhappy file-t akkor a sudo systemctl restart triggerhappy parancs fog kelleni, nem a $sudo /etc/init.d/triggerhappy reload. De gondlom az a baj, hogy így még elmenteni sem tudod. Itt egy jobb leírás hozzá, vagy akár ott is megkérdezheted mi lehet a baj.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
kis.zsolt #45787 üzenetére
Hát nem tudom ez hol írták, de a Pi4-re, akárcsak a Pi3 esetén is 85C°-ot írnak mindenhol, hogy az a csúcs, amit bír throttling nélkül, de még utána is bekapcsol az automatikus védelem és visszavesz a frekvenciából. Ez pedig így elképzelve még nagyon messze van az 55°-tól is.
----
Amúgy a Pi4 esetén még azért én is félnék csak úgy beelvágni bármibe is hűtés nélkül és külön gáz, hogy mindenképpen hűteni kell, mert pl. az itt linkelt hűtések eleve kizárják pl. a DAC HAT-ek használatát is. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #45698 üzenetére
"Fajsúlyosan" nézve amúgy iszonyat túlárazottak ezek a kijelzők is. Pl. ez már árban tényleg a tök röhejes kategória. Amit én láttam Orion mini TV, nem hiszem, hogy többe került 20+párK Ft.-nál és még DVB-T2 Tuner is van benne külön kivezetett antennával.
(Lehet akkor, ha már itthon (pl. Árukereső) nem találok már ilyen mini TV-t, akkor az EU-s Shop-okban kellene talán szétnéznem? Ne agy isten Aliexpress?).
-
SunMount3r
nagyúr
Ennek a boltnak a kínálatát már néztem, de még ez is elég szűkös, vagy legalábbis pont olyat/olyanok nem találok ami nekem esetleg kellene. 3.5"-4"-ig bezárólag IPS-es kellene majd valamilyen. AZ IPS nyilván a jobb nappali fényes láthatóság és betekintési szög miatt, de amit korábban linkeltem, annak a felbontása is jóval nagyobb, mert az is számítana, hogy ne legyen túl pixeles. Az OLED-es, vagy AMOLED-esek nem tudom ezekben mennyivel lennének jobbak, mint a sima IPS, de lehat azok már túl drágák lennének.
(Igazából a legjobb és egyben legegyszerűbb is az lenne, ha találnék egy kis "konyhai lapostévét", még egy 12"-os is elég lenne egy HDMI bemenettel, de ezeket már sehol sem kapni. Pedig pl. az Orion is gyártott korábban ilyeneket, ahogy láttam a saját szememmel nem is olyan rosszakat).
-
SunMount3r
nagyúr
Hát lehet akad még itthon, de hát mégiscsak jobb lenne egy vadiúj kábel. Az ilyen IDE-s kábeleknek legendásan gyatra volt a hajlítgatás tűrő képességük és nem szeretném vele se Pi-t, se kijelzőt hazavágni...
Viszont nem tud valaki, valamilyen EU-s Shop-ot, ahol biztosan ilyen Waveshare gyártmányú kijelzőket is árulnak? A saját Shop-juk ugyebár USA-s, így a VÁMFA is "busás"...
-
SunMount3r
nagyúr
Közben nézegetem ezeket a kis kijelzőket, pl. itt van ez, amit a 40 Pin-es csatira kell dugni a Pi-on. Kérdés, hogy 1. ha ennek a DAC-nak a 40 Pin-eskjére kötöm (ami ugye már a Pi tetején van), akkor is gyak. ugyan úgy működne? A másik pedig, hogy ezt a csatlakozást valami hosszabbító kábel/szalag-al (10-15cm-essel pl.) is meg lehetne oldani?
-
SunMount3r
nagyúr
Most nem az aksikról volt szó, amik ebben a DOCK-ban vannak, vagy miben, hanem konkrétan a DOCK-ról, amibe bele kell őket raki, hogy azzal lehet e tölteni.
Mert akkor gondlom elég lenne egy csupasz réz vezeték, amit hozzágyurmázok az aksi egyik végéhez, a másikat meg bedugom a fali konnektorba... Jujj... -
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45653 üzenetére
Mármint épp te mondtad, hogy ezekben nincs semmi elektronika, ebből meg elég nehéz elképzelni a "vissza" töltést is, ugyan azon a "kábelen". De lehet csak én gondolom komplikáltabbnak, mint amilyen...
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Nerazim #45626 üzenetére
Az ALSA device nekem arra utal, hogy valamiért a hangkártyát nem találja. De amúgy van erre itt jobb Topic is, meg a Volumio saját Fóruma, ami ez esetben szerintem a legjobb, ott kezdheted mindjárt egy kereséssel.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
oOKitsuneOo #45622 üzenetére
Ezek most akkor a Box beállításainak/infóinak a képei? Mert akkor pl. ez jelentheti azt is, hogy tényleg nem tud HDR-t a TV-d, de azt is, hogy csak a Splitter nem tudja, amin átengeded a képet hozzá.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
oOKitsuneOo #45620 üzenetére
Hát ha 4K-s, meg pláne HDR-es is a TV-d, akkor azért csak nem mindegy, hogy FHD-ban, vagy 4K / HDR-ben kapja az "anyagot", már csak a Netflix, meg a HMAX miatt sem. Legalábbis nekem biztos nem lenne mind1, de hát ki hogy gondolja...
Azt hiszem, hogy a TV-d távjának "Info" gombjára tudna erről valamit kiírni. Bár itt bonyolítja a helyzetet, hogy ezek streaming app-ok nem natívan, hanem a Box-on lévő Kodi add-on-al futnak, azoknak meg lehetnek limitációi, pl. hogy épp a 4K / HDR-t nem tudják.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
oOKitsuneOo #45618 üzenetére
De a forrás, amiből küldöd rá a képet az 4K? Mert ha a jel 4K (+ HDR /DV), akkor azt meg lehet lekonvertálja a Splitter FHD-ba? Nem mondom, hogy lehetetlen, meg vannak biztos ilyen Splitter-ek is, de én úgy tudom, hogy az ilyen "egyszerűbb" Splitter-ek általában vagy tudják a 4K átengedést, vagy ha nem, akkor 4K forrás esetén egyszerűen "nincs kép".
Ha meg HDR-es is a forrás képjele, azt meg tuti nem fogja tudni rendesen átkonvertálni SDR-be, maximum a HDR adatok nélkül engedi tovább, de ez nagyon meglátszódna képen (nagyon fakó és sötét lenne).
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
oOKitsuneOo #45616 üzenetére
Az a Splitter tuti átengedi a 4K / 60Hz / HDR / DV-t is? A leírása alapján csak 1080p-t tud.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Gabesz87 #45597 üzenetére
Ha van/lenne hozzá rendes driver, akkor szerintem jó lenne Linux-on is, meg Windows-on is. Most hirtelen ezt találtam róla. Itt pl. azt is írják, hogy állítólag a Linux kernel-ben már alapból van driver hozzá, a kérdés csak az, hogy milyen az a driver. És hogy még Windows-hoz sincs rendes, külön driver hozzá. Viszont azt is, hogy állítólag az XBOX tuner-t a Hauppauge gyártja és gyak. azonos ezzel a tuner-el, így annak a Windows-os driver-jei amik jók hozzá, mert ugye az MS még Windows-hoz sem csinált hozzá. Hát így nem egyszerű...
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45573 üzenetére
Ezekkel már tisztában vagyok, csináltam is már több backup-ot a Volumio rendszeréről a Win32DiskImager-el. A kérdés előbb a "sima file/könyvtár átmásolásra" vonatkozott.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Balerik #45568 üzenetére
Tudom, WinSPC, meg SSH. De te tuti állítani tudod erről, hogy ez nem fogja korrumpálni a Volumio-os file-okat? Mármint ha Windows-os gépre előbb lementem, aztán majd ha kell "csak úgy" vissza másolom őket a Volumio mappáiba?
Pl. vannak ott "rendszer" file-ok is, pl.: a /data/configuration útvonalon.(Amúgy meg nem arra is vannak az ilyen Fórumok, mint ez is, hogy az ember "tájékozódhasson"? De mind1, hagyjuk...)
-
SunMount3r
nagyúr
Itt főleg az bonyolítja, hogy ezeket Windows-os PC-re lementeni egy Linux-os (meg ki tudja még "milyen módon spéci") rendszerről 1-az-1ben talán nem is lehet. Ugye a "file rendszer" kezelés különbsége a fő probléma. Részeletekkbe én sem tudnék bele menni, de szóval fennáll az esély, hogy használhatatlanok lesznek ezek a file-ok. Korábban már érdeklődtem ilyesmikről máshol és ott kb. ilyeneket írtak rá, eléggé eltántorító módon.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45561 üzenetére
A szűz telepítés biztos nem játszik a Volumio esetén, főként a sok külön-külön sorrendezett és elmentett Playlist-em miatt. (A Backup plug-in talán soha nem lesz újra működőképes a 3-as fő verzió óta, ez is egy "vicc" az eredeti fejlesztő helyett igazán átvehették volna a Volumio-sok is, de jó, inkább hagyjuk.) De ez itt már kezd OFF-nak lenni (vagy mégsem annyira?). Ha erről itt nem jön bővebb infó valakitől, majd ránézek a net-en, vagy felteszem a Volumio Fórum-ára is a kérdést.
De még csak ezt: Amikor kész vagy az egyik rendszer particióit kicseréled a PC-re elmentettél (ezt zsugorítani kell, mert a többi miatt nyilvánvalóan kevesebb helye lesz már csak a kártyán)->
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45559 üzenetére
Hát ez a "lehet talán megmenteni" így nekem kicsit bizonytalannak tűnik. De majd akkor utána olvasok jobban ennek a Noobs-nak valahol.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45557 üzenetére
És ezt lehet úgy "telepíteni", hogy a Volumio már eleve telepítve van (és nyilván nem szeretnék belőle elveszteni semmit, ami már be van állítva benne)?
Meg ezt a boot szelekciós időt nem lehet megnövelni, vagy "befagyasztani" valahogy?
Meg most egy 12Gb-os SD kártya van benne és még kb. 11GB szabad rajta, erre még bőven elférne egymás mellet a két rendszer?
THX!
-
SunMount3r
nagyúr
Erről az LE-s hozzászólásról eszembe jutott az az ötlet, hogy van e valami módja annak, hogy a Volumio mellett, valamilyen "dual boot" módban még az LE is telepítve és használható legyen?
-
SunMount3r
nagyúr
Pedig a "nagy" Pi-okhoz már kezdetek óta gyártanak "rendes" DAC HAT-okat is, ott is elég széles a választék. Ezt a "nem multimédiás célokra" c. fejezetet meg azért mára már erősen át lehet gondolni, ott az LE+Kodi, amivel már a Pi3 is kb. "tökéletes mindenes" volt videó lejátszási célra a maga idejében. A Pi4-nel kicsit bonyolódtak a dolgok, de úgy tudom mára már az LE azon is eléggé kiforrott és azért azzal is egy elég vállalható, "naprakész" lejátszóvá tehető. Zene only fronton meg sokáig lehetne sorolni az "ennél jobb már nem kell, mert kb. nem is lehet" kategóriában is futó rendszereket hozzá. De gondlom ez neked is világos, csak így egy kicsit ferdén hangzik az a kijelentés. Persze nyilván az azért mutatja, hogy "eredetileg" nincs máig rajta rendes audio kimenet, de ez már kb. olyan dolog, hogy akinek arra lenne szüksége, az egy bármilyen, amúgy is és alapból ultra olcsó "gyári" megoldásnál úgyis jobbat szeretne és akkor már úgyis maga válogathat és dönthet az igényei és pénztárcája szerint felőle. PC-n csak annyival jobb a "gyári helyzet", hogy nyilván ezek az alaplapok eleve fajsúlyosabb sávban vannak az áruk tekintetében is, így még belefér egy "szódával elmegy" típusú, de alapfelhasználásra azért kb. OK minőségű alaplapi megoldás is. Nem okoskodom, csak előjöttek a gondolatok az idézett elszólás kapcsán, mert úgy magában eléggé félreérthető.
-
SunMount3r
nagyúr
Jó, de pl. épp a fenti Zero-s mini-HAT kapcsán is gondolná az ember, hogy ilyenből lehetne olyan is, aminek DAC-ja is van, meg valamivel komolyabb szintem vannak megoldva rajta dolgok. Nem a "csoda" kategóriára gondolok, de azért elég sok minden jóság elférhet akár ilyen kis helyen is (lásd az USB dongle-ök példáját). De ahogy nézem a séma rajzot, pl. pont ezen nem annyira ez a helyzet.
-
SunMount3r
nagyúr
Valami ilyesmire emlékszem a Pi3 kapcsán is, hogy mivel nincs is igazi, külön DAC-ja (ez már elég egyértelmű, ha az ember kicsit jobban megnézi a PCB-t), hanem valami kezdetlegesebb megoldással van "kitrükközve" a dolog. De ahogy nézem, valami hasonló a helyzet az ajánlott Zero-s megoldás esetén is.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45543 üzenetére
"CD minőségnél jobb."-> Bocsi, de ez így mit akar jelenteni? Ebben a kontextusban eléggé értelmezhetetlen. Ha pl. csak az, hogy a CD anyagok mintavételezési értékeinél magasabbakat is tud papíron dekódolni, az még semmit nem árul el a valós kimeneti hangminőségről.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45540 üzenetére
Nem tudom ez mennyire "olyan", de pl. az az analóg kimenet ami az RPi3B+-on van alapból, hát nem valami túl jó. Pl. Volumio-val 80%-os hangerő felett már torzít. Az alatt meg kb. "elmegy" kategória, csak rádiózásra pl. megteszi, de ez már attól függ kinek mik az igényei.
Pl. az a linkelt hangfal már egy elég jó típus, ehhez már érdemes egy normális DAC-ot is venni.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Nerazim #45538 üzenetére
Egy ilyet igen, mert ez aktív. Az ilyen "bookshelf"/PC-s hangfalak többsége amúgy is aktív. Amit kábelt adnak hozzá, azzal is simán rá tudod kötni és kész, nem kell semmi hókusz-pókusz. Nem is a 3.5"-os Jack "bemenet" a lényeg, ezt kicsit máshogy értettem, az RCA bemenet is jó, ha az tud analóg jelet fogad (AUX/Line-in-out), ennek a gyári kábele meg gondlom alapból 3.5"-os Jack-ben végződik. A passzív hangfalak már bonyolultabb téma.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Nerazim #45532 üzenetére
A legegyszerűbb módon, a 3.5-ös Jack csatijára kötöd a hangfalakat, a legtöbb ilyen USB-s DAC-on van ilyen kimenet. Pl. amit én ajánlottam, ott látszik, hogy küldenek is hozzá USB-C->"sima" USB adaptert is, tehát ez sem lehet gond. Én pl. épp most rendeltem ebből egyet PC-s használatra ("Abigail Pro 3.5" a kínálatban).
Szerk.: És a másik végén a 3,5 -es csatiba hogy dugok egy pár hangfalat?-> Ja, most gondolom csak, hogy ezek nem aktív, hanem passzív hangfalak lennének? No akkor fordult a dolog, ha nincs natív 3.5"-os bemenetük, mert akkor tényleg kéne eléjük "valami", pl. egy erősítő, ami átalakítja a jelet. Erről már inkább a linkelt DAC-os Topcic-ban érdeklődj. Ezek a "mini DAC-ok" elsősorban fejhallgatózásra és közvetlen aktív hangfalas (tehát, amiknek van saját, beépített erősítőjük is) jelforrásként jók. Eddid erről nem szól a fáma, hogy neked milyen hangfalokhoz kellenének pontosan...
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45525 üzenetére
Réz nem lenne jobb? Az én Pi3B+-omra raktam ilyen ici-pici alu bordákat, a CPU-ra, meg a LAN chip-re is, de gondolkodom mi lenne ha lecserélném őket rézre. Meg az is jó kérdés, hogy hogyan szedem le a bordákat (ilyen "öntapadósok" voltak ugye)???
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Nerazim #45521 üzenetére
Akkor már vehetnél USB-s DAC-ot is, azokból jóval nagyobb a választék. DAC-os Topic. Ha nem vagy nagyon audiophil, akkor akár 10K-ból is kijön egy ilyen viszonylag jobb fajta. Én pl. valami mini dongle DAC-ot ajánlanék. És nem kell hozzájuk feltétlen külön erősítő.
-
SunMount3r
nagyúr
Ezzel kapcsolatban olvastam valahol, hogy kezdetben tényleg eléggé melegedett a Pi4, szinte mindig, miden felhasználási célra kellett rá valamilyen hűtés, azzal voltak tele a fórumok is, hogy sokkal melegedősebb, mit a Pi3 volt, de állítólag ezt egy későbbi, talán firmware frissítéssel megoldották a fejlesztői és most már nem kell. Ebből igaz valami?
-
SunMount3r
nagyúr
Hello ismét!
RPI3B+-hoz keresek valami kis jófajta "kijelzőt". 3 col körüliben gondolkodom. Színes LCD, vagy OLED, vagy még nem tudom, hogy milyenek vannak? A lényeg, hogy elég "szép" képe legyen, ne legyen túl pixeles és jól látható legyen még nappali fény mellett is.
Amire kellene: A Pi-on Volumio fut, tehát ez lenne a rendszer, ami "alatt" valahogy működésre kellene bírni a kijelzőt, de azt sem főleg azért, hogy a Volumio "képét" jelezze ki, hanem olyan adatokat akarok vele megjelentetni, mint pl. a helyi pontos idő és dátum a helyi hőmérséklet és pl. még egyéb időjárási adatok, minthogy "napos, esős, felhős, stb..". Tehát amiknek gyak. semmi közük nincs a Volumio-hoz.Első kérdés: van e a felettiekre valami megoldás, meg lehet e csinálni egyáltalán?
A további kérdéseim majd ezután jönnek.
Köszi!
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Lehet nagyon noob-nak tűnő kérdés, de ugye a Pi3B+ típus "hátoldalán" a RAM chip van, ami a képen is látszik?
Csak biztosra akarok menni. Meg amúgy még kérdezném, hogy erre (mármint a RAM-ra) is érdemes e esetleg hűtőbordát rakni?THX!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #44195 üzenetére
Hiány egy dolog, meg a magas ár is. De amikor ezzel direkt trükköznek, hogy még így a lehető legdrágább opciót vedd meg (mikor lenne az olcsóbból is, de abból direkt nincs készleten), az már nem OK-és.
-
SunMount3r
nagyúr
Én német weshop-ból voltam kénytelen rendeli anno (kb. fél éve) a Pi3B+-t (Kit-ben), még Kit-ben is ritkán volt itthon, de ha volt, akkor csakis Kit-ben. Jó, OK, kifutóban volt, mára szerintem már sehol se kapni itthon. De még így is sokkal jobban jöttem vele ki árban mintha akár egy 1GB-os Pi4-et (és csak "deszkát") vettem volna itthonról (már ha azt is lehetett volna folyamatosan kapni, de már akkor is csak Kit-ben nyomták főleg). Ráadásul nem annyira alap Kit volt, még a hűtő bordák is belefértek...
Látom ez Pi (és a hivatalos és a third party kiegészítőit is beleértve) ellátás eléggé szívás... Pedig "állítólag" ez egy "siker termék".
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Shummo #44177 üzenetére
Annak az Orico háznak a pontos típusát még mindig nem írtad (min. elriasztó példa gyanánt).
A tápellátásról volt már szó? Külső/saját tápos az a ház, vagy csak a Pi-ról kapja?
Amúgy meg USB 2.0-ás, vagy 3.0-ás kábel van hozzá (jellemzően fekete v.fehér vs. kék "pöckös")? Próbáld meg ezzel is, azzal is, ha van. (Komoly.)
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #44160 üzenetére
Olyan esetre gondolok, amikor muszáj levenni, mert pl. egy DAC HAT nem fér fel rá miatta. (Nekem kb. jól sikerült felrakni ilyen szempontból is, hogy párhuzamos legyen.)
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #44155 üzenetére
Hőlégfúvózáson kívül erre van más megoldás?
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Hirtelen nem is tudom melyik Topic-ban kérdezzem, de azért itt is:
Lenne ez a Pi-os DAC HAT dobozka, de nincs feltüntetve sehol, hogy pontosan melyik típusú Pi board-okhoz jó. Szerintetek Pi3B+-hoz jó lenne? Mert nekem ahhoz kellene és nyilván nem akarom feleslegesen kinyomtattatni.Köszi!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #42975 üzenetére
Érdekes amúgy, mert LibreElec-el még a legmagasabb bitrátás FHD videókat is pöpecül viszi a Pi3 is a mai napig. A Pi4-el pedig már a 4K-ba is bele lehet(ne) szagolni (legalábbis specifikációi ezt ígérték szerint, de úgy látszik egyelőre nehezebb terep, mint a Pi3 volt, magyarán visszalépés is, de a FHD-nak mennie kellene). Itt jön be a böngésző és YT kavarása: még a FHD-t is VP9-ben, meg még kitudja milyen új, egzotikus kodek-ekben tolják alapból, amit egy mai PC gyomra bevesz, de a Pi már nem biztos. Ez ellen ajánlom: [link] beállítható, hogy YT esetén (többek között), maradjon a H.264-nél az újabb kodek-ek helyett, amit már azért a Pi-nak is vinnie kell. Ja és van Firefox-ra is: [link]
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
pungora96 #42950 üzenetére
Ezért is írtam ezt a két beállítást. Alapból úgy működne, hogy a videó fps-ének megfelelő Hz-re váltja a kimenetet (25fps->25Hz), de a legtöbb monitor (főleg ha régebbi, vagy olcsóbb) nem tudja ezek az "alternatív" frekvenciákat, vagy legalábbis nem mindet (pl. 24Hz, vagy a leggyakoribb 23.976Hz-et). Mondjuk ekkor az szokott lenni, hogy nem ad jelet a monitor, de lehet itt mégis, de a probléma forrása attól még lehet ez is. Ilyenkor megoldás, hogy pl. fix 60Hz-en küld ki minden videót a lejátszó, amit a monitor még biztosan tud fogadni. Kényszermegoldás, de lehet nincs jobb.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
csabi272 #42945 üzenetére
Hát it csakis a monitorra, ill. a DVI átalakítózásra lehet gyanakodni, ill. hogy ezek gondot okoznak az OSMC-nek.
A Videó/Lejátszási beállításokban lehet van valami, amit ki/be kapcsolva segítene.
Lejátszó képfrissítés indításkor/leállításkor és a Szinkronizálás a kijelzőhöz opciók pl.De az is lehet, hogy a Hang beállításokban kellene valamit átállítani. DVI-re ugye te nem tudsz így hangot kiküldeni, ez is bekavarhat.
-
SunMount3r
nagyúr
Szerintetek Pi3B+-hoz is jó ez a ház? Mert nincs oda írva pontosan melyik Pi változathoz késíztette. (Mondjuk azt biztosan látom, hogy nem Pi4-hez.)
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #42912 üzenetére
Lehet, de ugyan úgy lehet az OS hibája, vagy érzéketlensége. Az OSMC egy (elvileg) profi videó lejátszásra kihegyezett Kodi-s Linux, tehát nem elképzelhetetlen, hogy az ilyeneket, mint a Pi Jack kimenete nem is vették figyelemebe.
Ha meg csak "bármilyen" PC-s hangszóróról beszélünk, akkor jónak kell lennie hozzá a Jack kimenetnek is, teljesen "szabványos".
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
csabi272 #42910 üzenetére
Ez lehet éppen a gond (de csak mondom: lehet). OSMC ügyben kéne kérdezősködni/kutakodni máshol, mert lehet épp a Jack kimenetet nem szereti. (A Pi saját Jack kimenetléről én is csak nemrég tudtam meg, hogy elvileg még csak egy rendes DAC sincs hozzá a lapon, hanem valami mókolós megoldás, lehet ez fekszi meg az OSMC gyomrát). Megoldás lehet egy (akár nagyon olcsó) USB-s hangkártya/DAC kipróbálása is helyette. (Azt mondják bármi jobb, mint a Pi saját Jack kimenete). De amúgy meg az LE alatt így is van hang?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #42833 üzenetére
Radiátor mellet van (jobb helyet most nem tudok neki), ezért is féltem kicsit. De 1 órányi rádió után 1%-os CPU-val marad 49-50°, most meg fél órányi mp3 után (Wi-Fi-n streamelve) is csak 5%-os a CPU és 51°. Szóval jó lesz ez így.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #42825 üzenetére
Most nekem is 50°, még mindig csak üresjárat. Van borda is rajta persze (de csak az a pici kocka fajta). Ma megnézem lejátszás közben, csak attól tartok, hogyha rárakom a DAC HAT-et, akkor le kell majd venni a bordákat hozzá. A nélkül biztos magasabbra kúszna. Valami olyasmit olvastam, hogy 60° felett kezdd el throttling-olni?
-
SunMount3r
nagyúr
Nálatok a Pi3B+ (akinek az van) milyen hőmérsékleteken fut? Nálam most Volumio alatt, hogy nem is csinál semmit 49C°.
-
SunMount3r
nagyúr
Már kérdeztem egy hasonlót valamelyik Topic-ban, de most még jobban pontosítani szeretném:
Ezeket az USB-s (a V.2-es verziót!) hangfalakat szeretném majd RPi 3B+-al használni. Legalul ugye írja, hogy "Up to 8W RMS when Gain is set to “High” while plugged into a 10W USB-C Port / USB-C Power Adapter / 5V 2A USB-A Power Adapter".
Szóval alapvetően kb. annyi a kérdésem, hogy a Pi3B+ egyetlen USB port-ja mennyi V és A értékeket képes leadni? Mert sejtem, hogy ehhez a "High gain" opcióhoz mindenképp egy külön "konnektoros" USB adapterre lenne szükségem, de vajon a Pi saját USB port-járól a nélkül is rendesen meghajtaná a hangfalakat egy "bizonyos szinten"? -
SunMount3r
nagyúr
válasz
#68216320 #42740 üzenetére
4K videózáshoz inkább vegyél egy Amlogic Box-ot (összefoglaló).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP notebook topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Bittorrent topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest