- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
Új hozzászólás Aktív témák
-
kem
addikt
válasz
BemAnyó #3803 üzenetére
Szia!
Ebbe az alaplapba ne vegyél RAID vezérlő kártyát, mert a PCI port 133MB/sec-es áteresztőképessége megfogná azt a plusz telljesítményt, ami miatt tömböt csinálsz.
Vagy szerverlap kell hozzá PCI-X foglalattal, vagy PCI express-es vezérlő, de 2-nél több vinyó esetében legalább x4-es. -
Sunzi
aktív tag
válasz
BemAnyó #3805 üzenetére
Drágát, de, hogy érdemes-e, az kérdéses.
A HW Raid kártyák előnyei többek között, a XOR művelet elvégzése, a dinamikus cache használat (BBU is ajánlott, de, legalább szünetmentes), kényelmet/biztonságot szolgáló RAID/egyéb feature-ök, és nagyobb mennyiségű diszk kezelése, processzor tehermentesítése, mivel az IO művelet szétosztását a kártya végzi.A Te esetedben a nagyméretű (512MB vagy 1GB) plusz cache az, ami igazán hasznos lehetne, de a többi előnyt nem használod ki.
A negatív oldala a dolognak, hogy minden RAID vezérlő sebességét a rajta levő processzor határozza meg (korlátozza), ettől függ, hogy hogyan skálázódik a teljesítmény a diszkek számától függően. Ez azt is jelenti, hogy x darab diszk felett a vezérlő már nem képes mondjuk nagyobb szekvenciális sebességet produkálni (vagy több IO-t).
Az ich9r a műveletekhez a procit ugyan jobban igénybe veszi (elhanyagolható mértékben), viszont alkalmas arra, hogy RAID0-ban 4 vagy több diszk esetén se legyen szűk keresztmetszet (ha jól láttam valahol, 4 ssd esetén sem az). Azaz, RAID0 esetén 2 diszkkel alapvetően nem lesz lassabb, mint bármilyen RAID vezérlő.
Ha mégis vennél egyet, akkor az Adaptec, LSI, 3ware, Promise, Areca aktuális szériéáiból választva nem nagyon lehett mellélőni, de vásárlás előtt a konkrét modellnek érdemes jól utánanézni (google).
-
twine
veterán
válasz
BemAnyó #3805 üzenetére
nnna ehez a kérdéshez viszont én már kevés vagyok
Itt majd biztos jön valami hozzáértő kollega aki fel tud világositani melyiket érdemes! de egy időben utánna olvasgattam én ezeknek (mert én is pont egy ilyen zsugán törtem a fejem) és nekem ugy rémlik gyakorlatilag nincs igazán nagy különbség közöttük,,(értem ez alatt a 4-6-8-15 ezres kategóriát) de ez már tényleg csak "okoskodás" ész érvekkel alá támasztani nem tudom! én az alaplapi mellet tettem le a voksom....semmi bajom vele azóta sem...pedig nállam is meg volt az ICHR9-ről 10-re váltás!(és tuningolok is, ami állitólag nem biztos hogy jót tesz az alaplapi RAID-nek)
-
twine
veterán
válasz
BemAnyó #3803 üzenetére
Én úgy tudom, ha csak nem a géped árával meg egyező vezérlőt veszel, akkor sok különbség nincsen! Ami előnye lehet egy külön kártyás vezérlőnek, az az, hogy pld alaplap cserénél nem kell azon aggódnod kompatibilis lesz e az új deszka vezérlője a régivel, mert egyszerüen csak átrakod a zsugát az uj deszkába, rázúzod a Hdd-ket, és folytatódhat a munka! De hozzáteszem, az INtel vezérlői például visszafelé tökéletesen működnek ICHR10-9-8...(ez a három legalábbis tuti)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Google Pixel topik
- LEGO klub
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Fujifilm X
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- További aktív témák...
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- WD Black SN850P 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bordás, PS5 - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Western Digital SN820 4TB PCI-E Gen4 SSD! 6500/5800MB/s
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD - garanciával hibátlan működéssel
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest