Hirdetés
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Magisk
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Baseus Inspire XH1 – nyomokban Bose-t tartalmaz
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
Új hozzászólás Aktív témák
-
Brekkk
senior tag
Hozzájutottam egy 40 Gb-os SSD-hez.
Van olyan program amivel ezt a 40 GB-os SSD hozzáfűzhetném egy 3 TB-os HDD-hez Cache-nek RAID-ben?
Csak H67-es lapom van. Intel smart response itt még nem működik.
Az OP rendszer már SSD-n van. -
-
Brekkk
senior tag
Ma megcsináltam a software RAID0-t egy 600 GB-os partíciót és 2 db 1,5 TB-os NON RAID partíciót
Minden megy tökéletesen, de azért CPU erőforrásigénye van ám. -
Brekkk
senior tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Köszi a választ.
Utánaolvasgattam a dolognak. A Fenti link alapján a WIN7 dinamikus lemezkezelésnél lehet ugyanazon a Drive-on többféle RAID is. A Példában RAID 0 és Spanning. De ha jól láttam lehetett volna RAID0 és RAID 1 is egyszerre azonos HDD-n. Normál NON RAID partíció is létrehozható, ami nekem is kell.
RAID 0 tartom majd a nagyon nem fontos adataimat, míg a maradék helyere ami nem RAID mennek a fontosabbak. Mivel nem lesz RAID-ben a maradék, így ha elhalálozik az egyik HDD akkor nem egyből 4 Tb adatot veszetk, csak legrosszabb esetben is max 2 TB-otMost épp adatot mentek a 2 HDD-ről. Ha megvan elkezdek egy kicsit játszani a beállítássokkal.
Remélem sikerül megcsinálnom amit tervezek.
500 GB RAID 0 és 2*1,5 TB adattár NON RAID -
Brekkk
senior tag
Van 2 db 2 TB-os Hitachi HDD-m. (Nem ezeken van az OP rendszer)
WIN 7 ultimate alatt szeretnék software RAID 0-át létrehozni belőlük, de nem az egészből!
Lehetséges úgy megcsinálni a RAID0 tömböt, hogy a 4 TB helyből csak 0,5-1 Tb lenne RAID0 (A leggyorsabb része a HDD-nek) a többi pedig maradna csak adattárnak RAID tömb nélkül?
Azt tudom, hogy a Hardveres RAID vezérlők tudnak ilyen. Van 1 Intel SRCU42E SCSI Raid vezérlőm, az pl tud ilyet.
A WIN7 is tudhatja ezt? Valaki próbálta már?
Ha igen, akkor hogyan tudom beállítani.
WIN7 alól soha nem csináltam RAID tömböt. Dinamikus köteteket kell alkalmazni?A segítséget előre is köszönöm.
-
Brekkk
senior tag
válasz
Jester01
üzenetére
Otthoni használat mellett egy 15K RAID 0 és egy SSD között nem nagy diffi lesz.
Én leginkább akkor veszem észere a különbséget, ha párhuzamosan több lemezművelet folyik egyszerre. Ha csak 1 programot indítok majdnem mind1, hogy ssd v 15 K RAID 0 HDD.
Firefox 10 ablak egyszerre történő megnyitásáig semmi érezhető különbség nincs. Több esetén már előjön az SSD előnye. Víruskersésben is gyorsabb az ssd.
Játékoknál semmi drasztikus difi nincs.
Nekem egy 64 GB-os SSD-n van az OP rendszer. Minden más, naponta használt program RAID 0 10 K, és 15 K-s HDD-n van. Adattárnak 5.4 K-es HDD-t használok.
Tapasztalatból írom, hogy esetetmben nincs nagy diferencica az SSD és HDD között főleg egy Hardveres RAID vezérlő mellett, amin még 128 MB cache memória is akad.
Az 5.4 K és 7.2 K-es HDD-k esetén RAID nélkül drasztikus lehet a növekmény az SSD javára.
Én például nem férnék el 120 GB-on. Csak az OP rendszer, és néhány program esetén máris 30 GB-nál vagyunk.
Egy újabb játék akár 10-15 gb is lehet, így meg nem is elég a 120 GB. Ha még az SSD-nél ajánlott 10%-ot szabadon is hagyjuk akkor 5-6 program és megtelt a rendszer.
SSD-t akkor veszek mindennapi használatra, ha majd az 256 GB-osok lesznek olyan 30 K körül, addig marad a SCSI RAID 0. -
Brekkk
senior tag
Nem tudodm tudtok e segíteni, de hátha.
Van egy INTEL SRCU42e PCI-e SCSI hardver RAID vezérlőm.
Jelenleg lóg rajta 2 db 300 GB Fujitsu MAW3300NC és 2 Seagate 300 gb 15k.5-ös HDD.
A Vezérlő dual channel-es 2*320 Mb/s csatornával rendelkezik.
Elméletileg még akár 500 Mb/s olvasási sebesség is lehetne a két csatorna egyszerre történő alkalmazásakor, és megfelelő számú HDD esetén RAID 0-ban.
Buffered read esetén meg is van az 500 mb/sec sebesség
A Problémám az, hogy elvileg a 2 csatorna, működik tökéletesen, de a maximum adatátviteli sebesség amit elérek 160 MB/s. Itt vág a kártya. A 640 Mb közelében sem vagyok.
A két seagate 15k.5 RAID 0 teljesítménye, lineáris 160 MB / s.
Így is baromi gyors, de hol van ez 220-230 MB/s tényleges sebességtől amit tudnia kéne.
Mind a 4 HDD RAID 0-ba van szervezve 2-2-es felosztásban.
Ha az egyik tömbről másolok a másikra, 80 Mb/s sebességnél többet nem érek el.
A Kábelek 100%-ig jók. Lezárók a helyükön.Ötlet?
-
Brekkk
senior tag
Olyan kérdésem lenne, hogy H67-es vezérlővel csináltatok e már RAID5-öt.
Mennyire gyors és megbízható?
Ha alaplapot cserélek alatta, akkor a RAID tömböt át tudom vinni egy másik gépre (másik is intel alaplap)? Vagy ha ilyet akarok csinálni akkor 3*2 TB-os HDD RAID 5 esetén legrosszabb esetben 4 TB adatot kell lementsek, (he ez van akkor már el is felejtettem a gondolatot). -
Brekkk
senior tag
Nem, nem tervezem RAID 5 használatát. 2*2 HDD lóg a vezérlőn. Mindkettő RAID 0-ban.
RAID 5-öt nem csinálok belőlük. Így akkor felesleges a RAM ezek szerint.
Szerintem ez a 2 HDD volt az utolsó amit vettem a vezérlőhöz.
Amíg mennek használom őket. Szerencsére PCI-e vezérlőm van. Így még sokáig a gépemben lesznek, mégha cserélek is gépet alatta. -
Brekkk
senior tag
2 15000 RPM-es hdd-hez RAID0-át szeretnék használni. A vezérlőmön bővíthető a cache mérete. Megérné felbővíteni 128 mb-ról 512 Mb-ra a memóriáját a vezérlőnek?
Egy HAF 932-es ház elegendő hűtést biztosít 2 15000 RPM-es hdd hűtéséhez?
A sima sata HDD-k olyan 30-32 fokosak benne. -
Brekkk
senior tag
Az lenne a kérdésem, hogy próbált e már a jelenlévők közül RAID 0-át készíteni 2 DB WD 1 TB-os FAEX HDD-ből.
Milyen teljesítménye van RAID 0-ban ezeknek a HDD-knek?
Milyen a random access time?
Ti milyen HDD-ből ajánlanátok RAID 0 építeni manapság?
SSD köszi nem alternatíva. Nem akarok 1 gyors rendszer HDD-t, amire más már nem fér fel. -
Brekkk
senior tag
válasz
PH-User
üzenetére
A Hitachi feature tool elődjei mindenféle HDD-vel elboldogultak. Nem tudom most mi a helyzet rég nem használtam. Én anno még akkor használtam amikor IBM feature tool volt a neve
.
Ha állítani szeretnéd a HDD tulajdonságait segíthet az alábbi proggi.
Sajnos nem sok Vezérlőt támogat, de hátha a tiedet igen. Nekem XP 32 bit alatt ment.
A Program neve: HDD scan 3.3. Ebben lehet AAM-et, Energiatakarékos módot is állítani.
Sok sikert hozzá. Ha RAID-ben van ez a HDD akkor nem fog működni Win alól a módosítás.Csak akkor kapcsol le a seagate HDD, ha inaktív 10 percig?
HD sentinel, mit mond rá? -
Brekkk
senior tag
válasz
PH-User
üzenetére
Igaz a Hita HDD-n nincs SATA / SATA 2 jumper.
A Hitachi feature tool nevű progival lehet állítani a HDD összes paraméterét.
Abban kéne megnézni mik is vannak a HDD-re beállítva. Lehet a visszafele kompatibilitás miatt a gyári beállítás SATA mód, nem SATA 2. Ezzel a progival nézd meg a valóságot.
Az Intel oldalról pegid szedd le a legfrissebb Chipset drivert azzal tuti mennie kell.
Nekem a Jmicron vezérlőn volt ilyen korlát régebbi driverrel. Olvasási sebesség Max 60 Mb/s volt. Amióta az új driver fent van azóta a HDD-m végre teljes sebességen üzemel. Most már 100 Mb/s sebességgel is tud olvasni.
A drivert a most fentévő rendszereden is tudod frissíten, nem kell reinstall.
BIOS-ban nem kell semmi mást beállítani, azon kívül amit eddig tettél.A RAID 0 majdnem annyira biztonságos, mintha csak 1 HDD van. Otthoni használatra nem sok kockázatot rejt. Max Újratelepítesz, ha szétesik a RAID 0. Bár ilyet én még az elmúlt 5 év óta amióta használom nem tapasztaltam. Már 1 éves lesz a WIN 7 telepítésem RAID0-án és nincs vele gond, Előtte WIN Vista futott 2 évi, hiba mentesen.
Természetesen én nem tuningolok semmilyen alkatrészt. Nem emelek feszültséget.Ha az adatbiztonság is lényeg, akkor úgysem csak azon az 1 HDD-n fogsz fontos adatot tárolni. Akkor kiírod CD-re ami kell. USB kulcsra Stb Stb. Több másolat nagyobb biztonság. És természetesen nem egy helyen kell ezeket fizikailag sem tárolni. (Tűz, földrengés)
-
Brekkk
senior tag
válasz
PH-User
üzenetére
Szia,
Melyik vezérlőt is használod akkor az Intelt v Jmicront? A kettő nem ugyanaz.
A hivatalos honlapokrol Gigabyte, Asus sohasem tudod leszedni a legfrissebb Drivert. Egyszerűen nem frissítik. Nekem ASUS p5k Premium lapom van és ahhoz a legfrissebb Driver 2 évvel ezelötti, a hivatalos honlapon. A Legfrissebb Driver-eket a chipset és vezérlő gyártó honlapjáról lehet letölteni. Esetedben az INTEL v a JMICRON honlapjárol. Az alaplapgyártó driver-eivel ne foglalkozz, úgysem a legfrissebb lesz fent.
Egyébként az eredmény olyan mintha csak sima SATA módban futna a RAID 0. Annak olyan 130 MB/sec a vége, mint nálad is. Nem lehet, hogy valamelyik HDD rajta maradt egy jumper ami korlátozza a HDD-t sima SATA módra? Az Accustic management a szekvenciális olvasásra nem igazán hat max 1-2 % lehet , csak a Seek time lesz lassabb.
Én nálad Driver problémára gondolok, vagy HDD hardveres tiltásra a SATA 2 elérésnél.Üdv
Brekkk
Új hozzászólás Aktív témák
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Warhammer 40.000
- Milyen házat vegyek?
- World of Tanks - MMO
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Linux felhasználók OFF topikja
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Lian Li Lancool 207 GIGABYTE 750W
- Eredeti Lenovo 90W szögleges laptop táp + kerek átalakító egyben eladó
- Akciós! Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Intel i7-10875H 32GB 512GB Nvidia Quadro RTX 3000 1 év garancia
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AF Dock (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 500GB SSD RTX 3060Ti 8GB SilentiumPC Signum SG1 TG FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest