- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
Minden eddig hozzászóló álláspontja igaz, és érthető, ha abból az aspektusból indulok ki, hogy miként kezdjen az ember. A programozás alapjai tényleg egyszerűek, mint az ék, van azonban soksok bugyra.
Leginkább az a szerencsés, ha motivációt érezve kipróbálsz minden programozási elemet, amit még nem tudsz, nem ismersz. Fontos, hogy ez a motiváció mentes legyen kényszer érzettől. Miután végigmentél elég példaprogramon, kipróbáltál elég probléma gépi nyelvre fogalmazását, már megmozdulhat a fantáziád, és magad találsz ki problémákat. Onnan kezdve, ha szagot kaptál, nem tudsz felállni a géptől, és nincs megállás, újabb problémákat/feladatokat akarsz gépre ültetni. És bárhonnan bárhova eljuthatsz.
Nekem sosem volt bajom azzal, hogy nem jött a gondolat, hogy mit is kellene gépre ültetni, és elég látványosan haladtam jó ideig. Akivel együtt tanultam programozni kezdetben, ő mindig szenvedett attól, hogy mit kéne írni? Következne ebből, hogy én jutottam messzebbre, mert mindig volt a tarsolyomban útravaló. Épp az ellenkezője következett be. Ő jutott messzebbre, én pedig megrekedtem. Talán azért, mert ő minden elméleti dolgon átrágta magát, ami a látószögébe került, én pedig csak abban mélyedtem el, ami érdekelt - s bizonyára voltak fontos dolgok, amik nem érdekeltek.
Írásodból hiányolok egy dolgot. Azt, hogy hol, min akadtál el. Úgy tűnik, egyszerre akarsz megérteni mindent, és csak utána írni kódot. Kezdetben rengeteg sok dolgot kell egyszerre megérezni, ez lehet esetleg ijesztő. Amikor autót tanulunk vezetni, akkor is hasonló a dolog. Két lábunk van, de három pedál. Így kezdődik. Ám akit motivál a vezetés tudománya, addig ráng a két lába, míg helyesen nem kezdi el bonyolultabban használni, mint annak előtte. Aztán jön a kresz a sok szabályával és kivételével. Ha ez teljesen megvan, akkor indulhatunk a forgalomba úgy, hogy van a szomszéd ülés előtt is három pedál. Ha kint vagyunk már a fogalomban (gyakorlunk), mindegy, honnan indulunk, és hova tartunk. Nagy a térkép, egyszer szembetaláljuk magunkat minden szabállyal, minden közlekedési helyzettel. És akkor jön a felemelő érzés, hogy tudunk vezetni. Ahogy megjelenik ez az érzés, megjelenik az elbizakodottság veszélye is. Mert a közlekedés minden szigora ellenére is minden esetben spontán. A programozás is.
És akkor tekintheti magát valaki komoly kezdőnek, amikor úgy érzi, hogy bármit le tud programozni. -
thyeby
őstag
válasz
Jim Tonic #9563 üzenetére
Wow!
Így előrébb is vagyok, meg nem is.De akkor mi a csudát keres az ojjektumtallózó tulajdonságok lapján a Font.color elem, ami egyébként felajánl végtelen sok beállítási lehetőséget? Valahogyan meg kellene értetnem a gyerekkel azt, amit magam sem értek. (Szedjem elő a szleng tudásomat, oszt' mondjam neki, hogy bagol, meg laggol a delfi?
)
-
thyeby
őstag
Sziasztok!
Jobb híján ide tévedtem kérdezni Delphi-ből elemi alapot. (A Delphi topicba fél éve be se kukkantottak.) Ha van itt olyan, aki dolgozott ezzel a nyelvvel, kisujjból néhány szóban sínre tud tenni.
A fiamat (hét esztendős) fertőzném a programozás alapjaival. Indulásnak TPascalra gondoltam, s ezzel párhuzamosan Delphi-re, aztán áttérnénk C++-ra, később esetleg Javánál kötnénk ki.
A probléma a következő:
Adott egy formon egy button. Ennek a nyomógombnak a color tulajdonságát szeretném clRed-re állítani (Nem az inspectorból - habár onnan se sikerül). A Label rendesen reagál a szín változtatására.
Gondolom én, hogy azért nem sikerül talán, mert valahol igazra van állítva egy olyasmi, hogy használja a form, és a rajta levő ojjektumok a windows rendszerszíneket. Ha jól gondolom is megrekedtem - hol van rögzítve, hogy a gombfelirat csak fekete marad, bármilyen eltérő értéket is adok neki?
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest