- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- iPhone topik
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krix
őstag
válasz
laca500 #8920 üzenetére
igen, bármelyik kieshet, pótlod, újraépít, örül.
Ha parity vdisk-et készítesz az ugye kb. 2TB lesz és marad még 0.5T+1T a poolban. Erre még rakhatsz mirror vagy simple vdisk-et. Nem veszik el. (1.5T simple vagy 0.5T mirror + 0.5T simple)
Szóval érdemes azonos kapacitású lemezeket használni.
-
laca500
aktív tag
válasz
laca500 #8920 üzenetére
Na egy kicsit elszámoltam magam.
Mindenféleképp bukok elég sok MB-ot, bármelyik megoldást is választanám, különböző méretű lemezeknél.
Ugye nekem jelenleg van 1db. 1tb+1,5tb+2tb-os lemezem. Raid5-nél használható lenne ebből 2tb-t + 1tb-t a helyreállításra. 1,5tb-t megy a levesbe.
A másiknál ugyan ez a helyzet, csak raid1-et használunk. És ugyan úgy csak 2tb-t a használható tárhely. Talán annyi a haszna ennek a változatnak, hogy ez gyorsabb és bővíthető. Bár nem vagyok benne biztos, hogy ha adok hozzá plusz lemezeket és bővítem a storage pool-t, akkor azzal bővíthető-e a már létrehozott virtuális lemez is a poolon belül. Lehet venni kellene 1 1tb-osat és 1+1+1,5-el ugyan úgy 2tb-t lenne a hasznos1 meg a helyreállításra és csak 500mb-ot buknék.
ÁÁÁ. Nem tudom. Lehet hagyom az egész raid-es dolgot. Eddig is megvoltam nélküle szerintem ezután is meglennék. Bár jó lenne biztonságban tudni a dolgaimat, igaz nem nagyon vannak olyanok amik nélkül megállna az élet a számomra. Talán a képeim. -
Krix
őstag
válasz
laca500 #8916 üzenetére
OK, ezekből lesz egy 4.5TB-s storage pool. Ezen létrehozol egy 2TB-s mirror virtual disk-et. (nagyobbat nem lehet ugye) Kiesik a 2TB-s lemez és minden megy tovább. Beraksz egy új 2TB-s lemezt, hozzáadod a pool-hoz és újraépíted a virtual disk-et, kész.
Ha simple disk-et használsz akkor bármelyik lemez kiesésekor ugrott az egész virtual disk. (Nem a pool száll el csak a simple virtual disk.)
HUfantom: A virtuális meghajtó meg gyakorlatilag a particionálást jelenti.
Nem. A virtual disk-en még tudsz partícionálni és ahhoz rendeled a betűket, nem a virtual disk-hez.
-
válasz
laca500 #8917 üzenetére
Hát most nem nagyon értem mire gondolsz...
A fűzzünk egymás után winyokat a világ legnagyobb baromságának tartom ma.
Régen megértem volt 5 darab 20 megás winyod, és valaminek kellett 40 mega akkor összefűzted őket volt 100MBod. De ha az egyik kiesett akkor annak az adathalmaznak sanyi. És ha a 40MB program fele eltűnt akkor hiába van meg 20MB nem ér szart sem. Manapság, hogy 3 TB egyben teljes baromság a winyókat összefűzni otthon...
A virtuális meghajtó meg gyakorlatilag a particionálást jelenti.RAID 1nél eddig win 7 alatt is csak akkor rohadt ki a gép ha az a winyó ment tönkre mint amiről futott. Ekkor restart régi winyó ki új be és a másikról bootolsz majd benyomod a RAID 1 tükröt mégegyszer.
Az egymás utána fűzésnek / JBOD / és a csikozásnak / RAID 0 / nincs semmilyen toleranciája.
Ezért írtam furcsállom a 2 way képen, hogy a két winyó összes területét írta ki mint elérhető tárhelyet.
Persze lehet a cikkíró keverte össze a képeket a szöveggel -
Krix
őstag
válasz
laca500 #8912 üzenetére
Win 8 alatt még nem próbáltam, de server 2012 alatt jól működik. A storage pool csak egy összefűzött tárolókonténer. Ezen hozol létre virtual disk-eket. A hibatűrést az határozza meg, hogy milyen virtual disk-et hozol létre. Simple - nincs redundancia, Mirror és parity esetén van redundancia, ilyenkor elvisel egy lemez kiesést. Én könyvtár alá nem fűznék be lemezt mert nem átlátható és a thin provision-t sem szeretem, mert csak a hely illúzióját adja, de nem látod rögtön, hogy mikor fut ki a szabad helyből. Másrészt a fix virtual disk is bármikor megnövelhető ha van még szabad hely.
-
válasz
laca500 #8912 üzenetére
Nézd vagy én vagy ők fogalomzavarban szenvednek....
Ezen a linken bemutatják a képeken, hogy kell egy 930GB és egy 595GB os merevlemezből 1.48-9TB lemezt készíteni. Közben azt mondják hogy egy 2 way mirror ami kvázi RAID 1. Nos ez lehetetlen....
Nem véletlen, hogy az új diszk mérete az előző kettőnek az összege. Ez utalhatna RAID 0ra, de ott a hordó elv alapján / Liebig-féle minimum-elv aki Wikizni szeretne/ csak 2*595 GB lenne ami csak kb ~1.2TB.
Szóval ha meg csak egymás után fűzi a két driveot akkor az JBOD ami egy erősen OBSOLETE megoldás kb 10 éve. Isten mentsen meg tőle minket....Mennyire használható?
A franc tudja. Ahogy látom megjelent a szoftveres RAID 5 amihez ha jól látom a képeken még plussz winyó hozzáadása sem gond.De azt valahogy nem sikerül kisilabizálnom, hogy mi van akkor ha elromlik az egyik lemez. Minden adat bukta, vagy csak az adott lemezen lévők szállnak el?
Linuxot tudom felhozni példának, illetve a mostani Win 7 alatt is működő könyvtár linkelést. Ha egy winyó megáll akkor a rajta lévő adatoknak sanyi....
/ Feltételezem az filmekért amik úgyis megvannak DVD-t és a winyón csak "biztonsági másolatot" tárolsz nem érnek annyit, hogy beadd a Kürt KFT-hez javításra... /
Ha raid 1 nek volt az egyik tagja akkor a másikon megmaradnak az adatok, legrosszabb esetben a winel meg kell értetni, hogy az már nem RAID 1es tömb hanem csak 1 winyó....
Ha meg be volt csatolva az egyik könyvtár helyére akkor meg a könyvtárba nem fogsz tudni belépni...Ha mondjuk 1 mappa alá becsatolok több lemezt, akkor egy esetleges meghibásodás alkalmával mi történik?
Egy mappa alá nem lehet több lemezt becsatolni a csatolás pont-pont alapú. Egy könyvtár egy "lemez" lehet. Maximum előre összefűzött lemezeket tudsz becsatolni egy könyvtár alá. Itt hiba esetén az összefűzés típusa mondja meg mi történik. PL: RAID 0nál minden bukta RAID 1nél semmi.... -
válasz
laca500 #8816 üzenetére
Nem dehogy.
Egyiket sem próbáltam, csak ha már leírtad te mire gondoltál megnéztem őket én is, mert mint írtam neked is tervben van.Nagyon kiemelted a PLEX nevűt, talán azt ajánlod?
Nekem eddig csak ez az egy működik a TVmmel. Felraktam vagy 5-öt tesztüzembe. Mind rövid életű volt, mert a TV cseszett rájuk, viszont a plexel azonnal működni kezdett. Ez nem hinném, hogy a mediaszerverek hibája egyszerűen csak ez támogatta a samsung allshare szabványt + ingyenes volt. Az egész dolognak az az értelme, hogy a TV-den át tudsz menni a médiaszerverre ami mondjuk a NASon fut. Mint egy Videotékában választhatsz filmet, sorozatot, zenét, fotókat amiket feltöltöttél a szerverre. Ha kiválasztottad a filmet akkor azt a server elkezdi átküldeni a TV-nek a belső hálózaton. Szinte bármilyen formátumot támogat. És tetted ezt a sima TV távirányítóval. Azért ez jobb mintha egy megosztott meghajtón hozzáférsz a cuccokhoz szerintem...Persze ilyen apró plusz funkciók, hogy a szerver leszedi neked az ismertetőt, borítót/plakátot a filmhez amit a nemrég megemlített oldalakról leszedtél...
-
válasz
laca500 #8814 üzenetére
Az azért kimaradt a beszélgetésből, hogy ha muszáj, akkor vennék 4db. 2TB-os HDD-t. Bár nem szívesen
Azért látom van pénz, de nem kell ész nélkül szórni.....
Már csak azt nem tudom, hogy mi a különbség a RAID1 és a backup mentés között. Mind kettő ugyan annyi helyet foglal és mindkettő egy tulajdonképpeni másolat. Mindkettővel ugyan az az eredmény. Vagy tévedek?
El sem fogod hinni de a backup az backup a RAID 1 meg RAID. Ha bevág egy villám az áramhálózatba és elporlik az OKOStv, meg a hűtő, szétdurrannak a égők, és egy kupac hamu marad ebből a nas gépből na mi marad meg ? A BackupMert a Backup általában máshol van mint a gép. Ilyen egyszerű. A RAID 1 vég a hardveres meghibásodástól a Backup meg minden mástól /lopás, hack, crack, véletlen anyós letörli, jön az alien és ráfolyik a vére stb stb....
De mi lesz a 1.5 és a 2TB-os lemezen lévő adatokkal? Ezek elvesznek vagy megoldható, hogy megmaradjanak? Szóval, akkor előbb le kellene menteni valahová!
Vagy ha sikerül lecsípni mindkettőből 100-100GB-ot rendszer partíciónak van esély, hogy megmaradnak?
A kérdésekre a válasz sorrendben: Megmaradhatnak .... kicsit melós ugyan de nem lehetetlen .... Nembiztos.... Igen....
Amire én gondoltam és meg is írtam neked, az az, hogy priorizálás. A nyaralási családi fotók vagy a szülőszobai első képek fontosabbak mint mondjuk a Avengers CAMos verziója..... sokkal....
Ezért az 1 TB-os tömbön lehet tartani ami igazán fontos. A többinek meg nem kell RAID. Így ahogy mondod, csak az a picike rész kell az elejéről ahova a rendszer megy azt kész. Ideális esetben a rendszer kezeli az NTFS fájlrendszert ami a 1.5 TB és a 2 TB-os winyókon van.Ha nem akkor egy kis tili-toli játék. Szépen apránként ide-oda mozgatni az adatokat, hogy lehessen átformázni alattuk a winyót valami BSD-friendly / Ez a freenas alapja / fájlrendszerre. Persze ha mondjuk az 2 TB összeáll 4*500GB ból akkor elég csak 1et üríteni és mehet rá az új filerendszer.
Bár igazad van, hogy minden pótolható, és a netem is meg van hozzá (digi 80/25), de ez azért csak elmélet.
240 UPC ideSzóval gyorsan lejön minden ha gond lenne.
Ezért is írtam, hogy tök fölösleges RAIDet építeni a pótolható adatoknak. A freenasnak van Transition kliense csak net kell neki és ........Szürke bekezdés
Nemrég sikerült pofátlanul olcsón szeretnem egy 147cm okos plazma TV-t. Jelenleg a PC-men fut a PLEX nevű médiaszerver. És már kezdenek az adatok túl sok helyen lenni. Én is egy központi szerver megépítésén gondolkodom. Nekem van bele egy 4*1.5TB os háttértáram még a régi időkből. / 11000 forint volt egy winyó /. Mindenképpen valami régibb olcsó PC min 8 GBram... De a szoftvert még nem választottam ki.Nem szeretnék senkit megbántani de az openmediavault olyan router szagú nekem kizárólag a screenshotok alapján. Persze Debian alapú szóval biztos fel lehet rá még hegeszteni mindenfélét.1 google alatt majdnem befutó lett, hogy van rá PLEX szerver
De mondjuk nekem amugy irreálisan nagy elvárásaim lennének egy ilyen géphez... számtalan funkciót kéne, hogy tudjon egyben
Ellenben a Freenasnak mintha alapból több szolgáltatása lenne. BSD alapú azt szeretjük, mert még a Debiannal és stabilabban áll a talpán megfelelő hardverrel. Most nézem erre is van az a mediaszerver
Persze utána kéne olvasni mert nagyon sok direkt ilyen PCNASra fejlesztett cucc van...Utóirat:Az a médiaszerver nekem azért fontos mert az működik az én TVmmel, mert az csak a saját protokollján hajlandó kommunikálni...
-
válasz
laca500 #8807 üzenetére
Helló
már megbocsásson mindkét oldal, hogy csak úgy belepofázom a beszélgetésébe....
DE
laca500 picit gondolkodj mibe akarsz beleugrani...
A winyóid összesített mérete 1+1+1,5+2 ez 5.5 Terra... Most ebből maximum 1+1+1+1 TB os RAID5 ös tömböt tudsz létrehozni. Ebből ugye 1 TB elveszik a paritás számítására, marad összesen 3TB. Illetve teljesen kihasználatlan marad 1.5TB amire soha nem kerül adat.....A szoftveres RAID sokkal többet tud mint a hardveres. Persze a hardveres a legbiztonságosabb, de ezt nem úgy képzeld el, hogy az egyik szar a másik nem. Mindkettő eléggé kiforrott már, csak jól kell használni. / Értem ezalatt, hogy valami stabil disztribúciót kell használni, nem pedig a legújabb fejlesztői változatot... /
Javasolok neked egy-két dolgot hátha felkeltem valamelyikkel az érdeklődésedet. Feltételezem azt a töménytelen adatot amid van tudod rangsorolni.
Egy
Ha már mindenáron ragaszkodsz a RAID5 ös tömbhöz akkor a 1.5 vagy 2TB-s winyón csinálj BOOT részt. Ekkor a rendszer onnan bootol betölt a kernel és látni fogja azonnal, hogy ami a gépben van az egy RAID5 tömb. Ebben az esetben legalább a pendrivet meg spórolod, illetve kisebb az esély, hogy történik valami. / gyerek kutya megrágja elviszi azt nem indul el semmi.... /
Ebben az esetben 3TB + kb 200mega a boot partíciót melyben a kernel max 5 MB így nem lassul a tömb, főleg mert a nagy winyóknak nagyobb átviteli sebessége mint a 1000esnek. A kernel bootolása után, a rendszer már mehet a RAID5 -ös tömbre...
Kettő
Mondj le a RAID5 ről és használd okosan a winyókat. Mivel a szoftveres RAID nem csak winyót lát hanem partíciókat is ezért több lehetőség közül választhatsz... Fogod a két 1 TB winyon csinálsz RAID 1-et. Ide mehetnek a pótolhatatlan cuccok. / Családi képek, videók, céges munkaanyag STB /. Mondjuk csinálsz egy 100GB-os raid 1-es tömböt a másik két winyóból rendszernek, ide minden fel fog férni...
A maradékot meg nem rakod semmibe. A winyó nem egy beteges dolog éveket tud menni megállás és mindenféle hiba nélkül. Csak hűtsed őket rendesen, és ne kapcsolgasd a gépet/ illetve stabilan álljon.
Olyan nincs, hogy minden adat pótolhatatlan. Mindkét nagy magyar mondjuk "anyagbeszerző oldal" tudtommal freeleeches, BP-ti lévén feltételezek egy UPC-s kapcsolatot, szóval van jó neted leszedni...
Ebben az esetben /RAID1 az 1+1ből/ + 1.9 + 1.4 + 0.1 = 4.4TB-ot is ki tudsz hozni a winyókból miközben van 1TBod a nagyon védett cuccoknak és 100GBod a rendszernek...Opciónális........
Ha akarsz kialakíthatsz titkosított tárolókat is. Melyek RAID 1el tükrözve lehetnek mint a rendszer, de minden adat titkosítva van. Ide jöhetne a titkos /// "nyugdíjt meghatározó" anyagok. / PL vezérigazgatókat kompromittáló anyagok, titkos kamera felvételek, "házi" videók amit akarsz. / -
BorgBoss
tag
válasz
laca500 #8804 üzenetére
Nem ismerem a FreeNas-t. De ha végiggondolod, akkor az alábbi esetek lehetségesek:
- Raid konfiguráció, majd rátelepül a program
- Egy adattárolóról indul a program, mely betöltődéskor létrehozza a többi eszközön raid tömböt.
Olyan viszont nincs, hogy a program hozza létre, de arról akar indulni amit még nem hozott létre, mivel majd ha betöltődött, akkor jönne létre.
A lényeg, hogy a raid-et vezérlő szoftvernek már eleve futnia kell ahhoz, hogy raid legyen. EZ lehet HDD,SSD,USB vagy bármi amin már mondjuk fut a vezérlő szoftver.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest