- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
Aktív témák
-
khalox
őstag
A vizuális eszközök (Borland Delphi/Visual C++/ mindenféle builder) az nem ingyenes, meg kellene venni.
Ha diák vagy, akkor a Microsoft Campus-on keresztül szert tehetsz jogtiszta M$ cuccokra az intézményen keresztül. A Borland-ról ilyet nem tudok (psszt.. warez oldalak - tanulni szvsz nem bűn leszedni).
A Turbo Pascal v5.5-ig ingyenes, afelett nem. A FreePascal (benne van a nevében is) ingyenes. Nem véletlen, ti. ezeket szokták oktatási célokra hsználni. Ezt letöltheted a honlapjáról, de fejből nem tom - www.freepascal.xxx? érdemes kipróbálni)
Linux-ok telepítésekor az egész fejlesztőrendszer a rendelkezésedre áll (GNU C/C++), ingyenes. A GNU C-nek/C++-nak van DOS-os verziója is.
Turbo C/Assembler is ingyenesen használható már, de ez nem biztos. -
khalox
őstag
A programozás nem egészen ilyen, de ha mindenáron párhuzamot akarunk vonni:
Turbo Pascal -> Delphi (ezek a Borland termékei, a Delphi is Pascal)
C --> C++ --> Visula Studio (Borland/Microsoft)
Java
Ezek így nagyjából a nehézséget is tükrözik (a Java mehetne a C++ és a Visual közé). Ez azt is jelenti, ha az egyikkel tisztában vagy, akkor a felette lévő elsajátítása sem jelent problémát, csak a Visual-osoknál tisztában kell lenni az operációs rendszer/ablakrendszer nüanszaival (legyen az Windows vagy bármi egyéb) - és pl. W esetében alkalmazkodni a Microsoft-hoz.
A Linux/Unix és a W is C/C++ alapú végső soron (de biztos ezért sokan belém fognak kötni).
Ha W-s programokat akarsz írni, akkor olyan fejlesztőrendszert érdemes használni, ami M$-os (Visual C++-t). Ez nehéz.
Szumma: egyik programozási nyelvet sem fogod tudni megkerülni, ha ezzel fogsz foglalkozni. pascal/C++ mindenképp megtanulandó. -
khalox
őstag
És azt is javaslom, hogy szerezzél be magyar nyelvű könyveket, és ha nem lennél túl jó angolból, akkor azt is mindenképp fejlesztened kell, mert a kezdő szint felett anélkül nem megy.
Hogy van-e érzéked vagy nincs, ezt nem tudom, mennyi idő alatt derül ki. Gyakolat teszi a mestert. Az említett Java/Delphi/C++ -nál inkább a tervezésen van a hangsúly, hisz a kódot 'szinte megírják helyetted'. -
khalox
őstag
Az utóbbiak mellett pedig az szól, hogy a grafikus rendszerelemek kezelése természetes velejárójuk. És úgy is meg kell barátkozni azzal is, hiszen minden (X)/Windows/v. egyéb grafikus felület alatt fut. De tanulni tökéletes a DOS is (hisz valszeg kezdetben Delphivel is konzol ablakba írkálnál mindent).
-
khalox
őstag
Én pl. azárt ajánlottam a Turbo Pascalt, mert
+ meg lehet tanulni hatékony programokat írni
+ az online súgója magyar nyelvű
+ minden gépen elfut a fordító
- kicsit régi.
Java/Delphi/C++ objektumorientált csodák. Egy csomó olyan struktúra van és eszköz, amit egy kezdőnek is muszáj használnia, mert másképp nem áll össze a program, ami lehet ugyanazt csinálja, mint amit a fentebbivel is megírsz..
És akkor azt is meg kell tanulnia plusszban + egy csomó minden 'lóg a levegőben'. használod, de nem tudom, mi áll mögötte. Mik a tipikus buktatók és hibaforrások.
Ha én számteches államvizsgán pl. olyat mondanék, hogy Java-val kezdjél, akkor én repülnék a jelenlévők közül a legnagyobb kezdősebességgel. -
khalox
őstag
válasz
CsendPenge #30 üzenetére
Ez már miért lenne OFF???
Azt is kérdezte, hogy milyen programnyelven... -
khalox
őstag
válasz
Satan-Claus #29 üzenetére
ez ugye mégsem azt jelenti, hogy nem lehet... :D de legyen igazad, kezdje Java-val...
-
khalox
őstag
válasz
Satan-Claus #27 üzenetére
Igen, és gondolom mind a nulláról kezdték autodidakta módon...
.. amúgy én sem mondtam, hogy nem lehet, csak sokkal nehezebb. De amúgy sincs királyi út. -
khalox
őstag
válasz
Satan-Claus #19 üzenetére
Ne vicceljél már. Java-val indulásnak esélye sincsen :(
Amit te mondasz, annak akkor lenne értelme, ha már valamilyen háttere lenne neki - Turbo vagy Freepascal. Azzal..
Ha tudja implementálni a vezérlési szerkezeteket meg látott pár típusdefiníciót, akkor mondjuk 3 hónap után érdemes megnézni Delphit meg Java-t vagy amit akar...
Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- E-roller topik
- Forrmell.enn
- Autós topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fotók, videók mobillal
- OLED TV topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Intel Core i7 6700K / GTX 1660TI / 16GB DDR4 RAM / 500 GB SSD konfig eladó
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Megkímélt állapotú Xbox Series X 1TB eladó. Kitisztítva és újrapasztázva!
- Gamer PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Precision M6600 i7-2720QM I 8GB I 500SSHD I 17,3" FHD I Quadro I Cam I W10 I Gari!
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest