Új hozzászólás Aktív témák
-
rlazol
veterán
válasz
IsaacNoel #1417 üzenetére
ezt talán még én is tudom, de majd liksoft pontosít, ha tévednék:
a winyóműveleteket leginkább a fej pozícionálása lassítja. Az a leglassabb művelet, a legszűkebb keresztmetszet, így a sebesség ettől függ.
Tehát jó, ha a fej a lehető legfolyamatosabban mozog, nem kell a winyó felszínén ide-oda ugrálni.
Az első winyód kétfelé partícionálod, egy rendszer és egy adat. Hiszen alapvetően vagy egy progit tölt be vagy adattal foglalkozik. Tehát kevés a pozícionálgatás. De külön vannak, így ha újra kell rakni a rendszert semmi baj nincs. És külön kupacban vannak az adatok és a progik, jobb töredezettség szempontjából is.
A második winyóra szemetelsz - itt vannak az ideiglenes file-ok, és a virtuális memória, ez azért fontos, mert akár adattal foglalkozik a gép akár progit tölt be, ideiglenes file-okat hoz létre és a virtuális memóriába ír. Ha ez külön winyón van, akkor nem kell a fejnek össze-vissza ugrálnia, hiszen két fejed van a két feladatra (jó, tudom, ez nem precíz mert egy winyón belül is lehet több fej, de a lényeg ez) Ott van továbbá egy adatmentésed arra az esetre, ha egy-egyadat sérülne az elsődleges meghajtón.0
A harmadik winyót csak egyszer-egyszer teszed be pl hetente, és kimentesz oda minden adatot, h meglegyen ha valami nagy gáz van. Szerintem az a legjobb, ha azon is van egy rendszerparti és szükség esetén arról is fel tud állni a gép, így ha meghal az első winyó sem áll meg a munka.
RAID1 - nem, ott a sebesség nem tud duplázódni, sőt a lassabb winyó sebssége lesz érvényben.
A másik kérdést majd liksoft megválaszolja.
RAID0 -
ADATNAK -
Fogsz két nagy winyót és RAID0-ba teszed, akkor sokszorosára növelted az adataid elvesztésének kockázatát - és mit nyersz? Semmit, mert az általad említett műveletekben NEM a winyó, hanem a processzor sebessége a meghatározó. Nálam pl egy 60 perces videorender avikból aviba kb 20 perc. Vagyis a 13 Gb-t 20 perc alatt írja meg, ez kb 11 Mb/mp-es sebesség - ezt azért tudja RAID0 nélkül is.
Kizárólag olyan file-kiszolgáló szerverekben van értelme, ahol az adatelérés a meghatározó, pl ha hálózatban 8-10 gépen vágnak egyszerre.
RENDSZERNEK
Lehet fogni két kis winyót, és bedobni RAID0-ba - de ezt a winyóz nagyon nem szereti. Ettől gyorsabban töltődnek be a progik - naés? Az én gépem (lásd adatok) 15-20 mp alatt tölt be egy Adobe Premier-t vagy egy Studio MAX 5-et. Most mit nyerek ha ebből ha 8 lesz? Ráadásul, ha kicsiről beszélünk, a winyók vsz eleve nem túl gyorsak (hiszen nem 2*80-ra rakom a rendszert, max 2*20-ra). Megdupláztam a keveset.
SWAP/TEMP - szvsz itt lehet értelme otthoni gépen. Hiszen a munkaprogramok futási sebességét, főleg poszter méretű képműveleteknél az ideiglenes fileok elérésének sebessége határozza meg. Külön winyókon, esetleg SCSI-n, a RAID0 valóban gyorsít - nálam is így van, vidámság, h bármikor 70k/s-t elérek az ideiglenes filehoz, miközben minden mást is használ. Videovágásnál is ugye a Premier egy halom idg file-lal dolgozik.
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
IsaacNoel #1415 üzenetére
Bocsi, siettem, elkapkodtam a választ.
1. Ha winyó hal meg, akkor kampec, a controller halála soft raid esetén nem okoz gondot. Hw raidnél ugyanolyan controllert kell keríteni, vagy buherálni mert egyes típusok a raid konfigurációját nem a winyón, hanem saját flsah-ben tárolják.
2. Ha standard controlleren volt a boot partíció, akkor nincs gond. A különböző egyedi (Promise, HPT, Sil, stb..) controllerek driverei okoznak gondot. Ha a Win-be előzőleg lett telepítve, akkor az új alaplapot meg tudja hajtani, így nincs gond a kezelésénél.
3. Az 1-es pontban leírtam, hogy a hw raid esetén az azonos controllert biztosítani kell ha az meghibásodott. De a konfigurációs adatok átvitele is probléma lehet, tehát hibaforrás.
Ha viszont három winyód van a gépben, akkor jobban szét lehet osztani a feladatokat közöttük. 1. rendszer + adat1 (két partíció Sam.), 2. swap + temp + mentés (Sea), 3. adat2 (Sam). Így a rendszer külön van a virtuális memóriától és a kezelendő adatoktól. A mechanika a leglassabb. Vigyázat, adatvesztés elkerülésére tessék minőségi legalább ötéves garral rendelkező tápot használni (esetleg MAXX-el kiegészítve), zavar és villámvédős elosztóból, és a winyók SMART-ját állandóan figyelni (pl: HDSentinel).
A soft raid0-ról nem lehet indulni. A hw raid0-ról igen, hiszen ott a hw is tudja ugyanúgy mint a hozzá lévő driver. Sw raid1 boot képes.
Talán így világosabb. Sorry. -
liksoft
nagyúr
válasz
IsaacNoel #1413 üzenetére
Több kockázatot vállalsz fel vele mint előnyt. Háromszor nagyobb az adatvesztés kockázata. A két winyó és a controller. Majdnem ugyanezt lehet elérni soft raid esetén, csak ott ha meghal, akkor alaplapcsere és megy tovább. (A boot partíció nem lehet raid0, és az új alaplap drivere már a win-ben kell lennie.) A soft raid Win esetén a server változatoknál megy csak.
Neked inkább szét kéne osztani a két drive között az OP funkcióit, így is lehet tisztességes gyorsulást elérni. Az optimális szétosztást az OP-d topikjában segítenek megmondani. (OP, swap, temp, adatok, biztonsági másolatok) -
liksoft
nagyúr
válasz
IsaacNoel #1408 üzenetére
A Specification oldalon az általad linkelt résznél az alábbi van a Storage/RAID blokkban:
ICH5R South Bridge:
-2 x UltraDMA 100/66/33
-2 x Serial ATA, RAID 0,1 function
Promise 20378 RAID controller:
-1 x UltraDMA 133 support two hard drives
-2 x Serial ATA
-RAID 0, RAID 1, RAID 0+1, Multiple RAID
Vagyis UDMA100-ig tud 2 eszközt a standard (hagyományos) controller, és 2 SATA eszközt egyedüliként, vagy RAID 0 vagy 1 üzemmódban - ez a ICH5R.
A Promise ettől függetlenül képes 2 max. UDMA133 egységet és 2 SATA egységet kezelni. Ezt a négyet képes RAID 0 - 1 - 0+1 beállításban használni.
Mindkettő HW RAID, melyek viszont nem rendelkeznek CACHE támogatással. Így csak a driver és a hagyományos memória segítségével tudják. Ezt már HW RAID-nek mondják, holott több pontján inkább hibrid megoldás. Viszont nagyon távol áll a tisztán SW típustól, így egyértelműen nem az. Sebességgyorsulást viszont csak valódi CACHE-t is tartalmazó kártyával lehet elérni, melynek az ára minimum egy fél gépé. -
válasz
nézőpont kérdése, hogy minek minősül a lapra integrált chip.
Annyi biztos, hogy egyfajta beállítást kell foganatosítani a biosban ahhoz, hogy a menüpont előjöjjön utána.
Itt lehet beállítani, hogy mit is szeretnél.
Raid 0-1.
Asus lapom nem volt, így csak abit-ról tudok nyilatkozni.
[Szerkesztve] -
rlazol
veterán
válasz
bocs, elkattintottam.
hát ebben nem merek biztosat mondani. A SATA-hoz tuti van a chipsetbe épített RAID vezérlő.
ha minden igaz van egy van ilyen chiped a lapon (Promise 20378 RAID)ami a képen van: [link], akkor elvileg van az ATA-ra is szerintem. Beindítása? Talán a BIOSban vagy a rendszer felállása során (miután kiírta a lemezeket) Ctrl+A.(nekem is asus lapom van, ott így kell)
amúgy a softveres RAID mellett egy PCI-s RAID karival is meg tudod oldani a hardveres RAID-et ha nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Formula-1
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen autót vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xbox Series X|S
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- További aktív témák...
- Toshiba Surveillance Pro S300 8TB megfigyelőrendszerekre optimalizált merevlemez
- WD Black SN850P 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bordás, PS5 - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- 8TB WD Red NAS 100/100/ garancia/ ingyen foxpost
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged