Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• hpsafl

tag

Convoy S2 3db piros XP-E LED-del

A lámpát biciklire építettem, mert szerettem volna valami erősebbet, mint Blackburn Mars 4.0 hátsólámpám, aminél erősebbet nem igazán találtam kompletten, vagy horror áron volt, így maradt az építés.

Host:
    Azért az S2 hostot választottam, mert ez kompakt, és a Carlco optikával és Noctigon 3xp csillaggal belefér 3db LED. Egy LED is elég lett volna, de ha már lúd, legyen kövér, meg egy másik projektből kimaradt egy ilyen noctigon csillag, mert ezeket kettes csomagban árulják, így lett három LED-es.
    Amit még fontosnak tartottam az az, hogy mivel hátsó lámpa lesz, így óhatatlanul kap majd sarat, ami viszont a műanyag Carlco optikát könnyen összecsikarná takarítás közben, így az optika elé betettem a gyári üveget is.

Kellett egy hézagoló is, amit lehet forrasztani, és jól vezeti a hőt. Ilyen anyag csak sárgaréz volt az esztergályosnál, így abból készült egy közdarab a LED csillag és a pill közé.

LED:
    Sajnos a színes LED-ek között kicsi a választék, illetve nagyrészük nem is ad számomra elegendő fényt. Kis keresgélés után találtam rá a piros Cree XP-E LED-re. A Cree-T már ismertem, kicsit utánanéztem, és 2,2A-t még képes elviselni egy ilyen LED DTP (direkt thermal path) csillagon, így párhuzamosan kötve 6,6A a maximum.

Driver:
    Drivernek először egy Convoy L2-ből bontott LD25 drivert használtam, de ez pár perc után meghalt. Külsőre semmi nem látszik rajta, de halott.

A következő egy Uniquefire UF-T20-ból bontott alapból 2,2A körüli driver volt, amin az ellenállást áthidaltam, így 5,97A-t kaptam, de pár perc után elfüstölt (a FET?) Most max 1,8A jön ki belőle, de ezt leszámítva ugyan úgy működik.

Ezután egy ugyan ilyen drivert alakítottam át, de itt tettem hővezető szilikon kockát a driver és a pill közé, valamint 20mp-nél nem járatom tovább maxon, így még életben van, de keresnem kell majd valamit helyette. Az A17DD driver (Astrolux S1 és BLF A6 drivere) sajnos 8,1A-t ad a LED-eknek, ami túl sok.

Akku:
    Mindenképp nagy terhelhetőségű akkut szerettem volna, így a kapacitás a háttérbe szorult.
    Végül a Sony VTC4 mellett döntöttem, és nem csalódtam, mert használat közben kevésbé esik be a feszültség, és így az áramerősség is nagyobb marad, de erről az akkuról egy komplett tesztet csináltam, amit nemsokára olvashattok is itt a fórumon.

Fénye:
    A fénye brutális. Az egyik barátom segítségével ketten próbáltuk ki. Ő volt az egyik hídon, és onnan világított, még én a másikon, és onnan fényképeztem. Azért ezt a módszert választottuk, mert 709 méter a távolság a két híd között, és ennek a lámpának a fényét nem én nézem, hanem a mögöttem jövő. Tudom nem túl humánus a mögöttem jövőt elvakítani, de nagy ködben már majdnem ütöttek el kerékpárúton is, így kellett valami, ami ködös időben láthatóvá tesz, de tiszta időben 0,97A-en nem olyan bántó a fénye.

De azért csináltam pár szokásos képet is:

További képek.

Új hozzászólás Aktív témák