Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • c41r0^

    őstag

    Hali!

    Gyors desktop rendszert szeretnék megvalósítani, ehhez adott egyelőre egy 74 GB-os ADFD Raptor vinyó, mellé vennék még1et és RAID0-ba fűzném őket, ezen a 140 GB-nyi helyen csak az oprendszer lenne és a feltelepített programok valamint az aktuálisan játszott játékok. Tisztában vagyok azzal, hogy a RAID0 nem hibatűrő, épp ezért csak olyan adatot tárolok majd rajta, ami elvesztése után legfeljebb egy rendszerújrahúzással megoldható a probléma (majd csinálok Acronis image-et). Az oprendszer Vista x64 Ultimate lenne. Két igen fontos kérdésem azonban van:

    1. nincs hardveres raid vezérlő kártyám és félhardveres alaplapi vezérlőm sem (ICH10-em van, de nem /R), a Vistával oldanám meg a stripe kötetet. ennek a menete úgy zajlik a fejemben, hogy 1ik vinyóra felteszem az oprendszert hagyományos módon, majd dinamikus lemezzé konvertálom mind2 lemezt és létrehozom a RAID0 (csíkozott) kötetet. Ez a procedúra, amíg felépíti a RAID0 kötetet, a már feltelepített oprendszer fájljait is csíkozni fogja ("elszeleteli" a két vinyó között?), vagy csak a konvertálás utáni adatokra lesz érvényes? Mert nekem az oprendszer gyors betöltődése is számítana, tehát ez fontos. Ugye vezérlő híján én nem tudok már egy előre legyártott tömbre telepíteni.

    2. blokkméret. hány KB-os blokkokkal működjön a RAID0 kötetem? Lenne tehát rajta Vista Ultimate oprendszer, melynek sztem kb. 32 KB-os blokkméret lenne ideális, de lenne rajta Steam játék cache-fájl is, melyek nagy fájlok és némelyik a 1.5 GB-ot is eléri, itt viszont a nagyobb blokkméret lenne a nyerő. Tehát nekem a két véglet között kellene választanom, a sejtésem 32 vagy 64 KB-os blokkméret, melyiket ajánljátok Vistahoz és a mai játékokhoz?

    köszi előre is

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák